popołudniowe wydanie Wiadomości, a TVP już nie jest w rękach PiS
Tomek,
Oczywiście część osób które zebrał się w obronie krzyża były inspirowane przez RM czy tam PiS, ale tłumaczenie, że tamci działali w afekcie jest śmieszne, bo jeżeli faktycznie byli by tacy prawi i sprawiedliwi to mogli pokazać, że są inni a tak nie widzę różnicy pomiędzy pewną grupą obrońców, a częścią grupy przeciwników. Zarówno po jednej jak i po drugiej stronie są ludzie którzy nie utożsamiają się z tym co robi część z nich, ale niestety są oni postrzegani przez ich pryzmat, przez pryzmat ludu.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 806 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-12, 14:11
Sylwek, chodzi mi o pracownię, która przeprowadza sondaż. Zanim TVP i Radio zostanie odebrane PiS'owi jeszcze trochę wody upłynie. A na razie to tylko efekt szczurów uciekających z tonącego okrętu.
Tomek,
Oczywiście część osób które zebrał się w obronie krzyża były inspirowane przez RM czy tam PiS, ale tłumaczenie, że tamci działali w afekcie jest śmieszne, bo jeżeli faktycznie byli by tacy prawi i sprawiedliwi to mogli pokazać, że są inni a tak nie widzę różnicy pomiędzy pewną grupą obrońców, a częścią grupy przeciwników. Zarówno po jednej jak i po drugiej stronie są ludzie którzy nie utożsamiają się z tym co robi część z nich, ale niestety są oni postrzegani przez ich pryzmat, przez pryzmat ludu.
Ok, ale bez całej obrony nie wiadomo w zasadzie czego, nic by się nie działo, nie było informacji w TV, nie zjechałoby się więcej oszołomstwa, nie byłoby wstydu i nikomu nie chciałoby się przyjeżdżać i protestować przeciwko obrońcom.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-12, 15:58
rachu ciachu i tablica już jest...
O ile do tej pory to stronę zwolenników uważałem za nieco bardziej winną tego całego zamieszania, tak teraz twierdzę, że Kancelaria Prezydenta w absolutnie głupi sposób dolała oliwy do ognia. Nie wiem tylko czy to takie ślepe zapatrzenie w sondaże czy zwyczajna głupota...
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-12, 16:16
Czemu? Tablica to genialny pomysł.
Bądźmy szczerzy. "Obrońy" krzyża nie ustąpią. Oni nam już to przekazali. Jedyna możliwość pokojowego ustąpienia z ich strony to postawienie dużego pomnika bądź nawet 5 nawet kosztem usunięcia pomnika Poniatowskiego. Im w ogóle nie chodzi o krzyż. Wykrzykują jakieś hasła o wyjaśnieniu katastrofy. Tablica już jest zła, bo nie wiadomo czy to nie zamach, więc tablica może zawierać nieprawdziwe informacje.
Zrozum. Tego NIE DA SIĘ już pokojowo rozwiązać. Tablica przynajmniej wytrąciła im trochę broń z ręki, bo walka toczy się teraz o poparcie niektórych środowisk. A na pomnik nikt (mam nadzieję) się nie zgodzi.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 806 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-12, 16:18
Wróciłem właśnie znad jeziora. Idąc zahaczyłem o sklep ogólnospożywczy. Pan Roman, który z flaszką w dłoni okupuje ławeczkę pod sklepem od rana powiedział, że na żadną tablice się nie zgadza bo nikt tego z nim nie konsultował. I ch..
Brawo PiS!!! Dzięki wam każdy Polak wreszcie poczuł się Bosko (lub Bogiem, jak kto woli)
[ Dodano: 2010-08-12, 16:43 ] Sylwek, dane z 16:10 dnia dzisiejszego:
i dodatkowy komentarz: "W sierpniu w porównaniu z sondażem z lipca poparcie dla PO wzrosło o 1 pkt proc. O tyle samo spadło z kolei poparcie dla PiS. SLD zanotował spadek poparcia o 2 pkt proc. Poparcie dla PSL nie zmieniło się od lipca."
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-08-12, 17:31
Moja osobista refleksja na tę sprawę
Pytanie. Dlaczego, wierzący bądź co bądź, pan prezydent elekt, i to nawet przed oficjalnym komunikatem PKW, swoje pierwsze słowa kieruje pod adresem właśnie "krzyża smoleńskiego"?
Odp. Wie doskonale, jak również cała Platforma Obywatelska, że PiS zareaguje tak a nie inaczej, co miało skompromitować Jarosława Kaczyńskiego i spółkę.
I ten manewr powiódł się pewnie w sporym procencie.
Ale sprawy wymknęły się spod kontroli, lud nie posłuchał ani harcerzy, ani kancelarii prezydenckiej, ani kleru (wtedy jeszcze tego średniego szczebla).
Platformie Obywatelskiej zaczął grunt palić się pod nogami, co tu zrobić? Lewica, a nawet były prezydent RP (ten z wiecznym wizerunkiem Matki Boskiej w klapie) namawia do rozwiązań siłowych. Ale jak to zrobić, gdy w społeczności katolickiej drzemie taki potencjał elektorski?
Gdy do głosu doszedł episkopat, ten z najwyższej półki, to niczego nowego do tematu nie wniósł, no bo i dlaczego miałby wnosić? Tak to trzeba rozegrać, żeby naród widział że popieramy rozsądek . Tylko gdzie on jest, bo dla każdej ze stron, rozsądek umiejscowił się w innym miejscu Kler zatem wychodzi z tego niby obronną ręką, chociaż jak słuchałem niektórych wypowiedzi biskupów, to jednak miałem wrażenie popierania obrońców krzyża.
Premier Donald Tusk, robi dobrą minę do złej gry, a raczej głupią do naprawdę poważnej sprawy. Twierdzenie, że ani tak naprawdę obrońcy krzyża, ani zwolennicy Jego przeniesienia, niczego w gruncie rzeczy złego dla wizerunku państwa polskiego nie robią, jest dla mnie co najmniej dziwą tezą.
Dzisiejsze pojawienie się tablicy upamiętniającej ... nas, czy Tych tragicznie zmarłych? Skłaniam się raczej na ... nas, pogrążonych w smutku i żalu.
Jak to się mówi, szybkość jest wskazana przy łapaniu pcheł. A pan prezydent i Jego zwierzchnicy dwa razy w krótkim odstępie czasu postąpili szybko i pochopnie. Oczywiście druga sprawa jest taka, że fanatyzm jest gorszy od faszyzmu, i teraz mało kto i co będzie mogło wpłynąć na polubowne załatwienie sprawy.
Bo dla niektórych, źle pojmujących religię i krzyż, to już nawet sam Arcybiskup Kazimierz Nycz Metropolita Warszawski, nie jest godzien tego aby Jego słowo brać pod uwagę Chociaż coś tam zaczyna pękać w tych strukturach obronnych tegoż krzyża, teraz tam daje się odczuć podział. Miejmy nadzieję, że to właśnie będzie dobry omen .
Dlaczego zatem dziwię się prostemu ludowi, który wyraża swoje proste emocje, jak na samej górze politycznej i kościelnej jest tak a nie inaczej?
Babcia w swoim moherowym berecie, ma prawo modlić się pod tym krzyżem, tak samo jak gwiżdżący na tę samą babcię po drugiej stronie ulicy młody człowiek, ma prawo robić to co robi. Mnie osobiście szkoda i jednych i drugich, ale najbardziej szkoda jest mi samego siebie, bo przyszło mi żyć w takim kraju. Zastanawiam się, ile jeszcze brakuje do tego, abym zaczął się wstydzić polskiego pochodzenia (a może nie tylko ja? )
Sondaż? No byłbym nieźle zdziwiony gdyby jednak PiS zyskiwał Chociaż ... Polska to tak dziwny kraj, że ...
Na koniec już, musimy wiedzieć o jednym (i nie ja to wymyśliłem ) skłócony naród to;
a) podatny na odpowiednie sterowanie naród.
b) naród, który dziwnie "ślepnie" na sprawy naprawdę ważne gospodarczo
c) większe możliwości do ... działań dla własnych interesów i potrzeb
PS. przepraszam za tak długą refleksje
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ostatnio zmieniony przez miko 005 2010-08-12, 17:32, w całości zmieniany 1 raz
A ja uważam, że przede wszystkim należy przestrzegać PRAWA i KONSTYTUCJI i elementy religijne wywalić a pisokatolików spałować i do aresztu za zakłócanie porządku.
Jako iż instytucja kościoła to zwykli naciągacze i oszuści domagam się aby pod pałacem prezydenckim postawiono makietę lub pomnik UFO, gdyż istnieje życie pozaziemskie i to ono może być odpowiedzialne za katastrofę smoleńską
Dlatego powinniśmy składać hołd, żeby już więcej nas nie karało, bo oprócz winnych krzywd społecznych ludzi takich jak Wassermann, Gosiewski czy Szczygło zginęło wielu prawych i niewinnych jak Karpiniuk czy Szmajdziński.
Każdy ma prawo do swojej religii i ja żądam makiety UFO!!!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2010-08-12, 19:17
ourson napisał/a:
rachu ciachu i tablica już jest...
O ile do tej pory to stronę zwolenników uważałem za nieco bardziej winną tego całego zamieszania, tak teraz twierdzę, że Kancelaria Prezydenta w absolutnie głupi sposób dolała oliwy do ognia. Nie wiem tylko czy to takie ślepe zapatrzenie w sondaże czy zwyczajna głupota...
Kancelaria Prezydenta w głupi sposób dolała oliwy do ognia stawiając tą tablicę? Gdzie popełnili błąd tym czynem? Co niby mieli według Ciebie zrobić? Zakładam, że gdyby na tej tablicy z imienia i nazwiska były wygrawerowane nazwiska osób, które pod tym krzyżem stały i modliły się do ŚP. zamordowanych Kaczyńskich, to wszystko byłoby ok. Mogliby ponadto pomyśleć o przekazaniu zadośćuczynienia tym biedakom i przekazać im po 10 tyś. złotych za ich życiowe poświęcenie. Ci ludzie naprawdę wzbudzają współczucie. Dochodzę do wniosku, iż podwyższenie wieku emerytalnego w Polsce to może faktycznie nie byłby taki zły pomysł.. Poważnie. Należałoby się nad tym głębiej zastanowić.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2010-08-12, 21:51
Shymool, Tomek,
Tak czy siak, co sondaż to inny wynik czego mieliśmy chociażby dowód w ostatnich wyborach gdzie p. Olechowski dostawał kilku czasem kilkunasto % wyniki. Jedna sondażownia zależna od Michnika druga od Wildsteina( ) , a trzecia od służb specjalnych.
Tomek napisał/a:
Ok, ale bez całej obrony nie wiadomo w zasadzie czego, nic by się nie działo, nie było informacji w TV, nie zjechałoby się więcej oszołomstwa, nie byłoby wstydu i nikomu nie chciałoby się przyjeżdżać i protestować przeciwko obrońcom.
Na początku to była obrona przed przeniesieniem krzyża do Kościoła(niegodnego miejsca wg. demonstrujących?)
Potem to wszystko zaczęło ewoluować, pojawiła się nowa grupa osób która zaczęła się przy okazji dopominać o meritum - wyjaśnienie katastrofy.
Postawienie tej tablicy było dość dziwnym zagraniem, a raczej sposób w jaki to zrobiono, ale cóż. Protestujący, a dokładnie ta najmniejsza grupka chyba chciała jakiegoś projektu pomniku, tablicy, a to co się pojawiło i w jaki sposób obserwując ich mentalność raczej doleje oliwy do ognia.
miko 005,
miko 005 napisał/a:
Na koniec już, musimy wiedzieć o jednym (i nie ja to wymyśliłem ) skłócony naród to;
a) podatny na odpowiednie sterowanie naród.
b) naród, który dziwnie "ślepnie" na sprawy naprawdę ważne gospodarczo
c) większe możliwości do ... działań dla własnych interesów i potrzeb
O dziwo zgodzę się w większości z tym co zacytowałeś i pominę bezcelowe udowadnianie głupoty demokracji chociażby w aspekcie gospodarczym.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2010-08-12, 23:14
Ty również się zastanów! Co masz do świadków Jehowych? Któryś Cię naciągnął lub oszukał? Bo kościół robi to ze swoimi wyznawcami w każdą niedzielę, a nawet częściej (pogrzeb, wesele, chrzciny itd.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum