R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Sondaż wyborczy

Na kogo oddasz głos w wyborach prezydenckich 20 czerwca 2010 r.?
JUREK Marek
1%
 1%  [ 1 ]
KACZYŃSKI Jarosław Aleksander
20%
 20%  [ 17 ]
KOMOROWSKI Bronisław Maria
25%
 25%  [ 21 ]
KORWIN-MIKKE Janusz Ryszard
29%
 29%  [ 25 ]
LEPPER Andrzej Zbigniew
2%
 2%  [ 2 ]
MORAWIECKI Kornel Andrzej
0%
 0%  [ 0 ]
NAPIERALSKI Grzegorz Bernard
8%
 8%  [ 7 ]
OLECHOWSKI Andrzej Marian
3%
 3%  [ 3 ]
PAWLAK Waldemar
4%
 4%  [ 4 ]
ZIĘTEK Bogusław Zbigniew
0%
 0%  [ 0 ]
Nie pójdę na wybory
4%
 4%  [ 4 ]
Głosowań: 84
Wszystkich Głosów: 84

Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-05-27, 16:01   Sondaż wyborczy

Zapraszam do udziału w ankiecie!

Oto lista kandydatów ze strony PKW:

1) JUREK Marek, lat 49, wykształcenie wyższe historyczne, wykonujący zawód historyka, miejsce pracy: Fundacja Św. Benedykta, zamieszkały w Wólce Kozodawskiej gmina Piaseczno, członek Prawicy Rzeczypospolitej;

2) KACZYŃSKI Jarosław Aleksander, lat 61, wykształcenie wyższe prawnicze, poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, zamieszkały w Warszawie;

3) KOMOROWSKI Bronisław Maria, lat 58, wykształcenie wyższe historyczne, poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, zamieszkały w Warszawie, członek Platformy Obywatelskiej Rzeczypospolitej Polskiej;

4) KORWIN-MIKKE Janusz Ryszard, lat 67, wykształcenie wyższe filozoficzne, wykonujący zawód publicysty i wydawcy, miejsce pracy: Oficyna Konserwatystów i Liberałów, zamieszkały w Józefowie, powiat otwocki, członek partii politycznej Wolność i Praworządność;

5) LEPPER Andrzej Zbigniew, lat 56, wykształcenie średnie, wykonujący zawód rolnika, miejsce pracy: własne gospodarstwo rolne, zamieszkały w Zielnowie gmina Darłowo;

6) MORAWIECKI Kornel Andrzej, lat 69, wykształcenie wyższe w zakresie nauk fizycznych, emerytowany nauczyciel akademicki, zamieszkały we Wrocławiu;

7) NAPIERALSKI Grzegorz Bernard, lat 36, wykształcenie wyższe politologiczne, poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, zamieszkały w Szczecinie, członek Sojuszu Lewicy Demokratycznej;

8 ) OLECHOWSKI Andrzej Marian, lat 62, wykształcenie wyższe ekonomiczne, wykonujący zawód ekonomisty, miejsce pracy: samodzielna działalność gospodarcza, zamieszkały w Warszawie,
który złożył następujące oświadczenie:
byłem współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa w rozumieniu przepisów powołanej ustawy;

9) PAWLAK Waldemar, lat 50, wykształcenie wyższe techniczne, zajmujący kierownicze stanowisko państwowe, pełniący funkcję Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Gospodarki, zamieszkały w Kamionce gmina Pacyna, członek Polskiego Stronnictwa Ludowego;

10) ZIĘTEK Bogusław Zbigniew, lat 45, wykształcenie średnie, wykonujący zawód polityka, miejsce pracy: Wolny Związek Zawodowy „Sierpień 80", zamieszkały w Markowiźnie gmina Ogrodzieniec, członek Polskiej Partii Pracy - Sierpień 80.
Postaw piwo autorowi tego posta

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-05-28, 11:56   

Jak tak dalej pójdzie, to JKM wygra w pierwszej turze, co może nie byłoby złe...
Jednocześnie sondaż ten pokazuje, jak niereprezentatywne jest nasze forum...
Ciekawe byłoby pytanie do zwolenników JKM, gdzie w 2 turze, jeżeli JKM nie wejdzie, przeniosą swoje głosy...?

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-05-28, 13:22   

W ogóle to ten internet pokazuje jacy jego użytkownicy są niereprezentatywni...
Na jaki sondaż by nie spojrzeć internetowy to JKM 2 czasem 3 miejsce nawet przy kilku set tysiącach głosów.

Zygmunt Stary napisał/a:
Ciekawe byłoby pytanie do zwolenników JKM, gdzie w 2 turze, jeżeli JKM nie wejdzie, przeniosą swoje głosy...?

Myślę, że taka deklaracje przed wyborami była by nie na miejscu(trudno mówić na kogo przeniosą głosy jeżeli nie wiadomo kto w II turze będzie, może nie będą musieli ich na nikogo przenosić?) i porównał bym ją do pytania na kogo wyborcy J. Kaczyńskiego przekażą głosy w 2 turze jeżeli ten nie wejdzie do niej.

Rozumiem, że PiS z Kaczyńskim oraz PO z Komorowskim są pewne wejścia do 2 tury i nie mają zamiaru brać udziału w debatach z pozostałymi kandydatami bo tu cytat "oni grają w trochę innej lidze". Jeżeli Ci panowie byli by rzeczywiście tak świetnymi kandydatami to nie bali by się wziąć udziału w merytorycznej rozmowie z pozostałymi kandydatami.
Debata Kaczyński - Komorowski jest dla mnie bez znaczenia, bo tak jak PiS i PO nie różnią się miedzy sobą jakoś znacząco tak obaj ci kandydaci nie mają nam nic dobrego czy znacząco różniącego się od siebie do zaproponowania,

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-05-28, 14:15   

To jest mniej więcej tak jakby zrobić ankietę p.t. "Jakim samochodem chciałbyś jeździć" i umieścić tam zarówno VW jak Ferrari. W ankiecie zapewne wygrałaby jakaś luksusowa marka, ale na drogach i tak przeważają Golfy. Z ankietami jest podobnie, bo kiedy człowiek podchodzi do urny to wraca racjonalne myślenie n.p. :
- Co będzie jeśli oddam głos na JKM zamiast na jakiegoś kandydata który ma szanse na wygraną i dzięki temu wygra Kaczyński?
- Dlaczego miałbym zagłosować na JKM? Robiłem to od 9 lat bez skutku
- Zgadzam się w 100% z jego poglądami ale czy oddać głos na człowiek który czasem zachowuje się jak co najmniej dziwne? ( cytat z JKM:"w klasach integracyjnych dzieci zdrowe przejmują schorzenia od chorych", Co to za liberał który startował z listy LPR?,...)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-05-28, 18:32   

Administrator napisał/a:
To jest mniej więcej tak jakby zrobić ankietę p.t. "Jakim samochodem chciałbyś jeździć" i umieścić tam zarówno VW jak Ferrari. W ankiecie zapewne wygrałaby jakaś luksusowa marka, ale na drogach i tak przeważają Golfy. Z ankietami jest podobnie, bo kiedy człowiek podchodzi do urny to wraca racjonalne myślenie n.p. :
- Co będzie jeśli oddam głos na JKM zamiast na jakiegoś kandydata który ma szanse na wygraną i dzięki temu wygra Kaczyński?
- Zgadzam się w 100% z jego poglądami ale czy oddać głos na człowiek który czasem zachowuje się jak co najmniej dziwne? ( cytat z JKM:"w klasach integracyjnych dzieci zdrowe przejmują schorzenia od chorych", Co to za liberał który startował z listy LPR?,...)

1. Jak mam do wyboru zagłosować na bandę złodziei spod znaku PO, PiS, SLD, PSL to zostaje JKM. Teraz Tusk i Komorowski oraz reszta "głupków" biega w garniturach po zalanych terenach i opowiada bajki o pomocy dla powodzian itd.

Żałosny spektakl miłosierdzia i troski polityków "głównego nurtu". I te hasełka wyborcze "Zadbam o przyszłość młodych Polaków" albo "zadbam o przyszłość średnich Polaków"

Myślę że ta wypowiedź wystarczy... http://www.wykop.pl/ramka...-polka-od-gory/

2. Odnośnie Dziennika. Jest to niemiecka gazeta, która równie "obiektywnie" co w sprawie JKMa wypowiada się na temat Jarosława Kaczyńskiego.
Wiem że JKM postraszył Dziennik że sprawa pójdzie do sądu za kłamstwa jakie o nim napisano, ale chyba zrezygnował z tego.

Owszem JKM czasem zachowuje się dziwnie, jego porównania Unii Europejskiej z faszyzmem czy komunizmem są trochę na wyrost. Jednak gdybym miał zagłosować na kolejnego człowieka co serwuje kiełbasę wyborczą, głupie i naiwne hasła i potrafi się tylko uśmiechać do kamer zamiast odpowiadać na trudne pytania to byłoby marnotrawstwo mojego głosu.

3. Porównanie VW do Ferrari jest nieco chybione.

Ja bym porównał VW do Saab/Rover :D

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-05-28, 18:53   

Mateusz napisał/a:
Jak mam do wyboru zagłosować na bandę złodziei spod znaku PO, PiS, SLD, PSL to zostaje JKM.

Co Ci ukradli, albo komu? Dlaczego JKM wg Ciebie nic nie ukradł?
Śmieszą mnie takie puste frazesy...

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-05-28, 19:10   

Mateusz napisał/a:

Myślę że ta wypowiedź wystarczy... http://www.wykop.pl/ramka...-polka-od-gory/

A kto to są Ci winni?
JKM wini tych co planów zagospodarowania przestrzennego nie uchwalili. Po pierwsze to oni nie łapią się pod artykuł 198 KRP. Prezydent maił by ich stawiać przed TS :D Niech poczyta trochę Konstytucje kto możne postawić przed TS. art. 4 - 5a ustawy o TS.
Prezydent stawia przed TS :D :D
Nie mogę słuchać tej tych głupot...Same pierdoły o TS. Pieprzy bez sensu...

Wszystkich złodziei przed Trybunał Stanu, do więzienia a najlepiej rozstrzelać a co tam :!: :!: :twisted:

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-05-28, 19:57   

Ferbik napisał/a:

Pieniądze?
http://haribu.blog.onet.p...2,ID110976841,n
Ktoś tu ładnie wypisał afery na których zostaliśmy okradnięci oczywiście nie tylko na tym.
A kto to już widać.

Administrator,
To porównanie jest co najmniej nietrafne. Tak ludzie pod wpływem impulsu, chwili oddają swój głos w sondażach na JKMa, spodobało im się jego nazwisko albo jego muszka...

Administrator napisał/a:

Dla tego samego powodu dla którego głosował przez ostatnie 9 lat.

Administrator napisał/a:

Od tego jest 1 tura żeby głosować na kandydata którego uważamy za najlepszego, a II to już mniejsze zło.
Ostatnio zmieniony przez Sylwester 2010-05-28, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-05-28, 20:20   

Ferbik napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Jak mam do wyboru zagłosować na bandę złodziei spod znaku PO, PiS, SLD, PSL to zostaje JKM.

Śmieszą mnie takie puste frazesy...

Poczytaj sobie raporty NIK na temat działalności np. Lewandowskiego początek lat 90, o powodzi 2010, o przetargach...

Łatwiej będzie wpisać w google nik przetargi.

Masz informacje o
Cytat:

NIK o domach pomocy społecznej

NIK o gdańskich szpitalach MON i MSWiA

NIK o zaniedbaniach w ochronie zabytków

NIK o PIT

NIK o domach pomocy społecznej

NIK o funkcjonowaniu zakładów opiekuńczo-leczniczych

NIK o VAT

NIK o Towarzystwach Budownictwa Społecznego

NIK o oczyszczaniu ścieków

NIK o sprzedaży drewna przez Lasy Państwowe

NIK o rolnictwie ekologicznym

NIK o regionalnych rozgłośniach Polskiego Radia

NIK o specjalnych strefach ekonomicznych

NIK o ochronie przeciwpowodziowej

NIK o pomocy repatriantom w Polsce

NIK o szkoleniu kierowców autobusów i ciężarówek

NIK o gospodarce finansowej Grupy PKP

NIK o prywatyzacji uzdrowisk

NIK o realizacji zadań wynikających z ustawy o usługach turystycznych

NIK o ochronie brzegów morskich

NIK o wykorzystaniu aparatury medycznej

NIK o składowaniu i usuwaniu wyrobów zawierających azbest

NIK o remontach w zakładach górniczych

NIK o dowożeniu dzieci do szkół

NIK o funduszach ochrony środowiska

NIK o udzielaniu pomocy poszkodowanym przez tornado

NIK o nadzorze w spółkach z udziałem Skarbu Państwa

NIK o Poczcie Polskiej

NIK o klimacie

NIK o TVP S.A.

NIK o wykonaniu planu finansowego Narodowego Funduszu Zdrowia

NIK o zapobieganiu nowotworom

NIK o gospodarowaniu funduszem leśnym

NIK o elektroenergetyce

NIK o zakładach aktywności zawodowej

NIK o pomocy rodzinom zastępczym

Wykorzystanie środków z budżetu Wspólnot Europejskich w ramach polityki spójności w Polsce

Funkcjonowanie zakładów poprawczych i schronisk dla nieletnich

Kontrola Wojskowej Ochrony Przeciwpożarowej

NIK o realizacji zobowiązań offsetowych za zakup F-16

http://nik.gov.pl/news.php?cod=1504

Nie wiem tylko czy to będzie na tyle wiarygodne źródło dla ciebie.

Co do SLD: ustawiona sprzedaż TPSA, afery węglowe, afera FOZZ SLD (wpisać w google wystarczy, nie będę opowiadał historii każdej z afer, zbyt dużo tego)
http://www.iap.pl/?id=wiadomosci&nrwiad=117024

PO
http://www.wykop.pl/ramka...etam-donaldzie/
http://www.wykop.pl/ramka...etam-donaldzie/
Doliczyć to tego AWS i te same "złodziejskie gęby" co teraz pod innym szyldem są.

235 Afer PO(może mniej może więcej)
http://www.wykop.pl/ramka/354766/235-afer-po/

Co do PSL wystarczy spojrzeć na
Agencje Nieruchomości Rolnych http://www.techagra.com/news_shw.php?id=774
KRUS http://www.money.pl/gospo...5,0,222047.html

Co do PiS, dam ci tą przyjemność. Sam sobie poszukaj :p

Co do UPR/JKM. Pokusa przywłaszczenia kilku mln złotych może być u każdego człowieka nawet najbardziej uczciwego. Dlatego JKM opowiada się za prywatyzacją(z publicznej licytacji, co by sprecyzować) większości mienia państwowego i zlikwidowania większości administracji(tam gdzie urzędnik jednemu obywatelowi zabiera, żeby dać drugiemu to co zostanie z tego co jeszcze po drodze nakradli i po odliczeniu kosztów działalności administracji państwowej) i pozostawienie tylko tej niezbędnej do prawidłowej działalności państwa polskiego.

Nadal puste frazesy?
Ostatnio zmieniony przez Mateusz 2010-05-28, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-05-28, 20:33   

Administrator napisał/a:

I nawet mam przypuszczenie graniczące z pewnością że i tym razem JKM prezydentem nie zostanie... Ale zagłosuję na niego żeby zamanifestować w ten sposób swoje wolnorynkowe poglądy... Niestety to jedyny kandydat...

Zresztą uważam że argument o marnowaniu głosu w pierwszej turze wyborów prezydenckich jest wyjątkowo nietrafiony. Nikt raczej nie powtórzy już wyniku Kwaśniewskiego...

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-05-28, 21:00   

Mateusz napisał/a:

Naciągane te afery. Najlepsza jest "afera kopaczy w piłke" :D :D :D

JKM zbiera poparcie głównie wśród osób młodych i dobrze sytuowanych, co uważają że świat stoi przed nimi otworem a oni nigdy nie będą potrzebowali pomocy państwa do czegokolwiek, bo sami sobie doskonale poradzą. Stąd też dobre wyniki JKM w wirtualu, a słabe w realu.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-05-29, 09:43   

Zaskakujący wynik tej naszej ankiety, to trochę taki krzyk rozpaczy. Zresztą słuszny, bo ... tak szczerze powiedziawszy nie mamy już "nieumoczonej" frakcji politycznej, czy polityka, którzy mogliby zasługiwać na nasze zaufanie.
Janusz Korwin Mikke, jest taką alternatywą zastępczą, która mimo swoich wręcz czasami nieziemskich pomysłów, i tak budzi w ludziach więcej pozytywnego entuzjazmu, a niżeli kandydaci z PO, PiS-u, SLD, czy PSL-u.
Pamiętacie Stana Tymińskiego? Jak niewiele brakowało żeby człowiek znikąd został Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej :shock: . To też był efekt, takiej właśnie narodowej desperacji. Ludzie przejrzeli na oczy, że ta cała demokracja w Polsce to "pic na wodę", i tylko krok dzielił nas od światowego blamażu na arenie politycznej :P .

Dlatego mnie takie wyniki sondażu, dziwią coraz mniej :razz: owszem przerażają w dalszej perspektywie, ale nie dziwią.
Ja osobiście, też mam wielki dylemat co do oddania swojego głosu, na odpowiedniego kandydata. Dla mnie zawsze, jak do tej pory, SLD było partią z dostateczną wiedzą polityczną, nie wracajmy do czasów komuny bo to już historia, a czas biegnie na przód więc ... . Ale ostatnio, niestety coś się tak jakoś porobiło w tym naszym kraju, że polskiemu robotnikowi żyje się coraz ciężej.
Mnie nie interesuje wolny rynek, swobodne działania niby biznesmenów, prywatnych właścicieli itp. Mnie interesuje to, aby polskie prawo skutecznie chroniło prawa pracownicze. Aby każdy, nie tylko właściciel firmy, ale również jego pracownicy, czuli się ludźmi. Aby nie było coraz bardziej widocznej bariery; pracodawca - niewolnik. Niestety, wystarczy poczytać i rozejrzeć się wokół siebie, a wszędzie widać te aspekty, o których tutaj piszę.
Tłumaczenie, załóż sobie firmę i też poczuj się prawdziwym właścicielem, biznesmenem, nie ma tutaj żadnego logicznego pokrycia. Muszą wszak być, biznesmeni i pracownicy, którzy będą pracować na rzecz tych pierwszych, inaczej niestety się nie da. Ale musi też być zachowana świadomość, że jedni bez drugich nie będą funkcjonować.
Za rządów Platformy Obywatelskiej, raczej nie ma co liczyć na poprawę statusu pracownika, to typowa frakcja powstała na rzecz właśnie biznesmenów.
SLD mogło by to zmienić, ale nie wiedzieć czemu, jakoś mało kto w to wierzy. Dlatego takie wyniki sondaży, a nie inne :shock: .
Dzisiaj, najbardziej pro-pracowniczą frakcją wydaje się być właśnie PiS. I chociaż wiele w tej partii mi się nie podoba, szczególnie polityka zagraniczna, nie mniej ... można odnieść wrażenie wyraźnej poprawy w tym kierunku :) , to mój głos na ... Jarosława Kaczyńskiego będzie takim właśnie "krokiem desperacji". Zatem jak widać takich desperatów jest wielu, a każdy z nich ma swojego "wybawcę" od rzeczy złych ;) .

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-05-29, 12:35   

red napisał/a:
Mateusz napisał/a:

Naciągane te afery. Najlepsza jest "afera kopaczy w piłke" :D :D :D

JKM zbiera poparcie głównie wśród osób młodych i dobrze sytuowanych, co uważają że świat stoi przed nimi otworem a oni nigdy nie będą potrzebowali pomocy państwa do czegokolwiek, bo sami sobie doskonale poradzą. Stąd też dobre wyniki JKM w wirtualu, a słabe w realu.

PO zaś to partia "niby biznesmenów", ludzi którzy uzyskali średnie wykształcenie a wydaje im się że wszystko mogą.
Dorobili się majątku na przekrętach, działaniach niezgodnych z prawem i pomimo tego nadal uważają że wszystko im wolno. Uważają się za tych lepszych i mądrzejszych od PiS, a są to w dużej mierze lokalni biznesmeni, którym niestety słoma z butów wystaje.

Przykłady? Palikot, Misiak http://www.rp.pl/artykul/...y_Misiaka_.html
Chlebowski(nie dość że głupi to jeszcze idzie w zaparte i kłamie że nic nie wiedział)
Sawicka http://www.wprost.pl/ar/1...na-do-kwadratu/

Do tego nadęty i pewny siebie Bronisław Komorowski i jego wypowiedzi w stylu "woda ma to do siebie że spływa" i zdjęcie jak czyta książkę do góry nogami.

Wystawili najgorszego kandydata z możliwych... Sikorski ma chociaż wygląd i rozum(oglądałem wywiad z nim w BBC albo inna stacja o tarczy antyrakietowej gdzie j. angielski na wysokim poziomie i ciekawe argumenty i spostrzeżenia)

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-05-29, 16:45   

Sylwek napisał/a:

To porównanie jest co najmniej nietrafne. Tak ludzie pod wpływem impulsu, chwili oddają swój głos w sondażach na JKMa, spodobało im się jego nazwisko albo jego muszka...

Administrator napisał/a:

Dla tego samego powodu dla którego głosował przez ostatnie 9 lat.

Mnie czasem też podobają się jego wypowiedzi, ale bywa i tak że zastanawiam się czy ten facet jest w pełni zdrowy.

Odpowiesz mi na proste pytanie? Dlaczego zagłosujesz na JKM?

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-05-29, 17:29   

1) Jedyny prezydent który zagwarantuje mi veto każdej próby podwyżki podatków oraz ma konkretne pomysły na reformę m.in. sądownictwa, zapowiada korzystanie z inicjatywy ustawodawczej
2) Prezydentura JKMa to nie zmiany kosmetyczne jak proponują wszyscy pozostali kandydaci tylko konkretne.
3) Człowiek honoru który nigdy nie zmienił poglądów

Odpowiedz do tematu