miko 005, nikomu Twoje wpisy nie przeszkadzają. Każdy ma prawo do napisania, o czymś, co dla części jest mało istotne .... (w takim samym stopniu ja i Ty) - i taka postawa nie zasługuje na naganę, czy jakiekolwiek docinki Każdy ma prawo do delikatnego, nazwijmy to wyręczania urzędników, czy "polonistów" (czy współdziałania z nimi). Nie szukaj dziury w całym .... możesz przecież używać niepoprawnej formy. Pierwszy post był jedynie sugestią (zaleceniem).
Mam odmienny pomysł:
Możemy być bardziej liberalni (zacznijmy tolerować wszystkie błędy ortograficzne)
P.S.
Ja nie czytam sporej części wątków, które mnie nie interesują - chociaż jako mod powinienem. Użytkownicy robią podobnie.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 806 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-19, 13:39
Również stanowczo jestem przeciw tolerowaniu błędów na naszym Forum. Brak szacunku dla polskiej mowy i pisowni to brak szacunku dla ludzi, którzy tego słuchają lub to czytają
Ja jestem zodiakalnym bykiem, więc niby "byki" w pisowni mam usprawiedliwione ale staram się tego nie wykorzystywać.
PS
Nie zgadzanie się z kimś nie oznacza braku szacunku
Stefan, ten wątek uważam za jeden z najważniejszych na Forum. Dużo wytrwałości i konsekwencji życzę
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-08-19, 15:02
Shymool ,czy fakt ,że jestem zodiakalnym Baranem usprawiedliwia moje "barany"?
A tak powaznie ,obecnośc słownika ortograficznego na biurku w moim wieku to nie wstyd-po to jest ,żeby korzystać...to jest moje zdanie ...to co piszemy czytaja inni więc troszke sie mozna postarać.
Walczmy z bykami /wszystkimi/
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-08-22, 11:00
Stefan napisał/a:
Mam odmienny pomysł:
Możemy być bardziej liberalni (zacznijmy tolerować wszystkie błędy ortograficzne)
A czy ja kiedykolwiek mówiłem coś o tolerancji wobec błędów ortograficznych?
Tak dla jasności, 22 sierpień nie jest błędem ortograficznym. Jest to błąd fleksyjny, czy też inaczej nazywany składniowy, wynikły z niewłaściwej formy odmiany (mianownika, zamiast dopełniacza).
Shymool napisał/a:
Również stanowczo jestem przeciw tolerowaniu błędów na naszym Forum. Brak szacunku dla polskiej mowy i pisowni to brak szacunku dla ludzi, którzy tego słuchają lub to czytają
Zgadzam się w 100%. Ale jakąż skalę tegoż braku szacunku do innych ma błąd fleksyjny (konkretnie pisownia daty), w stosunku do np. niestosowania polskich znaków. Można się zdenerwować próbując odczytać coś takiego;
"Byl to 22 sierpień, bedac na lace widzialem wszedzie spacerujacych, madrych i bedacych pod wplywem dosyc duzego wrazenia, ludzi."
A o ile lepiej odczytamy to samo zdanie używając polskich znaków, pomijając nawet ów błąd składniowy dotyczący niepoprawnie napisanej daty;
"Był to 22 sierpień, będąc na łące widziałem wszędzie spacerujących, mądrych i będących pod wpływem dosyć dużego wrażenia, ludzi."
Jest różnica, prawda? Ale jakoś nikt na tym forum z tą "epidemią" nie walczy, nawet Ci ;
daughter napisał/a:
Walczmy z bykami /wszystkimi/
Widzimy drzazgę, niestety nie dostrzegając belki
daughter napisał/a:
A tak powaznie ,obecnośc słownika ortograficznego na biurku w moim wieku to nie wstyd-po to jest ,żeby korzystać...to jest moje zdanie ...to co piszemy czytaja inni więc troszke sie mozna postarać.
A postów z takimi przypadkami "łamania" polskiej pisowni i forumowiczów, którzy do tego się dostosowują, jest sporo .
PS. Nurtuje mnie pewna sprawa, i muszę ją doprowadzić do końca.
Stefan napisał/a:
miko 005, nikomu Twoje wpisy nie przeszkadzają. Każdy ma prawo do napisania, o czymś, co dla części jest mało istotne .... (w takim samym stopniu ja i Ty)
Może i sprawa tabliczek na wieluńskich rondach, jest mało istotna. Ale tej wiadomości nie przeczytasz nigdzie indziej, ja staram się szukać tematu, a nie ... kopiuj i wklej.
PS I. Klakierstwo, to baaardzo duża przywara
PS II. Życzę Wszystkim miłej niedzieli Nie pisałem tego posta broń Boże dla czystej waśni, ale dla wyjaśnienia sobie całości zagadnienia związanego z błędami. A ja, jasność w sprawie cenię przede wszystkim
Teraz to już chyba naprawdę koniec w tym temacie
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum