R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Narodowcy i faszyści przejdą przez polskie miasta
Autor Wiadomość
yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2010-11-08, 15:23   Narodowcy i faszyści przejdą przez polskie miasta

Cytat:
Narodowcy i faszyści przejdą przez polskie miasta w blasku pochodni
Grzegorz Szymanik

Manifestacja Obozu Narodowo-Radykalnego w centrum Warszawy 11 listopada
W Warszawie, Krakowie, we Wrocławiu, w Bytomiu i Gdyni przejdą w Święto Niepodległości pochody nacjonalistów i neofaszystów. Warszawski przemarsz ONR-u i Młodzieży Wszechpolskiej poparł m.in. Jan Pospieszalski

W Bytomiu - neopoganie, w Krakowie - faszystowscy falangiści, w Warszawie - narodowo-radykalni oenerowcy i Młodzież Wszechpolska. Jak co roku 11 listopada w blasku pochodni pomaszerują narodowcy, skinheadzi, neofaszyści. Będą stukot glanów, piaskowe i czarne koszule, a może także gesty faszystowskiego pozdrowienia.

Mimo to poparcia radykałom udzielają w tym roku profesorowie, posłowie i dziennikarze. Do komitetu poparcia warszawskiego Marszu Niepodległości organizowanego przez Obóz Narodowo-Radykalny i Młodzież Wszechpolską weszli m.in. publicysta i muzyk Jan Pospieszalski, lider UPR Janusz Korwin-Mikke, b. europoseł LPR Maciej Giertych, historyk z IPN prof. Jan Żaryn i były poseł Artur Zawisza.

- Uważam, że jeśli grupa młodych ludzi decyduje się organizować i krzewić ideę niepodległej Polski, to jest to coś wspaniałego i warto to poprzeć - tłumaczy Pospieszalski. O faszystowskich symbolach i rasistowskich hasłach, które eksponowano na marszach 11 listopada, rozmawiać nie chce.

Od demonstracji odżegnał się w "Gazecie" Marek Jurek. - Wśród organizatorów są organizacje skrajne, jak ONR. Prawica RP nie bierze w tym udziału - mówił.

Rok temu w Warszawie ONR świętował rocznicę odzyskania niepodległości skandowaniem: "Precz z żydowską okupacją" i "Czołem wielkiej Polsce". Pod pomnikiem Romana Dmowskiego oenerowcy wznieśli rękę w geście faszystowskiego pozdrowienia. Tłumaczyli potem, że to pozdrowienie starożytnych Rzymian.

Prezes Wszechpolaków Robert Winnicki zastrzega, że w tym roku salutowania w Warszawie nie będzie, a każdy, kto pojawi się na marszu z emblematami nazistowskimi i faszystowskimi albo wznosić będzie rasistowskie hasła, zostanie wyproszony. Przed marszem ma odbyć się także przegląd flag i transparentów.

- To był jeden z warunków, który postawiliśmy ONR-owi - tłumaczy "Gazecie". - Jest to na tyle wyraźne, że jeśli ktoś będzie z taką symboliką próbował się wedrzeć na marsz, to będę podejrzewał jakąś lewacką, anarchistyczną prowokację.

Mimo to obecność w pochodzie już zapowiadają w internecie naziści z organizacji Krew i Honor (nazwa od motta Hitlerjugend) i Combat 18.

W Warszawie narodowcy spodziewają się rekordowej frekwencji. Jednak sojusz z Wszechpolakami zniechęcił część nacjonalistów, którzy postanowili zorganizować marsze w innych miastach.

Narodowe Odrodzenie Polski, od kilku lat w konflikcie z Wszechpolakami, zapowiada własny "marsz patriotów" we Wrocławiu. Adam Gmurczyk, redaktor naczelny pisma "Szczerbiec" i szef NOP-u: - A kto to jest w ogóle Robert Winnicki? Ja nawet nie wiem, czy Młodzież Wszechpolska jeszcze istnieje. Narodowcy z NOP-u będą na Marszu Niepodległości w Warszawie, będą też we Wrocławiu.

W Bytomiu pochód szykują neopoganie z Zadrugi i Białych Orłów. "Rodzimiowiercy", jak siebie nazywają, oprócz haseł nacjonalistycznych, rasistowskich i ksenofobicznych postulują też likwidację religii katolickiej, co nie może podobać się Młodzieży Wszechpolskiej.

Własny marsz zorganizuje również niewielka, ale skrajnie radykalna Falanga. 23 października w blasku pochodni warszawscy falangiści obchodzili rocznicę marszu na Rzym faszystowskich czarnych koszul. 11 listopada w czarnych koszulach i czerwono-czarnych naramiennikach pomaszerują ulicami Krakowa.

Bartosz Bekier, b. szef ONR-u na Mazowszu i założyciel Falangi, otwarcie powołuje się na autorytet Benito Mussoliniego. Jedną z pierwszych akcji powstałej półtora roku temu Falangi było złożenie kwiatów na grobie Eligiusza Niewiadomskiego, zabójcy prezydenta Narutowicza. "Został wykonawcą woli milionów Polaków, celnie strzelając w kierunku Narutowicza" - napisali potem na swojej stronie internetowej.

Na marsz nacjonalistów w Warszawie nie zgadza się Porozumienie 11 listopada. To koalicja kilkunastu organizacji, m.in. anarchistów i lewicowców, ale także gejów i lesbijek z Lambdy oraz Otwartej Rzeczypospolitej i mam z fundacji MaMa. 11 listopada chcą go zablokować.

- W obliczu takich ugrupowań jak ONR i szerzonej przez nich dyskryminacji, antysemityzmu i rasizmu symboliczna polityka nie jest skuteczna - mówi Ewa z Porozumienia.

Za wzór stawiają sobie masową, pokojową blokadę marszu neonazistów w Dreźnie w lutym tego roku, kiedy członków NPD i skinheadów powstrzymały tłumy mieszkańców drezdeńczyków, tworząc żywy łańcuch na rynku miasta. Do takiego protestu wzywała nawet chadecka burmistrz miasta Helma Orosz.

Przeczytaj też komentarz Seweryna Blumsztajna: Wygwiżdżmy ich z miasta

źródło

Chyba nawet nie ma co komentować (poza tym, że jak do tej pory JKM uważałem za niegroźnego oszołoma z którym się czasem zgadzałem, tak teraz ma u mnie zerowe poparcie za otwarte popieranie marszy w których udział zapowiada Combat 18 czy Blood & Honor).
No pasaran!

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-11-08, 19:59   

Wrocław już przygotowany na gorące przyjęcie zwierzyny z NOP-u :twisted:
Postaw piwo autorowi tego posta

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-11-08, 20:49   

NOP i ONR to socjaliści są... Równie dobrze mógłbym ich porównać do ruchów socjaldemokratycznych czy nawet komunistów.

[ Dodano: 2010-11-08, 20:56 ]
yabos

Gdzie JKM napisał że popiera narodowców? Udziela poparcia samemu marszowi niepodległości na które składają się różne nurty. Tak wiem że powinien zdawać sobie sprawę z tego jak będzie postrzegany
przez ludzi.

Co ma jedno wspólnego z drugim? Uczestnictwo w marszu z faszystami?
Ok moim zdaniem powinien się od nich odciąć. Ale to moje zdanie, a JKM robi co innego.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-11-08, 21:39   

Mateusz napisał/a:
Ale to moje zdanie, a JKM robi co innego
I niestety w moich oczach bardzo na tym straci. Ale cóż jedno moje zdanie. Pozostałe nazwiska mnie nie dziwią.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-11-08, 21:55   

Shymool napisał/a:
Mateusz napisał/a:
Ale to moje zdanie, a JKM robi co innego
I niestety w moich oczach bardzo na tym straci. Ale cóż jedno moje zdanie. Pozostałe nazwiska mnie nie dziwią.

Masz rację. Dlatego postaram się powiedzieć mu to przy najbliższej okazji. ;)

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-11-08, 22:20   

Mateusz napisał/a:

yabos

Gdzie JKM napisał że popiera narodowców?

A gdzie ja napisałem, że napisał, że popiera narodowców? Popiera sam marsz, co dla mnie w sumie jest bez różnicy bo chyba wiedział kto w nim bierze udział.

ahmed 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2010-11-09, 21:08   

To ja może odświeżę sprawę blokady, która odbyła się 13.02.2010

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2010-11-09, 22:40   

Mateusz napisał/a:
NOP i ONR to socjaliści są... Równie dobrze mógłbym ich porównać do ruchów socjaldemokratycznych czy nawet komunistów.

Socjaldemokracja powiadasz. Fakt, ten drugi człon idealnie pasuje do Narodowego Odrodzeni Polski i Obozu Narodowo-Radykalnego. W krzewieniu demokracji naprawdę są niezastąpieni. Walczą o rozmaite wolności obywatelskie i prawa człowieka. Można właściwie postawić znak równości…

Zawsze było im blisko do socjalistów. W międzywojniu np. bojówki narodowców atakowały protesty robotnicze organizowane przez Polską Partię Socjalistyczną. Kiedy lewica walczyła z antysemityzmem, ci „prawdziwi Polacy” posyłali Żydów do ławkowych gett i starali się im wybić spacery po mieście. Nie przypadkiem też wielki Boy-Żeleński pierwszą poradnię świadomego macierzyństwa otworzył w pepeesowskim lokalu. W stolicy zagrzmiało, szczególnie na łamach narodowych i klerykalnych pisemek…

Teraz komuniści i socjaliści na Zachodzie mają związki zawodowe, organizują spółdzielnie, walczą o poszanowanie godności każdego człowieka bez względu na rasę, wyznanie, orientację seksualną. Sojusznicy naszych NOP-ów-sropów podpalają zaś domy azylantów, biją Cyganów i marzą o przepędzeniu obcych, których obwiniają za wszystko, co złe. Komuchy marzą o świecie wolnym od wyzysku i wykluczenia, tak mówią, faszyści o świecie wolnym od Żydów, nie ukrywają tego. Lewica na Zachodzie brzydzi się stalinizmem i samym Stalinem, zagraniczni sojusznicy naszych dzielnych chłopców w brunatnych mundurkach na Hitlera raczej nosem nie kręcą.
Nadbudowa –jak powiedziałby marksista- mimo wszystko jest istotna.

Nie martwcie się, JKM nie oszalał i nie idzie na pochód lewaków i demokratów. Ci będą stali po drugiej stronie policyjnego kordonu.

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-11-10, 22:33   

Cytat:
Wiadomo − gdy Młodzież Wszechpolska urządza kontrmanifestację przeciwko legalnie paradującym „gejom”, to jest skandal, horrendum, bezprawie i włosy z głowy. Gdy „geje” będą blokować legalną manifestację z udziałem m.in. Wszechpolaków, to macherzy z „Wyborczej” są zachwyceni: tak właśnie wygląda w ich przekonaniu poszanowanie dla prawa i tolerancja. Tak, jak Goering o tym, kto jest Żydem, tak oni, nie żadne tam sądy rejestrowe czy prokuratury, rozporządzają prawem orzekania, kto jest faszystą i ma być wykluczony z życia publicznego.

Cytat:
Michnikowszczyzna, jak słusznie zauważył niedawno Jarosław Marek Rymkiewicz, i za którą to prawdę ciągany jest teraz po sądach, od zarania III RP pracuje intensywnie nad obrzydzeniem Polakom ich tradycji, polskiego patriotyzmu, nad wykorzenieniem narodowej dumy, nad skarykaturowaniem i spotwarzeniem naszej historii, której punktem centralnym, jak niedawno mogliśmy w „Wyborczej” przeczytać, ma być nie nic innego, tylko zbrodnia w Jedwabnem. Atak na Święto Niepodległości, zohydzanie jednego z jej ojców jako „faszysty”, to kolejny krok w walce o przeoranie świadomości tubylców, toczonej przez to środowisko.

Reszta tutaj klik

Morgoth ty pewnie wyczuwasz faszyste z 3 km samym powonieniem ale może się przyda .

I pamiętaj jak już znajdziesz to swoje "zwierzę" to poluj jak mężczyzna a nie chowaj się za plecami policjanta .

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-11-10, 23:02   

@maaciej76
Różnica jest taka, że geje swoimi paradami krzywdy nikomu nie robią, co najwyżej komuś się niedobrze zrobi jak wrażliwy. Natomiast grupy które zgłosiły swój udział w marszu niepodległości są mniej lub bardziej rasistowskie, homofobiczne, ksenofobiczne itp. Jeśli różnicy nie widzisz to radzę zdjąć gogle. Zapytaj kogoś o innym kolorze skóry czy 11 listopada w Warszawie będzie czuł się bezpiecznie sam na ulicy.
Ziemkiewicz kolejny raz pieprzy jak potłuczony. Fajnie pisze, ale tylko beletrystykę.
I zanim mnie od lewackiego ścierwa ktoś wyzwie to od razu powiem, że za Wyborczą też nie przepadam.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-11-13, 09:15   

Zobaczyć JKM u boku Arturka "Zamawiam piwo" Zawiszy - bezcenne :D

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-11-13, 21:40   

Kukiz też był na marszu niepodległości. Jak się okazało media lewackie temat rozdmuchały a marsz przebiegał spokojnie jeśli chodzi o uczestników ze strony MW.

Cytat:
Paweł Kukiz poparł swoim nazwiskiem zorganizowany przez Młodzież Wszechpolską i środowiska prawicowe czwartkowy Marsz Niepodległości. - Mam poglądy prawicowe i ten marsz był dla mnie swoistego rodzaju odtrutką na bezideowość lewicy - mówi.

Paweł Kukiz: Poparłem manifestację, która miała na celu uczczenie Święta Niepodległości i złożenie kwiatów pod pomnikiem Romana Dmowskiego. Brali w niej udział przedstawiciele różnych środowisk, którym na sercu leży dobro naszego kraju. List z prośbą o poparcie przysłali mi ludzie z Młodzieży Wszechpolskiej, których znam z forów internetowych i którym ufam. Zapewnili mnie, że będzie to manifestacja pokojowa i taką się okazała.

Czy widziała pani, żeby ktoś w czwartek hailował? To środowiska lewackie, gejowskie i anarchistyczne postanowiły zrobić kontrmanifestację, chociaż nie przypominam sobie, żeby o niepodległość Polski walczył jakiś pułk pod tęczowym sztandarem.

W tym marszu szli ci sami ludzie, którzy rok wcześniej robili manifestację pod hasłami "Polska dla Polaków", "Precz z żydowską okupacją" oraz "Wielka Polska katolicka".

- To nie są bliskie mi hasła. Postulaty, żeby Polska była tylko dla katolików, są śmieszne, bo idąc tym tropem, doszlibyśmy do wniosku, że Piłsudski nie był Polakiem. Gdybyśmy zaczęli szukać prawdziwych, czystych Polaków, to byśmy ich nie znaleźli, bo coś takiego jak "rasa polska" po prostu nie istnieje.

Mam poglądy prawicowe i ten marsz był dla mnie swoistego rodzaju odtrutką na bezideowość i skundlenie obyczajów, jakie widzę w SLD i, niestety, w mojej - kiedyś - Platformie Obywatelskiej, która coraz bardziej mentalnie do SLD się upodabnia. Przykładem na to jest choćby awans generalski dla Andrzeja Treli, zastępcy komendanta głównego policji, ZOMO-wca z 1982 roku, który pracę w MO rozpoczął z puli wakatów Służby Bezpieczeństwa.

Nie jestem za tym, żeby gejów, Żydów czy lewaków wysyłać na Madagaskar, ale to nie znaczy, że mam ochotę poddać się terrorowi tych środowisk, prowadzonych zresztą przewrotnie pod hasłami "europejskiego liberalizmu". Kiedy widziałem w TVN-ie wypowiedź młodego chłopca, który mówił, że w nowoczesnym społeczeństwie nie ma miejsca na takie pseudowartości jak naród, to mi ręce opadły. Gdyby nie Dmowski, pod którego pomnik szli wczoraj ludzie z różnych środowisk, żeby złożyć kwiaty, ten chłopak mówiłby dzisiaj po rosyjsku albo niemiecku, zaś Polska byłaby odległym wspomnieniem, znanym jedynie z przekazów historycznych.

Gazeta Biznes
Poparciem tego marszu postawił się Pan w jednym rzędzie z ludźmi, którym marzą się getta ławkowe, którzy hailują na Górze św. Anny albo przeczą ewolucji.

- To, że uważam Romana Dmowskiego za wizjonera, wcale nie oznacza, że muszę firmować jego antysemickie obsesje i absolutnie wszystkie działania. Wracając do ONR-u - po pierwsze, uważam, że nazywanie ich faszystami jest dużym nadużyciem, nie tylko nazewniczym, a po drugie, nikt przecież na tym marszu nie hailował.

Wolę prawicę, nawet jeśli jest czasem śmieszna (bo takie było kwestionowanie ewolucji) niż totalną i bezrefleksyjną bezideowość lewicy. Nikomu z tych chłopców, którzy szli we wczorajszym marszu, nie przyszłoby do głowy, żeby wywracać krzyże na cmentarzach albo niszczyć pomnik przy Pawiaku. Ba, nie wpadliby na pewno, żeby gwizdem i zadymami okazywać pogardę celebrującym Święto Niepodległości własnego kraju. Zwłaszcza tak ciężko historycznie doświadczonego.

Moje poglądy i mój patriotyzm nie mają jednak niczego wspólnego z ustawkami politycznymi. Taką, niestety, mamy w Polsce prawicę, jak i lewicę. Wcale nie uważam, żeby Jarosław Kaczyński i PiS był lekarstwem na całe zło, wręcz przeciwnie, w ogóle nie budzi on mojej sympatii. Ale to nie zmienia faktu, że ten marsz w rocznicę odzyskania niepodległości miał służyć złożeniu kwiatów pod pomnikiem osoby, która do jej odzyskania wydatnie się przyczyniła. Dlatego go poparłem.

Kiedyś śpiewał Pan piosenkę "ZChN zbliża się", dzisiaj wspiera Pan marsze organizowane przez te środowiska.

- Gdybym wiedział, że ta piosenka tak spodoba się SLD, to pewnie bym jej nie napisał albo jakoś zabezpieczył się przed jej nadinterpretacją. Chciałem nią zaprotestować przeciw polityce takich ludzi jak Marcinkiewicz, Niesiołowski czy Czarnecki. I dużo się nie pomyliłem. Ideały katolickie Marcinkiewicza szlag trafił, gdy poznał dwa razy młodszą od żony pannę, Czarnecki śmiga z jednej partii do drugiej, wypowiedzi Niesiołowskiego, choć zupełnie inne niż w czasach ZChN-u, ciągle sprawiają, że ręce opadają. Tak bardzo się więc nie pomyliłem.

Polska pod znakiem ONR-u byłaby lepsza?

- Powtarzam - poparłem manifestację na prośbę Młodzieży Wszechpolskiej. Wracając do pytania - gdyby w Polsce ONR doszedł do władzy, to musiałbym twierdzić, że z "Gazetą Wyborczą" rozmawiałem przymuszony przez nóż na gardle, a potem pewnie wytatuować sobie jakieś dziwne symbole na plecach i biegać po ulicach z trupią czaszką na ramieniu. Ale nie histeryzujmy. Objęcie władzy przez ONR jest równie prawdopodobne jak rząd utworzony przez koalicję mniejszości seksualnych z premierem Biedroniem na czele.

Źródło: Gazeta Wyborcza Opole
REKLAMA

jozefina22 
Dojeżdża PKSem
jozefina22

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-11-13, 23:54   

Mateusz napisał/a:
Kukiz też był na marszu niepodległości.

Dość dobrze i wyraziście napisane....ale czy jakiś "leming" to zrozumie ? :?

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2010-11-14, 03:33   

Mateusz napisał/a:
marsz przebiegał spokojnie jeśli chodzi o uczestników ze strony MW

Nie licząc tego, że sami między sobą pod pomnikiem Dmowskiego na noże się pobili, rzucali butelkami i kamieniami w grupy osób wśród których było dużo rodzin z dziećmi a na ich banerach popularnym motywem był krzyż celtycki (o innych nieciekawych symbolach/hasłach już mi się pisać nie chce). A Kukiz jest żywym przykładem na to, że nadmiar alkoholu szkodzi i że światopogląd może się komuś zmienić o 180 stopni. Poglądów złych to on może i nie ma, ale moim zdaniem to jest po prostu głupi. Skoro tak mu się maszerować chciało to mógł jechać chociażby do Trójmiasta gdzie Parady Niepodległości nikt nie blokował bo nie było powodu. Byli tam prawdziwi patrioci a nie Korwin-Ziemkiewicz wg którego 90% społeczeństwa to idioci i faszyści.

Poprawiono 1 błąd interpunkcyjny.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2010-11-14, 23:56, w całości zmieniany 1 raz  

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-11-14, 08:39   

yabos, po raz kolejny podpisuję się pod twoimi słowami w 100%. Ostatnie wypowiedzi Kukiza zmuszają mnie często do umycia zębów po wyjściu z toalety. A kiedyś był to chłop z jajami. Teraz zaczyna się wypowiadać gdy nie ma już nic ciekawego do powiedzenia. Ogólnie niemoc taka :grin:

Odpowiedz do tematu