Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-06-20, 23:22 Włączenie terenów do Wielunia
Jak to jest z Niedzielskiem, które od 1988 roku jest w całości włączone do Wielunia (wikipedia) i powinno być traktowane jako dzielnica lub nazwa zwyczajowa (jak Bugaj). Co ciekawe mają sołtysa który wg informacji z mapy google mieszka w Wieluniu. Mają rade sołecką, szkoła mieści się w Niedzielsku a tuż za płotem jest tabliczka informująca o tym, że jest w WIeluniu. Dowiedziałem się przy okazji o okropnej plątaninie, że dom naprzeciwko szkoły jest w Wieluniu a dom za płotem szkoły już w Bieniądzicach. Czy może mi ktoś wytłumaczyć to całe zamieszanie? Wygląda mi to na duże zaniedbanie administracyjno - organizacyjno - prawne.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Ostatnio zmieniony przez Mrówek 2010-07-22, 23:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-06-21, 16:51 podział administracyjny
Jak się nie mylę to Wieluń jest administracyjnie podzielony na osiem osiedli (oznaczanych numerami) .... i jedno sołectwo o nazwie Niedzielsko. Osiedla mają swoich przewodniczących a sołectwo ma .... sołtysa.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-21, 18:48
Czyli jest taka możliwość prawna, żeby sołectwo było częścią miasta? Bo ja do tej pory nie spotkałem się z czymś takim. A ta szkoła, nie powinna być oficjalnie Szkołą Podstawową w Wieluniu? Bo fakt, leży na terenie sołectwa Niedzielsko, ale to sołectwo jest częścią miasta, czyli szkoła leży na terenie miasta Wielunia. To tak, jakby szkołę podstawową na osiedlu nr 1 nazwać Szkoła Podstawowa na Osiedlu nr 1, a nie Szkoła Podstawowa w Wieluniu.
W miastach najczęściej odpowiednikiem sołectwa jest osiedle (bądź dzielnica). Jednak nie jest to regułą i są przypadki, gdzie w obrębie miasta ustanawiane są także sołectwa np. we Władysławowie, Mikołowie, Aleksandrowie Łódzkim (Szatonia) czy nawet w Warszawie (np. w dzielnicy Białołęka istnieją trzy sołectwa). Wybór i organizacja danego rodzaju jednostki zależy od konsultacji z mieszkańcami.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/So%C5%82ectwo
Wysłany: 2010-07-18, 14:46
Oddział Przedszkolny
w Szkole Podstawowej w Niedzielsku Bieniądzice 50
98-300 Wieluń
niedziel.JPG
Plik ściągnięto 133 raz(y) 229,08 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
hmmm ... szkoła w Niedzielsku nie znajduje się na terenie tego sołectwa, które w dodatku jest częścią miasta ... a na terenie sołectwa sąsiedniego .... tego już inaczej określić chyba nie można, to po prostu bałagan. Nie prościej byłoby szkołę nazwać (kiedyś w przeszłości): Szkoła Podstawowa w Bieniądzicach Tylko tego "zaniedbania" dopuszczono się może kilkadziesiąt lat wstecz
Teraz ewentualna zmiana nazwy szkoły mogłaby zostać odebrana jako walka z tradycją - więc tak źle i tak niedobrze.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-07-18, 16:30
Prościej byłoby zmienić granicę tych sołectw, tak aby rzeczona szkoła znajdowała się faktycznie na terytorium Niedzielska, czyli de facto na terytorium miasta Wielunia. Byłoby to tym prostsze, że z tego co wiem, działki tuż obok tej na której jest szkoła, są na terenie Niedzielska. Jedno jest w każdym razie pewne - przydałaby się tam porządna interwencja planistów, aby te tereny jednoznacznie podzielić, tak aby nie było żadnych wątpliwości. Ja osobiście byłbym za likwidacją sołectwa Niedzielsko i wytyczeniem jasnej granicy Wielunia z Bieniądzicami.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Ja osobiście byłbym za likwidacją sołectwa Niedzielsko
I co w miejsce sołectwa Osiedle Zwróć jednak uwagę na:
Cytat:
Sołectwo miejskie
(...) Jednak nie jest to regułą i są przypadki, gdzie w obrębie miasta ustanawiane są także sołectwa np. we Władysławowie, Mikołowie, Aleksandrowie Łódzkim (Szatonia) czy nawet w Warszawie (np. w dzielnicy Białołęka istnieją trzy sołectwa). Wybór i organizacja danego rodzaju jednostki zależy od konsultacji z mieszkańcami.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/So%C5%82ectwo
Wysłany: 2010-07-18, 17:30
To prawda, decydujący głos w tej sprawie mają mieszkańcy tamtych terenów. Niemniej jednak, sądzisz że oni byliby uparci przy utrzymywaniu tego sołectwa? W końcu i tak mieszkają na terenie miasta Wielunia, więc nie wiem czy to że ten obszar nazywa się sołectwem coś im daje. Myślę, że równie dobrze ten obszar mógłby nazywać się osiedlem, a sołtys - przewodniczącym osiedla. Ale to nie jest najpilniejszy problem, jeśli mieszkańcy woleliby mieszkać w sołectwie Niedzielsko - ok, niech i tak zostanie. Najważniejsze moim zdaniem jest uregulowanie jasnego przebiegu granicy Wielunia (Niedzielska) z Bieniądzicami, najlepiej przez pola, a nie tak, że sąsiadujące ze sobą działki jedne są w Niedzielsku, a inne w Bieniądzicach, tak że trudno się połapać co jest gdzie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-07-18, 18:50
Spooky napisał/a:
To prawda, decydujący głos w tej sprawie mają mieszkańcy tamtych terenów. Niemniej jednak, sądzisz że oni byliby uparci przy utrzymywaniu tego sołectwa? W końcu i tak mieszkają na terenie miasta Wielunia, więc nie wiem czy to że ten obszar nazywa się sołectwem coś im daje.
Sprawdźcie sobie kwestię podatkową rolników zamieszkujących tereny miejskie, a odpowiedź uzyskacie sami
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Do tej pory nie przeszkadzało mi i dalej nie przeszkadza istnienie sołectwa w Wieluniu, nie widzę potrzeby zmiany statusu "sołectwa Niedzielsko" na "osiedle nr 9" czy "osiedle Niedzielsko".
Jeżeli rolnik zamieszkuje "sołectwo miejskie" to zamieszkuje teren wiejski czy miejski
Podatek rolny jest taki sam dla całej gminy niezależnie czy rolnik zamieszkuje lub uprawia tereny rolne położone w mieście czy na wsi (zależy od klasy bonitacyjnej ziemi). Co nie oznacza że rolnik w 100% wiejski nie ma pewnych przywilejów
W przypadku szkół istnieje zróżnicowanie subwencji dla szkół wiejskich i miejskich. Szkoła znajdująca się w Bieniądzicach, bez wątpienia znajduje się na terenach wiejskich - stąd wyższa subwencja oświatowa dla tej szkoły, niż dla teoretycznie identycznej ale miejskiej, więc na siłę do Niedzielska, będącego częścią miasta bym jej (szkoły) nie przypisywał. Jeżeli znalazłaby się naprawdę w Niedzielsku to nadal byłaby wiejska czy może już miejska
Granica pomiędzy Niedzielskiem (czyli Wieluniem) a Bieniądzicami jest chyba w miarę przejrzysta - południowa strona ulicy Powstańców Wielkopolskich to Wieluń(Niedzielsko), a północna Bieniądzice.
Całe zamieszanie, co jest do czego przypisane, wynika z nazwy szkoły w Niedzielsku, która w rzeczywistości znajduje się w Bieniądzicach. Więc należy, albo zmienić nazwę szkoły na Szkoła Podstawowa w Bieniądzicach albo pozostawić stan istniejący - w końcu gdyby nie Mrówek nikt by się tematem nie zainteresował.
Wysłany: 2010-07-18, 21:13
Silvo napisał/a:
To jeszcze powinni włączyć do m. Wielunia sołectwa: Ruda, Gaszyn, Turów, Dąbrowa, Widoradz. Wieluń wtedy ponownie będzie większy obszarem od Sieradza
Fail Sołectwo Niedzielsko jest już od dawna włączone do miasta Wielunia, więc nie rozmawiamy o włączeniu go do Wielunia, tylko o ewentualnej zmianie jego statusu Nie mówiąc już o tym, że włączenie Dąbrowy do miasta Wielunia wg. tego co można usłyszeć od burmistrza i radnych, to kwestia kilku lat.
Wysłany: 2010-07-18, 22:25
Niby stan obecny z Niedzielskiem i przedszkolem razem ze szkołą podstawową nikomu nie przeszkadza - człowiek nie świnia, do wszystkiego się przyzwyczai - ale ciekawe czy w naszym mieście nie ma więcej takich kwiatków. Są włączone też Chrusty (pomiędzy Niedzielskiem-cukrownią a sieradzką) być może tam też są jakieś niedomówienia i niedopatrzenia z lat dawnych.
Co do włączenia do Wielunia Dąbrowy wywołanego przez Spookyego to jestem jak najbardziej na TAK - ciekawe co na to mieszkańcy - bo miasto musi się rozwijać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum