Przychodzi urzędnik przez dwie godziny klepie wg przygotowanego scenariusza jak wypełniać unijne papierzyska potem na rzeczowe zapytania nie potrafi odpowiedzieć.
Programy prowadzą często prywantne firmy a nie żadni urzędnicy.
ilin napisał/a:
Jak wyglądają takie szkolenia dotowane przez Unię.
Ile one kosztują ?
Kto je prowadzi ?
Ile za to bierze ?
Co z nich wynika ?
W przypadku kursów przekwalifikujących jaki procent słuchaczy znajduje pracę w tym zawodzie ?
To już są pytanie do osób realizujących konkretne programy. Koszty zarządzania oczywiście są i to w przypadku szkoleń niemałe, bo przecież nie ma tutaj zbyt dużych kosztów pozaosobowych. Kto je prowadzi? Bardzo szerokie pojęcie. Ośrodki kształcenia zawodowego, prywatni przedsiębiorcy itp.
ilin napisał/a:
Zwróć się do takiego w godzinach jego pracy urzędzie (sponsorowanym)
Każdy problem prawny zinterpretuje na twoją niekorzyść.
Po godzinach pracy za pieniądze nagle zmienia front i wynajduje kruczki prawne jak ten problem rozwiązać.
Korzystałem własnie z takiego czegoś przy sprawach emerytalnych mego śp. ojca.
Porady prawne dotyczą prostyuch spraw. Z reguły nie prowadzą ich zawodowi prawnicy, bo żaden adwokat nie ma ochoty na zajmowanie się takimi drobnymi tematami. Dlatego nie należy oczekiwać, że ktos z programu zastąpi renomowanego prawnika z dobrej kancelarii i za darmo zrobi to, co zawodowiec robi za grube pieniądze...
ilin, czytając twoje wpisy odnosze wrażenie, że jesteś z góry zaprogramowany na NIE wobec unijnych programów i żadne, nawet najbardziej merytoryczne argumenty nie przekonają cie.
Jedź na wieś i zapytaj rolników ile kasy dostali z UE a potem sie wypowiadaj. Ile wzięli dopłat czy tanich kredytów na zakup maszyn. I zobacz jak się zmienia polska wieś dzięki unijnej kasie.
Porady prawne dotyczą prostyuch spraw. Z reguły nie prowadzą ich zawodowi prawnicy, bo żaden adwokat nie ma ochoty na zajmowanie się takimi drobnymi tematami. Dlatego nie należy oczekiwać, że ktos z programu zastąpi renomowanego prawnika z dobrej kancelarii i za darmo zrobi to, co zawodowiec robi za grube pieniądze..
To po co one są.?
Żeby pieniądze na dyletantów marnotrawić?
Proste sprawy to sam sobie człowiek znajdzie chociażby w internecie.
Tak jestem na nie bo żyję już parę lat na tym świecie i widzę co się dookoła dzieje.
Cytat:
Jedź na wieś i zapytaj rolników ile kasy dostali z UE a potem sie wypowiadaj. Ile wzięli dopłat czy tanich kredytów na zakup maszyn. I zobacz jak się zmienia polska wieś dzięki unijnej kasie.
Ja nie muszę jechać na wieś bo ja na niej mieszkam.Doskonale znam specyfikę wsi.
To co dostają w dopłatach bezpośrednich to mogę z czystym sumieniem nazwać ochłapami dla zamydlenia oczu.
Wieś poniosła największe koszty całej transformacji i wejścia do unii.
I nadal ponosi.
Cala kasa spłynęła do pośredników i kombinatorów.
Sprawdź jakie są ceny skupu płodów rolnych i zywca a jakie ceny tego w sklepach.
Sprawdź ile papierzysk musi rolnik musi wypełnić za niektóre zapłacić aby je dostać aby sprzedać przysłowiową jedną świnię.
Ile rocznie ma kontroli weterynaryjnych ARiMR i ARR.
Pięknie to wzystko w teorii wygląda.Praktyka nie jest tak różowa.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Proste sprawy to sam sobie człowiek znajdzie chociażby w internecie.
Ty może sobie znajdziesz.
Ale nie każdy ma dostęp do internetu.
Nie każdy umie sie nim posługiwać.
Nie każdy wie gdzie i jak szukać.
Zwłaszcza wśród osób najuboższych.
Więc jeśli ty znajdziesz sobie w necie to przynajmniej nie odbieraj prawa do skorzystania z tej pomocy innym.
Znam miejsca gdzie te programy funkcjonują b.d dobrze. Z korzyścią i dla udzielających porad jak i dla osób, które potrzebują pomocy.
ilin napisał/a:
Wieś poniosła największe koszty całej transformacji i wejścia do unii.
Sąsiedzi cie na widłach wyniosą za takie teksty.
Oczywiście jak ktoś ma 2 hektary i liczy, że mu z Unii manna z nieba spłynie, to się przeliczył.
Znam osoby, które rozbudowały gospodarstwa, kupiły maszyny itp. Wszystko ze środków unijnych.
A pieniądze na budowe dróg?
Dotacja dla wieluńskiego szpitala?
Oczywiście jesli ktoś będzie chciał zobaczyć że środki unijne są złe, to to zobaczy. ALe to nie oznacza, że z góry nalezy je przekreślić.
Tak samo, jak z przykładem, który już kiedyś podawałem.
To, że jest cała masa księży pedofili, złodziei, antysemitów itp to wcale nie musi oznaczać, że cały kościół katolicki jest złą instytucją.
Znam osoby, które rozbudowały gospodarstwa, kupiły maszyny itp. Wszystko ze środków unijnych.
Znam osoby które te maszyny na kredyt zakupiły i za dwa lata złomiarze je zaczęli wynosić bo stały się bezużyteczne.
Dlaczego ?
Bo za jednym rozporządzeniem administracyjnym wprowadzono zakaz uprawy danej rośliny na danym terenie.
Mowa o burakach cukrowych i kombajnach do nich.
Kredyt trzeba niestety spłacać dalej.
Co do internetu nie nie jest tak źle przynajmniej w mojej miejscowości.
Każdy może skorzystać z darmowego internetu w świetlicy a jeśli nie potrafi to ktoś mu pomoże.
Są rzeczy które widać i których nie widać(a też są).
Przykład tej całej biurokracji i pośredników/załatwiania czegokolwiek żeby dostać kilkaset złotych. Ludzie widzą pieniądze, które dostają a nie widzą zmarnowanego czasu na stanie w kolejkach, czy opłat związanych z wypełnieniem dokumentów czy żeby spełniać odpowiednie kryteria do otrzymania dopłat.
I ta naiwność że wszystko to za darmo=że unia dała - Drogi, szkoły, bezpłatne szkolenia...
Tak tak... Takie rzeczy tylko w tv, gazetach i w mózgach ludzi którzy dali się omamić.
oczywiście.:) jak ktoś ma inne zdanie niż ty to dał się omamić propagandzie. A może to ty dałeś się komuś omamić? Ale gdzieżby tam- przecież twoje wieloletnie życiowe doświadczenie oraz wybitna inteligencja nigdy by na to nie pozwoliły.:)
Nie sądzę, aby dzisiejszy patrycjusze liczyli się bądź to z doświadczeniem, bądź to z inteligencją, bądź to z historią.
Socjotechnika, psychomanipulacja to współczesna broń przeciw społeczeństwu.
Niestety celem ich jest doprowadzenie do braku świadomych poglądów u większości społeczeństwa.
Poglądy, żeby ich bronić, to trzeba je mieć.
Reszta to myślenie telewizorem.
Widzisz drogi Zygmuncie - głównym problemem Twoim i Tobie podobnych osób jest to, że twierdzicie, że osoby które mają poglądy inne niż Twoje są ludźmi zmanipulowanymi, których opinie ukształtowała jakaś nikomu nie znana siła. Natomiast poglądy Twoje są dokładnie przemyślane, wykształcone na podstawie wieloletnich życiowych doświadczeń. I żadne Radia Maryja ani inne Rydzki nie mają tu nic do rzeczy. Oni nie stosują manipulacji, nie naciągają emerytów, nie straszą ludzi żydami i masonami...
Drugi Twój problem jest taki, że nie dopuszczasz do siebie faktu, że ktoś może mieć inny system wartości niż Twój. Że Kościół nie jest dla niego żadnym autorytetem. Że dopuszcza pewne działania, które z Twojego punktu widzenia są niedopuszczalne.
I jeszcze jedno - to, że niektóre pieniądze unijne nie trafiają tam, gdzie Ty byś chciał (np do pseudoksiędza Rydzyka) nie oznacza, że każda dotacja unijna jest zła.
Gdzie tu mam miejsce Rydzyk i kościół którego tak nienawidzisz.
To sa zbyt mocne słowa. Rydzyka nie toleruję, do kościoła mam stosunek raczej pozytywny. Nawet te przypadki księży pedofili czy też złodzieji nie powodują u mnie skrajnie negatywnej oceny tej organizacji. Martwi mnie jedynie fakt, że zamiast wykluczać czarne owce tuszuje się ich wybryki i udaje, że nic się nie stało.
ilin napisał/a:
Z twoich wypowiedzi wynika Że to Ty nie dopuszczasz do siebie myśli ze ktoś może mieć inne poglądy niż Ty.
Pozwolę się mieć inne zdanie niż Ty. Mogę czy nie mogę? Ja dopuszczam że ktoś ma inne poglądy. Ale jak widać u Was z tym dużo gorzej. Zygmunt zarzuca, że jak ktoś Unie popiera, to znaczy się że jest zmanipulowany. Ja uważam, że równie dobrze to on może być zmanipulowany.
Temat rzeczywiście o UE a nie o kościele, ale chciałem odpowiedzieć Zygmuntowi i dlatego wystąpił drobny OT, o czym zapomniałem uprzedzić.
Miałem na myśli brzydsze słowo w pierwszej chwili.
Ot nerwowa reakcja na kolejne wmieszanie Rydzyka,kościoła w temat w którym nie ma nic wspólnego.
Jeśli to Cię uraziło to najmocniej przepraszam.
Nikt Ci nie zarzuca że zostałeś zmanipulowany ja zaś w szczególności.
Staramy się tylko pokazać że w współczesnych mediach panuje jakiś trend i jest on taki a nie inny.
Zauwaz jak np polscy rolnicy byli przedstawiani przed akcesją do Unii a jak po -przez te same media.
Nagle nasza żywnośc stała się zdrowa tania i dobra.
Wcześniej zauważało się coś zupełnie przeciwnego.
Aby zaś nie być posądzony o to że zostałem zmanipulowany przez drugą stronę to oświadczam ze nie słucham radia Maryja nie oglądam tv Trwam i nigdy nie dałem złotówki na Rydzyka.
Wierzcie albo nie ale tak jest.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Owszem zbyt krótko tu jestem aby znać wszystkie niuanse forum ale odnoszę wrażenie ze Zygmunt Stary ma przyklejoną łatkę i w jakimkolwiek temacie by nie napisał choćby na pytanie ile jest 2 + 2 to zawsze będzie winien Rydzyk.
oczywiście.:) jak ktoś ma inne zdanie niż ty to dał się omamić propagandzie. A może to ty dałeś się komuś omamić? Ale gdzieżby tam- przecież twoje wieloletnie życiowe doświadczenie oraz wybitna inteligencja nigdy by na to nie pozwoliły.:)
Wystarczy mi naiwne i betonowe podejście do polityki byłych fanboy-ów UW traktujących wszystko co obejrzą w ITI czy TVP jako życiową prawdę
ilin:
Muszę Ci powiedzieć, że jestem zdeklarowanym moherem, co wywołuje pianę na ustach niektórych forumowiczów, notabene walczących o ideały tolerancji, ale wyłącznie dla kochających inaczej oraz dobrych UB-eków i PZPR-owców.
Ciekawe, że "czarny mit(PR) Rydzyka" był mi znany, zanim pierwszy raz usłyszałem Radio Maryja, co ciekawe Radio Maryja odbierało się wówczas, jak Wolną Europę w czasach PZPR-u.
Już wówczas ten kapłan, który dopiero co rozpoczął nadawanie swoich audycji, był traktowany jako zagrożenie, dla kogo?, dla czego?
Im bardziej zbliżałem się do środowiska Radia Maryja, tym bardziej odkrywałem znaczenie tegoż, dla zachowania imponderabilii Polski.
Uważam, że wszelkie działania szkodzące dziełom powstałym na bazie Radia Maryja, w tym bezprawne odebranie Geotermii Toruńskiej dotacji Unii Europejskiej(jednej z nielicznych szans sensownego wykorzystania funduszy strukturalnych), skończą się tak, jak skończyła się sprawa Kluski i Optimusa, czy JTT.
Sprawiedliwy wyrok obciąży budżet Polski. (Dla Fundacji tym lepiej, kasa, może nieco mniejsza, ale bez tych wszystkich durnych formalności)
A ci, którzy w stosunku do Kluski, czy JTT "ziali" z zawiści, dzisiaj powinni przede wszystkim rozliczyć mocodawców politycznych, którzy doprowadzili do milionowych strat w budżecie Polski.
Nie ulega dla mnie wątpliwości, że w przypadku Geotermii Toruńskiej odpowiedzialność polityczna należy do PO i Donalda Tuska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum