R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Powódź w Polsce
Autor Wiadomość
maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-05-22, 14:11   

14.36: Na Kozanowie jak 13 lat temu

Rwącym strumieniem płynie woda wzdłuż ulicy Dokerskiej do pętli autobusowej. Mieszkańcy mówią, że jest dokładnie tak samo jak w 1997 roku.
Postaw piwo autorowi tego posta

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-22, 15:30   

rafalekjan napisał/a:
Czepiasz się.

[ Dodano: 2010-05-21, 23:18 ]
Myślałem, że się walnąłem, ale wcale nie. Ta kładka jest w Bartoszewicach.
Obrazek

Nie czepiam się tylko jak podajesz informacje to podawaj prawdziwe. To jest "Jaz Opatowicki" (tak się nazywa) a nie żadna kładka (pczytaj o znaczeniu jazu a bdziesz wiedział czym się różni od kładki czy zapory). Granicę dzielnicy Bartoszewice wyznacza brzeg Odry, tak więc jaz należy do dzielnicy Opatowice.

Jaz.jpg
Jaz Opatowicki
Plik ściągnięto 175 raz(y) 208,03 KB

rafalekjan 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Wysłany: 2010-05-22, 15:58   

http://img30.imageshack.u...20100522052.jpg
Ostatnio zmieniony przez rafalekjan 2010-05-22, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2010-05-22, 17:16   

Gregg Sparrow - gdzie są te Bartoszewice? Bo Bartoszowice wiem gdzie są ale o Bartoszewicach jeszcze nie słyszałem.

rafalekjan 

Wysłany: 2010-05-22, 17:26   

Gregg Sparrow, a po której stronie ja stoję? Po jakiej ziemi chodzę? Robiłem zdjęcia Opatowic czy wody od strony Bartoszowic?

kitor 
Moderator

Piwa: 38/39
Wysłany: 2010-05-22, 19:48   

jak wygląda wjazd do wrocławia od psiego pola /autobusem/? idzie dojechać pod koronę?

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-05-22, 20:20   

Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego nie informował że wjazd byłby utrudniony. Na razie na Psim Polu nie jest źle. Jest zalany jedynie jeden dom na Krzywoustego.
Autobusy w tamtą stronę jeżdżą regularnie.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

rafalekjan napisał/a:
Gregg Sparrow, a po której stronie ja stoję? Po jakiej ziemi chodzę? Robiłem zdjęcia Opatowic czy wody od strony Bartoszowic?

Opis zrobiłeś do zdjęcia. Na zdjęciu jest Jaz Opatowicki a nie żadna tama. Czy jak zrobisz zdjęcie Magdzie w Wieluniu to napiszesz, że na zdjęciu jest Magda czy napiszesz, że Wieluń???
Na tym kończę dyskusję.

rafalekjan 

Wysyłane są autobusami z grupami ludzi na psie pole, ale gdzie dokładnie to nie wiem. Okolice Nadodrza nie mają prądu i nie można tam wjechać.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2010-05-22, 21:38   

Gregg Sparrow napisał/a:
Na tym kończę dyskusję.

Dzięki za odpowiedź.

kitor 
Moderator

Piwa: 38/39
Wysłany: 2010-05-22, 22:23   

maniekl napisał/a:
Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego nie informował że wjazd byłby utrudniony. Na razie na Psim Polu nie jest źle. Jest zalany jedynie jeden dom na Krzywoustego.
Autobusy w tamtą stronę jeżdżą regularnie.

No właśnie koledze brakuje 30 metrów żeby dom Widawa zalała (ul. Gwarecka), a znowu słyszałem wersję że pks'y nie jeżdżą (bo że mpk to się domyślam).

U innego kolegi, na kosmonautów nie ma wody i co chwilę przygasa światło

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-05-22, 22:31   

kitor, Ja mogę powiedzieć tylko że MPK kursuje normalnie. Tylko kilka linii jest skróconych (na Kozanów i Trestno), ale te kierunku Osiedla w kierunku Osiedla Sobieskiego i Korony kursują normalnie.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-05-23, 02:43   

Gregg Sparrow napisał/a:
Granicę dzielnicy Bartoszewice wyznacza brzeg Odry,

Pomijam literówkę w nazwie, ale Bartoszowice to osiedle. Dzielnica Śródmieście :-)
To tak dla uściślenia :P

Już wiadomo że Wielka Wyspa (Bartoszowice, Biskupin, Dąbie, Sępolno, Szczytniki) nie zostania zalana w wyniku przelania się wody przez koronę wałów. Ale zagrożenie nadal istnieje - trwa umacnianie wałów, likwidowanie przecieków.

Stefan 
Moderator

Piwa: 18/9
Wysłany: 2010-06-18, 19:03   

rmf24 napisał/a:

Bruksela wszczyna postępowanie przeciw Polsce, Tusk bagatelizuje sprawę
Wczoraj, 17 czerwca (16:01)
Aktualizacja: Wczoraj, 17 czerwca (19:26)

Donald Tusk nie przejmuje się dochodzeniem wszczętym przez Komisję Europejską przeciwko Polsce. Chodzi o unijną dyrektywę powodziową z 2007 roku, której nasz rząd nie wdrożył, choć miał na to czas do jesieni ubiegłego roku. Według premiera, nawet wdrożenie tej dyrektywy nie uchroniłoby Polski przed tegorocznym kataklizmem.

Tusk: Będę oczekiwał maksymalnego przyspieszenia
Premier, który udał się do Brukseli na szczyt unijnych przywódców, bagatelizował sprawę. Mówił, że procedura została wszczęta w styczniu. Tymczasem unijna komisarz ds. pomocy Kristalina Georgieva poinformowała o postępowaniu przeciw Polsce teraz i to w kontekście polskich starań o pomoc z Europejskiego Funduszu Solidarności. Premier obiecał jednak poprawę: Nie sądzę, żeby ta sprawa miała jakiś dalszy zły ciąg. Tym bardziej, że będę oczekiwał od moich urzędników maksymalnego przyspieszenia prac.

Przyspieszenie jest więcej niż konieczne, bo z informacji naszej korespondentki Katarzyny Szymańskiej-Borginon wynika, że Komisja Europejska szykuje się, by już w najbliższą środę przejść do drugiego etapu postępowania o naruszenie unijnego prawa. Oznacza to, że informacje, które rząd ostatnio jej przesłał, były niezadowalające. Jeśli więc gabinet Tuska nie przyspieszy, będzie nam grozić sprawa przed Trybunałem Sprawiedliwości w Luksemburgu i bardzo wysokie kary.
"To godne pożałowania"

To godne pożałowania, że kraje, które są zwykle najpoważniej dotykane przez powodzie - w tym Polska, jeszcze nie wdrożyły tych procedur - mówiła w środę Georgieva w europarlamencie podczas debaty na temat powodzi.
Reklama

Według korespondentki RMF FM, nie jest prawdopodobne, by Bruksela nas ukarała i nie przekazała pieniędzy na walkę ze skutkami powodzi. Źle to jednak świadczy o polskich władzach. Staramy się bowiem o unijne pieniądze na usuwanie powodziowych szkód, a nie wdrażamy unijnego prawa, które ma powodziom zapobiec.

Unijna dyrektywa, której polski rząd nie wdrożył, przewiduje: przeprowadzenie do 2011 roku oceny ryzyka powodziowego, czyli przebadanie wszystkich tras rzecznych; do 2013 roku - opracowanie konkretnych map, a do 2015 - przygotowanie konkretnych planów zapobiegania i walki z powodzią.

Komisarz Georgieva wyraźnie dała do zrozumienia, że ostania powódź powinna być dzwonkiem alarmowym dla rządów.

Katarzyna Szymańska-Borginon

RMF FM
źródło: http://www.rmf24.pl/fakty...sela,nId,283945

mussawir 
Słyszał o Wieluniu
smail!

Wysłany: 2010-06-19, 10:55   

Polecam tę lekturę.. ;)

http://wroclaw.gazeta.pl/...lamy_osiem.html

Poprawiono 1 błąd ort.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2010-06-21, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu