R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsze przykłady marnotrawstwa Unii Europejskiej
Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-03-18, 00:03   

Mateusz napisał/a:
Szkoda że wycofali logikę ze szkół.

Otyóż drogi Mateuszu - trafiłeś kula w płot! Logiki w szkole nie miałem. Miałem ją za to na studiach i zdałem egzamin z całkiem niezłym wynikiem (niestety nie pamiętam jakim). Z tego co mi wiadomo Ty z tym przedmiotem chyba nie miałeś za wiele wspólnego...
Ale dość tych serdeczności. Żeby posługiwać się logiką w określonych tematach należy mieć pewne bezsprzeczne dane. Ja ich nie posiadam i nawet się nie silę żeby je zdobyć, gdyż przekracza to moje kompetencje i szkoda mi na to czasu. Ty natomiast łudzisz się, że poglądy wygłaszane przez Twoich guru sa Twoimi poglądami i sam do nich doszedłeś, gdy tymczasem jest to tylko to, co ktoś wpakował Ci do głowy. Różnimy się tylko tym, że każdemu z nas kto inny załadował coś do głowy, oraz tym, że tacy jak ty są w mniejszości. I jak każda mniejszość uważają siebie za wybrańców, którym dane jest zaznać prawdy o życiu - mimo jakże bogatego życiowego doświadczenia :D No i oczywiście nie dopuszczają do siebie faktu, że mogą się mylić. Ty byś powiedział, że to "moja racja jest mojsza niż twojsza" :D :D :D

I przypominam sobie, żeby zakończyć ten OT.
Postaw piwo autorowi tego posta

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-18, 08:40   

Sprawę Kluski i Optimusa pamiętam choć nie tak dobrze jak bym teraz sobie tego życzył.
Było to na początku tej transformacji jeszcze przed wejściem do Unii.
Z tego co sobie przypominam to naliczono mu jakiś kolosalny podatek a jak już wszystko stracił to okazało się że był niewinny bo podatek naliczono niesłusznie i bezprawnie.
Oczywiście Optimus padł.
Choć to w zasadzie sprawa na inny temat niż unia.

Pamiętam jak na początku lat 90 zapanował entuzjazm wśród ludzi.
Jak grzyby po deszczu powstawały małe firmy.Po roku dwóch już tych firm nie było.
Nie miało to nic wspólnego z ekonomią czy jaki rentownością.
Urzędnicze układy dały znać o sobie.
Kto nie posmarował ten nie miał.

Pamiętam taki humorystyczny przykład.
Mieszkam przy 11stce Poznań - Katowice i właśnie przy tej drodze postawił sobie ktoś kiosk z grillem napojami itp. w takim ślepym asfaltowym zjeździe.
Jako że nie posmarował komu trzeba to po tygodniu przyjechał pojazd z Rejonu Dróg Publicznych z pługiem i przeorał (wykopał rów) w tym zjeździe (w asfalcie)aby nie było dojazdu do niego.
Tak się skończyła ta działalność.

Takich przykładów by mnożyć.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-03-18, 09:53   

ilin, ale co ma to do tematu marnowanie kasy z UE? Co ma do tego coś co się działo 20 lat temu albo to, że jakiś pług przeorał pobocze?

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-18, 10:01   

Tak masz rację bezpośrednio nie ma co przecież nawet napisałem.
ilin napisał/a:
Choć to w zasadzie sprawa na inny temat niż unia.

Tak wtrąciłem mimochodem jak już temat Optimusa został poruszony.

Wspólną zaś cechą jest urzędnicza swawola i brak przejrzystych przepisów.

Jest unijny fundusz o określonej kwocie.
Na ile starczy tylu dostanie i tu zaczyna się kołowrót i swawola.
Gorzej zas jeszcze ze za kilka lat może się okazać ze te pieniądze trzeba będzie zwrócić wraz z kolosalnymi odsetkami bo ktoś tam coś nie dopełnił albo w Brukseli się odmieniło na co przykład podałem w linku wyżej.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-03-18, 11:06   

ilin napisał/a:
Gorzej zas jeszcze ze za kilka lat może się okazać ze te pieniądze trzeba będzie zwrócić wraz z kolosalnymi odsetkami bo ktoś tam coś nie dopełnił albo w Brukseli się odmieniło na co przykład podałem w linku wyżej.

Zawsze można siedzieć na d.... i narzekać że jest źle a wszyscy są BE...
Mówisz, że jeszcze może będzie trzeba oddać te dotacje, bo Optimus miał kiedyś problemy z aparatem skarbowym. Czyli może najlepiej nic nie robić, nie zakładać firm i iść pod pośredniak po zasiłek? Skoro aparat urzędniczy tak wszystkich niszczy to po co zakładać firme?
Ja rozumiem, że ktoś może mieć własne poglądy. Nawet skrajne. Tylko niech to mu nie przysłania zasad logicznego myślenia i nie prowadzi do negowania wszystkiego i wszystkich, bo ta droga prowadzi donikąd.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-18, 11:11   

Ale ja podałem konkretny przykład wyżej.
Powtórzę go jeszcze raz.

http://biznes.onet.pl/ke-...19,1,news-detal

Akurat nie o Optimus chodzi.

A może Bruksela zaproponuje nam sprzedaż Śląska albo Gdańska jak całkiem niedawno Niemcy Grecji :)

red 
Moderator

Wysłany: 2010-03-18, 11:19   

Cytat:
Kraje członkowskie muszą zwrócić do budżetu UE 346 mln euro za wydane niezgodnie z unijnymi procedurami lub bez wystarczających kontroli dopłaty rolne - zdecydowała we wtorek KE. Polska musi zwrócić 92 mln euro; więcej tylko Grecja - prawie 130 mln euro.

Cytat:
We wtorkowym komunikacie prasowym KE napisała, że Polska musi zwrócić 92 mln euro za "różne niedociągnięcia w dopłatach obszarowych z okresu 2006-2007". Zdaniem KE, Polska nie przeprowadziła w terenie wystarczających kontroli tam, gdzie stwierdzono najwięcej nieprawidłowości.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-18, 11:25   

Właśnie.
Z przed 2-3 lat.
Kto temu zawinił ?
Kto za to zapłaci.

A może w Brukseli inaczej zinterpretowali swoje przepisy aby odzyskać kasę.
Tej ewentualności też nie można wykluczyć.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-03-18, 11:45   

ilin napisał/a:
Z przed 2-3 lat.
Kto temu zawinił ?
Kto za to zapłaci.

Cytat:
PAP już we wrześniu informowała, że KE chce nałożyć na Polskę karę w wysokości około 400 mln zł za uchybienia, głównie administracyjne, w dokładnym określaniu za pomocą zdjęć lotniczych obszarów rolnych, którym przysługują dopłaty.

Procedura nakładania kary jest długa. List z informacją o groźbie kary, sięgającej 5 proc. dopłat, czyli ok. 150 mln euro, KE wysłała do Polski w sierpniu zeszłego roku. Potem odbył się tzw. komitet pojednawczy, w ramach którego Polsce udało się nieco zmniejszyć karę.

Zawinili urzędnicy. Zapłaci pewnie budżet czyli my wszyscy. Ale chyba nie sądziłeś, że będzie inaczej.

ilin napisał/a:
A może w Brukseli inaczej zinterpretowali swoje przepisy aby odzyskać kasę.
Tej ewentualności też nie można wykluczyć.

Może tak a może nie. A może polscy urzędnicy olali temat. Możemy sobie tak gdybać w nieskończoność. Ja nie zakłądam z góry że dopłaty są złe na podstawie takiego artykułu. A Ty na podstawie kilku przypadków generalizujesz, że cała unia jest BE i dopłaty są do d....

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-18, 11:50   

Generalizuję - być może tak nie przeczę.
Zbyt wiele dziwactw (tak to nazwę) tam zauważam.

Może pamiętasz sprawę referendum w Irlandii?
Na tym powinna się sprawa zakończyć a nie zakończyła.
Chyba wiesz jak się sprawa dalej potoczyła wiec szkoda na ten temat mówić.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-03-19, 18:24   

red napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Szkoda że wycofali logikę ze szkół.

Otyóż drogi Mateuszu - trafiłeś kula w płot! Logiki w szkole nie miałem. Miałem ją za to na studiach i zdałem egzamin z całkiem niezłym wynikiem (niestety nie pamiętam jakim). Z tego co mi wiadomo Ty z tym przedmiotem chyba nie miałeś za wiele wspólnego...
Ale dość tych serdeczności. Żeby posługiwać się logiką w określonych tematach należy mieć pewne bezsprzeczne dane. Ja ich nie posiadam i nawet się nie silę żeby je zdobyć, gdyż przekracza to moje kompetencje i szkoda mi na to czasu. Ty natomiast łudzisz się, że poglądy wygłaszane przez Twoich guru sa Twoimi poglądami i sam do nich doszedłeś, gdy tymczasem jest to tylko to, co ktoś wpakował Ci do głowy. Różnimy się tylko tym, że każdemu z nas kto inny załadował coś do głowy, oraz tym, że tacy jak ty są w mniejszości. I jak każda mniejszość uważają siebie za wybrańców, którym dane jest zaznać prawdy o życiu - mimo jakże bogatego życiowego doświadczenia :D No i oczywiście nie dopuszczają do siebie faktu, że mogą się mylić. Ty byś powiedział, że to "moja racja jest mojsza niż twojsza" :D :D :D

I przypominam sobie, żeby zakończyć ten OT.

Żeby trzymać się tematu...

Ja nie potrzebuję ogromnego życiowego doświadczenia żeby móc znaleźć zależności/podobieństwa między obecną UE a np. systemem socjalistycznym. Cała ta biurokracja i centralne sterowanie, korupcja i brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za cokolwiek i brak troski o przyszłość(np. ciągłe zadłużanie się zarówno Polski jak i innych krajów - Niemcy, Francja)

Niby mamy wolny rynek a jakoś od kilkunastu już lat nie powstała w Europie żadna nowa firma samochodowa. Dlaczego? Dla mnie to dowód że kapitalizmu nie ma tylko euro socjalizm(za komuny np. istniały prywatne przedsiębiorstwa obok państwowych)

Odnośnie poglądów. Większość ludzi opiera swoje poglądy na "papce" jakiej serwują jej media itd. Przykład z podwórka TVK która jest w rękach określonych ludzi i która promuje inny obóz polityczny.
Więc jeśli piszesz mi o moich guru. Dużo czytam blogów i książek o różnej tematyce, mogę powiedzieć że przyjąłem czyjeś poglądy za swoje.

Odnośnie mniejszości i co w związku z tym? Większość ludzi nie zna się na polityce i da sobie wcisnąć "kit" i zamydlić oczy.

Opierasz się na tym że skoro większość ma określone poglądy to znaczy że mają rację?

Wystarczy przejąć kilka koncernów medialnych, dorwać się do władzy i możesz kształtować opinie większości ludzi - Przykłady?

Mogę się mylić w kwestii religii czy np. podatków. Czy ma być pogłówne czy tylko podatek dla najbogatszych a klasa średnia i biedni nie płacą w ogóle jak było jeszcze w ubiegłym wieku.

Odnośnie doświadczenia życiowego. Stary nie znaczy że mądry, młody nie znaczy że głupi. :)

Odpowiedz do tematu