R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Legalne dopalacze
Autor Wiadomość
yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2010-10-08, 10:31   

Cytat:
Na terenie Polski nie będzie można produkować i wprowadzać do obrotu produktów, które mogą być używane jak środki odurzające lub substancje psychotropowe, czyli np. dopalaczy - zakłada nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, którą uchwalił Sejm.

http://pl.wikipedia.org/w...a_psychoaktywna
Kiedyś miałem kaktusa. Dobrze że usechł bo teoretycznie bym mógł iść za niego siedzieć. Idę spuścić kawę i piwo w wc zanim mi policja wjazd na mieszkanie zrobi.

dawid 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
się gra, się ma

Piwa: 14/19
Wysłany: 2010-10-08, 10:51   

yabos napisał/a:
Kiedyś miałem kaktusa. Dobrze że usechł bo teoretycznie bym mógł iść za niego siedzieć. Idę spuścić kawę i piwo w wc zanim mi policja wjazd na mieszkanie zrobi.

Głupszego tekstu dawno na tym forum nie czytałem. Idź zatem i to zrób. Nikogo to nie interesuje, ponieważ ludzie poważni potrafią wyciągnąć wnioski z nowej ustawy, przeciwko czemu ta jest tworzona. Tobie widocznie brakuje czegoś w mózgu? A może to działanie d.....czy? Żal mi takich jak ty :evil:

tumasz 
Dojeżdża PKSem

Piwa: 8/5
Wysłany: 2010-10-08, 10:52   

Teraz drobni handlarze zaczną trząść portkami przed surową władzą i o to między innymi chodzi.
Niedawno kupiłem koło cmentarza wazon pospolitych, lecz halucynogennych kwiatków ozdobnych. Pójdzie baba siedzieć jak amen w pacierzu.
Dodatkowo ustawa antydopolaczowa rozwinie u młodzieży pęd do botaniki, chemii, i zbierania ziół krajowych.
Postaw piwo autorowi tego posta

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-10-08, 11:50   

dawid napisał/a:
yabos napisał/a:

Głupszego tekstu dawno na tym forum nie czytałem. Idź zatem i to zrób. Nikogo to nie interesuje, ponieważ ludzie poważni potrafią wyciągnąć wnioski z nowej ustawy, przeciwko czemu ta jest tworzona. Tobie widocznie brakuje czegoś w mózgu? A może to działanie d.....czy? Żal mi takich jak ty :evil:

Poczytaj o kaktusie san pedro, zdelegalizowanym w marcu 2009 r. Mój na szczęście padł z przyczyn naturalnych kilka lat wcześniej. Teraz w Polsce nie można uprawiać tej rośliny a był to popularny kaktus ozdobny. Teraz też poleci kilka niemal całkowicie niewinnych roślin ozdobnych a jeśli by ją potraktować poważnie (a chyba tak się powinno traktować ustawy) to ze sklepów powinien zniknąć alkohol. Masz coś przeciwko? Tutaj naprawdę już nie chodzi o to czy dopalacze będą legalne czy nie bo chyba wszyscy się zgodzą z tym, że coś trzeba z nimi zrobić. Tutaj chodzi o to, że rząd ma gdzieś prawo, nie stosuje się do niego a cała ta sprawa to tylko zasłona dymna. Bo co robili gdy te sklepy powstawały? A za wszystkie procesy, niepotrzebne badania i ewentualne odszkodowania kto zapłaci? Podatnicy. I takich ludzi mających klapki na oczach mi jest żal.
A w mózgu z tego co wiem niczego mi nie brakuje, dzięki za zainteresowanie.

tumasz napisał/a:
Dodatkowo ustawa antydopolaczowa rozwinie u młodzieży pęd do botaniki, chemii, i zbierania ziół krajowych.

Dokładnie! Wszystkie składniki "kopiące" dopalaczy można było kupić legalnie i mieszać już chyba od lat 90 tyle że mało kto się na tym znał i nie było popularne. Teraz mamy internet w którym bez problemów kupimy każdy niemal środek. I jak znam życie i ludzką fantazję to do szpitali będą trafiały ofiary nie dopalaczy tylko niedokładnej chińskiej wagi na której odmierzyli sobie kilka mg danego składnika za dużo.

Jeszcze prosto i na temat narkotyków:

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-10-08, 13:56   

Poczekajcie :!: :!: :!: :D Cała prawda o wojnie rządu z dopalaczami, wyjdzie na jaw po wyborach samorządowych. Wtedy to okaże się, czy to była tylko bitwa na pokaz i potrzeby kampanii wyborczej, czy faktycznie komuś zależy na doprowadzeniu sprawy do końca.

Ktoś mówi, mamy wolny wybór. OK., bierzesz, czy ćpasz, za własne pieniądze. Masz do tego prawo, ale czy masz też prawo (w przypadku zatrucia) być wtedy leczony za nasze, moje pieniądze?
Może faktycznie w dobie wolności obywatelskiej, nie powinno się zakazywać np. używania dopalaczy. Nie mniej powinno się jednak takie społeczeństwo postawić na "rozdrożu"; - państwo twierdzi, że dopalacze trują, i nie będzie dopłacało do leczenia świadomie się trujących. A ty masz wybór, zażywasz to i cieszysz się ... krótkim życiem, albo idziesz drogą, którą my (państwo) sponsorujemy.
I tak powinno być w bardzo wielu dziedzinach naszego świadomego wyboru. No fakt, drastyczne to :razz: ale za wolność płaci się czasami wysoką cenę, za wolność wyboru też :twisted:

tumasz 
Dojeżdża PKSem

Piwa: 8/5
Wysłany: 2010-10-08, 14:54   

A mnie przygięło do ziemi, kiedy Premier Tusk powiedział z trybuny sejmowej: "Chcieliśmy ich zmusić do złamania prawa" (chodzi o oplombowanie sklepów z dopalaczami).

Mieliśmy już państwo, które prowokacją zmuszało (podobno) uczciwych ludzi do łapówkarstwa, wtedy krzyk się podniósł straszliwy, poniekąd słusznie.

Moim zdaniem jednak, teraz mamy coś dużo gorszego - państwo, które będzie już nie prowokować, ale ZMUSZAĆ ludzi do łamania prawa, ustanawiając normy prawne pod sondaże, pod publiczkę. Na razie zmuszono do złamania prawa osobę niecieszącą się powszechnym szacunkiem, za chwilę będzie można zmusić każdego, niekoniecznie ludzi z wielkimi majątkami, tak to widzę. I tyle obecnie w tym temacie - zobaczymy jaki to bubel prawny zatwierdzono i podpisano. Czas okaże.

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-10-08, 14:58   

miko 005 napisał/a:
Ktoś mówi, mamy wolny wybór. OK., bierzesz, czy ćpasz, za własne pieniądze. Masz do tego prawo, ale czy masz też prawo (w przypadku zatrucia) być wtedy leczony za nasze, moje pieniądze?

A dlaczego takie prawo do leczenia ma przykładowy pan Kaziu który trafia do szpitala z rozwaloną wątrobą po latach chlania (często wóda z przemytu więc nawet akcyzy nie płaci) a jego hobby to bicie żony i narzekanie na UP który mu nie chce dać zasiłku? Albo niedoszli samobójcy którzy z pełną premedytacją chcieli się otruć? Że płacą podatki? No ok, ale "ćpuny" też je często płacą. Nasze pieniądze to są też ich pieniądze.

miko 005 napisał/a:
państwo twierdzi, że dopalacze trują, i nie będzie dopłacało do leczenia świadomie się trujących.

Państwo zawsze będzie dopłacało do leczenia świadomie się trujących. Teraz chce tylko wprowadzić podział na tych którzy trują się lepiej i gorzej. To co w takim razie państwo powinno robić z ludźmi chorymi jak nie leczyć? Zamykać w więzieniu?

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2010-10-08, 16:13   

A ja uważam, że przysłowia są mądrością, tylko rzadko się z tej mądrości korzysta.
"Zakazany owoc najlepiej smakuje". Handlarze dopalaczy zejdą do podziemia i dopiero wówczas będzie problem. Kiedyś dawno, dawno temu w Ameryce wprowadzono prohibicję i co z tego wyszło?
Ponadto leczy się przyczynę a nie skutek.

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-10-08, 16:20   

yabos, bardzo jesteś rozsierdzony w temacie dopalaczy :D
yabos napisał/a:
A dlaczego takie prawo do leczenia ma przykładowy pan Kaziu który trafia do szpitala z rozwaloną wątrobą po latach chlania

Przecież pisałem,
Cytat:
I tak powinno być w bardzo wielu dziedzinach naszego świadomego wyboru.

to odnośnie ponoszenia konsekwencji za ów wolny wybór.
Jak widzisz zamiast krzyczeć na koło, że państwo jest beee, bo zabrania, próbuję znaleźć jakieś rozwiązania. Tak jak już wcześniej pisałem, pijany pacjent, który w takim stanie trafił do szpitala, pokrywa koszty pobytu w nim, a też przecież płaci podatki. A ćpun zapłaci w tym przypadku?
Argumentem wyciągniętego środkowego palca, niewiele się wskóra :evil:

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-10-08, 16:23   

miko 005 napisał/a:
A ćpun zapłaci w tym przypadku?

A czym różni się ćpun od pijaka?

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-10-08, 16:27   

cogito napisał/a:
"Zakazany owoc najlepiej smakuje"

Ale na "rajskim" przykładzie widać jak się na tym wychodzi, prawda? :D
Mnie akurat ten zakazany owoc jakoś nie smakuje, ani nie pociąga, tylko dlatego że jest zakazany, a Ciebie? ;)

yabos napisał/a:
A czym różni się ćpun od pijaka?

Ale wiesz o co mi w tym konkretnym przypadku chodziło?
Ostatnio zmieniony przez miko 005 2010-10-08, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-10-08, 16:33   

Chyba nie bo nie wiem dlaczego pijak musi płacić za swoje leczenie a ćpun miałby być z tego zwolniony. I nie chodzi mi o to jak teraz prawnie to wygląda bo szczerze mówiąc to nie bardzo wiem. Ale to już chyba rząd powinien zrobić tak żeby i jedni i drudzy musieli płacić za leczenie a nie jednych pakować do szpitala i wypuszczać jak wyzdrowieją a drugich pakować do więzienia.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-10-13, 18:33   

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-10-29, 14:34   

http://www.upalacze.pl/
Już drugi dzień strona wisi w necie. Ciekawe ile jeszcze wytrzyma i czy przesyłki dochodzą. Z jednej strony można się było tego spodziewać i nawet trochę popieram, z drugiej ciekawe czy można by sprzedawać broń jako przyciski do papieru.

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-10-29, 18:10   

Ja popieram to że tego zakazali. Nie dość że młodzież się truje takim nie wiadomo czym, w przypadku zatrucia jakiegoś nawet nie wiadomo co brał, no i trzeba podkreślić że młodzież często nie zna umiaru, dlatego przy większych ilościach są duże problemy nie tylko dla tej osoby ale także dla najbliższych bo nie wiadomo czym się nafaszerował.. sam jestem alergikiem i bym takiego świństwa w życiu nie wziął.. No ale jak komuś to jest potrzebne do szczęścia.. mi tam kawa i tiger wystarcza ;)

Odpowiedz do tematu