Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 104 Postawił 5 piw(a) Skąd: EWI/EL
Wysłany: 2009-02-23, 21:01
Wiesz Ty tak samo nie trafiłeś, bo ja akurat respektuję ograniczenie prędkości itd. a mandat który otrzymałem był jedynym jak do tej pory w mojej 10 letniej karierze i do piratów drogowych się na pewno nie zaliczam. Wiem ze fotoradary i tak nie poprawią bezpieczeństwa na drodze bo co z tego że ten "pirat drogowy" zwolni w miejscu gdzie fotoradar jak później żeby nadrobić stracony czas przyciśnie gaz do dechy i spowoduje wypadek w miejscu gdzie można jechać szybciej. Druga sprawa chcę aby za przewinienia płacił każdy, również poseł, policjant, sędzia itd. Tak samo jak Ciebie drażnią mnie bezmyślni ludzie za kierownicą, nie raz przez takich życie przeleciało mi przed oczami ale uważam że fotoradary sprawy nie załatwią.
Wysłany: 2009-03-19, 20:50 Senatorowie nie wyrzucili fotoradarów na śmietnik
Cytat:
Wyższe mandaty i automatyczna sieć fotoradarów, która sprawi, że karanie ma być dużo sprawniejsze - coraz bliżej. W czwartkowym głosowaniu Senatu przepadł wniosek o odrzucenie w całości nowej ustawy Prawo o ruchu drogowym. Złożyli go senatorowi PiS, a zarzewiem sporu stały się właśnie zapisy dotyczące fotoradarów.
Wniosek PiS o odrzucenie poparło 35 senatorów, 50 było przeciw, a dwóch wstrzymało się od głosu.
Ostatecznie Senat wniósł do ustawy własne poprawki i z nimi skierował ją ponownie do Sejmu. Za nowelą głosowało 49 senatorów, 37 było przeciw, a trzech wstrzymało się od głosu.
Wielki Brat spojrzy na drogi
Według przepisów ustawy od maja 2010 r. mają zacząć obowiązywać sztywne stawki mandatów. Jeżeli kierowcy będą się uchylać od płacenia kar, prawo jazdy będzie tymczasowo zawieszane, a za każde kolejne wykroczenie będzie trzeba płacić dwa razy więcej.
Nowela przewiduje też powołanie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Jego celem będzie rejestrowanie naruszeń przepisów ruchu drogowego, w tym przekraczania przez kierujących dozwolonych prędkości. Zakłada także utworzenie automatycznego systemu fotoradarów, których na polskich drogach ma stanąć dwa tysiące.
Zdaniem senatorów PiS przebieg prac nad ustawą budzi wątpliwości. Ustawa od początku powinna być konsultowana z Krajową Radą Sądownictwa, bo dotyka między innymi właśnie sądów (kierowcy nie będą już odpowiadali przed sądami grodzkimi, a w postępowaniu administracyjnym). Konsultacji jednak nie było.
Zastrzeżenia NSA
Sprawą zajął się Naczelny Sąd Administracyjny i w swojej opinii również negatywnie odniósł się do ustawy. W specjalnej notce napisano: "W toku prac ustawodawczych doszło do naruszenia zasad poprawnej legislacji (art. 2 Konstytucji) i legalizmu działania władz publicznych (art. 7 Konstytucji)".
Oprócz tego, NSA sformułował kilka merytorycznych zastrzeżeń wobec ustawy. Dotyczą one zwłaszcza ograniczenia prawa do sądu i rzetelnego procesu osób przekraczających dopuszczalną prędkość.
Według uchwalonej przez Sejm pod koniec lutego noweli powstać ma Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Sieć radarów będzie nam mierzyć prędkość, a Centrum - listownie informować, jak wysoką karę mamy do zapłacenia.
Nieoczekiwana zmiana miejsc
Podobne przepisy były przygotowywane jeszcze za czasów rządu Jarosława Kaczyńskiego. Prace przerwało jednak skrócenie kadencji parlamentu. W kampanii wyborczej 2007 roku lider ówczesnej opozycji Donald Tusk kpił z premiera Jarosława Kaczyńskiego, stwierdzając, że "tylko człowiek bez prawa jazdy" może ustawiać na drogach tysiące fotoradarów, nie zaś budować nowe drogi.
Pomysł powrócił jednak po roku i jako projekt posłów Platformy Obywatelskiej trafił do Sejmu.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2010-07-15, 15:32
Odgrzeje trochę temacik bo dostałem właśnie piękną fotkę od tyłu nie żebym się uskarżał ale ku przestrodze innym. Standardowe skrzynki cykną tylko od przodu ale w zachodniopomorskim stoją różne cudeńka
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-07-15, 17:51
Ja tam na wszelki wypadek staram się unikać ewentualnego "ataku" z tyłu jeśli wiecie co mam na myśli Przed radarem dyscyplina, i za nim też Zresztą ja zawsze staram się być zdyscyplinowanym kierowcą na drodze
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ja tam na wszelki wypadek staram się unikać ewentualnego "ataku" z tyłu jeśli wiecie co mam na myśli Przed radarem dyscyplina, i za nim też Zresztą ja zawsze staram się być zdyscyplinowanym kierowcą na drodze
te filmy "amatorskie" są kręcone z nienacka najczęsciej , ja swój ogładałem na początku grudnia 2009 , usłyszałem na cb-radiu że jedzie granatowa Vectra ,ale nie zdążyłem się dopytać w którym kierunku i jechała akurat w tym samym co ja i był kosztowny zonk
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
raczej nie masz racji nie ma "dziury" nie ma foty, przez obudowę nie cyknie, ale taki owszem
Ale ja nie pisałem o tym, że budka się obraca za Tobą, tylko wali Ci w plecy tak samo jak w przód, kiedy jesteś w polu widzenia, a przekraczasz prędkość.
Fotoradary w większości umieszczone na słupach (tych najpopularniejszych szarych) to fotorapidy najróżniejszej maści (czyli modele robiące czarno białe foty, C- czyli kolorowe, CM i najnowsze D) Zdjęcia z najazdu i odjazu moga robić jedynie dwa ostatnie typy, które są dośc rzadko spotykane z dośc prozaicznego powodu, a mianowicie fotorapidy najczęściej nalezą do Policji, wiekszośc jednostek dostało je w czasach, gdy produkowane były wersje C, więc w znacznej większości przypadkow fotoradar zamontowany na słupie nie zrobi zdjęcia z najazdu i odjazdu. Wersja CM i D jest naprawde dość rzadko spotykana w szeregach Policji, ale ma ją np KPP Sieradz (bo ukradli im fotoradar ze słupa i dostali nowy..), więc w Zapolu trzeba uważać.
Polska Policja posiada również fotoimitatory (robią tylko błysk, bez fotki, używane do ich produkcji są wybrakowane głowice nie spełniające norm) one umieszczone na słupie zazwyczaj robia i najazd i odjazd, więc mozna miec wrażenie, że słup zrobilł zdjęcie od tyłu. Nasza wieluńska Policja z tego, co mi wiadomo ma jednego fotorapida i jeden fotoimitator (dość często mozna go spotkać na słupie w Dąbrowie)
Aha, zazwyczaj tolerancja ustawiana przez Policję wynosi 21 km/h.
Powstaje pytanie, czy można odróżnić jakoś odróżnić fotorapida od fotoimitatora? Są dwa sposoby:
1. Jesli posiadamy dobrej klasy antyradar, to fotoimitator 'sieje' dużo bardziej niż zwykły fotorapid, którego tez naprawde nie jest trudno wykryć.
2. Fotoimitator w obudowie obiektywu (taki pierscień wokoło) posiada kilka normanych zwykłych srebrnych śrubek, dlatego jeżeli słup nam blysnął i nie wiemy czy to prawdziwa fotka, polecam zawrócić i przyzoomować aparatem z komórki i sprawa powinna byc jasna.
Straże miejskie/gminne
Tutaj sprawa się komplikuje z jednego prostego powodu, a mianowicie kasa z mandatów wystawionych przez Straż miejską wędruje prosto do budżetu miasta, więc są one zainteresowane jak największą ilością mandatów, dlatego kupują sprzęt duzo lepszej klasy niż nasz poczciwy polski 'fotobadziewiak'. Najczęściej na ich stanie znajduję się fotoradar Multanowa (to ten, który zazwyczaj wystepuje w takim kremowym 'śmietniku' lub bez niego, charakterystyczna cecha jest cały czarny) oraz czeski Ramer w najróżniejszych wersjach (może byc wmontowany w samochód, jak np. w Warszawie, w Łodzi kilka sztuk Octavii pierszej gen. czy Wrocławiu też dwie Octavie kombii, czy np. w wersji zupełnie mobilnej w postaci bialej skrzyneczki na trójnogu). Oba te typy nie mają problemów z robieniem fotek na najazd i odjazd, oraz dodatkowo sa trudne do wykrycia przez antyradary, jednak straże miejskie niebzyt często robią fotki od tyłu, za to lubią nietypowe miesca i nistą tolerancje..
Gdyby ktos chciał zobaczyć te sprzęty również w akcji, to zapraszam na ciekawe forum:
Nowe fotoradary mają trafić u nas: Raducki Folwark, Osjaków, Ochędzyn, Kopaniny-Tyble i Zapole. W ramach akcji ITD 300 fotoradarów http://pliki.nto.pl.s3.am...oradary_ITD.pdf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum