"Złota Wieża" czyli plebiscyt na najlepszą realizację zał. architektonicznego ostatnich lat ... [propozycja]
Temat założony oczywiście dla przeciwwagi "upadłej wieży" z 2009 roku.
Jako że jest to pierwsza edycja plebiscytu, można do niego zgłaszać zarówno obiekty kubaturowe (budynki) jak i przestrzenie publiczne (parki,skwery, ulice, place etc) zrealizowane w pierwszej dekadzie XXI w. oraz w latach 90' wieku XX-go na terenie miasta Wielunia.
Jeżeli temat będzie cieszył się przynajmniej umiarkowanym zainteresowaniem, pojawi się ankieta, a w przypadku nikłego zainteresowania....
Zdjęcia mile widziane.
logo_zlotawłaściwe.gif Właściwe logo plebiscytu zostanie opracowane wkrótce ....
Plik ściągnięto 36571 raz(y) 10,03 KB
Ostatnio zmieniony przez Stefan 2010-06-12, 19:22, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-05-15, 09:17
Stefan, temat niezwykle trudny do podjęcia, bo ciężko będzie licytować się na "ładne" budynki, czy ciekawe skwerki, w dobie postępu architektonicznego. Czasy kwadratowych bloków, domów, czy kwietników ze starych opon po ciągnikach mamy już za sobą, teraz wszystko co powstaje jest ładne i godne uwagi, chociażby przez wzgląd prześcigania się architektów we własnych wizjach , co nie zawsze jest słusznie odczytywane, przez laików .
Ale jeśli już miałbym się pokusić o jakieś wskazania, to proponowałbym może budynek wieluńskiego sądu. Całkiem pokaźny i ciekawy architektonicznie gmach, jakiego nie powstydziłoby się, nie jedno większe od Wielunia miasto , nie pamiętam tylko czy mieści się on w ramach czasowych wskazanych przez Ciebie .
Skoro mowa była też o "komunistycznych klockach" (blokach mieszkalnych), to te powstałe ostatnio na Starych Sadach, przy ul. Częstochowskiej, spokojnie odbiegają od tych starych, i wyglądają całkiem ciekawie. To samo można powiedzieć o trzech nowych blokach na os. Wyszyńskiego (za Sedalem), nowością w tym trzecim są garaże .
Jeśli o to Ci chodziło, to masz pierwsze typy
- Budynek Sądu w Wieluniu - Odmienne architektonicznie bloki mieszkalne na osiedlach Stare Sady i Wyszyńskiego
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-05-15, 10:46
Uważam, że przebudowa i zmiana elewacji biblioteki zasługuje na takie miano.
Mam nadzieję, że moja propozycja mieści się w ramach plebiscytu
Fotka : miko005
Biblioteka..jpg
Plik ściągnięto 161 raz(y) 221,4 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Moja propozycja to tereny zieleni przy ulicy Reformackiej. Głównie przez elementy małej architektury takie jak: zegar słoneczny, labirynt, siedziska i oświetlenie, ale także przez dobre poprowadzenie ścieżek. Minusem jest to, że ścieżki nie zostały "zgrane" z przejściami dla pieszych, ale ja to mogę przeżyć - gorzej mamy z wózkami lub rowerzyści;/ Pomimo kilu niedociągnięć i uchybień uważam, że to jedno z bardziej klimatycznych miejsc w mieście.
Na owo miano zasługują również nowe dwa budynki w naszym mieście.
Pierwszy na skrzyżowaniu ulic Sieradzkiej i Prusa, który powstał w miejscu "starych baraków" - będzie tam apteka Burchacińskich, drugi na skrzyżowaniu ulic 3 Maja i Joanny Żubr.
Nie posiadam w tej chwili zdjęć pierwszego budynku, lecz postaram się w niedługim czasie je wstawić, no chyba, że ktoś mnie w tym wyręczy.
Zdjęcia budynku ze skrzyżowania ulic 3 Maja z Joanny Żubr pochodzą ze strony - (kliknij) .
Dodam jeszcze pod rozwagę jeden ciekawy budynek, a mianowicie jest to Biurowiec Zakładu Energetycznego Łódź-Teren rejon Wieluń, znajdujący się na ulicy Sieradzkiej.
Wysłany: 2010-05-26, 20:35
Artykuł o naszym plebiscycie
Tygodnik Wieluński, 26 maja 2010
zlota wieża.jpg
Plik ściągnięto 143 raz(y) 87,59 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią uzupełniam zdjęcia jednego z nominowanych przeze mnie budynków, do miana "Złotej Wieży" który mieści się na skrzyżowaniu ulic Sieradzkiej i Prusa, który powstał w miejscu "starych baraków", w którym będzie apteka Burchacińskich.
Ps. Zdjęcia mojego autorstwa aparat/telefon HTC Touch HD
- kompleks szkolno sportowy przy Nadodrzańskiej / Częstochowskiej (LO + Hala)
- biurowiec centrum elektrycznego "Ania"
- dwa budynki z placu Jagielońskiego (właściwie z ul. Moniuszki)
miko 005, fakt że czas negatywnie zweryfikował jakość tynku zewnętrznego na budynku "pod batutą" (po około dziesięciu latach eksploatacji budynku, tynki powinny wyglądać chyba lepiej), zresztą i na ścianach hali sportowej, też już jakiś czas temu pojawiły się rysy.
Budynki nominowałem dlatego, że uznałem je za stosunkowo ciekawe,
Jako niezamieszkujący i nieodwiedzający budynków przy Moniuszki, nie mogę jednak stwierdzić czy wewnątrz obiektów pojawiają się poważne usterki. Z zewnętrznych usterek dostrzegłem jedynie te tynki.
Z drugiej strony, nie ma pewności iż wkrótce jakieś usterki nie pojawią się w oddanych w tym czy ubiegłym roku budynkach .
Wysłany: 2010-06-11, 21:38
To ja jeszcze dodam odnowienie Tęczy bo wygląda już trochę lepiej niż przed remontem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum