Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-06-28, 15:47
Tomek, tak naprawdę to ani ja, ani Ty, pojęcia nie mamy kto z kim i o kim rozmawia, w gabinetach politycznych.
Tomek napisał/a:
To jest największa bzdura i błąd dyplomatyczny, nie jesteśmy w stanie wojny z Białorusią i MUSIMY rozmawiać z nią bezpośrednio, nie przez jakiś pośredników jak tchórze czy nieudacznicy.
A nie rozmawialiśmy? Przecież Jarosław Kaczyński mówił, że próbowaliśmy i prośbą i groźbą, rezultat? Zerowy.
Może i nie jesteśmy w stanie wojny z Białorusią, ale sam Aleksander Łukaszenko, nie jest demokratycznym prezydentem tego państwa, tam panuje, może to zbyt duże słowo, Jego dyktatura. I nikt w pojedynkę nie poradzi sobie z tym problemem. Zresztą, takie rozmowy wielonarodowe w sprawie Łukaszenki i Białorusi, już się toczą. I nikt jakoś z tego powodu nie ubolewa, nawet pan Komorowski. Dlatego nie rozumiem Jego zachowania na wczorajszej debacie
Cytat:
Unia Europejska wprowadzi sankcje wobec Białorusi? Na wniosek Polski do porządku obrad poniedziałkowego spotkania szefów dyplomacji Unii Europejskiej w Brukseli dopisano dyskusję o sytuacji Polaków na Białorusi. Po represjach wobec polskiej mniejszości ministrowie mają zastanowić się nad dalszą polityką wobec Mińska.
- Celem dyskusji jest przeanalizowanie tego, jak mamy dalej postępować i jakie mają być dalsze działania - zapowiedział w piątek dyplomata z otoczenia wysokiej przedstawiciel ds. zagranicznych i polityki bezpieczeństwa Catherine Ashton, która poprowadzi spotkanie. Jego zdaniem, nic nie pozwala przesądzać wyniku tej dyskusji.
Przyjęcie wniosków końcowych nie jest zaplanowane. Na razie - nie kryją dyplomaci - i tak nikt w UE nie miałby pomysłu, co w nich zapisać. - Nie ma złotego środka. UE cały czas szuka rozwiązań, jak radzić sobie z dyktatorami - powiedział jeden z unijnych dyplomatów.
Dylemat sprowadza się do tego, jak wyrazić niezgodę UE na łamanie praw człowieka i demokracji przez władze w Mińsku, jednocześnie nie pogłębiając izolacji Białorusi w Europie, bo praktyka pokazała, że najbardziej cierpi na tym społeczeństwo obywatelskie.
Dlatego politycy przyznają, że UE ma ograniczone środki, by w sposób odpowiednio wyważony odpowiedzieć na zatrzymania działaczy polskiej społeczności czy przejmowanie majątku Związku Polaków na Białorusi.
Przywrócenie sankcji nałożonych już w 2004 roku jest teoretycznie możliwe, ale polscy dyplomaci apelują, by zastanowić się, czy w przeszłości okazały się one skuteczne. Zawsze jest też możliwość wykluczenia Białorusi z programu Partnerstwa Wschodniego. Tu jednak Polska pyta retorycznie, czy rzeczywiście zablokowanie środków na budowę społeczeństwa obywatelskiego będzie służyło demokratyzacji Białorusi.
Źródło - money.pl
Jak sam widzisz, sprawa nie jest łatwa nawet dla całej Europy. A Ty piszesz że to bzdura rozmawiać o Białorusi za Jej plecami.
I tylko Rosjanie mogą mieć jakikolwiek wpływ na poczynania Łukaszenki, ale że Putin to cwany lis, więc owszem, zrobi coś ale w momencie, kiedy będzie wiedział, że ugra na tym najwięcej. Stąd ta propozycja rozmów o Białorusi, właśnie z Rosyjską Federacją.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
http://wybory.onet.pl/pre...aktualnosc.html
Szefowa sztabu Jarosława Kaczyńskiego Joanna Kluzik-Rostkowska przekonywała na poniedziałkowej konferencji prasowej w Warszawie..............................najwłaściwsze jest szukanie ponadpaństwowego pola do "presji na Białoruś, żeby prawa mniejszości były respektowane". Jak mówiła, jesteśmy winni Polakom na Białorusi "ponadnarodowe zaangażowanie w obronę praw" Polaków na Białorusi.
He, he, he obrońcy uciśnionych, hehehe......... Może zacznijmy od praw mniejszości w Polsce. Ale to przez gardło nie przejdzie. Najlepiej robić porządki w cudzym domu.
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
Nie oglądałam 1. debaty, ale wypowiem się na temat dzisiejszej.
Do drugiej debaty najmniej mi pasowała jedna z prowadzących- głos zupełnie nie przeznaczony do tego typu programów. Nie pamiętam nazwiska, ale (nie Kolenda- Zalewska ).
Sami kandydaci- momentami miałam wrażenie, że nie odpowiadają na zadane pytania. Jakieś dziwne farmazony, przeforsowanie niby faktów obciążających drugiego, nie związanych z tematem, pytaniem.... . A w pytaniach o gospodarkę popłynęli już zupełnie...
No i te przejęzyczenia Kaczyńskiego.
Przecież Jarosław Kaczyński mówił, że próbowaliśmy i prośbą i groźbą, rezultat? Zerowy.
Może i nie jesteśmy w stanie wojny z Białorusią, ale sam Aleksander Łukaszenko, nie jest demokratycznym prezydentem tego państwa
Może jarek nie moża ( to po białorusku) lub nie umie rozmawiać z naszymi sąsiadami Groźbą to niech u amerykańców załatwi ruch bezwizowy dla nas, a nie tylko jankesów Proponuje ( w myśl teorii miko 005) natychmiast zaatakować Chiny Przecież oni gnębią mieszkańców tybetu Groźby wobec sąsiada przynoszą często odwrotny skutek i tu pozdrowienia dla osiedla poniemieckich bloków.
Odsyłam do regulaminu odnośnie używania czerwonego koloru czcionki, bo widzę, że znajomość jego kuleje u Ciebie.
Ferbik
[ Dodano: 2010-07-03, 00:07 ]
mrk napisał/a:
Odsyłam do regulaminu odnośnie używania czerwonego koloru czcionki, bo widzę, że znajomość jego kuleje u Ciebie.
Ferbik
A o upierdliwości nic w regulaminie nie piszą Cholerka to już Ty jesteś na straconej pozycji.
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2010-07-02, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-07-05, 08:54
mrk napisał/a:
Groźbą to niech u amerykańców załatwi ruch bezwizowy dla nas, a nie tylko jankesów
mrk, ale wiesz oczywiście na jakich zasadach Stany Zjednoczone znoszą wizy poszczególnym krajom? Amerykanie bardzo rygorystycznie trzymają się tego przepisu, a jakiego, to dowiedz się sam , łatwiej to potem zapamiętasz
mrk napisał/a:
Proponuje ( w myśl teorii miko 005) natychmiast zaatakować Chiny Przecież oni gnębią mieszkańców tybetu
Kurcze mrk, dobry jesteś Widzisz to czego nie napisałem, ba nawet nie zasugerowałem , a o tym że nie pomyślałem o atakowaniu Białorusi nawet już nie będę wspominał No ale być może Polsce potrzebni są tacy właśnie ... "wizjonerzy"
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 806 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-07-05, 09:08
Kochani, nie wiem czy jeszcze pamiętacie czego dotyczy ten wątek Myślę, że jest on już nieaktualny bo nie tylko wiadomo kto wygrał debatę ale nawet kto wygrał wybory
mrk, ale wiesz oczywiście na jakich zasadach Stany Zjednoczone znoszą wizy poszczególnym krajom? Amerykanie bardzo rygorystycznie trzymają się tego przepisu, a jakiego, to dowiedz się sam , łatwiej to potem zapamiętasz
Wiem jakiego, ale co nam przeszkadza wprowadzić wizy dla obywateli kraju który wymaga ich od nas Tylko poddaństwo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum