Reprezentujesz niejako na tym forum PiS więc zapytam:
tomow napisał/a:
dług publiczny
Czy za czasów rządów PIS dług publiczny zmalał? Albo nie rósł w podobnym tempie? Dla równowagi - jak było za rządów SLD?
tomow napisał/a:
brak reform ZUS i KRUS
Jaki pomysł na reformę ubezpieczeń społecznych ma PIS? Czy zreformuje KRUS tak aby rolnicy płacili normalne skłądki na ubezpieczenie społeczne. Bo patrząc na socjalne hasła PIS to na gruntowną reformę systemu ubezpieczeń społecznych nie ma co liczyć.
tomow napisał/a:
zniżki dla studentów
Przecież mają być od przyszłego roku.
tomow napisał/a:
korupcja
Nie zauważyłem tu żadnych zmian w stosunku do poprzednich rządów.
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-10-11, 12:58
Widzisz red. Jesteś tak tendencyjny jak Moda na Sukces. Ja nie rządzę. Moje ugrupowanie nie rządzi. Najpierw ty się wytłumacz. Ja gwarantuje, że wtedy odpowiem na Twoje pytanie.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 806 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-10-11, 13:08
tomow, mam wrażenie, że powinno być odwrotnie. Najpierw tłumaczy się partia, która narobiła takiego bałaganu, że z hukiem wyleciała. Teraz chcąc krytykować innych musiałaby się sama rozliczyć - a tego jeszcze nie słyszałem. Mnie o tendencyjność posądzić nie możesz bo nie jestem członkiem PO. Natomiast mój wcześniejszy post o obiektywizmie dotyczy właśnie ciebie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-10-11, 15:51
No, panowie red i Shymool, ale nie może też być tak, że opozycja nie ma prawa krytykować. Ktoś nie dał rady i odszedł, ale to nie daje forów Platformie Obywatelskiej w kwestii; - a widzicie oni nie dali rady, dlaczego nas się czepiacie.
Po to naród postawił na inną koncepcję rządzenia, żeby przynosiła wymierne efekty. Takie podejście jak np. Wasze, uważam za ... pomyłkę
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
miko 005, przecież odniosłem się do części zarzutów. Do reszty odniosę się w wolnej chwili. Ale też dziwi mnie krytyka ze strony zwolennika PIS, który niczym się specjalnym nie zasłużył dla tego kraju. Nie zreformował służby zdrowia ani finansów publicznych, zepsuł stosunki z sąsiadami, miał duży dług publiczny i deficyt budżetowy itp itd.
Wysłany: 2010-10-11, 16:05
miko 005 napisał/a:
Takie podejście jak np. Wasze, uważam za ... pomyłkę
Co tu jest pomyłką? To, że wezwałem członka PiS do porządnego rozliczenia się z okresem rządów. Od tego każdy krytykujący powinien zacząć a potem może już krytykować ile chce - byle z sensem
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-10-11, 18:34
Panie Shymool, pan jest zwolennikiem PO. Przeciętnym, nie rozumiejącym mechanizmów politycznych Polakiem. PiS został rozliczony przez wyborców w 2007 roku i za nic się tłumaczyć nie musi.
Tłumaczenia Pana reda w każdym calu nie są rzeczowe. Przecież PO miało być lepsze od PiS, SLD, AWS i innych...
Wysłany: 2010-10-11, 20:14
tomow, nie jestem zwolennikiem PO tylko przeciwnikiem niektórych działań PiS-u. A to nie jest równoznaczne. Ale skoro się ujawniłem to muszę przestać pisać w tym wątku, bo nie wiem czy zauważyliście, jest to wątek dla zwolenników PO. Panu tomow, też radzę tak zrobić
Przeciętnym, nie rozumiejącym mechanizmów politycznych Polakiem.
Nie no przecież jest oczywistą oczywistością jest teza głoszona przez PISowców, że każdy zwolennik PO nie rozumie o co chodzi, a każdy zwolennik PISu jest oświeconym wizjonerem.
Odpowiedziałem ci na kilka zarzutów.
Korupcja - nie zauważyłem nic szczególnego ani na plus ani na minus. Zarówno za czasów rządów PO jak i za PIS.
Reforma służby zdrowia - dla mnie ratunkiem jest prywatyzacja (czy tam komercjalizacja). PIS tego nie zrobi - choćby z tego względu nie będę na nich głosował.
Zniżki dla studentów - już pisałem że mają być od przyszłego roku.
Afera hazardowa - każdy rząd ma swoje afery. Zajmuje się nimi niezależna prokuratura i sądy.
Reforma ZUS i KRUS - rzecz niezbędna dla Polski, jednakże bardzo niepopularna ze względów społecznych. Tego typu kroki będą się wiązały ze sporym spadkiem poparcia społecznego - dlatego raczej nie wierzę, że PO to zrobi. Zresztą tak samo nie zrobi tego PIS ze swoimi socjalnymi hasłami. PO blokuje tu też koalicjant z PSL - zwłaszcza w przypadku KRUS.
Deficyt budżetowy - był za SLD, był za PIS, będzie za PO. Gospodarce nie sprzyja też obecny kryzys.
Wzrost zatrudnienia w administracji - nie śledzę tematu dokładnie, ale chyba nie jest tak dramatycznie. CO nie zmienia tego, że to mi się nie podoba.
Stosunki z Rosją i Niemcami - chyba są niezłe. A już na pewno lepsze niż za PIS.
Więcej grzechów nie pamiętam. Nie czuję się na siłach zabierać głos w sprawach na których się nie znam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum