R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pisowski krzyż przed pałacem prezydenckim
Autor Wiadomość
stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2010-08-13, 08:03   

Shymool napisał/a:
Widzę, że w Oklahoma Village też dają się ponieść podatkowej histerii. :)

Cóż, poczekamy zobaczymy ;) Pozdrawiam :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-08-13, 09:46   

stanmarc, też myślę, że warto poczekać a nie od razu panikować na zapas :)

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-08-13, 11:03   

Mnie zastanawia na jakiej podstawie grupa oszołomów uzurpuje sobie prawo do współdecydowania o tym co ma stanąć przed pałacem prezydenckim oraz do wypowiadania się w czyimkolwiek imieniu?
A Jarosław & spółka tylko przyklaskują ich działaniom. To jest czysta anarchia. To towarzystwo powinno się rozgonić, a krzyż przenieść choćby siłą.

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-08-13, 11:29   

Shymool napisał/a:
stanmarc, też myślę, że warto poczekać a nie od razu panikować na zapas

Ale musisz przyznać, że już się zaczęło od podwyżki VAT'u a zapowiadają od przyszłego roku podwyżkę akcyzy co mnie martwi bo wynagrodzenia nie rosną w takim tempie a bezrobocie nie maleje. To gdzie ta zielona wyspa na mapie Europy którą tak do niedawna reklamowało PO ? Ta sprawa bardziej mniej interesuje niż sprawa krzyża do której odnosząc się mogę stwierdzić, że w żaden sposób nie identyfikuję się jako katolik z tymi ludźmi którzy rzekomo go bronią. Ubolewam nad tym, że PiS broni tej sprawy zamiast rozwiązać problem bo myślę, że mogli by wpłynąć na tych chyba "chorych" ludzi spod krzyża a przynajmniej powinni spróbować a nie dolewać oliwy do ognia. Moim zdaniem tych ludzi powinno się z tamtąd usunąć choćby siłą a krzyż przenieść do kościoła. Ci ludzie mają tyle wspólnego z Kościołem Katolickim jako wspólnotą co islamscy terroryści z normalnymi wyznawcami Islamu.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-08-13, 11:39   

stanmarc napisał/a:
Ale musisz przyznać, że już się zaczęło od podwyżki VAT'u a zapowiadają od przyszłego roku podwyżkę akcyzy co mnie martwi bo wynagrodzenia nie rosną w takim tempie a bezrobocie nie maleje. To gdzie ta zielona wyspa na mapie Europy którą tak do niedawna reklamowało PO ? Ta sprawa bardziej mniej interesuje niż sprawa krzyża do której odnosząc się mogę stwierdzić, że w żaden sposób nie identyfikuję się jako katolik z tymi ludźmi którzy rzekomo go bronią.

Tyle że po to żeby było lepiej najpierw musi być gorzej. Trzeba gruntownie zreformować finanse publiczne, a to się wiąże ze stratą poparcia. Mało która partia odważy sie powiedzieć publicznie, że trzeba zabrać przywileje niektórym grupom społecznym bo to co jest jest z gruntu rzeczy niesprawiedliwe. Nikt nie mówi głośno o reformie KRUSu, ograniczeniu administracji, reformie systemu emerytur i likwidacji przywilejów emerytalnych itp. A potem nie należy się dziwić, że podatki i koszty pracy rosną...
Krzyż to temat zastępczy, rozdmuchany przez media.

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-08-13, 12:41   

Nie znam się na ekonomii ale z tego co mówią ekonomiści wynika, że podwyżki podatków to żadna reforma finansów a raczej ich psucie. To trochę jak w budżecie domowym - jeśli jest kryzys to racjonalny człowiek szuka najpierw szuka oszczędności a nie bierze kredyt który jest ostatecznością. Rząd kredytu brać nie musi bo może podnieść podatki i wyciągnąć pieniądze z najbiedniejszych obywateli - konsumentów będących na dole "drabiny" bo to oni poniosą realne koszty podwyżki VAT i akcyzy. Nie podoba mi się to.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-08-13, 13:37   

stanmarc, myślę, że źle wybrałeś temat swoich dywagacji. Co na to moderator?
Jak podpierasz się ekonomistami to podaj kim. Ilu ekonomistów tyle teorii :)

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-08-13, 13:38   

Masz rację Shymool, koniec OT z mojej strony.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-08-13, 13:48   

stanmarc, bez urazy :) zapraszam na najbliższy spot. To sobie możemy pogadać :wink:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-08-13, 13:49   

hiszpan napisał/a:
Ty również się zastanów! Co masz do świadków Jehowych? Któryś Cię naciągnął lub oszukał? Bo kościół robi to ze swoimi wyznawcami w każdą niedzielę, a nawet częściej (pogrzeb, wesele, chrzciny itd.)

Jak miałem 17-18 lat fascynowałem się tekstami z onetu i innych źródeł tego typu.
Jeden z nich był pisany chyba pod dyktando ŚJ, bo argumenty w nim użyte były dość popularne w tym środowisku jako "argumentacja" przeciwko Kościołowi.

Co mam do świadków Jehowy jeszcze? Chodzą po domach i interpretują Biblię "na swój sposób", rozdają ulotki o katastrofach, apokalipsie, część z nich przepowiada koniec świata i wyznacza nawet dokładny rok w którym ma się to wydarzyć. Jakby byli mądrzejsi od reszty i wszystko wiedzieli, podobnie jak wróżki i prorocy wszelakiej maści.

Śmieszy mnie to. A tak poza tym normalni ludzie jak każdy inni, można by powiedzieć że statystyczny ŚJ jest bardziej religijny niż katolik, muzułmanin czy protestant.

Generalizujesz... Nie każdy ksiądz jest taki jak ty opisujesz. Znam takich co biorą tyle co łaska i nigdy nie podają kwot za chrzciny, wesele itd.

Oczywiście zawsze się znajdzie ktoś kto widzi tylko jedną złą stronę.

Przy okazji wkurzają mnie ludzie, którzy narzekają że Kościół niedobry, ksiądz taki owaki...
Jesteś lepszy, nigdy błędów nie popełniasz?(mówię ogólnie i nie kieruję tego do ciebie)

Właściwie to po co ci którzy tak źle wypowiadają się o Kościele, idą do chrztu ze swoim dzieckiem? Po co to robią? Albo po co im ślub kościelny? Wystarczy przecież cywilny.

To samo z pogrzebem? Równie dobrze skoro brzydzisz się Kościoła, wiecznie tylko widzisz same złe rzeczy, naciąganie, oszukiwanie biednych wiernych to czemu nie chcesz żeby cie pochowali obok supermarketu czy McDonaldu albo psiej budy?

Przecież dla człowieka niewierzącego to gdzie zostanie pochowany i uroczystości związane z jego pogrzebem są bez znaczenia prawda?

Do tego jeszcze ci "intelektualiści 2giej klasy/sortu" czy jak to nazwać inaczej. Ciągle tylko powtarzają hasła Radio Maryja, ojciec Rydzyk, księża którzy jeżdżą nowymi autami(np. Skodą) i ile to Kościół zabrał z budżetu państwa milionów itd.

Nie chcesz nie chodź, wypisz się... Następnie włącz TVN i poczytaj GW żebyś nie osamotniał w swoich słusznych życiowych poglądach.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-08-13, 13:55   

Czy są z nami Moderatorzy :!: Proszę o wprowadzenie tego wątku na właściwe tory :idea: Jak trzeba to mnie też możecie dołożyć ;)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-08-13, 13:57   

Morgoth

Ok. Co innego ateista który potrafi uzasadnić swoje stanowisko a co innego młodzi dyletanci, którzy łykają bezrefleksyjnie hasełka z tygodnika NIE, TVN, GW i uważają się za inteligentów, wielce oświeconych...

A reszta osób(ci wierzący, chodzący do Kościoła) to ciemnogród, słuchacze RM i do tego pewnie zwolennicy Jarosława K i tej całej sekty politycznej skupionej wobec wszechwiedzącego, nieomylnego lidera.

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2010-08-13, 14:09   

Następne posty nie związane z tematem będą usuwane! :evil: To się tyczy wszystkich którzy zboczyli z tematu :P

obywatel 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2010-08-16, 12:53   

Nasze państwo, a raczej obywatele przechodzą swego rodzaju przemianę poglądów.

Ja jako obywatel wypowiem moje zdanie na temat tego całego bałaganu.

Ludzie, a raczej wściekły tłum obrońców krzyża dostali tablice, nic dziwnego domagali się własnie czegoś takiego, ale jak słucham jednej wypowiedzi : będziemy tu stać dopóki w miejscu krzyża nie stanie pomnik takich rozmiarów jak to wydarzenie pod Smoleńskiem, to aż niedobrze się robi.

Moje zdanie jest takie :
Krzyże i wszelkie kościelne przedmioty powinny znajdować się na swoich miejscach : na terenach należących do kościoła i miejscach prywatnych np dom , a nie roznosić się w publicznych miejscach, które się do tego nie nadają.
Po części dobrze się stało że doszło do tej tragedii , w naszym kraju na pewno w przyszłości dojdzie do debaty prawdziwej : PEŁNY ROZDZIAŁ KOŚCIOŁA OD PAŃSTWA.

Powinno być u nas tak jak w Hiszpanii , chyba za sprawą lewicy tamtejszej doszło właśnie do reform) :
zlikwidowano konkordat i ustalono twardą granicę między państwem i kościołem u nas też tak powinno być.

Albo doprowadźmy do głosowania powszechnego obywateli i potem zmieniajmy nasz kraj.

Mi się nie podoba że kościół, czy też emeryci kościelni, są finansowani z naszych podatków.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-08-17, 11:42   

Ktoś włożył kij w mrowisko, ktoś tym kijem w tym mrowisku nieźle zamieszał, a teraz nikt nie chce tego kija z mrowiska wyciągnąć, dlaczego?
Przerzucanie odpowiedzialności za jakąkolwiek podjętą decyzję każdej ze stron, świadczy o obawie przed czymś, przed czym to akurat jestem w stanie zrozumieć ;) elektorat :!: :!: :!:
Ale takie stawianie sprawy przez polityków, i po trosze kościół, też może i z pewnością irytuje obywateli.
Cytat:
Prof. Tomasz Nałęcz, który będzie doradzał prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu, uważa, że sprawą budowy pomnika upamiętniającego 96 osób, które zginęły w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem, powinny zająć się władze Warszawy.
Radziłbym panu prezydentowi, by się nie wypowiadał i nie wyrywał ze swoim sądem, bo opinia prezydenta jest niezwykle ważąca. To powinna być suwerenna decyzja warszawiaków, czyli władz, radnych Warszawy - powiedział Nałęcz

Ale jak tak w tym samym artykule czytam dalej;
Cytat:
Jego zdaniem, zbliżające się wybory samorządowe są bardzo dobrą okazją, by pytać kandydatów na radnych co w tej sprawie myślą. Jestem przekonany, że warszawscy radni zdecydują się uhonorować katastrofę smoleńską, pamięć o 96 osobach - powiedział.

To już nie mam najmniejszych wątpliwości, zresztą nie miałem ich od samego początku, że sprawa krzyża była rozdmuchana z premedytacją przez polityków, którzy wciągnęli trochę naiwnych obywateli do własnej gry.

Skoro odsunięto już "obrońców krzyża" na bezpieczną odległość, to dlaczego ten bądź co bądź krzyż waśni, dalej stoi?
Wystarczyło by w kilka godzin przenieść krzyż do wybranego kościoła, zdemontować barierki ochronne, oczyścić okolicę z licznych patroli porządkowych, przywrócić normalny ruch na tej ulicy i przy samym pałacu, i po sprawie. A każdy przejaw zakłócania porządku publicznego, karać w trybie normalnym, czyli mandaty, kolegia itp.
Można by tak było, tylko po co? Po co przywracać normalność, jak można jeszcze sporo na takiej sytuacji ugrać, tym bardziej że przed politykami następne wyzwanie, wybory samorządowe. No cóż, ja chyba jednak podziękuję :evil:

PS. cytaty zaczerpnięte z Onet.pl

Odpowiedz do tematu