[ Dodano: 2010-09-09, 22:22 ]
W ogóle jest mi w stanie ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy np 18-200 a 55-200? Mam rozumieć że tym pierwszym więcej krajobrazu się ogarnia przez to jest bardziej uniwersalny? Tak samo są obiektywy (chyba do makro) 28-300 i 70-300 czyli ten pierwszy chyba lepszy tak? Bo ja się nie znam ;p
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 104 Postawił 5 piw(a) Skąd: EWI/EL
Wysłany: 2010-09-09, 22:05
Jak interesuje Cię makrofotografia to przy poszukiwaniu szkła do tego typu fotografii należy zwrócić uwagę na dwa ważne parametry - skalę odwzorowania oraz jaka jest odległość przedmiotowa. Nie chce powielać tu informacji których w internecie jest naprawdę dużo na ten temat. Trzeba pamiętać ze obiektywy do makro są mało uniwersalne. Jaka różnica pomiędzy 18-200 a 55-200? A no taka że różne zakresy ogniskowych, przy tym drugim nie będziesz miał szerokiego kąta czyli odpada np. fotografowanie w pomieszczeniach. 55 w niektórych przypadkach może być za wąsko. 55-200 to takie typowe "tele" którym można ściągnąć obiekty znajdujące się od nas w sporej odległości. Przy uniwersalnych spacerzoomach jak 18-200 trzeba się liczyć się z nieco gorszą jakością zdjęć spowodowaną różnymi wadami optycznymi - np. dystorsja. Jak chcesz mieć szkła na każdą okazję to pomyśl o zakupie dwóch szkieł np. 18-55 + 55-200 lub 18-70 + 70-300.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum