R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Solidarność bez swojej ikony
Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-09-05, 22:52   

ilin napisał/a:
Kazdy zakład przynosi straty jeśli odpowiedni szablon oceny rentowności do niego przyłożymy.

Większej bzdury dawno nie czytałem.

Nawet jeśli większość procesów prywatyzacyjnych była ustawiona to co ma do tego obecna postawa Solidarności i zbrojne marsze na Warszawe. Czy jak nie mam pracy albo za mało mi płacą to też mam strajkować zamiast brać się do roboty?
Postaw piwo autorowi tego posta

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2010-09-06, 00:01   

red napisał/a:
(...)Czy jak nie mam pracy (...) to też mam strajkować zamiast brać się do roboty?

:D Strajk w tym przypadku jest jedną z możliwości. Na pewno nie można wziąć się do roboty, nie mając pracy. I odwrotnie :P

Poprawiono 1 błąd ort.

Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2010-09-06, 05:26, w całości zmieniany 1 raz  

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-09-06, 00:35   

hiszpan napisał/a:
:D Strajk w tym przypadku jest jedną z możliwości. Na pewno nie można wziąść się do roboty, nie mając pracy. I odwrotnie :P

Miałem na myśli to, że każdy jest kowalem swojego losu, a czasy "czy się stoi czy się leży" dawno się skończyły.
Rentownością firm i zarobkami ludzi powinny rządzić prawa rynku a nie to kto głośniej będzie krzyczeć pod sejmem.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-09-06, 07:34   

red napisał/a:
Kazdy zakład przynosi straty jeśli odpowiedni szablon oceny rentowności do niego przyłożymy.

Większej bzdury dawno nie czytałem.

Widocznie malo jeszcze czytałeś.

Kreatywna księgowość czyni cuda w obie strony.

W tamtych czasach wszystkie lepsze kąski byly cięte w pień bo komunistyczna naleciałość to z założenia zło po to tylko aby ktoś to mógł przejąć.

Pozostały faktycznie nierentowne molochy o których teraz mowa.
Inna sprawa ze zostały one z niekorzystnymi kontraktami z wcześniejszych czasów i to je dobijało.

Na strategicznych panstwowych firmach zas narobiono setki spółek aby je do końca pogrążyć.
Przykład PKP.

Cztery główne spółki PLK Cargo Intercity PR.
Na nich zas setki prywatnych spółek które je wysysaja do cna.
Sami widzimy jaka jest kolej.

Nie inaczej jest w Lasach Panstwowych.

Setki prywatnych spółek które żerują na tym przedsiębiorstwie.

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2010-09-06, 09:41   

Tomek napisał/a:
Dzisiaj problem jest zupełnie inny niż wtedy. Nie żyjemy w komuniźmie. Niestety wielu z tych robotników, górników to ludzie, którzy żyją przyzwyczajeniami z PRLu. Mają w (słowo wymoderowano), że ich zakład pracy przynosi straty. Im się po prostu należy i tyle! A jak nie to z bejzbolami pojadą do Warszawy siłą wymusic przywileje.
Naprawdę uwżasz, że to wina Tuska czy kogokolwiek z Rządu, że niektóre stocznie czy zakłady pracy są nierentowne? Jedyną winą Rządu jest to, że Państwo stara się takimi zakładami w ogóle opiekowac. Powinni już dawno oddac je w ręce prywatne, wtedy pewnie zredukowano by zatrudnienie, ale przynajmniej byłaby szansa na to, by przywrócic im rentownośc. Niestety ludzie są przyzwyczajeni do tego, że kiedyś to Rząd był gwarantem pracy i utrzymania. Trudno jest im się pogodzic z tym, że tak nie jest, ale dlaczego dziesiątki milionów Polaków ma utrzymywac te grupy ludzi? Wędkarzowi, trzeba dac wędkę, nie kasę.

Moim zdaniem polskie stocznie nie były, nie są i nie będą rentowne nawet w prywatnych rękach bo nie mogą być dotowane przez Państwo tak jak stocznie w innych krajach Unii (Francja czy Niemcy). Z jakiej przyczyny Komisja Europejska wyraża zgodę na ratowanie stoczni w innych krajach a w Polsce nie - nie wiem. Przypusczam, że również z tej przyczyny nikt nie chce nabyć stocznii bo nie ma szans konkurować z zachodnimi stoczniami dotowanymi przez Państwo czy też dalekowschodnimi o taniej sile roboczej.

Tomek napisał/a:
Jak ja lubię głupawe porzekadła. Wystarczy przytoczyc i już nie ma dyskusji, bo to taka mądrośc ludowa. Stereotypy są dobre dla ludzi, którzy nie lubią myślec

Tego rodzaju osobiste wycieczki to nie mój poziom rozmowy więc wybacz ale nie odniosę się :P

Tomek napisał/a:
Pani Henryka, niezależnie od tego czy była ważna dla Solidarności czy nie, powiedziała coś bardzo ważnego. Powiedziała, że kiedyś Solidarnośc łączyła ludzi. Dziś używana jest dla politycznych celów i ludzi wyłącznie dzieli.

Moim zdaniem występ Pani Henryki Krzywonos miał charakter autopromocji - rzuciła krzykliwym hasłem jedności. Obecnie Solidarność również łączy tylko, że nie w walce przeciwko komunistom ale w walce z rządem który nie chce lub nie potrafi dbać o interesy kraju tak jak rządy innych Państwa dbają o interesy swoich krajów. Podczas wystąpienia Tuska gwizdali zwykli robotnicy a nie władze związku.

Tomek napisał/a:
Nie tylko stoczniowcy czy górnicy mają problemy z pracą. Wielu Polaków ma. I jakoś nie tłuką za to szyb w stolicy czy nie domagają się by inni płacili za ich utrzymanie. Trudno byłoby zliczyc wszystkie zakłady do bankructwa których doprowadziły w ostatnich latach związki zawodowe, które obecnie reprezentuje Śniadek ...

Nie tak łatwo się zjednoczyć i walczyć o swoje. Stoczniowcom, górnikom, pielęgniarkom, mundurowym i innym dość dużym grupom zawodowym jest łatwiej właśnie dzięki związkom zawodowym. Myślę, że polskie zakłady upadają bo rząd nie dba o naszą gospdodarkę. Na arenie międzynarodowej wszyscy ładnie się uśmiechają, Nasi również, jednak tak naprawdę trwa twarda konkurencja z której nasze władze chyba nie zdają sobie sprawy naiwnie licząc, że mamy zupełnie wolny rynek unii europejskiej który sam się reguluje. Inne kraje dotują swoje poszczególne gałęzie gospodarki gdy tylko mają problemy a u nas zamykają zakłady bo UE zabrania interwencji Państwa. Zatem czy można na to spokojnie patrzeć ? Jak Ci ludzie mają się jednoczyć, być solidarni z takim rządem ?

Odpowiedz do tematu