R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyniki wyborów prezydenckich
Autor Wiadomość
Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2010-07-06, 11:47   

Ano nie pomogły umizgi do SB-eków i sierot po PRL-u. Nie pomogła pochwała Gierka i przemianowanie postkomuny na lewicę. Na nic się zdało wsparcie telewizji publicznej, kleru (z Rydzykiem na czele), mózgów w postaci Pośpieszalskich i Ziemkiewiczów. Znów przegrali z tym strasznym układem, który rozciąga się od "Faktów i Mitów", "NIE", aż do "Gazety Wyborczej"...
Wygrał za to wąsaty buc, myśliwy odwołujący się do szlacheckich korzeni, który w roku 1992 – będąc posłem Klubu Parlamentarnego Unii Demokratycznej – podpisał ZChN-owski projekt skrajnie restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej, zakładający możliwość przerwania ciąży tylko w wypadku zagrożenia życia kobiety, przeciwnik parytetu i edukacji seksualnej (projekty ustaw utknęły w sejmowej zamrażarce). Nie mam więc powodów, by się cieszyć...

Ojej, cała władza w rękach Platformy! Mamusiu raaatuuuuj!
Postaw piwo autorowi tego posta

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2010-07-06, 16:00   

miko 005 napisał/a:

Daleki jestem od stawania murem za Kaczyńskimi, ale pamiętam, że jak Im nie szło tak jak iść powinno, to rozpisali nowe wybory. Wiem ;) trik polityczny, który uchronił Ich od politycznej śmierci, ale rozpisali, a mogli nie ;) .

Nie szło im??? Widocznie masz krótką pamięć. W dodatku nie wiesz jak kosztowne są wybory.
Ale łapiąc Cię za słowo, że "nie szło im", to jak sobie wyobrażasz kontynuowanie przez Jarosława Kaczyńskiego tego, co śp. brat Lech zaczął? A przecież Jarosław postanowił kandydować na urząd prezydenta, aby kontynuować "dzieło" tragicznie zmarłego brata.
Może Ty tego nie pamiętasz, ale inni dobrze to zapamiętali i dlatego zagłosowali na Komorowskiego.
Cytat:
I tylko ludzie pokroju cogito, będą się wiecznie dziwić dlaczego to naród patrzy panu na ręce, jakby nie mógł się napatrzeć wcześniej, na inne. Panie prezydencie, widocznie lud wziął sobie słowa Jana Kochanowskiego do serca, i nie chce już być głupim po ... następnej szkodzie :twisted: .

Miko 005, widzę, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Z mojego poprzedniego postu jasno wynika na kogo głosowałem. Zrobiłem tak, bo nie mogłem dopuścić, aby na ten urząd dostał się człowiek niegodny pod każdym względem. Zatem to nie ja będę patrzył na ręce prezydenta elekta, ale jego przeciwnicy, którzy chcą tylko rozliczać, rozliczać, rozliczać. Dziwne, że nie rozliczą się ze swoich rządów.

Przy okazji chciałbym zwrócić Ci uwagę na elektorat. Zobacz kto i za kim głosował.
Jakoś mizernie wypada J.Kaczyński ze swoim elektoratem ze wsi i małych miasteczek. To charakterystyczne dla Ściany Wschodniej, biednej, opóźnionej w rozwoju do reszty kraju.
Inaczej jest z elektoratem B.Komorowskiego. Tu przeważają wyborcy lepiej wykształceni, rejony bogatsze i bardziej rozwinięte pod względem gospodarczym.

Jednym zdaniem można to podsumować tak:
Jaki kandydat, taki elektorat.

Krool50 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2010-07-06, 17:04   

Cytat:

Raczej, jaki elektorat taki kandydat.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-07-06, 18:29   

Geografia wyborcza. Porównanie rozkładu poparcia dla kandydatów i zdawalności matur w 2009 roku. Źródło: http://niepoprawni.pl/blo...ztwach-w-2009-r

źródło: http://www.facebook.com/#!/krzysztofbosak.mikroblog

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2010-07-06, 20:27   

cogito napisał/a:
rzy okazji chciałbym zwrócić Ci uwagę na elektorat. Zobacz kto i za kim głosował.
Jakoś mizernie wypada J.Kaczyński ze swoim elektoratem ze wsi i małych miasteczek. To charakterystyczne dla Ściany Wschodniej, biednej, opóźnionej w rozwoju do reszty kraju.
Inaczej jest z elektoratem B.Komorowskiego. Tu przeważają wyborcy lepiej wykształceni, rejony bogatsze i bardziej rozwinięte pod względem gospodarczym.

No idąc dalej twoim tokiem myślenia to sprawdź ile % osadzonych zagłosowało na Komorowskiego.
Zatem "jaki ...."

hajen 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1

Piwa: 29/26
Wysłany: 2010-07-07, 04:21   

chlopczyk napisał/a:
Wybraliśmy normalność i serdecznie pozdrawiam użytkownika hajen, który prawdopodobnie wpadł w depresję (ale jakoś wyborców Jarosława nie żałuję) i teraz próbuje jątrzyć (zupełnie jak to jest w charakterze PiSu).

Spodziewałem się takiego komentarza.

chlopczyk napisał/a:
A kiedy od przeszło dwóch tygodni prosiłem, błagałem o jakiekolwiek argumenty przemawiające za kandydatem PiSu, nikt, ale to nikt nie potrafił mi udzielić jakiejkolwiek normalnej odpowiedzi.

Vice versa.

Mnino napisał/a:
Mimo, że głosowałem przeciw Komorowskiemu, bo mi facet zwyczajnie nie odpowiada, to z drugiej strony cieszę się, że jednak wygrał. Kaczyński ma duże poparcie i to może zaprocentować w najbliższych wyborach samorządowych i parlamentarnych, podobnie zresztą jaj Napieralski, a PO nie będzie mogło dalej tłumaczyć się "chcielibyśmy to naprawić, ale prezydent zawetował nam ustawę".

Też tak myśle. Mam nadzieje, że coś z Polski zostanie.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-07-07, 07:03   

Mateusz napisał/a:
Geografia wyborcza. Porównanie rozkładu poparcia dla kandydatów i zdawalności matur w 2009 roku.

Porównaj zestawienie elektoratu obu kandydatów pod wzgledem wykształcenia to będziesz miał obraz. Wyniki matur nie są żadnym wyznacznikiem - tym bardziej, że wśród najmłodszego elektoratu Kaczyński uzyskał dobry wynik.

A co do wyniku wyborów - niech nikt nie liczy na to, że nowy prezydent coś mu da. Jak sam nie zadbasz o swój dobrobyt to nie da ci nic zarówno Komorowski, Kaczynski, Napieralski jak i Korwin Mikke. Trzeba samemu zabrac sie do roboty a nie liczyc na manne z nieba, bo takie rzeczy to tylko w Erze :D

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2010-07-07, 07:06   

Spokojnie poczekajmy na efekty. Jak narazie minister finansów mówi o obiecanych ulgach dla studentów ... gdzieś za około 1,5 roku ... czyli po wyborach parlamentarnych ;) oraz dodaje, że to była jedyna obietnica wyborcza uzgadniana z nim ;)

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-07-07, 09:32   

cogito napisał/a:

I to jest dowód na to że dzielimy jednak Polskę na gorszą i lepszą. Chociaż osobiście uważam, że ktoś z większym wykształceniem (to już do następnego Twojego stwierdzenia, poniżej ;) ), nie koniecznie musi mieć przypisaną większą mądrość życiową (znam kilku takich głupich wykształciuchów :razz: )

cogito napisał/a:

To jest właśnie wypadkową tego, o czym już kiedyś wspominałem. PO to taki "Janosik inaczej" preferujący niestety tę bogatszą część społeczeństwa, a biedniejsza niech sobie radzi jak umie.

cogito napisał/a:
Jednym zdaniem można to podsumować tak:

cogito, niejednokrotnie dałeś już przykład tego, jaki masz stosunek do innych ludzi. Nie inaczej jest i tym razem :shock: Coś Ci na to pozwala, albo wysoki status społeczny, albo nie do końca zweryfikowane ambicje osobiste :? Ale to wolny kraj ;)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-07-07, 12:25   

red napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Geografia wyborcza. Porównanie rozkładu poparcia dla kandydatów i zdawalności matur w 2009 roku.

Porównaj zestawienie elektoratu obu kandydatów pod wzgledem wykształcenia to będziesz miał obraz. Wyniki matur nie są żadnym wyznacznikiem - tym bardziej, że wśród najmłodszego elektoratu Kaczyński uzyskał dobry wynik.

A co do wyniku wyborów - niech nikt nie liczy na to, że nowy prezydent coś mu da. Jak sam nie zadbasz o swój dobrobyt to nie da ci nic zarówno Komorowski, Kaczynski, Napieralski jak i Korwin Mikke. Trzeba samemu zabrac sie do roboty a nie liczyc na manne z nieba, bo takie rzeczy to tylko w Erze :D

Tu pełna zgoda.

Zresztą jak to JKM powiedział "Gdyby wybory mogłyby coś zmienić to już dawno zostałyby zakazane"

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2010-07-08, 08:55   

Mateusz napisał/a:
Zresztą jak to JKM powiedział "Gdyby wybory mogłyby coś zmienić to już dawno zostałyby zakazane"

Wysnuł tę myśl jakieś 100 lat temu, spapugowała zaś ją jakaś anarchistka, ale wcześniej przecież JKM powiedział, że "Być rządzonym to być obserwowanym, nadzorowanym, szpiegowanym, kierowanym, nastawianym, podporządkowanym ustawom, indoktrynowanym, zmuszanym do wysłuchiwania kazań, kontrolowanym, szacowanym, ocenianym, cenzurowanym, poddawanym rozkazom ludzi, którzy nie mają ani prawa, ani wiedzy, ani cnót obywatelskich..."

red 
Moderator

Wysłany: 2010-07-08, 09:16   

miko 005 napisał/a:
To jest właśnie wypadkową tego, o czym już kiedyś wspominałem. PO to taki "Janosik inaczej" preferujący niestety tę bogatszą część społeczeństwa, a biedniejsza niech sobie radzi jak umie.

A ja właśnie uważam, że PO nie preferuje nikogo i to niektórych boli. W przeciwieństwie to partii socjalnych, które rozdają na prawo i lewo zasiłki i pomoc dla osób w gorszej sytuacji. Tylko pytanie w imię czego ktos kto ciężką pracą doszedł do czegoś w życiu ma się wiecznie dzielić z kimś, kto tylko ciągle wyciąga rękę do państwa i liczy na jego pomoc, samemu nie dając nic od siebie?

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-07-08, 09:40   

No i zbiera Napieralski plon z neutralności wyborczej w drugiej turze ;) Platforma Obywatelska chyba zapuszcza się na zbyt głęboką wodę, budując takie stwierdzenia na temat, bądź co bądź, trzeciej frakcji w parlamencie (fragment wywiadu z Jarosławem Gowinem, członkiem zarządu krajowego Platformy Obywatelskiej);
Cytat:
- Panie pośle, chciałby pan koalicji PO z SLD w przyszłym rozdaniu parlamentarnym?

- Zrobię wszystko, żeby do takiej koalicji nie doszło.

- Ale Donald Tusk, Sławomir Nowak, czy Janusz Palikot nie wykluczają koalicji z SLD.

- Mnie jest nie po drodze z lewicą, a w szczególności z postkomunistami i w przeciwieństwie do Jarosława Kaczyńskiego nie boję się powiedzieć o SLD postkomuniści. Jeśli będzie tylko możliwość arytmetycznej koalicji PO z PSL, to będę chciał powtórzenia za wszelką cenę tej koalicji.

- Będzie się pan wystrzegał koalicja PO – SLD za wszelką cenę?

- Tak.

- Ale nasza lewica zmienia się. Lewica w parlamencie, to też nie są już tylko postkomuniści, bo zamiast byłego polityka z czasów PZPR stoi na jej czele młody Grzegorz Napieralski?

- Lewica się zmienia, ale niekoniecznie na lepsze. Jestem człowiekiem, dla którego zasadnicza linia podziału została ustalona zakreślona 13 grudnia 1981 r.

- Ale Grzegorz Napieralski nie ma nic wspólnego z tą linią.

- Tym gorzej, bo o dawnych ludziach PZPR, myślałem że nigdy nie podam im ręki. Tymczasem gdy wszedłem do parlamentu przekonałem się, że niektórzy z nich - jak nieżyjący już niestety - Jerzy Szmajdziński, czy Marek Borowski, Janusz Zemke, czy Ryszard Kalisz, są patriotami. I dużo wyżej cenię sobie tę starszą generację.

- Dlaczego nie z SLD?

- Ponieważ PO jest partią prawicowo–centrową i dlaczego mielibyśmy wchodzić w sojusze z lewicą, która w sprawach socjalnych jest zupełnie nieodpowiedzialna, bo dzisiaj trzeba ciąć świadczenia socjalne, a oni domagają się ich rozszerzenia. W sensie światopoglądowym ich postulaty obyczajowe są mi obce. A ich poglądy nt. Kościoła uważam za PRL-owski anachronizm. Pochodzę od innej małpy niż SLD.

- A czy lewica pod wodzą Grzegorza Napieralskiego to nie jest jednak już inna lewica?

- Wolałbym, żeby tę lewicę tworzyli ludzie o poglądach Ryszarda Bugaja, a jeżeli dzisiaj sięgać po młode pokolenie to liderów widziałbym raczej w takich ludziach jak Wojciech Olejniczak, czy Bartosz Arłukowicz.

- Co jest złego w Napieralskim, a co jest dobrego w Olejniczaku i Arłukowiczu?

- Olejniczak i Arłukowicz reprezentują lewicę a'la Tony Blair i to jest interesujący politycznie punkt widzenia. Można się z nimi nie zgadzać, ale jest o co się spierać, bo za ich wizją gospodarki, czy sytemu socjalnego stoją pewne racje. To lewica, która rozumie realia gospodarki wolnorynkowej, a Napieralski mimo młodego wieku w warstwie socjalnej odgrzewa sentymenty PRL-owskie, a w warstwie obyczajowej jest spadkobiercą antyreligijnych zabobonów z czasów PRL. Napieralski lepiej pasowałby do czasów PRL niż III RP.

- Ale to Napieralski jest dzisiaj twarzą lewicy.

- I my tego golema stworzyliśmy. My - PO. Błędem było zabieganie o poparcie Napieralskiego i nieuprzedzenie naszego koalicjanta PSL o kandydaturze Marka Belki na stanowisko szefa NBP. W efekcie losy Belki zależały od decyzji Napieralskiego. Tym samym zafundowaliśmy Napieralskiemu dwutygodniowy spektakl medialny pt.: "Czy Grzegorz Napieralski poprze Marka Belkę, czy nie". W tym czasie - proszę prześledzić sondaże - Napieralskiemu poparcie urosło z kilku do kilkunastu procent. Szef SLD jest nam dzisiaj winien kilkaset milionów złotych, za darmową reklamę, które to miliony może przeznaczyć na cele socjalne, o których tak pięknie mówi.

- Ale PO zabiegała o poparcie lidera SLD dla Bronisława Komorowskiego.

- I to był błąd. Niepotrzebnie, w sposób niezamierzony, PO bardzo pomogła Napieralskiemu. Przesuwając się na lewo straciliśmy sporą grupę wyborców na rzecz Kaczyńskiego. Gdyby PO nie robiła ukłonów w stronę lewicy, to wybory prezydenckie mogłyby się skończyć w pierwszej turze. Właśnie na skutek tego przechylenia w lewo dramatycznie spłaszczyła się różnica między PO a PiS. W przyszłości może się okazać, że ceną za poparcie lewicy w wyborach prezydenckich może być utrata poparcia szerszego elektoratu w wyborach parlamentarnych i porażka w wyborach do Sejmu. Jeśli dogania nas PiS to powinniśmy wzmacniać prawe skrzydło i tutaj budować zasieki. Gdyby doganiał nas SLD, to roztropność polityczna nakazywałaby wzmacniać lewe skrzydło.

Całość - TUTAJ

Wiecie już jaka będzie następna kampania wyborcza do parlamentu? Znowu oparta, nie na konkretnych programach, a na "gorzkich żalach", że jak to My chcieliśmy, a Oni blokowali i ... vice versa :shock:

ZGODA BUDUJE to sztandarowe hasło PO i prezydenta Bronisława Komorowskiego. Czy Gowin, "tworząc" twór pozbawiony rozumowania i tym samym mowy (Napieralskiego), przyczynia się do cementowania tejże zgody, tak potrzebnej do tego aby tworzyć państwo, które będzie parasolem ochronnym dla każdego swojego obywatela, podkreślam k a ż d e g o , teraz już nie wiem :?

red napisał/a:
miko 005 napisał/a:

A ja właśnie uważam, że PO nie preferuje nikogo i to niektórych boli. W przeciwieństwie to partii socjalnych, które rozdają na prawo i lewo zasiłki i pomoc dla osób w gorszej sytuacji. Tylko pytanie w imię czego ktos kto ciężką pracą doszedł do czegoś w życiu ma się wiecznie dzielić z kimś, kto tylko ciągle wyciąga rękę do państwa i liczy na jego pomoc, samemu nie dając nic od siebie

OK, tylko chciałbym nieskromnie przypomnieć, że niejedno "mocarstwo biznesowe", jak np. powiedzmy rodzimy WIELTON, powstało i działa dalej, przy nieocenionym wkładzie nie tylko założyciela (a teraz trochę innych biznesmenów), ale również pracowników, którzy ciężko pracują nie tylko na swój chleb, prawda? Zatem oni, raczej nie wyciągają ręki ot tak za darmo. I błędem jest też twierdzenie, jeśli nawet nie obrazą środowiska pracowniczego, iż Ci nic dla państwa nie zrobili :shock: . red, cały czas żyjesz w przeświadczeniu, że tylko założyciele i właściciele jakichkolwiek firm (nawet tych "pipidówek") mają prawo oczekiwać od państwa wsparcia. Ale już ci, co pracują na rzecz tychże właścicieli, mają tylko dwa prawa: pracować i milczeć .
red, jak wszyscy założymy firmy, to kto będzie wywalał gnój spod nas :P

red 
Moderator

Wysłany: 2010-07-08, 10:48   

miko 005 napisał/a:
OK, tylko chciałbym nieskromnie przypomnieć, że niejedno "mocarstwo biznesowe", jak np. powiedzmy rodzimy WIELTON, powstało i działa dalej, przy nieocenionym wkładzie nie tylko założyciela (a teraz trochę innych biznesmenów), ale również pracowników, którzy ciężko pracują nie tylko na swój chleb, prawda? Zatem oni, raczej nie wyciągają ręki ot tak za darmo. I błędem jest też twierdzenie, jeśli nawet nie obrazą środowiska pracowniczego, iż Ci nic dla państwa nie zrobil

Oczywiście że nie za darmo - pracownicy dostali za swoją pracę wynagrodzenie, na które się zgodzili podpisując umowę. I jakiekolwiek dodatkowe profity które mogą uzyskać zależą tylko od dobrej woli pracodawcy.
miko 005 napisał/a:
red, cały czas żyjesz w przeświadczeniu, że tylko założyciele i właściciele jakichkolwiek firm (nawet tych "pipidówek") mają prawo oczekiwać od państwa wsparcia. Ale już ci, co pracują na rzecz tychże właścicieli, mają tylko dwa prawa: pracować i milczeć .
red, jak wszyscy założymy firmy, to kto będzie wywalał gnój spod nas

Ale ja jako przedsiębiorca nie oczekuje nic od państwa. Niech wprowadzą równe podatki dla wszystkich i ok. Nie wyciągam rąk po zapomogi, zasiłki, pomoc socjalną, tylko używam tych rąk do pracy żeby na siebie zarobić.
Ty miko żyjesz chyba w czasach, gdzie obowiązywała zasada "czy się stoi czy się leży" i "każdemu po równo". A to jest właśnie niesprawiedliwe dzielenie dóbr. Każdy powinien być kowalem własnego losu i nie widzę powodów, żebym z tego co zarobię wlasną pracą miał się dzielić z panem spod budki z piwem.
Wpis do ewidencji działalności gospodarczej jest już darmowy, zatem nie widzę przeszkód aby każdy mógł zostać przedsiębiorcą i na własnej skórze doświadczył tego dobrobytu...

A co do wypowiedzi Gowina - cechą PO jest jej centrowość. Jak w każdej partii tak i w PO są osoby o róznych poglądach. Takie jak Gowin, któremu blisko do PiSu, jak i Palikot, który na pewno odnalazłby się w SLD.

Odbiegamy od tematu wyborów prezydenckich :?

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-07-08, 16:04   

red napisał/a:
Oczywiście że nie za darmo - pracownicy dostali za swoją pracę wynagrodzenie, na które się zgodzili podpisując umowę

Tak to tylko w Erze.

Gro pracowników nie ma żadnej umowy.
Tak pracują na czarno.

Jeśli ktos ma to albo bardzo krótko terminową i boi sie coś powiedziec bo nie zostanie przedluzona albo fikcyjną za 2-3zl na godz aby pracodawca mniejsze składki płacil.

Nikt nie chce zapomóg ani innych pomocy tylko możliwości uczciwej i uczciwie opłacanej pracy i godnego traktowania ale taką to ze świeczka szukać.

http://wiadomosci.gazeta....na_kropce_.html

Odpowiedz do tematu