R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybory prezydenckie 2010
Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-04-21, 14:02   Wybory prezydenckie 2010

Ponieważ znamy już ostateczny termin wyborów, to zakładam temat w celu dyskusji nt samych wyborów, kampanii, sylwetek i programów kandydatów itp.
Kampania będzie krótka więc myślę, że nie ma potrzeby tworzyć odrębnych watków do tej dyskusji. Dlatego dobrze by było, żeby dyskusja odbywała się w jednym temacie a nie rozmywała się na kilka, tak jak to ma np miejsce w dziale polityki lokalnej w tematach o tegorocznych wyborach samorządowych.
Oczywiście jesli dyskusja rozrośnie się za bardzo, to wtedy temat podzielimy. To taka moja luźna sugestia.

Oczywiście sondaże wyborcze proponuję zrobić dopiero wtedy, kiedy lista kandydatów zostanie już ostatecznie zatwierdzona.

Póki co pierwsze wieści.

Cytat:
Bronisław Komorowski ogłosił datę wyborów prezydenckich

Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski zdecydował, że wybory prezydenckie odbędą się 20 czerwca. Ewentualna druga tura została zaplanowana na 4 lipca.
Marszałek Sejmu podpisał postanowienie o zarządzeniu wyborów prezydenckich dzisiaj o godz. 5.40 - poinformowała Kancelaria Prezydenta na swej stronie internetowej.

Wyznaczenie wyborów prezydenckich na 20 czerwca oznacza, że ich ewentualna druga tura odbędzie się 4 lipca.

Komitety wyborcze będą miały czas do 26 kwietnia na zawiadomienie Państwowej Komisji Wyborczej o swym powstaniu - do zawiadomienia musi być dołączone tysiąc podpisów z poparciem oraz zgoda kandydata na udział w wyborach.

Po przyjęciu przez PKW tego zawiadomienia, komitety będą miały czas do 6 maja na zebranie 100 tys. podpisów i zgłoszenie kandydata na prezydenta.

Najpóźniej 31 maja PKW będzie musiała podać do publicznej informacji dane o kandydatach na prezydenta.

Od 5 czerwca prezentowane będą mogły być audycje wyborcze w stacjach radiowych i telewizyjnych.

Zgodnie z ordynacją, kampania wyborcza rozpoczyna się z dniem ogłoszenia postanowienia marszałka Sejmu o zarządzeniu wyborów. Cisza wyborcza zapadnie na dobę przed dniem głosowania - czyli rozpocznie się północy z piątku 18 czerwca na sobotę 19 czerwca. Głosowanie odbędzie się w niedzielę 20 czerwca w godzinach 6.00. - 20.00.

Jak dotąd wolę startu w wyborach zadeklarowali: Bronisław Komorowski, Andrzej Olechowski i Marek Jurek.

Przed decyzją stoją PiS i SLD - katastrofie smoleńskiej zginął, obok prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który najprawdopodobniej ubiegałby się o reelekcję, wicemarszałek Sejmu Jerzy Szmajdziński, który był kandydatem Sojuszu.

PiS ma ogłosić decyzję w sprawie swego kandydata w sobotę, kiedy to zbierze się Rada Polityczna partii. Politycy PiS za "naturalnego" kandydata uważają prezesa Jarosława Kaczyńskiego, jednak jak podkreślają, decyzja należy do niego samego.

Najprawdopodobniej w czwartek zbierze się zarząd SLD, który również będzie zastanawiał się nad kandydatem w wyborach prezydenckich. Ofertę startu odrzucił prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Raczej wykluczony jest start byłego premiera, obecnie niezależnego senatora Włodzimierza Cimoszewicza. Wśród nazwisk pojawiają się m.in. poseł lewicy Ryszard Kalisz oraz europosłowie Janusz Zemke i Marek Siwiec.

W środę odbędzie się z kolei konwencja wyborcza PSL. Wcześniej zbiorą się ścisłe władze Stronnictwa, które następnie przedstawią uczestnikom konwencji nazwisko lub nazwiska potencjalnych kandydatów. Dla ludowców naturalnym kandydatem jest prezes Stronnictwa Waldemar Pawlak, ale wiele wskazuje, że nie zamierza on startować w wyborach. W tej sytuacji ludowcy wskazują m.in. na b. marszałka Sejmu Józefa Zycha.

W obliczu tragedii pod Smoleńskiem z wyścigu do Pałacu Prezydenckiego wycofał się szef koła Polska Plus w Sejmie Ludwik Dorn.

Za onet.pl.

I żeby nie przynudzać cytatami z onetu - z ubiegania się o fotel prezydenta wycofał się również Tomasz Nałęcz (SdPl - PD).
Natomiast oficjalnym kandydatem PSL jest Waldemar Pawlak.
Postaw piwo autorowi tego posta

Dominika 
WIELUNIAK

Pomogła: 24 razy
Piwa: 3/4
Wysłany: 2010-04-21, 14:54   

Do tej pory Komorowski nie przeszkadzał mi, gdy się wypowiadał.
Od jakiegoś czasu irytuje mnie sposób jego wypowiedzi i akcentowania wyrazów. Słuchając go dłużej, mam wrażenie, że jestem w kościele na kazaniu.
Wiem, że to nie wystarczające kryterium przy wyborze prezydenta, ale... zawsze to jakaś STRATEGIA podejmowania decyzji :P .

a! I jeszcze te ruchy niczym z polityki amerykańskiej kreowane przez PR-owców w wykonaniu naszych polityków są przezabawne. Typu Pawlak:"ZWYCIĘŻYMY!" (nie wiadomo, czy się denerwuje, czy może jednak próbuje zmotywować naród, czy... nie wiem co).

Karzełek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Piwa: 1/7
Wysłany: 2010-04-21, 16:21   

Dominika napisał/a:
czy... nie wiem co

Nie bój się Pawlak też nie wie :P

Ja z niecierpliwością czekam jaki ruch wykona SLD, dobrze by było wiedzieć na kogo się będzie głosować :)

rafalekjan 

Wysłany: 2010-04-21, 16:27   

Jeszcze kandydatem będzie Korwin-Mikke, o którym tu nie ma ani słowa ;)

red 
Moderator

Wysłany: 2010-04-21, 16:42   

Dominika, przeciwnicy PO od lat zabiegają o to, żeby nie otoczka, opakowanie, gładki język - czyli jednym słowem słynny Pi-aR" decydował o preferencjach wyborców. Tymczasem dzisiaj coraz częściej zarzuca się Komorowskiemu że jest za sztywny, za mało się przejął tragedią w Smoleńsku a nawet jesli sie przejął, to tego nie okazywał. Więc zdecydujmy co ma brać górę - czyny czy słowa?

rafalekjan napisał/a:
Jeszcze kandydatem będzie Korwin-Mikke, o którym tu nie ma ani słowa

Sory. Sprawdziłem na blogu JKM - zbiera już podpisy. Dlatego spokojnie możemy go dopisać do grona kandydatów.

Dominika 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-04-21, 17:22   

Tylko dość kiepskawo im to wychodzi: tu wszystko musi być zgodne: gesty, mimika, komunikat. :lol: Albo niech ćwiczą, albo niech nie robią z siebie pajaców.
Podobno Kwaśniewski miał PRowców z Francji.
Jeśli chodzi o kryteria merytoryczne. Nie znam na tyle historii i życiorysów każdego z polityków: typu dziadek pracował w Wermachcie. Mogę oceniać na podstawie tego co śledzę na bieżąco, no i siłą rzeczy zwracam uwagę na to co i jak się prezentują, mówią.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-04-21, 17:40   

Dominika napisał/a:
Tylko dość kiepskawo im to wychodzi: tu wszystko musi być zgodne: gesty, mimika, komunikat. Albo niech ćwiczą, albo niech nie robią z siebie pajaców.

Mimika i gesty nie powinny być żadnym kryterium, ale już tak jest ten świat urządzony, że są. Komorowski jest dość sztywny i ma momentami irytujący ton wymowy, ale dla mnie nie jest to przeszkodą w sprawowaniu urzędu.
Dominika napisał/a:
Podobno Kwaśniewski miał PRowców z Francji.

Miał. Nie tak dawno temu był na ten temat reportaż w TVN24.

Dominika 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-04-21, 18:06   

Sam w jednym z tematów napisałeś czym według Ciebie powinien charakteryzować prezydent, w tym wymieniłeś "reprezentatywność", która bezpośrednio wiąże się z autoprezentacją. A autoprezentacja to: komunikacja werbalna i niewerbalna.
W takim razie dlaczego szydzono z Kaczyńskiego, jego umiejętności autoprezentacji? Dlaczego przywiązywano do tego taką wagę?
Bo REPREZENTOWAŁ Nas. Nie ma możliwości odłączenia treści komunikatu, sposobu jego przedstawienia a tym co człowiek robi.

Z umiejętności twardych powinien biegle posługiwać się angielskim. Czyli: dla mnie ważniejsze jest to, żeby prezydent umiał mówić po angielsku, niż to, że jego dziadek pracował w Wermachcie.

A wiecie coś o Buzku? Chce, nie chce, może, nie może? :wink:

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-04-21, 18:33   

Moje przemyślenia na temat tych wyborów są następujące:

Główna walka będzie toczyć się pomiędzy Komorowskim i Kaczyński. Wydaję mi się że tępo kampanii narzuci tak jak 5 lat temu PiS (Polska liberalna i solidarna, dziadek z wermachtu, Polska A i B). Tym tarem będzie to kampania wolna i spokojna. Bez spotów i bilbordów.
Jarosław Kaczyński ogłosi w sobotę lub poniedziałek na konferencji prasowej, że będzie się ubiegał o prezydenturę. Potem Jarosław Kaczyński zniknie na miesiąc ze sceny. W tym czasie nikt mu nie będzie zarzucał że unika kampanii, będzie maił agrumenty a unikanie dziennikarzy i wywiadów: żałoba i przygnębienie po utracie brata bliźniaka, chora matka, zdziesiątkowany klub PiSu.
W mediach zaczną brylować umiarkowani Brudziński, Poncyliusz, Kowal, Bielan.
Oczywiście Komorowski bez kontrkandydata (aktywnego) też nie będzie maił dobrego pola do prowadzenia emocjonującej, dynamicznej kampanii. W tym czasie będzie pracował nad zmianą programu, odizoluję się tak jak już to miało miejsca podczas ostatniej pracy nad programem w willi w Klarysewie.
Jarosław Kaczyński zabierze głos dopiero 23 maja na konwencji Pisu w Łodzi, tam gdzie miał zacząć Ś.P Lech Kaczyński. Na konwencji nawiąże do polityki brata, wspomni o bohaterstwie i męczeństwie, obieca jej kontynuowanie, zaprezentuje nowy program - bardziej umiarkowany. Po konwencji kolejny odpoczynek na tydzień. Na sam koniec Wielkie przyśpieszenie w Polsce, objazd miast, konferencje. Bez zaczepek ze strony Kaczyńskiego Komorowski zostanie zepchnięty do narożnika...
Czy wygra? Wg mnie będzie to zależeć tylko od tego czy utrzyma na wodzy swój długi jęzor.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-04-21, 19:06   

maniekl napisał/a:
Główna walka będzie toczyć się pomiędzy Komorowskim i Kaczyński.

Cóż za futurologia :) Rozumiem, że masz wtyki w PiS

maniekl napisał/a:
Jarosław Kaczyński ogłosi w sobotę lub poniedziałek na konferencji prasowej, że będzie się ubiegał o prezydenturę.

Hm w ciągu kilku godzin zbiorą tysiąc podpisów?

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-04-21, 19:27   

Sylwek, A to przeczytałeś?
Cytat:
Moje przemyślenia na temat tych wyborów są następujące:

A co to jest tysiąc podpisów dla PiSu. W Warszawie mają pewnie ponad 1000 członków. Samych posłów jest 160, a ich rodziny, asystenci, czy urzędnicy zaprzyjaźnieni z PiS to kolejni którzy podpiszą się w pół godziny. Wyjdą na miasto pod kościoły i mają w godzinę. Zresztą podpisy już można zbierać, ustawa nie wymaga decyzji zarządu partii, czy innego gremium partyjnego.

PiS to nie UPR czy Polska Plus!

P.S
Cytat:
Cóż za futurologia :) Rozumiem, że masz wtyki w PiS
Nie moje klimaty:)
Ostatnio zmieniony przez maniekl 2010-04-21, 20:46, w całości zmieniany 2 razy  

dawid 
się gra, się ma

Piwa: 14/19
Wysłany: 2010-04-21, 20:01   

Dominika napisał/a:
Od jakiegoś czasu irytuje mnie sposób jego wypowiedzi i akcentowania wyrazów. Słuchając go dłużej, mam wrażenie, że jestem w kościele na kazaniu.

Dokładnie. Czasem mam wrażenie, że mówi do nas jak do głupków i tępaków.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-04-21, 20:16   

Polecam komentarz prof. Jadwigi Staniszkis z dzisiejszego kontrwywiadu - do poczytania lub odsłuchania:

http://www.rmf24.pl/opini...-niz,nId,273668

fragment (wg mnie bardzo trafny):

Cytat:
Konrad Piasecki: Bronisław Komorowski sprawdził się w tych trudnych dniach? "Coś jest nie tak z tym Komorowskim"? - pyta Marek Migalski. Pani też tak uważa, że coś jest z nim nie tak?

Jadwiga Staniszkis: Ma trzy stanowiska najważniejsze w państwie - jest obciążony. Widać w nim ten strach, widać w nim brak charyzmy. Widać w nim harcerskość. Ja nigdy nie byłam człowiekiem żadnych organizacji, bo to zabija indywidualizm. Harcerstwo uczy zespołowości ale zabija indywidualność.

Konrad Piasecki: A może on jest po prostu naturalny? Może on nie jest aktorem? Może nie chce być aktorem? Może ma na sobie ogromną odpowiedzialność i uznaje, że musi być twardy i nie pokazywać po sobie uczuć?

Jadwiga Staniszkis: Nie. On nie pokazywał po sobie uczuć, ale nie był twardy. Był nijaki a równocześnie był sprytny ale na takim małym poziomie. Jak ten przekaz o "niedokończonym zadaniu". Komorowski w kościele powiedział: "ale tyle, tyle, tyle zrobiliśmy" - to przechwytywanie pewnych symboli. To nie jest kwestia aktorstwa. To jest kwestia osobowości. Z tych trzech, osobowość największą ma Jarosław Kaczyński. Ja bym wymagała od niego tej mobilizacji. Sądzę, że powinien spróbować, bo pięć lat w odstawce, czy oddanie walkowerem, czy wystawienie kandydata na przegraną to też jest ryzyko. Przegrana konfrontacja też jest ryzykiem ale coś się wyartykułuje i przygotuje w ciągu tego roku, kiedy rzeczywiście te zagrożenia się ujawnią, do wyborów parlamentarnych.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-04-21, 21:03   

Dominika napisał/a:
Sam w jednym z tematów napisałeś czym według Ciebie powinien charakteryzować prezydent, w tym wymieniłeś "reprezentatywność", która bezpośrednio wiąże się z autoprezentacją. A autoprezentacja to: komunikacja werbalna i niewerbalna.

Moim zdaniem Komorowski jest reprezentatywny. Na pewno mniej niż np Olechowski, ale dużo więcej, niż bracia Kaczyńscy.
Dominika napisał/a:
A wiecie coś o Buzku? Chce, nie chce, może, nie może?

Ponoć bierze się go pod uwagę jako takiego kandydata ponadpartyjnego, ale nie sądzę.
ourson napisał/a:
Polecam komentarz prof. Jadwigi Staniszkis z dzisiejszego kontrwywiadu - do poczytania lub odsłuchania:

Prof. Staniszkis = tuba propagandowa PISu...
To co miał zrobić Komorowski? Popłakać się na pogrzebie Kaczyńskiego? Wtedy to dopiero by powiedziano że gra pod publiczkę...
Jesli mam wybierać między osobowością Kaczyńskiego a "nijakością" Komporowskiego to stawiam na kandydata PO. Chociązby po to, żebym nie słyszał znowu, że jestem tam gdzie stało ZOMO.
Chociaz przyznaję, że monolityczna władza która może nastąpić po wyborach prezydenckich (prezydent i premier z jednej partii) nie jest do końca zdrowa.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-04-21, 21:07   

Miałem swojego kandydata, o ile oczywiście wystartowałby...i żyłby... :( Sebastian Karpiniuk...

Odpowiedz do tematu