R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy to już upadek PiS-u?
Autor Wiadomość
JAREK.M 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-09-12, 22:25   

Dominika napisał/a:
Jeśli chodzi o Jarosława Kaczyńskiego- jego zachowanie zakrawa na swego rodzaju zaburzenia... Odejście z polityki byłoby najlepszym wyjściem, ale ta opcja nie wchodzi w grę. Więc może jakiś urlop w ciepłych krajach tak na 1-2 miesiące?

To już nie zaburzenia, a swoją drogą to szkoda że już na SYBERIĘ nie wysyłają.
Postaw piwo autorowi tego posta

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2010-09-12, 22:46   

Mateusz napisał/a:
Znalazłeś sobie inteligentego idola... Palikota (...) Wystarczy wpisac w google Palikot afery..

Słucham? Ty się lepiej swojemu JKM przyjrzyj.

jkm.jpg
Plik ściągnięto 10501 raz(y) 245,79 KB

pall.jpg
Plik ściągnięto 10502 raz(y) 245,49 KB

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-09-13, 12:03   

hiszpan napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Znalazłeś sobie inteligentego idola... Palikota (...) Wystarczy wpisac w google Palikot afery..

Słucham? Ty się lepiej swojemu JKM przyjrzyj.

Ja mam do niego dystans i pomimo że kilka razy z nim rozmawiałem i cytuje jego wypowiedzi jestem równocześnie krytyczny wobec jego niektórych poczynań i nieprzemyślanych wypowiedzi.

Znam go na tyle dobrze, żeby móc go krytykować.

Ty zaś łykasz bezrefleksyjnie wszystko jak wielbiciele Jarosława K, których tak krytykujesz.

Nie wiem ile masz lat, ale twoje niektóre wypowiedzi wyglądają jakby pisał je nastolatek który w pokoju ma plakaty swojego idola(np. zespołu rockowego)

W PO jest sporo ciekawych inteligentych gości, ale Palikota można równie dobrze porównać do niektórych ludzi z PiS - tych co on tak atakuje.

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2010-09-13, 13:51   

Niby tylko komiks ale jakże prawdziwy.. :wink:

źródło: komixxy.pl

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-09-13, 17:51   

Gość 556677 napisał/a:
Wcale się nie dziwie tym "mało zorientowanym", ponoć ok. 30% wyborców PO w ogóle nie obchodzi ich program

Program? Jaki program, obniżka podatków czy co bo ja przyznam szczerze sam się pogubiłem, ale to pewnie z racji wieku i niedoświadczenia.

Mateusz napisał/a:
Z PO dobrze mi się kojarzy Gowin i Pitera. Sam Palikot z czego mogę sie domyślać ma też wielu nieprzyjaciół w swojej partii.

Co z wykrytymi przez nią 'aferami' na kilkanaście czy tam kilkadziesiąt tysięcy, troszeczkę to była żenada za publiczne pieniądze. Na wykrywanie afer wydaliśmy za pewne więcej pieniędzy niż były one warte, ale ok, wcześniejszej działalności nie znam. Jednak jak widać na przykładzie kolejny ex członek UPR który jakoś zapomniał o głoszonych kilka lat temu ideach pod wpływem liberalnej PO.(Będąc w UPRze nie można było głosić odbiegających idei od tych obowiązujących w partii)

Cytat:
W latach 1981–1991 należała do NSZZ "Solidarność". Od 1990 do 1991 była członkiem Porozumienia Centrum, a następnie Unii Polityki Realnej (1994–1998). W latach 1994–2005 pełniła funkcję radnej Rady Warszawy, początkowo z poparcia Unii Polityki Realnej, a następnie Ligi Republikańskiej. W 2002 bezskutecznie kandydowała z niezależnego komitetu obywatelskiego na urząd prezydenta miasta stołecznego Warszawy, uzyskując jednak czwarty wynik oraz ponownie mandat radnej

hiszpan,
Tak teraz faktycznie rozbawiłeś mnie. Co mają propozycje wyszukiwania google do rzeczywistości? Co innego konkretne wyniki. Chyba się za dużo demotywatorów naoglądałeś. ;)

'Palikot afery' a nie 'Palikot a' jak już jesteś taki drobiazgowy.

Idąc tym tropem może porównywajmy polityków po pierwszych 5 zdjęciach w google?

Marta,
Prawda - likwidacja koryta, nie zmiana świń :)
Ostatnio zmieniony przez Sylwester 2010-09-14, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2010-09-14, 15:59   

Sylwester napisał/a:
(...)
'Palikot afery' a nie 'Palikot a' jak już jesteś taki drobiazgowy.

Idąc tym tropem może porównywajmy polityków po pierwszych 5 zdjęciach w google?

No to wpisz sobie te Palikot afery. Ależ ich tam jest dużo :lol: ojjojoj To nie mój lecz Mateusza trop, Sylwestrze mój drogi. Poświęć więcej uwagi czytaniu proszę :wink:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-09-14, 19:21   

http://www.polskieradio.p...ykul188623.html
Cytat:
Centralne Biuro Antykorupcyjne rozpoczęło kontrolę oświadczeń majątkowych posła PO Janusza Palikota - poinformował PAP rzecznik biura Jacek Dobrzyński.

Jak wyjaśnił, kontrola została wszczęta na wniosek warszawskiego urzędu skarbowego. Dodał, że nie może ujawnić co było przyczyną takiej decyzji, gdyż wniosek objęty jest tajemnicą skarbową.

Przeczytaj oswiadczenie majatkowe Janusza Palikota

Dobrzyński poinformował również, że właśnie z powodu wszczęcia kontroli oświadczeń majątkowych, funkcjonariusze biura poprosili posła Palikota o spotkanie. "Pan Palikot przyszedł na nie z reprezentującym go adwokatem. Funkcjonariusze poinformowali go o wniosku i wręczyli mu upoważnienie do przeprowadzenia kontroli jego majątku" - powiedział rzecznik. Dodał, że zawiera ono m.in. pouczenie o prawach, jakie ma kontrolowana osoba.

"Zgodnie z przepisami prawnymi CBA może przeprowadzać takie kontrole. W Polsce do składania oświadczeń majątkowych zobowiązanych jest ok. 300 tys. osób. Każda z nich może się liczyć z tym, że jej majątek, na wniosek urzędu skarbowego, będzie sprawdzony przez funkcjonariuszy biura" - podkreślił Dobrzyński.

"Dowiem się co knują"

W przypadku Palikota kontrola ma objąć oświadczenia z lat 2005-2010. Jak wyjaśnił rzecznik biura, zgodnie z prawem CBA ma na jej przeprowadzenie 3 miesiące, ale można ją przedłużyć do 9 miesięcy.

Pytany o sprawę rzecznik warszawskiej izby skarbowej Mirosław Kucharczyk powiedział jedynie, że ze względu na tajemnicę skarbową nie może nawet ujawnić czy był wniosek o taką kontrolę.
Sam Palikot poinformował o zaproszeniu go przez funkcjonariuszy CBA podczas poniedziałkowego spotkania z dziennikarzami w Lublinie. Tłumaczył wówczas, że nie ma pojęcia, dlaczego ma się stawić w biurze, ale po zasięgnięciu opinii prawnika wybierze się do CBA, by dowiedzieć się, "co knują".

Po wyjściu ze spotkania z funkcjonariuszami CBA Palikot powiedział dziennikarzom, że powiadomiono go, iż biuro rozpoczęło kontrolę deklaracji majątkowych składanych przez niego w Sejmie. Dodał, że zdziwiły go dwie rzeczy: "że w ogóle mi tego nie powiedziano we wcześniejszych próbach (kontaktu) i że w ogóle robi to CBA, bo do tej pory zwyczajowo jednak było tak, że kontrolą prawdziwości oświadczeń majątkowych posłów zajmuje się urząd skarbowy, izba skarbowa czy urząd kontroli skarbowej".

"To działania rutynowe"

Według wiceszefa PO Waldy Dzikowskiego, najważniejsze jest to, jaki będzie wynik weryfikacji oświadczenia Palikota przez CBA. "Najpierw poczekajmy na wynik pracy CBA, a potem będą ewentualne decyzje władz partii co do przyszłości Palikota" - zaznaczył.
Jak dodał, sprawdzanie oświadczeń majątkowych posłów to działanie rutynowe. "Nie widzę w tym nic złego, jest wniosek urzędu skarbowego, CBA będzie sprawdzało oświadczenie. To wszystko" - powiedział Dzikowski.

Szef komisji etyki poselskiej Sławomir Rybicki (PO) przypomniał, że posłowie składają oświadczenia majątkowe co roku, do 31 kwietnia, a dotyczą one roku poprzedniego. Oświadczenia składane są do marszałka Sejmu w dwóch egzemplarzach wraz z kopią oświadczenia podatkowego. Jeden egzemplarz jest przekazywany do komisji etyki, a drugi do właściwego urzędu skarbowego.

Rybicki dodał, że komisja bada oświadczenia majątkowe posłów jedynie pod względem formalnym, czy jest prawidłowo wypełnione i czy nie ma w nim braków; porównuje je z oświadczeniami z poprzednich lat i sprawdza czy przyrost majątku ma związek z dochodami posła. "Przyjmujemy, że oświadczenie jest zgodne z prawdą" - zaznaczył.

Oświadczenia majątkowe posłów badają także urzędy skarbowe, porównując je m.in. z oświadczeniami podatkowymi i innymi dostępnymi informacjami.

Rybicki powiedział, że jeśli instytucja państwowa zawiadomi Sejm o nieprawidłowościach w oświadczeniu majątkowym, taki poseł wzywany jest przez komisję etyki do złożenia wyjaśnień i ewentualnie złożenia dodatkowego oświadczenia. "Jeśli okazałoby się, że poseł napisał w oświadczeniu nieprawdę, taką informację przekazuje się marszałkowi Sejmu, który podejmuje decyzję czy powiadomić o tym odpowiednie organy państwa" - tłumaczył szef komisji etyki.

Na początku 2008 roku komisja etyki badała oświadczenia majątkowe Palikota, na wniosek jego byłej żony Marii Nowińskiej. Komisja przyjęła wówczas do wiadomości wyjaśnienia Palikota, który do protokołu oświadczył, że wszystkie jego oświadczenia majątkowe z ostatnich lat są zgodne z prawdą. Jak podawały wówczas media, była żona posła Platformy podejrzewa, że ten wyprowadził ich majątek za granicę i kłamał w oświadczeniach majątkowych.

to,dp, PAP, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)

Jak na tacy mi podali.

O poglądy Palikota i twoje nie czepiam się. Rzecz w tym że aby kogoś krytykować(w tym wypadku PiS) należałoby być uczciwym.
W czyimś oku drzazgę sie widzi a w swoim...

Palikot z pewnością ma duzo sympatyków jak i wrogów w PO. Dla jednych jest inteligentym gościem a dla innych chamem i prostakiem.

Na razie poczekamy kilka miesięcy na wynik śledztwa, żeby nie osądzać z góry Palikota.
Ostatnio zmieniony przez Mateusz 2010-09-14, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-09-14, 19:27   

Czy Wy jesteście jacyś niereformowalni i nie potraficie pisać na temat? Kolejny post, który nie będzie w większości swojej treści związany z tematem zostanie natychmiast usunięty, a użytkownik otrzyma podwójne ostrzeżenie.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-09-14, 20:52   

hiszpan napisał/a:
No to wpisz sobie te Palikot afery. Ależ ich tam jest dużo :lol: ojjojoj To nie mój lecz Mateusza trop, Sylwestrze mój drogi. Poświęć więcej uwagi czytaniu proszę :wink:

Hm, czasem tylko zapomni wpisać w oświadczeniu, że ma samolot, czasem jacyś zamożni studenci wesprą jego kampanię itd.

Oczywiście, ale zapewne taka bystra osoba jak ty zauważyła, że Mateusz proponował wpisać afery Palikota, a nie sprawdzać propozycje google do słów 'Palikot a' czy nawet 'Palikot afery' bo same propozycje są warte tyle, co nagłówki tematów w Fakcie ;)

Teraz powracając do tematu:
Ostatnio oglądałem młodzież kontra w której był p. Migalski. Zaprzeczał milionom teorii na swój temat typu, że ma niecny plan zrujnowania PiSu czy nawet PO jednocześnie i budowy własnego tworu na tych zgliszczach itp.
Jednak wystarczy posłuchać go by nie mieć wątpliwości, że on chce dla tej partii jak najlepiej, zdaje on sobie sprawę z ogromnej słabości PiSu by przy takich rządach PO nie był w stanie wedle sondaży wygrać wyborów samorządowych. Jest to człowiek który zrobił co mógł i cały czas chce dla partii jak najlepiej, ale co może więcej?
Nie wiem gdzie jest ta miarka i czy w ogóle jest po której przebraniu kluczowi działacze PiS zostawią prezesa z samym sobą i pójdą własną ścieżką jak to zrobił Marek Jurek co prawda z kiepskim skutkiem, ale to z innych powodów...
Może to jest jakiś plan prezesa by balansować przy pewnej granicy poparcia, nie wiem, ale jedno jest pewne, że Jarosław Kaczyński był dobrym strategiem, a czy słowa: "Nic mi już w życiu nie zostało. Tylko wyjaśnienie śmierci brata" mamy uznać za wypowiedziane pod wpływem emocji czy raczej jako cel numer jeden do którego będzie dążył za wszelką cenę bez względu na strategię partii i jej dobro.

Jarosław po przegranych wyborach prezydenckich nieustannie szuka kolejnych gwoździ do trumny partii w której jak widać musi panować jednomyślność. Jeżeli aż tak bardzo doskwiera mu demokracja to dlaczego nie zrezygnuje z takiego pozoru demokracji jak debata wewnątrz partyjna, a tym bardziej z debaty publicznej skoro to i tak wg. członków PiSu tylko pozory(„musimy przecież zachowywać pozory debaty publicznej”E.Jakubiak)

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-09-21, 16:39   

Jak sądzicie, czy Jarosław Kaczyński jest w stanie popełnić to publiczne samobójstwo :?
Cytat:
Jak dotąd Prawo i Sprawiedliwość nie wystawiło kandydata na stanowisko prezydenta Warszawy. Ze źródeł zbliżonych do partii, Politykier dowiedział się nieoficjalnie, iż możliwe jest, że szykuje się prawdziwa sensacja. PiS szykuje na to stanowisko Jarosława Kaczyńskiego! Ma to być spowodowane porażką w wyborach prezydenckich i... żądzą rewanżu na Hannie Gronkiewicz-Waltz.

Co prawda, nikt z wielkich polityków nie wierzy w coś takiego, sami przedstawiciele PiS-u, też zaprzeczają tym doniesieniom, ale ... Jarosław Kaczyński już niejednokrotnie udowodnił narodowi polskiemu, że stać go na nietuzinkowe decyzje ;)

Cytat:
Członkowie PiS mają świadomość, że na obecną chwilę w większości konkurencji przegrywają z Platformą Obywatelską. Sondaże skazują ich na porażkę w wyborach samorządowych. Jedyna szansa, żeby wyjść z nich z twarzą to wygrać w najbardziej prestiżowym mieście - Warszawie. A jedynym kandydatem, który mógłby zagrozić Hannie Gronkiewicz-Waltz jest Jarosław Kaczyński. Tym bardziej, że start mógłby argumentować chęcią dokończenia dzieła ś.p. brata.

Po ewentualnym zwycięstwie PiS zyskałby dodatkowe atuty. Zbudowanie pomnika ofiar katastrofy smoleńskiej i eksponowanie rocznic byłoby zagraniem, które dałoby partii kilka punktów procentowych.

Piastowanie urzędu prezydenta miasta posiada jeszcze jedną zaletę, o której nie zapomina Kaczyński. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by był on jednocześnie szefem partii i prezydentem miasta. Tym posunięciem zapobiegłby dalszym pęknięciom partii centralizując ją do granic możliwości. Samo zwycięstwo zamknęłoby usta krytykom upewniając o dalekowzroczności, nieomylności i "nosie politycznym" Jarosława Kaczyńskiego.

No ale to pod warunkiem zwycięstwa Jarosława Kaczyńskiego :D

Pewnie czas pokaże kto stanie w szranki warszawskich wyborów, ale gdyby faktycznie okazać się miało, że będzie to Jarosław Kaczyński, to Warszawa zyska taką reklamę wyborczą, jakiej nie będzie miało żadne inne miasto w Polsce ;) Myślę, że nawet cała Europa będzie miała zwrócone oczy na Warszawę.

Cytaty z politykier.pl

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-09-22, 21:48   

i sprawa kandydata w Warszawie się wyjaśniła - kandydatem PiS będzie architekt Czesław Bielecki. Muszę przyznać że to wyjątkowo ciekawa kandydatura. Jestem ciekaw na ile będzie w stanie powalczyć z HGW...

Odpowiedz do tematu