Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-09-08, 17:55 Czy to już upadek PiS-u?
No właśnie, czy to już upadek PiS-u? Bo jeśli z tej partii, członkowie albo odchodzą sami, albo jak na razie, są z niej eliminowani przez samego prezesa Jarosława Kaczyńskiego, to trudno wróżyć jej (PiS-owi), jakąś świetlaną przyszłość.
Zaraz po wyborach prezydenckich w niełaskę popadli główni aktorzy kampanii w PiS-ie; Joanna Kluzik Rostkowska i Paweł Poncyliusz (moim zdaniem przeprowadzili kampanię wręcz idealnie jak na warunki tej frakcji ).
Potem okazało się, że niejaki Marek Migalski, co prawda nie członek PiS-u, ale jego reprezentant, napisał coś, o czym pewnie mówi cała partia, ale strach nie pozwala im tego rozpowszechniać. Został przykładnie odsunięty od klubu w Europarlamencie, a sam pan prezes Kaczyński, chcąc uniknąć następnych tego typu osądów Jego samego, jak i jego czynów, wystosował do pozostałych członków list, w którym jasno określa; albo pełna lojalność, albo pójście własną drogą, lojalność oczywiście nie tyle dla partii, co dla pana prezesa .
A jakby tego było mało, rozwiązuje całą strukturę partyjną na Pomorzu, gdzie przy okazji przysłowiowego kosza dostają następni dwaj "wielcy" PiS-u (przynajmniej pod względem medialnym ), Jacek Kurski i Tadeusz Cymański.
Teraz z kolei czytam taki oto news;
Cytat:
Posłanka Elżbieta Jakubiak została zawieszona w prawach członka Prawa i Sprawiedliwości - te nieoficjalne informacje PAP potwierdził w środę poseł Arkadiusz Czartoryski, szef okręgu, z którego Jakubiak startowała do Sejmu.
Zarówno ja, jak i sama posłanka Jakubiak jest tą decyzją zdziwiona. I o ile mnie to wisi , to pani Elżbieta zaskoczona jest na bank ;
Cytat:
- Nic nie wiem o tej decyzji. Jestem zaskoczona - skomentowała na antenie Polsat News doniesienia PAP sama zainteresowana.
Przychodzi mi tylko jedno do głowy, pan prezes Jarosław Kaczyński, w swym amoku eliminuje potencjalnych pretendentów na swoje miejsce. Tylko dlaczego jeszcze w takim razie Zbigniew Ziobro jest w tych strukturach? Przecież to w opinii wielu fachowców, osoba numer jeden na tron PiS-u. Chyba że o wykluczeniu Ziobry przeczytamy jutro
Co prawda ma PiS jeszcze ten swój "twardy" elektorat, ale ... to już chyba koniec ery pana Jarka i rodu Kaczyńskich na politycznej arenie. Tym bardziej, że już nawet Kaczyński z kim jak z kim, ale z samym klerem szuka swady;
Cytat:
Kaczyński w wywiadzie (Gazecie Polskiej - miko 005) komentuje wypowiedź biskupa Tadeusza Pieronka. Bp Pieronek mówił m.in., że większość episkopatu jest "zadymiona PiS-em", a biskupi nie powinni zajmować się stawianiem pomników.
Prezes PiS zaznacza, że jest zdumiony tą wypowiedzią. - W Polsce krzyż jest od stuleci znakiem żałoby, oddawania czci zmarłym. Nie rozumiem dlaczego ksiądz biskup to pomija. Budzi to we mnie głęboki sprzeciw - powiedział.
Źródło cytatów - Onet.pl
A co Wy o tym myślicie, podzielacie moje zdanie, czy jednak skłaniacie się za tezą, że PiS będzie wieczny, no może i będzie raczej czy Jarosław Kaczyński będzie wiecznym wodzem
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-09-08, 19:28
PiS oczywiście wieczny nie będzie... myślę że jeszcze przez wiele lat na polskiej scenie politycznej dochodzić będzie do różnych przetasowań.
Jarosław Kaczyński chce aby partia była spójna, jednomyślna (czyt. żeby myślała tak jak on). Nawet za cenę bycia w wiecznej opozycji...
Rozgrywki wewnątrzpartyjne są wszędzie - tak samo w PiS jak i w PO czy SLD i PSL. Różna jest ich skala, a co może ważniejsze nagłośnienie medialne. Być może doprowadzi to w końcu np do rozłamu w PO i powstania partii która zasilą z jednej strony Paweł Poncyliusz i Joanna Kluzik-Rostkowska, a zdrugiej strony Jan Maria Rokita i Jarosław Gowin?
Problem polskiej sceny politycznej leży w jej zamrożeniu przez absurdalny system finansowania, który znacznie utrudnia, o ile nie uniemożliwia zaistnienie nowych formacji...
Co do ataku na kler - wydaje mi się że ta część kleru która popiera PiS to akurat nie poważa jakoś szczególnie bpa Pieronka, więc bym się tym jakoś specjalnie nie przejmował...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-09-08, 20:05
ourson napisał/a:
Rozgrywki wewnątrzpartyjne są wszędzie - tak samo w PiS jak i w PO czy SLD i PSL. Różna jest ich skala, a co może ważniejsze nagłośnienie medialne. Być może doprowadzi to w końcu np do rozłamu w PO i powstania partii która zasilą z jednej strony Paweł Poncyliusz i Joanna Kluzik-Rostkowska, a zdrugiej strony Jan Maria Rokita i Jarosław Gowin?
Ciekawa teoria, z tym połączeniem sił osób "porzuconych" przez swoje ugrupowania. Chociaż jak mi się wydaje, Gowinowi na razie nie grozi banicja, ale .. wszystko przed nim
Ale za to, możemy z dużym pewnie prawdopodobieństwem obstawiać następnych banitów z partii PiS-u Bo skoro jak twierdzi szef klubu PiS Mariusz Błaszczak, Jakubiak wyleciała za ... swoją postawę (czyt. poparcie dla Migalskiego i krytykę Ziobry), to jest jeszcze kilka osób, które swą postawą mogą na wygnanie zasłużyć, według wodza partii
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-09-08, 20:23
miko 005, taka teoria/wizja już od dawna funkcjonuje. Jedynym spoiwem PO jest kasa i władza. Trudno zrozumieć jak w jednej partii może funkcjonować Jarosław Gowin i Janusz Palikot... to po prostu niemożliwe na dłuższą metę.
Partia taka najprawdopodobniej dawno by już powstała gdyby nie system finansowania partii w Polsce, który blokuje bardzo skutecznie pojawienie się nowej partii.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Niech ten nasz "Król Słońce" ma świadomość, że PIS to nie jest jego prywatne przedsiębiorstwo, ale największa opozycyjna partia polityczna w sejmie, która pobiera milionowe dotacje z budżetu państwa.
Z ciekawością czekam na dalszy rozwój sytuacji.....
Wysłany: 2010-09-09, 16:29
Cytat:
Posłanka Elżbieta Jakubiak powiedziała po czwartkowym spotkaniu z szefem PiS Jarosławem Kaczyńskim, że jej zawieszenie w prawach członka PiS jest od teraz wewnętrzną sprawą partii.
- Umówiliśmy się, że będziemy rozmawiać o naszych wewnętrznych sprawach wewnątrz partii - powiedziała Jakubiak dziennikarzom. Jak dodała, uważa, że to też "dobra metoda na taką rozmowę" i ta rozmowa wewnątrz partii dotyczy "wszystkich, nawet prominentnych" działaczy PiS.
A jednak, "pogrożenie" palcem Jarosława Kaczyńskiego, prezesa przez duże P pomogło
Cytat:
Jak przyznała, nie rozmawiała z Kaczyńskim o szczegółach i przyczynach jej zawieszenia. Tłumaczyła, że "dla dobra partii i Polski" ważne jest, by PiS jednoczyło się i nie kłóciło.
Jak ktoś czuje, że jest się zerem, a tak niestety widać z tego, czuje się pani Jakubiak. To jak można podjąć jakąkolwiek rozmowę z bossem Pada się wtedy na kolana i o przebaczenie prosi, bo żyć jakoś trzeba, a jak prezes wyrzuci całkiem na bruk, to klapa totalna.
Zadałem pytanie, czy to już koniec PiS-u, a w zasadzie czy to koniec Jarosława Kaczyńskiego? Dzisiaj z dużym prawdopodobieństwem twierdzę, że jeszcze nie. Mało tego, Jarosław Kaczyński na arenie politycznej będzie jeszcze długo gościł (no chyba że ... znowu jakieś nieszczęście ). Co prawda nic już wielkiego nie ugra, ale przodownik opozycyjnej partii będzie z niego dziarski.
Migalski próbował rzucić wyzwanie Kaczyńskiemu, ale próbował z myślą o tym, że zostanie poparty przez rzesze członków PiS. Pomylił się, a próba buntu skończyła się tak jak skończyła. Jakubiak, gdzieś tam niechcący przytaknęła głową Migalskiemu, i ma to na co zasłużyła .
Zatem prezes Kaczyński ma jeszcze na tyle charyzmy i magicznej siły , że potrafi sobie podporządkować prostaczków .
Co będzie po wyborach samorządowych? Ludzie PiS-u będą cali w euforii, że ten wynik jest wyśmienitym wynikiem, i pozwoli znowu patrzeć skutecznie rządzącym na ręce. Nikt z partii będącej własnością Jarosława Kaczyńskiego, nie pozwoli sobie na najmniejsze słowo krytyki, że winę za następną totalną porażkę, ponosi znowu Jarosław.
ourson napisał/a:
Jedynym spoiwem PO jest kasa i władza.
ourson, po przykładzie pani poseł Elżbiety Jakubiak, widać że to spoiwo to nie tylko domena PO, ale wszystkich frakcji. Zresztą, nawet bez tego przykładu wiadomo że tak jest
Wczoraj miałem o pani Elżbiecie Jakubiak całkiem pozytywną opinię, za ... jak mi się wydawało, własne zdanie i podejmowanie prób naprawiania czegoś, co ktoś psuje. Dzisiaj już wiem, że to tylko słabe polityczne ... coś
Cytaty - Onet.pl
Mierzi mnie strasznie to, co dzieje się z Jarkiem. Wg niego to Lechu był głównym w Solidarności, za chwilę się okaże, że to on zamieniał wodę w wino... polityka i życie prywatne powinny być oddzielone od siebie na zawsze, tak jak kościół i polityka. Bo Jarek broczy już w szambie, poparcie dla PiSu spada, a to tylko dlatego, że Jaruś nie wypowiada się jako polityk, lecz jako brat tragicznie zabitego prezidą... przez Tuska zabitego zresztą, czego dał dowód oskarżając jego i jego rządy.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2010-09-12, 20:27
hiszpan,
Z tym ruchem Palikota i przyczynieniem się do upadku PiSu jest jak z przekonywaniem już przekonanych - tzn. JP raczej nie przemówi do osób które głosują na PiS, a raczej zbierze wokół siebie grono już przekonanych.
Co do samego upadku to oby to był już ten moment, bo wstręt do PiSu jest zbyt silny by cokolwiek mógł on zdziałać z aferzystami i nieudolnością PO.
Tylko wg. mnie musi być spełniony co najmniej jeden warunek tj.: powinna powstać nowa partia, lub też już istniejąca która będzie stopniowo odbierała ten elektorat PiSowski czy jak kto woli antylewicowy. Pustka tak jak w gospodarce tak i w polityce istnieć nie może, więc dopóki nic nie uzyska większego poparcia dopóty PiS będzie się miał dobrze. Może to jest to Korwinowskie 9% w sondażu czy najlepszy wynik na prawicy z czerwca, a może Polska XXI zaistnieje w listopadowych wyborach co przełoży się na sukces parlamentarny? Nie wiem.
Jak na razie to prawie cała Prawica RP - potencjalny koalicjant prawicy za wyjątkiem samego Marka Jurka chce uciec z powrotem do PiS(kończą się ich kadencje, a zbytnia idea ich nigdzie nie trzymała, więc trzeba powrócić do koryta)
Który sam nie jest kryształowy na tyle żeby innym zwracać uwagę.
"Kryształowy polityk"? Jeszcze się taki nie urodził!
Jeśli chodzi o Jarosława Kaczyńskiego- jego zachowanie zakrawa na swego rodzaju zaburzenia... Odejście z polityki byłoby najlepszym wyjściem, ale ta opcja nie wchodzi w grę. Więc może jakiś urlop w ciepłych krajach tak na 1-2 miesiące?
W PIS jest mnóstwo wartościowych ludzi, którzy teraz czują się zażenowani zachowaniem przywódców. Odejście oznacza koniec kariery w polityce, a wypowiedzi niezgodne z linią partii skutkują wyrzuceniem czy zawieszeniem. Zresztą krytyka prezesa i jego zaufanych to jakby kopanie leżącego. Są między młotem, a kowadłem. Nawet gdyby nie wyciągnięto wobec nich konsekwencji, to nie za bardzo wypada. Ci ludzie nie zasłużyli sobie na obdarzanie ich taką ślepą nienawiścią, z jaką mamy teraz do czynienia. Zwłaszcza, że w krytyce i atakach przodują ludzie, którzy są mało zorientowani. PiS to teraz partia wyjątkowo mało medialna, ale to jedyna alternatywa wobec "kosmopolityzmu" platformy. Ludzie, którzy zadadzą sobie trud rzetelnej analizy programów i działań polityków pozostaną przy PiS i nie zmieni tego nawet "chore" zachowanie jej prezesa. Trochę dziwi mnie zachowanie wieluńskiego koła, którego członkowie boją się odpowiadać na krytykę, a przecież wystarczyłaby krótka wypowiedź, że w dyskusję o polityce kierownictwa partii wdawać się nie będą.
Który sam nie jest kryształowy na tyle żeby innym zwracać uwagę.
"Kryształowy polityk"? Jeszcze się taki nie urodził!
Jeśli chodzi o Jarosława Kaczyńskiego- jego zachowanie zakrawa na swego rodzaju zaburzenia... Odejście z polityki byłoby najlepszym wyjściem, ale ta opcja nie wchodzi w grę. Więc może jakiś urlop w ciepłych krajach tak na 1-2 miesiące?
Nie użyłem słowa polityk
Chodzi mi o jego kampanię i 10tys wpłaty jakie dokonali studenci i emeryci a także o miejsca pracy w "ratuszu" które określone osoby otrzymały.
Pitera? Wg mojej oceny jej działań.... osoba niekompetentna i leniwa- typowy poseł "darmozjad"
A Gowin hehehe no tak, dobrze wychodzi mu służenie do mszy.
Sin12 napisał/a:
krytyce i atakach przodują ludzie, którzy są mało zorientowani. PiS (...) to jedyna alternatywa wobec "kosmopolityzmu" platformy
Wcale się nie dziwie tym "mało zorientowanym", ponoć ok. 30% wyborców PO w ogóle nie obchodzi ich program, lub świadomie wybierają mniejsze zło, tylko dlatego, bo boją się i nie akceptują chorych wizji takich ludzi jak Kaczyński, Macierewicz, Ziobro..... i wyznawców "Boga z Torunia" hehehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum