Wysłany: 2010-04-21, 22:01 Subiektywne oceny kandydatów na prezydenta 2010
Wydzielone z tematu "Wybory prezydenckie 2010".
red
Mam propozycję, a jednocześnie prośbę. Niech każdy z wypowiadających się napisze 2-3 zdania na temat potencjalnych kandydatów. Bardziej interesuje mnie zdanie "dlaczego on nie mógłby być prezydentem". To co uważacie, że każdy wyborca powinien wiedzieć.
Sylwetki, które mnie interesują to:
1. Komorowski
2. Pawlak
3. J. Kaczyński
4. Olechowski
5. Buzek
6. Napieralski
to może na razie tyle. Oczywiście lista nie jest zamknięta. Jeśli temat będzie cieszył się zainteresowaniem, można dorzucać swoich. Poproszę o takie informacje, których nie znajdę w necie, np. na ich blogach, wikipedii. Uda się?
Ostatnio zmieniony przez red 2010-04-22, 09:03, w całości zmieniany 1 raz
To jest jakiś konkurs?
Może zaczekamy jeszcze chwilę i ograniczymy się do oficjalnych kandydatów a nie do kandydatów na kandydatów?
Czyli mamy się skupić na kampanii negatywnej? W dodatku oprzeć ją o informacje spoza internetu a co za tym idzie tez spoza innych mediów, bo to co w TV to i w necie... Trudno będzie...
Żaden konkurs, kampania negatywna?- no chyba, że ktoś tak to potraktuje.
Próbując ugryźć ten wątek w taki sposób, chcę poznać zdanie osób, które na polityce się znają.
Chcę dobrze wybrać.
Jeśli nie będzie problemu, to jednak wolałabym nie czekać na listę tych oficjalnych kandydatów. Znajomość całej reszty może utwierdzić w przekonaniu, że wybór był słuszny.
A to, że trudno będzie... to się domyślam. Ale jaka by była trudność, gdybym poprosiła o zalety?!
Jesli to mają być informacje których nie ma w necie to skąd mamy czerpac wiedzę? Raczej mało prawdopodobne żebyśmy dysponowali własną wiedzą. No chyba że chodzi o nasze odczucia odnośnie danego kandydata - w stylu "nie mógłby być prezydentem bo wydaje mi się mało charyzmatyczny, flegmatyczny itp itd".
Może by wydzielić ten swego rodzaju plebiscyt do oddzielnego watku? Sam bym o tym zadecydował, ale ponieważ jeszcze rano sam apelowałem o nie mnożenie wątków, to zostawiam to pod rozwagę innym forumowiczom.
ourson, jakby co to pozamiatasz, ok?
Jesli to mają być informacje których nie ma w necie to skąd mamy czerpac wiedzę? Raczej mało prawdopodobne żebyśmy dysponowali własną wiedzą. No chyba że chodzi o nasze odczucia odnośnie danego kandydata - w stylu "nie mógłby być prezydentem bo wydaje mi się mało charyzmatyczny, flegmatyczny itp itd".
Dla przykładu:
Znajomy znajomego chce Ci sprzedać samochód. A Ty pytasz swojego znajomego, który też szuka samochodu, dlaczego nie chce go kupić od swojego znajomego.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-22, 07:35
Dominika, ale o znajomym mojego znajomego nie piszą codziennie gazety, dziennikarze w sieci itd, itp.
Trudno (i to nie tylko uczestnikom naszego forum) będzie powiedzieć na temat kandydatów coś czego jeszcze nie powiedziano lub napisano...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
To może inaczej. Napiszcie w tych 2-3 zdaniach o danym kandydacie. Dla jednych pewne informacje są oczywiste dla innych może niekoniecznie.
Troszkę mnie to dziwi, bo na forum już kilka razy padały różne opinie na temat polityków i nikt nie miał z tym trudności.
Ale jeśli nie macie czasu, ochoty, nie widzicie takiej potrzeby, to ok. Popytam kogoś innego.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-22, 08:26
Dominika, problem polegał na tym, że narzuciłas ciężkie do spełnienia warunki-żeby nie były to informacje ogólniedostępne:-) a bez tego warunku będzie łatwiej:-) postaram się coś napisać później.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Wydzieliłem wątek ocen kandydatów wg zaproponowanych przez Dominike kryteriów do osobnego tematu.
Problemem będzie wystawienie opinii nie na podstawie tego co słyszymy w mediach. Ale postaram się dokonać własnej, subiektywnej (a jakże!) oceny kilku kandydatów (lub potencjalnych kandydatów). Oczywiście ocena jako odpowiedź na pytanie "dlaczego on nie mógłby być prezydentem".
Wysłany: 2010-04-22, 10:32
Dominika napisał/a:
1. Komorowski
Sytuacja po 10 kwietnia pokazała jego nijakość. Brak charyzmy, prawdopodobne jest że będzie marionetką w rękach szefa swojej partii - Donalda Tuska. A jeśli będzie się silił na niezależność to chyba jeszcze więcej złego może z tego wyniknąć
Dominika napisał/a:
2. Pawlak
Uczestniczył w "Nocnej zmianie" (odwołanie rządu Jana Olszewskiego). Pomimo długoletniej obecności w polityce - poseł od 1989r, premier, kandydat na prezydenta w 1995r., trudno mi do końca powiedzieć czego można się po nim spodziewać....
Dominika napisał/a:
3. J. Kaczyński
Zbyt mało konstruktywny. Trochę za bardzo skupiony na różnych wątkach pobocznych - typu tropienie afer w każdej możliwej sytuacji. Nie wiem jak obecna sytuacja wpłynie na jego dalsze postępowanie...
Dominika napisał/a:
4. Olechowski
Świadomy i tajny współpracownik wywiadu PRL. Jakoś nie mam zaufania.
Dominika napisał/a:
5. Buzek
Rezygnacja ze stanowiska przewodniczącego PE byłaby nieuzasadniona. Chyba że miałby zostać prezydentem "tymczasowym-technicznym" do czasu zmiany konstytucji. W innym wypadku uważam, że byłby to zły ruch z punktu widzenia Polski na arenie międzynarodowej.
Cytat:
6. Napieralski
On chyba nawet nie ma pełnego poparcia we własnej partii. Próby wystawienia go na wybory jest raczej próbą zdyskredytowania go w partii i doprowadzenia do jego ustąpienia ze stanowiska szefa SLD.
Komorowski
Niektórzy twierdzą, że w czasi żałoby pokazał absolutny brak charyzmy. Podobno sa jakieś kwity na niego w WSI, ale nic konkretnie nie wiadomo. Kandydat zastępczy zamiast Tuska. No i niestety niezbyt reprezentatywna kandydatka na pierwszą damę (chociaż w sumie nie powinien to być argument).
Pawlak
Kompletny brak charyzmy. Flegma w najlepszym wydaniu (ZWYciężymy! ). Reprezentuje partię choragiewkę, co widać nawet w lokalnym wydaniu. jak wyżej - nie wiadomo czego po nim oczekiwać.
J. Kaczyński
Gorsza wersja Lecha Kaczyńskiego, który już sam w sobie nie był dobrym prezydentem. Żyje przeszłością. Dzieli społeczeństwo na lepszych i gorszych wg sobie tylko znanych kryteriów. Mało reprezentatywny. Będzie powodował jeszcze większe konflikty z rządem niż brat. No i brak pierwszej damy...
Olechowski
Reprezentatywny to on jest - to fakt. Ale skumał się z Piskorskim a do tego drugiego to nie mam zaufania. Podobno jest też leniwy, ale z drugiej strony to samo mówiono o Tusku. Na pewno w moich oczach jeden z lepszych kandydatów, ale nie do końca "bezpieczny".
Buzek
Wątpie żeby kandydował. Ale jeśli tak, to podobnie jw - uważałbym to za błąd. Osłabiłby pozycje Polski w UE kosztem pałacu prezydenckiego. O ile wiem to protestant, a to w naszym kraju może wielu ludziom przeszkadzać.
Napieralski
Nie jest oficjalnym kandydatem. Nie ma zaplecza w SLD. Szanse prawie żadne. Wydaje mi się jednak trochę za młody w tej stawce. Ale tak naprawdę nie za wiele wiem na jego temat. Z zasady mam ograniczone zaufanie do SLD.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-04-22, 19:36
Cała szóstka potencjalnych Prezydentów RP, to niestety politycy w ... polskiej wersji. A jaka ona jest, wszyscy wiemy ( chyba ).
To co proponuje Dominika, to coś na kształt szukania "haków" na poszczególnych kandydatów.
Jedyne zaś, co powinno wskazywać za albo przeciw, to program wyborczy. Tyle że ten, w jakiś dziwny sposób u Wszystkich jest prawie taki sam (poprzednie doświadczenia) , zresztą co za różnica, po wyborach i tak już trzeba o tych programach zapomnieć, bo w życie to one albo nie wejdą nigdy, albo jeśli już, to w szczątkowym wydaniu.
PS.red już chyba napisał wszystko, w kwestii "przeciw", a że zrobił to ... " w spokojnym" tonie, to też złożę pod tym podpis .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum