2. Oczywiście, to komitety wyborcze zgłaszają kandydatów na członków do obwodowych komisji wyborczych.
2b. a raczej po jednej osobie zgłoszonej przez dany komitet, przy czym jeżeli zgłosi się więcej niż 8 komitetów w danej gminie to przeprowadzane jest losowanie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-26, 09:39
Miałem nie zabierać w tej sprawie głosu, ale przebrała się miarka.
Pytam: Za co UPR, bądź też KW JKM zgłasza do komisji?
Oczywiście za podpisy. Szukając ludzi po portalach społecznościowych, nie znając ich, nie wiedząc czy znają się na sprawie do której są przeznaczeni, nie mając pojęcia nawet o tym, czy będą mieli na tyle ogłady żeby przyjść dobrze ubranym i trzeźwym do komisji. Doskonale wiem na czym to polega, bo wielu młodych ludzi się łapie na tą transakcje. Jestem w stanie stwierdzić, że gdyby nie te podpisy od osób, które chcą należeć do komisji wyborczej, to ani UPR, ani JKM wystarczającej liczby podpisów by nie zebrali.
PiS w Wieluniu również zajmuje się zajmowaniem stanowisk w komisjach. W ostatnich wyborach mieliśmy ponad 3000 podpisów, ludzie sami przynosili podpisy, nie szukając zadośćuczynienia w postaci siedzenia w komisjach. Wielu z nich zostało zgłoszonych. Oczywiście wszyscy którzy w nich zasiadali uczestniczyli przy zbieraniu podpisów. Liczę, że rozjaśniłem tą sprawe i nie będe musiał tego więcej tłumaczyć.
Oczywiście za podpisy. Szukając ludzi po portalach społecznościowych, nie znając ich, nie wiedząc czy znają się na sprawie do której są przeznaczeni, nie mając pojęcia nawet o tym, czy będą mieli na tyle ogłady żeby przyjść dobrze ubranym i trzeźwym do komisji. Doskonale wiem na czym to polega, bo wielu młodych ludzi się łapie na tą transakcje. Jestem w stanie stwierdzić, że gdyby nie te podpisy od osób, które chcą należeć do komisji wyborczej, to ani UPR, ani JKM wystarczającej liczby podpisów by nie zebrali.
PiS w Wieluniu również zajmuje się zajmowaniem stanowisk w komisjach. W ostatnich wyborach mieliśmy ponad 3000 podpisów, ludzie sami przynosili podpisy, nie szukając zadośćuczynienia w postaci siedzenia w komisjach. Wielu z nich zostało zgłoszonych. Oczywiście wszyscy którzy w nich zasiadali uczestniczyli przy zbieraniu podpisów. Liczę, że rozjaśniłem tą sprawe i nie będe musiał tego więcej tłumaczyć.
Rozumiem że w PiS już były pijane osoby co przychodziły do pracy w komisji skoro tak piszesz? I myślisz że tylko ty wiesz jak należy się ubrać do pracy w komisji a reszta to ciemnota ze wsi?
Na resztę odpowiem później.
Bzdura. PiS zgłaszał do komisji ludzi, którzy nie zebrali ani jednego podpisu i nawet nie zamierzali głosować na tą partię. A jak się tam dostali? Znajomości.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
a ja już od prawie tygodnia proszę, żeby ktoś podał mi kilka argumentów dlaczego głosuje na Kaczyńskiego...
I dochodzę do wniosku, że najzwyczajniej odpowiedzią na mój postulat jest: "bo tak"
1. Ja "rozkręcam" działalność UPR/JKM w Wieluniu właściwie od zera a ty masz wszystko już gotowe i nie musisz się specjalnie wysilać. Zresztą my się nieco różnimy w tej kwestii
Ja to robię dodatkowo mając świadomość że z tego pieniędzy żadnych nie będzie.(UPR jest za likwidacją dużej części biurokracji, więc raczej bym nie zasiadał na jakimś stanowisku urzędniczym za określone zasługi dla partii. )
Z kolei ty chcesz iść w politykę i z tego żyć na jakimś stanowisku. Dla mnie jest to cyniczne, bo dobrze wiesz że tam się dobrych i uczciwych pieniędzy nie zarobi.
2. Ja "bawię się" w politykę ze swoich prywatnych pieniędzy poświęcając swój wolny czas, a ty masz do dyspozycji biuro poselskie, ludzi którzy tam pracują i otrzymują pieniądze(co nie jest niczym nadzwyczajnym), siedzibę itd utrzymywaną z pieniędzy "wydojonych" od podatników.(pieniądze na finansowanie partii z budżetu)
3. To że PiS ma poparcie rzędu 20-30% jest spowodowane tym że macie jeszcze swoich ludzi w TVP oraz prezydenta do niedawna, który w pewien sposób was promował.
UPR ani JKM nie pokazuje się w tv bo reprezentują oni poglądy anty estabilishment-owe a jak pokazuje to w najgorszym świetle.
Do tego wymóg zebrania 100tys podpisów w 2 tygodnie jest nie lada wyzwaniem podczas przyspieszonych wyborów dla partii marginalizowanej przez mainstream-owe media.
4. Ja w przeciwieństwie do wieluńskiego PiS nie wrzucam ludzi do komisji zw na pryzmat rodziny, znajomości. I jestem przeciwny załatwianiu czegoś rodzinie/znajomym na stanowiskach publicznych.(nawet ta drobna praca w komisjach)
Czepiasz się mnie że trzeba zebrać podpisy żeby być w komisji. Podczas tych wyborów poznałem kilkunastu nowych sympatyków JKMa w regionie wieluńskim ale to nie oznacza że mam ich wpisywać od razu do komisji. Chcesz coś dostać? Najpierw daj coś od siebie, wykaż się.
PKW na swojej stronie kilka lat temu już zamieściła informacje że jest to zgodne z prawem, po 2gie każda partia tak robi więc wytykanie mi tego przez ciebie jest niedorzeczne.
5. Przy okazji spróbuj wytłumaczyć dlaczego JK tak podlizuję się GN i jego elektoratowi.
Jesteś w końcu prawicowcem czy może ...?
Czy ty i twoja partia kierujecie się jakimiś zasadami czy może w celu zdobycia stołka prezydenckiego jesteście w stanie przemalować się na czerwono?
a ja już od prawie tygodnia proszę, żeby ktoś podał mi kilka argumentów dlaczego głosuje na Kaczyńskiego...
I dochodzę do wniosku, że najzwyczajniej odpowiedzią na mój postulat jest: "bo tak"
Dlatego aby była jakaś przeciwwaga dla wszechwładzy PO.
Kaczyński nie jest moim ulubieńcem ale w tej sytuacji nie mam innego wyboru.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-27, 22:21
Mateuszu, człowiek z klasą nie wyciąga rozmów prywatnych na publicznym forum. Odnosisz się do mnie osobiście, co jest zwykłą próbą kwitowania moich słów, z których musiałbyś się tłumaczyć, a argumentów brak.
Skąd ta nagła agresja wobec mnie, nie wiem? Nie odpowiem na zaczepki, bo nie o to chodzi w tej dyskusji.
Sprawa obsadzania komisji w tych czy poprzednich wyborach to już przeszłość, jednakże wiele jest takich sytuacji w których osoby zasiadające w komisji są z polecenia osób zbierających podpisy. Przykładem są ludzie młodzi, którzy muszą zdobyć doświadczenie. Mogą uczyć się od starszych. Są też tacy, który robią rzeczy za darmo. Mieliśmy wielu mężów zaufania. Za to nikt nie płaci.
Proponuje pokazać przez dzieła swoje osiągnięcia. Wieluński Komitet Poparcia Jarosława Kaczyńskiego liczy ponad 50 osób, podpisów było ponad 3 tys. Partia skupia kilkudziesięciu aktywnych członków i sympatyków.
Każdy może mieć te biura, te pieniądze z podatków, te stanowiska. Wolność jest piękną wartością. W demokracji każdy ją może mieć. Tylko to nie ja chce pokazywać jak ta wolność ma wyglądać. To środowisko UPR jest skierowane na narzucenie nam swojego poglądu na wolność.
Dlatego aby była jakaś przeciwwaga dla wszechwładzy PO.
Kaczyński nie jest moim ulubieńcem ale w tej sytuacji nie mam innego wyboru.
To czemu PiSowcom nie przeszkadzało, kiedy prezydentem został Lech, a w parlamencie większość miał PiS????
Czemu wtedy nikt nie myślał o przeciw władzy???
Argument tak słaby jak przemiana Jarosława...
Mateuszu, człowiek z klasą nie wyciąga rozmów prywatnych na publicznym forum. Odnosisz się do mnie osobiście, co jest zwykłą próbą kwitowania moich słów, z których musiałbyś się tłumaczyć, a argumentów brak.
Skąd ta nagła agresja wobec mnie, nie wiem? Nie odpowiem na zaczepki, bo nie o to chodzi w tej dyskusji.
Sprawa obsadzania komisji w tych czy poprzednich wyborach to już przeszłość, jednakże wiele jest takich sytuacji w których osoby zasiadające w komisji są z polecenia osób zbierających podpisy. Przykładem są ludzie młodzi, którzy muszą zdobyć doświadczenie. Mogą uczyć się od starszych. Są też tacy, który robią rzeczy za darmo. Mieliśmy wielu mężów zaufania. Za to nikt nie płaci.
Proponuje pokazać przez dzieła swoje osiągnięcia. Wieluński Komitet Poparcia Jarosława Kaczyńskiego liczy ponad 50 osób, podpisów było ponad 3 tys. Partia skupia kilkudziesięciu aktywnych członków i sympatyków.
Każdy może mieć te biura, te pieniądze z podatków, te stanowiska. Wolność jest piękną wartością. W demokracji każdy ją może mieć. Tylko to nie ja chce pokazywać jak ta wolność ma wyglądać. To środowisko UPR jest skierowane na narzucenie nam swojego poglądu na wolność.
Agresja? Przesadzasz, ja cie lubię i szanuje ale jesteś jedną z niewielu osób na tym forum które popiera aktywnie PiS a ja muszę do kogoś swoje żale i pretensje złożyć
Nie widzę bardziej kompetentnej i właściwej osoby niż ty.
Prywatne rozmowy? Przepraszam ale przecież studiując politologię i pisząc bloga nietrudno się domyślić że idziesz w politykę, to żadna tajemnica.
Obsadzanie ludzi w komisji już odpuszczam, bo znając życie nie masz na to wpływu tylko robi to ktoś inny.
Pytasz się o osiągnięcia?
Okręg Wieluński zebrał w tym roku dla JKMa nieco ponad 2100 podpisów.
Dodatkowo jeszcze mój znajomy z Praszki co jest w SM UPR zebrał ok 800.
Zbierali sympatycy, niekiedy osoby których wcześniej nie znałem odzywały się do mnie poprzez JKMa i oddawały mi podpisy.
A było też dużo osób które chciały głównie zarobić w komisji i to dla mnie jest sprawa oczywista. Żyjemy w takim kraju a nie innym że z pieniędzmi nie zawsze łatwo.
Jak wygląda UPR w Wieluniu? 9 członków SM UPR, sympatyków też jest dużo głównie wśród młodszych osób 18-30lat i kilkoro ludzi związanych z wieluńską polityką lokalną, którzy od czasu do czasu pomogą, do tego przedsiębiorcy z Wielunia i okolic, którzy mogą pomóc finansowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum