Z naszych polityków to są jednak głąby. Nie wierzę, wręcz jestem pewny, że 16 latkowie nie dadzą się manipulować, np. piękną kampanią PO. 5 lat temu kampania Donalda Tuska, mnie samemu się podobała i na pewno głosowałbym na niego, w tamtych wyborach. Jeżeli w wieku 18-stu lat osiągamy dorosłość, to i wtedy możemy głosować, pojawia się więc pytanie. Dlaczego obniżając wiek czynnego prawa wyborczego, nie obniżymy prawa do pełnoletności ?
Pewnie jedyna racjonalnie nasuwająca się odpowiedź jest taka, że młodzież w tym wieku jest jeszcze niedojrzała, więc jakim prawem ma mieć czynne prawo wyborcze?
Tak na marginesie chodzę do maturalnej klasy KLO i 2 na 30 osób ma jakieś pojęcie na temat polityki, reszta jeżeli będzie głosowała, zagłosuje na tych co mają piękną kampanie, czyli zapewne PO.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2010-02-23, 01:32
Mateusz napisał/a:
(...)Co zatem? Przede wszystkim ustrój taki jak był w USA w XIX wieku - jak chciałeś głosować musiałeś mieć skończone 30 lat(większość ludzi w tym wieku pracuje na siebie, ma już pewne doświadczenie itd(...)
Dlaczego nie 40, 50 albo 60 Doswiadczenie czlowieka jest wtedy jeszcze wieksze..
Mateusz napisał/a:
Co jeszcze? JOW - To samo co w USA - Jeden Okręg Jeden Mandat, każdy zna kandydata, nie ma progów wyborczych
Czyli wtedy juz nie bedzie demokracji.. Oj Mateusz.. A co to ku... jest, jak nie demokracja wlasnie
Mateusz napisał/a:
Wiem że doczekam czasów że ten ustrój upadnie(...)
Wszystko kiedys sie zmieni. Ameryki nie odkryles. Jednak watpie, ze doczekasz czasu kiedy demokracja upadnie. Kreslisz zmiany, odwolujesz sie do starozytnosci, piszesz o tym, co Ci sie obecnie nie podoba i czego byc nie powinno, a co powinno. Kto i jak powinien to wiec zmienic? Wedlug Ciebie demokracja jest zla, a na jej miejscu powinna byc... demokracja Ze zmieniona ordynacją wyborczą.
"W demokracji wolno glupcom glosowac, w dyktaturze wolno glupcom rzadzic". Czy chcialbys, abym mogl Cie bez przyczyny nazwac debilem, glabem, oszustem, albo mogl ściąć Ci, zupelnie w swietle prawa, glowe? Jesli nie, to...
Mateusz napisał/a:
Demokracja to i tak bur..l i niech się rozsypie jak najszybciej.
...nie pieprz glupot
Lepiej zastanow sie nad startem w wyborach samorzadowych, a nastepnie wprowadzeniem swoich <dobrych> zmian w zycie! Bo glupi nie jestes, tylko wydaje Ci sie, ze najmadrzejszy. Bo kilka ksiazek przeczytales..?
Juz kiedys tutaj obiecywalem, ktokolwiek wystartuje z tego forum w wyborach samorzadowych, bez zastanowienia na niego zaglosuje. Ponadto w miare mozliwosci moge mu nawet zrobic darmowa kampanie wyborcza wsrod mojej rodziny i przyjaciol. Mysle, ze z jakies 20 glosow udaloby mi sie namowic do podobnego wyboru. Wiec dawaj Mateusz. Startuj do Rady Powiatu lub.. wiesz, wojt w mojej gminie ostatnio nie mial kontrkandydata w wyborach. Przydalby mu sie wreszcie jakis dobry! Zapraszam
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-02-23, 09:57
Mateusz napisał/a:
Co zatem? Przede wszystkim ustrój taki jak był w USA w XIX wieku - jak chciałeś głosować musiałeś mieć skończone 30 lat(większość ludzi w tym wieku pracuje na siebie, ma już pewne doświadczenie itd), cenzus majątkowy(jak ktoś przepija wszystkie pieniądze to dlaczego mamy dawać mu wpływ na władzę), płatne głosy - chcesz głosować to idź zapłać 100zł - ludzie w komisjach wyborczych za darmo nie siedzą, papier za darmo nie jest a jak ci będzie zależało na dobru państwa/interesujesz się polityką to odżałujesz 100zł.
Mateusz, i to jest Twój pomysł na ...; demokrację, poprawienie frekwencji wyborczej, w końcu jest to pomysł na lepsze państwo, państwo dające stabilność wszystkim obywatelom, tak?
hiszpan napisał/a:
"W demokracji wolno glupcom glosowac, w dyktaturze wolno glupcom rzadzic"
Według Mateusza pewnie tak, ale … czego wymagać od;
Mateusz napisał/a:
Wykształcenie? Żaden z tego miernik... Dyplom może mieć dziś każdy
I sam widzisz jaki z tego pożytek, prawda
hiszpan napisał/a:
Lepiej zastanow sie nad startem w wyborach samorzadowych, a nastepnie wprowadzeniem swoich <dobrych> zmian w zycie! Bo glupi nie jestes, tylko wydaje Ci sie, ze najmadrzejszy. Bo kilka ksiazek przeczytales..?
Od ognia piekielnego, zarazy, głodu, i Mateusza z Wielunia, wybaw nas Panie
Zygmunt Stary napisał/a:
Na razie jednak odbywa się największy w historii "skok na kasę" (......) Jednak baza, fundament musi istnieć! A tym dla Polski jest katolicyzm.
I wtedy raz na zawsze pozbędziemy się problemu tego znienawidzonego „skoku na kasę”, na naszą kasę. No cóż, Mateusz pewnie trochę racji ma, pisząc: „Dyplom może mieć dziś każdy”
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
miko 005:
W sposób nieuprawniony zestawiłeś moje wypowiedzi tylko po to aby mi "dołożyć".
Czy o to Ci chodziło?
Może za całokształt, chciałeś mi "dowalić"?
Nie widzę innego sensu Twojej wypowiedzi?
Mateuszowi też się dostało. Czy o to chodzi na tym forum?
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-02-24, 09:40
Zygmunt Stary napisał/a:
W sposób nieuprawniony zestawiłeś moje wypowiedzi tylko po to aby mi "dołożyć".
Zygmuncie Stary, jakem katolik, musiałem tak zareagować. Mieszasz permanentnie politykę z wiarą, czym szkodzisz przede wszystkim samym katolikom, między innymi mnie. Wiesz jaki stosunek ma tutaj większość forumowiczów do takiego mariażu, a Ty jakby celowo dolewasz oliwy do ognia. Przecież powinieneś wiedzieć jaki zapis mamy w konstytucji?
Zaś samo stwierdzenie, „ skok na kasę” ( pijąc do Unii Europejskiej ), i proponując w dalszej części posta własną alternatywę, pisząc o bazie, fundamencie, czyli o tym co Polsce potrzebne, ... katolicyzm ( co inni od razu odczytają jako ... „kler” ), doprowadza już nie tylko wrogów tegoż katolicyzmu, ale nawet mnie, do „białej gorączki” .
Stąd taka moja reakcja, przepraszam jeśli poczułeś się urażony, w najmniejszym stopniu nie chciałem Ci „dowalić”, tak tylko reaguję na sytuacje, które szkodzą społeczeństwu, które reprezentuję, czyli katolikom.
Mateuszowi dostało się za to, że też próbuje ubezwłasnowolnić biedniejszą część społeczeństwa polskiego, a że i mnie do krezusów daleka droga, więc reakcja podobna jak w stosunku do Ciebie.
Zygmuncie Stary, kończąc ten wątek jedna prośba, nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj i nie rób więcej złego niż dobrego, mam na myśli społeczeństwo, które chyba też reprezentujesz .
(...)Co zatem? Przede wszystkim ustrój taki jak był w USA w XIX wieku - jak chciałeś głosować musiałeś mieć skończone 30 lat(większość ludzi w tym wieku pracuje na siebie, ma już pewne doświadczenie itd(...)
Dlaczego nie 40, 50 albo 60 Doswiadczenie czlowieka jest wtedy jeszcze wieksze..
Mateusz napisał/a:
Co jeszcze? JOW - To samo co w USA - Jeden Okręg Jeden Mandat, każdy zna kandydata, nie ma progów wyborczych
Czyli wtedy juz nie bedzie demokracji.. Oj Mateusz.. A co to ku... jest, jak nie demokracja wlasnie
Mateusz napisał/a:
Wiem że doczekam czasów że ten ustrój upadnie(...)
Wszystko kiedys sie zmieni. Ameryki nie odkryles. Jednak watpie, ze doczekasz czasu kiedy demokracja upadnie. Kreslisz zmiany, odwolujesz sie do starozytnosci, piszesz o tym, co Ci sie obecnie nie podoba i czego byc nie powinno, a co powinno. Kto i jak powinien to wiec zmienic? Wedlug Ciebie demokracja jest zla, a na jej miejscu powinna byc... demokracja Ze zmieniona ordynacją wyborczą.
"W demokracji wolno glupcom glosowac, w dyktaturze wolno glupcom rzadzic". Czy chcialbys, abym mogl Cie bez przyczyny nazwac debilem, glabem, oszustem, albo mogl ściąć Ci, zupelnie w swietle prawa, glowe? Jesli nie, to...
Mateusz napisał/a:
Demokracja to i tak bur..l i niech się rozsypie jak najszybciej.
...nie pieprz glupot
Juz kiedys tutaj obiecywalem, ktokolwiek wystartuje z tego forum w wyborach samorzadowych, bez zastanowienia na niego zaglosuje. Ponadto w miare mozliwosci moge mu nawet zrobic darmowa kampanie wyborcza wsrod mojej rodziny i przyjaciol. Mysle, ze z jakies 20 glosow udaloby mi sie namowic do podobnego wyboru. Wiec dawaj Mateusz. Startuj do Rady Powiatu lub.. wiesz, wojt w mojej gminie ostatnio nie mial kontrkandydata w wyborach. Przydalby mu sie wreszcie jakis dobry! Zapraszam
Pozdrawiam
Wybacz zapracowany chłopak jestem i nie będę odpowiadał na wszystko co mi naskrobałeś tu z wielkim poświęceniem.
99% ustrojów na świecie na przestrzeni dziejów to monarchie, demokracja istnieje raptem od XX wieku.
Jest to korupcja i myślenie w kategoriach teraz.
Media narzucają sposób myślenia ludziom/ szkoła i WOS robią to samo ci idą głosować "świadomie" i wybierać tych co dadzą więcej i będą poważnie wyglądać.
Większość ludzi nie zna się na polityce tak samo jak większość ludzi nie zna się na całkach/różniczkach. Więc sam system głosowania i dawanie ludziom karty do głosowania jest bezsensowne.
Nie muszę cie przekonywać że DEMOKRACJA to głupi ustrój. Jak ktoś lubi korupcję/zakłamanie i robienie z ludzi idiotów to jest to system stworzony dla niego.
Gdybym był na górze i lobbował ustawę z jakimś posłem to nie miałbym powodów do narzekań. Wychwalałbym ten ustrój.
Albo gdybym był wykładowcą nauk politycznych.
Na szczęście nie mam tego dylematu
Co na miejsce demokracji? Monarchia albo forma pośrednia JOW.
Cytat:
W demokracji wolno glupcom glosowac, w dyktaturze wolno glupcom rzadzic
Cytat:
Dyktatury dzielą się na mądre i głupie. Demokracja jest zawsze głupia.
Gdyby wybory miały coś zmienić to już dawno zostałyby zakazane
[ Dodano: 2010-02-25, 22:21 ] miko 005
Teraz dopiero wziąłem się za zaległości...
Co masz na myśli mówiąc krezusów? Możesz sprecyzować?
JOWy są rozwiązaniem kompromisowym. Monarchia może wydawać się nie do zrealizowania.
A to co ja pisałem o cenzusie wiekowym/majątkowym. Cel tego był jeden - Dobranie najbardziej świadomych i odpowiedzialnych ludzi, którzy mieliby wpływ na losy państwa. Komu chcesz dać wpływ na los państwa w wyborach(które pewnie i tak nic nie zmienią ale mi jako młodemu człowiekowi pozostaje wierzyć w lepsze jutro)??
16latkom? 18latkom? Pijakom spod biedronki? Innej klasie? Jakiej? A może wszystkim dać prawa wyborcze? I tak większość ludzi nie zna się na polityce tak samo jak większość z nas nie wie co to świeca w analizie technicznej.
Pytanie do Ciebie:
Dlaczego osoba pokroju "Ferdynanda Kiepskiego" czy innego wiecznie bezrobotnego/narzekającego miałby mieć taki sam wpływ na państwo jak ty czy ja?
Jeżeli uważasz że ludzie(jest taka grupa dość spora) żyjący z zasiłków/lewych rent(bo nie chce się iść do roboty), konsumujących wszystkie pieniądze na tanie napoje % powinni mieć wpływ na państwo(czyli pośrednio, w jakimś tam stopniu) na poziom życia mojego/twojego.
Podaj mi np. 5 logicznych argumentów
Mówiąc mi że próbuję ubezwłasnowolnić biedniejszą część społeczeństwa chyba chcesz odwrócić kota ogonem czy zdyskredytować mnie. Czy może tylko niejasna wypowiedź z mojej strony i nadinterpretacja z twojej?
Ostatnia rzecz
Cytat:
1. Nie znasz mnie tak samo jak ja ciebie. Forum dla mnie jest miejscem gdzie mogę pisać bezpośrednio to co myślę w danej chwili na dany temat. Na co dzień jednak mam pewien dystans do samego siebie.
Więc na jakiej podstawie chcesz oceniać moje przyszłe zdolności w samorządzie Wieluńskim? Bardzo możliwe że za kilka lat mogę mieć mniej "radykalne" poglądy w pewnych kwestiach i co wtedy mi powiesz?
Wysłany: 2010-02-27, 15:03
Mateusz napisał/a:
Co masz na myśli mówiąc krezusów? Możesz sprecyzować?
Gdzieś wspominałeś o szkołach i ich znaczeniu, dlatego myślałem że to słowo nie będzie Ci obce, ale … pomyliłem się .
Krezus –Kroisos, słynny z bogactw król Lidii (VI w. p.n.e.), stąd pewnie to słowo odnosi się do ludzi bogatych, milionerów, ale mogę się mylić , bądź co bądź wykształcenie u mnie raczej marne .
Ale do rzeczy. Co do propozycji jednomandatowych okręgów wyborczych, dla mnie rozwiązanie nie wnoszące nic szczególnego, jeśli chodzi o statystycznego polaka. Żadna gwarancja, jeśli chodzi o eliminację problemu korupcji itp. w świecie polityki. Po prostu „starych” zastąpilibyśmy pewnie „nowymi”, czego ci pierwsi ogromnie się boją. Dlatego tak ciężko jest przeforsować taki projekt w naszych izbach parlamentarnych .
Wracając do tego „krezusa”, proponujesz zabrać ze sobą idąc na głosowanie 100 złotych ( warunek oddania głosu ). Wyobraź sobie że owe 100 zł., to dla przeważającej większości polskiego, dzisiejszego elektoratu, nie mniej i nie więcej, tylko 1/10 miesięcznego budżetu . Też z uśmiechem na ustach wrzuciłbyś do urny wyborczej głos i swoją dziesiątą część miesięcznego zarobku
Mimo że pracuję uczciwie, nie piję i żyję zgodnie z zasadami etyki społecznej, a na dodatek coś tam o polityce wiem, to też nie poszedłbym na wybory z racji niemożności wpłacenia „wyborczego” w w/w kwocie.
Zresztą płatne wybory, to dopiero okazja do „kupowania” sobie głosów .
Co do ludzi pokroju Ferdka Kiepskiego, i tych z „czerwonymi nosami” od „jagodowej na kościach” ( mam nadzieję że wiesz co to za trunek, chociaż broń Cię Boże żebyś to pił kiedykolwiek ), a skończywszy na leserach z pod ciemnych gwiazd. Tak się składa że to … też rodzaj ludzki, może trochę nieudany, ale jednak. A zabieranie im jakichkolwiek praw ( jak to chcesz Ty uczynić ), to nic innego jak … ( nie chcę Cię znowu urazić, więc dopisz sobie sam ).
Cytat:
To stwierdzenie, miało się tylko odnosić do Mateusza polityka, nie do Mateusza jako osoby prywatnej . Bo analizując Twoje poglądy polityczne, a raczej wizje przyszłościowe, to naprawdę ciężko widzę swoje dalsze bytowanie w tym kraju, jako osoba nie będąca „krezusem” .
Mateusz napisał/a:
Bardzo możliwe że za kilka lat mogę mieć mniej "radykalne" poglądy w pewnych kwestiach i co wtedy mi powiesz?
A wtedy to będę już albo na tamtym świecie , albo będzie mi już wszystko jedno , z racji tego że swoje już przeszedłem . A gdyby takie zmiany nastąpiły niesłychanie szybko, no to być może, kto wie, może Cię nawet zaakceptuję jako Mateusza radnego, a może nawet burmistrza .
I na koniec już. Mateusz, dobrze że masz 1000 pomysłów na życie, nie wszystkie oczywiście są panaceum na całe zło, ale może z pośród tego tysiąca da się chociaż wybrać jeden, a to już i tak byłby ... sukces .
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2010-02-27, 16:13
Mateusz napisał/a:
(...)Dlaczego osoba pokroju "Ferdynanda Kiepskiego" czy innego wiecznie bezrobotnego/narzekającego miałby mieć taki sam wpływ na państwo jak ty czy ja?(...)
Ja pierdziele... A kim Wy jestescie, ze uwazasz Was za lepszych od Ferdynanda? Czym sie rozni Wasz glos od jego?
Mateusz napisał/a:
(...)Jeżeli uważasz że ludzie(jest taka grupa dość spora) żyjący z zasiłków/lewych rent (bo nie chce się iść do roboty), konsumujących wszystkie pieniądze na tanie napoje % powinni mieć wpływ na państwo (czyli pośrednio, w jakimś tam stopniu) na poziom życia mojego/twojego. Podaj mi np. 5 logicznych argumentów (...)
Podam Ci jeden. Czlowiek = Czlowiek.
Ponadto, skoro panstwo nie potrafi poradzic sobie z zorganizowaniem ludziom miejsc pracy, to dlaczego Ci mieliby nie korzystac z zasilkow oraz lewych rent? Tym bardziej, ze wszystko odbywa sie w granicach Polskiego prawa... Picie tanich napojow % takze. Nalezy sie zastanowic, gdzie lezy podwalina takiej sytuacji oraz dlaczego nie ulega zmianie na lepsze? Dawaj Mateusz, licze na logiczne argumenty. Powstanie samej monarchii nic tutaj nie zmieni mistrzu. Patrz:Wielka Brytania(http://www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/W-Unii/526538,Bezrobocie-w-wielkiej-brytanii.html), Hiszpania(http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7508297,Bezrobocie_w_Hiszpanii_osiaga_kolejne_rekordy__Juz.html). No chyba, ze wprowadzilbys jeszcze w ich monarchiczny ustroj swoje poprawki. Moze powstaloby wtedy idealne panstwo, z idealnym zasadami prawnymi okreslajacymi jego organizacje. ?
Odnośnie polityki wieluńskiej i 1000 pomysłów na życie. Traktuję to jako luźną rozmowę.
Wystarczy popatrzyć też na tych co działają i zadać sobie pytanie czy chcesz odwalać kawał dobrej roboty(przykład Pawła) i jednocześnie być opluwanym przez swoich konkurentów.
Są pewnie ciekawsze i mniej stresujące sposoby na życie prawda?
Hiszpan
Odnośnie monarchii w Hiszpanii czy WB. Przecież ona nie ma większego wpływu na władzę, w parlamencie siedzi lewica i to parlament sprawuje władzę - lewica czyli Zapatero czy Brown, która zwiększa co rok zadłużenie państwa na te zasiłki i cały ten socjal.
Odnośnie reszty, nie będę się o to spierał i tyle.
Jeśli uważasz że ktoś kto celowo żyje na koszt państwa mając zdrowe ręce do roboty powinien mieć jednocześnie te same prawa wyborcze co ty i ja to ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum