R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Historia II WŚ - wrzesień'39
Autor Wiadomość
narodowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-04-13, 20:49   

Silvo napisał/a:
No właśnie rafalekjan, też nie rozumiem przyjęcia daty 17.09.1939?

Jak wszyscy wiemy w roku 1939.17.09 miejsce miał IV rozbiór Polski, przez Niemcy I ZSRR. Więc dlatego przez niektórych ten dzień jest uznawany za koniec II RP.
Postaw piwo autorowi tego posta

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-04-14, 00:00   

narodowiec napisał/a:
1939.17.09

Ciekawa notacja.

narodowiec napisał/a:
miejsce miał IV rozbiór Polski, przez Niemcy I ZSRR

A nie zapomniałeś czasem o Słowacji i Litwie? Jako narodowiec powinieneś znać ten fakt ;]

narodowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-04-14, 21:23   

Morgoth napisał/a:
narodowiec napisał/a:
1939.17.09

Ciekawa notacja. :?:

narodowiec napisał/a:
miejsce miał IV rozbiór Polski, przez Niemcy I ZSRR

A nie zapomniałeś czasem o Słowacji i Litwie? Jako narodowiec powinieneś znać ten fakt ;]

Ale o co Ci biega lewczku, z tą notacją i o co Ci chodzi z tą Słowacją i Litwą??

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-15, 11:57   

narodowiec napisał/a:
o co Ci chodzi z tą Słowacją i Litwą??

Każdy 'narodowiec' jak Ty powinien wiedzieć, że 'rozbioru Polski' w 1939 roku dokonały 4 państwa, a nie 2. Poczytaj lepiej książki, Internet marnuje Ci życie ;]

narodowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-04-15, 14:00   

Morgoth napisał/a:
Każdy 'narodowiec' jak Ty powinien wiedzieć, że 'rozbioru Polski' w 1939 roku dokonały 4 państwa, a nie 2. Poczytaj lepiej książki, Internet marnuje Ci życie ;]

Twoja wiedza o historii jest powierzchowna. Usłyszałeś kiedyś, gdzieś, że podczas okupacji Polski, udział brały także Litwa i Słowacja(zapomniałeś tutaj także o Chorwacji czy Jugosławii). To, że brały udział w okupacji nie oznacza, że brały udział w napadzie na Polskę. Co do książek, tak się składa że przeczytałem "kilka" książek,a Ty nie miałeś nic mądrego do napisania, to napisałeś jakieś głupoty. :oops:

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-15, 19:38   

narodowiec napisał/a:
Twoja wiedza o historii jest powierzchowna. Usłyszałeś kiedyś, gdzieś, że podczas okupacji Polski, udział brały także Litwa i Słowacja(zapomniałeś tutaj także o Chorwacji czy Jugosławii). To, że brały udział w okupacji nie oznacza, że brały udział w napadzie na Polskę. Co do książek, tak się składa że przeczytałem "kilka" książek,a Ty nie miałeś nic mądrego do napisania, to napisałeś jakieś głupoty.

1. Chorwacja w 1939 roku nie istniała, więc nie mogła brać udziału w okupacji Polski ani agresji na Polskę
2. Jugosławia w 1939 roku była neutralna, więc także nie mogła brać udziału w okupacji Polski ani agresji na Polskę
3. Słowacja brała czynny udział w kampanii wrześniowej - OdeB Armii Słowackiej (3 dywizje piechoty, Grupa Szybka, 4 dywizjony lotnicze i kilka mniejszych jednostek) z 1.09.1939r. możesz znaleźć gdziekolwiek w Internecie lub fachowej literaturze.

Twojego ostatniego zdania nie skomentuję. Pisz o faktach, a nie wysyłaj w moją stronę jakieś płytkie teksty. Poproszę argumenty rzeczowe.

narodowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-04-15, 19:59   

Morgoth napisał/a:
1. Chorwacja w 1939 roku nie istniała, więc nie mogła brać udziału w okupacji Polski ani agresji na Polskę

Chorwacja, jest to państwo stworzone przez Hitlera, więc siłą rzeczy współpracowała z Hitlerem.
Morgoth napisał/a:
2. Jugosławia w 1939 roku była neutralna, więc także nie mogła brać udziału w okupacji Polski ani agresji na Polskę

To, że Jugosławia była neutralna nie oznacza, że nie współpracowała z nazistami.
Morgoth napisał/a:
3. Słowacja brała czynny udział w kampanii wrześniowej - OdeB Armii Słowackiej (3 dywizje piechoty, Grupa Szybka, 4 dywizjony lotnicze i kilka mniejszych jednostek) z 1.09.1939r. możesz znaleźć gdziekolwiek w Internecie lub fachowej literaturze.

Brały udział Niemcy i ZSRR, a to że Słowacja współpracowała z nazistami nie oznacza że brała czynny udział w kampanii.

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-15, 23:58   

narodowiec napisał/a:
Chorwacja, jest to państwo stworzone przez Hitlera, więc siłą rzeczy współpracowała z Hitlerem.

To określ: jakie tereny Polski okupowała?

narodowiec napisał/a:
To, że Jugosławia była neutralna nie oznacza, że nie współpracowała z nazistami.

Kiedy i w jakim stopniu? Jakie tereny Polski okupowała?

narodowiec napisał/a:
Brały udział Niemcy i ZSRR, a to że Słowacja współpracowała z nazistami nie oznacza że brała czynny udział w kampanii.

Brała czynny udział, jednostki słowackie walczyły z jednostkami Armii Karpaty. Tu lista poległych -> http://www.dws.org.pl/vie...hp?f=5&t=122701 No chyba że wykażesz, że wszystkie straty słowackie to samobójcy :D

Odpowiedz choć na jedno z tych pytań podpierając się literaturą, lub chociaż źródłem internetowym.

narodowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-04-16, 10:23   

Morgoth napisał/a:
narodowiec napisał/a:

Nie napisałem, że okupowała tereny Polski, tylko napisałem iż współpracowała z nazistami. Czytanie ze zrozumieniem.

Morgoth napisał/a:

narodowiec napisał/a:

Kiedy i w jakim stopniu? Jakie tereny Polski okupowała?

Powtórzę się, nie napisałem że Jugosławia brała czynny udział w okupacji Polski, tylko napisałem że współpracowała z nazistami.

Morgoth napisał/a:
Brała czynny udział, jednostki słowackie walczyły z jednostkami Armii Karpaty. Tu lista poległych -> http://www.dws.org.pl/vie...hp?f=5&t=122701 No chyba że wykażesz, że wszystkie straty słowackie to samobójcy :D

Brały udział jednostki, a nie cała Słowacja.

Morgoth napisał/a:
Odpowiedz choć na jedno z tych pytań podpierając się literaturą, lub chociaż źródłem internetowym.

Odpowiadając na Twoje pytania cały czas podpierałem się literaturą.

Myślę, że temat możemy uznac za zamknięty.

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-16, 10:41   

narodowiec napisał/a:
Nie napisałem, że okupowała tereny Polski, tylko napisałem iż współpracowała z nazistami.
narodowiec napisał/a:
Powtórzę się, nie napisałem że Jugosławia brała czynny udział w okupacji Polski, tylko napisałem że współpracowała z nazistami.

Doprawdy? No to patrz:
narodowiec napisał/a:
Usłyszałeś kiedyś, gdzieś, że podczas okupacji Polski, udział brały także Litwa i Słowacja(zapomniałeś tutaj także o Chorwacji czy Jugosławii)

Jednoznacznie określasz, że zapomniałem o Chorwacji i Jugosławii w kontekście okupacji Polski. Najpierw myśl, później pisz.

narodowiec napisał/a:
Brały udział jednostki, a nie cała Słowacja.

Idąc Twoim tokiem rozumowania w kampanii wrześniowej brały udział jednostki niemieckie i radzieckie, a nie Niemcy i ZSRR :D

narodowiec napisał/a:
Odpowiadając na Twoje pytania cały czas podpierałem się literaturą.

Jaką? Proszę o autorów i tytuły. No chyba że tej literatury używałeś do podpierania łokcia. :lol:

narodowiec napisał/a:
Myślę, że temat możemy uznac za zamknięty.

Nie sądzę. Chyba że skończyły Ci się merytoryczne argumenty :grin:

Grzegorz Nowak (W) 
Moderator
nil nisi bene ;)

Piwa: 23/18
Wysłany: 2010-04-16, 14:38   

Morgoth, jakie argumenty?? :lol: ;-)
ten kawałek z jednostkami jest najlepszy... no cóż, człowiek uczy się przez cale życie :D :D :D

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-18, 15:12   

Grzegorz, ja tam nadal wierzę że chłopak da radę powiedzieć coś sensownego w temacie ;)

I jak narodowiec, znalazłeś jakieś dowody? Czy musimy czekać aż przejrzysz zasoby CAW? :grin:

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-04-19, 10:50   

Morgoth , łaskawco dopowiedz nam tutaj wszystkim jeszcze konkretna datę wypowiedzenia wojny Polsce przez Słowację . Będę zobowiązany . Możesz napomknąć również co się stało z Józefem po wojnie .

4 rozbiór Polski to według mnie to http://pl.wikipedia.org/w...op-Mo%C5%82otow , dlatego zgadzam się z pierwszym postem narodowca w tym temacie

ps: sorry za wiki .

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Wysłany: 2010-04-19, 11:06   

maaciej76 napisał/a:
Morgoth , łaskawco dopowiedz nam tutaj wszystkim jeszcze konkretna datę wypowiedzenia wojny Polsce przez Słowację . Będę zobowiązany .

maaciej76, łaskawco dopowiedz nam tutaj wszystkim jeszcze konkretną datę wypowiedzenia wojny Polsce przez Niemcy i ZSRR. Jak takową znajdziesz to gratuluję :D

Idąc Twoim tokiem rozumowania - jeśli jakieś państwo nie wypowiedziało Polsce wojny to nie brało udziału w agresji na nią. Czyli w 1939 roku nikt Polski nie zaatakował, tak?

Nie przepraszaj za wiki, wiem że to Wasze jedyne źródło wiedzy :wink:

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-04-19, 11:20   

Wasze czyli czyje??, po drugie nie obrażaj mnie .

Napisałem, podałem linka co uważam za 4 rozbiór Polski . Daty też tam są .

Odpowiedz do tematu