Pierwsza Dama IV RP wsiadając do samolotu odlatującego do Waszyngtonu niosła w ręku reklamówkę jednego z warszawskich domów handlowych. W Angorze czytamy tekst jakim pożegnała męża na pokładzie:
"Kanapki zjedz, nie nakrusz w samolocie, a torbę przywieź z powrotem!"
Wysłany: 2006-03-12, 12:53 Polacy chcą wcześniejszych wyborów
Ponad połowa Polaków chce wcześniejszych wyborów parlamentarnych. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Radia przez Instytut Badawczy Pentor Research International.
27 procent ankietowanych uważa natomiast, że Sejm powinien przetrwać do końca kadencji, a żadnego zdania na ten temat nie ma aż 21 procent badanych.
Według Jerzego Głuszyńskiego z Pentora, Polacy uznali, że jeśli z rządzeniem są takie kłopoty, to może lepiej wybrać parlament jeszcze raz. Większość chce też odpocząć od kłótni politycznych i liczy na to, że wybory coś tu zmienią. Jerzy Głuszyński podkreślił jednak, że wyniki badania są dość zróżnicowane, bo mamy do czynienia z niejasną sytuacją polityczną. Zazwyczaj to opozycja chciała wcześniejszych wyborów.
Obecnie o możliwości ich przeprowadzenia mówi przede wszystkim partia rządząca, czyli PiS. Jasne stanowisko ma tylko SLD, które zapowiada, że wniosek o samorozwiązanie parlamentu poprze. Niejasne stanowisko prezentuje tu Platforma Obywatelska. Wyborów nie chcą za to mniejsze partie, które obawiają się, że nie wejdą do parlamentu.
Instytut PENTOR Research International przeprowadził sondaż telefonicznie 8 marca na reprezentatywnej próbie 800 dorosłych osób. Margines błędu wynosi 3 procent.
Źródło: onet.pl
Wcześniejsze wybory, dla mnie to żart, czy ludzie zdaja sobie sprawę z tego ile nas podatników będzie to kosztować - chyba nie...
Nie umieją się dogadać, świadczy to o tym jakich mamy ludzi w składzie ekipy rządzącej - Boże Chroń Polskę :!:
Samoobrona w koalicji rządowej, Lepper wicepremierem.
"Gazeta Wyborcza": Jeśli powstanie koalicja PiS z Samoobroną, Andrzej Lepper będzie wicepremierem. W piątek władze PiS powiedziały "tak" dla koalicji i wejścia Leppera do wspólnego rządu.
Decyzja o tym, że jeśli w tym tygodniu Sejm nie przegłosuje wniosku PiS o samorozwiązanie Sejmu, trzeba będzie zawrzeć koalicję m.in. z Samoobroną, zapadła w piątek późnym wieczorem na posiedzeniu komitetu politycznego PiS (najwyższa władza partii) - pisze dzisiejsza gazeta.
Adam Lipiński, wiceprezes PiS powiedział "GW", że jeśli wniosek o samorozwiązanie Sejmu przepadnie w głosowaniu, a PO nadal nie będzie zainteresowana rozmowami, jedynym rozwiązaniem będzie budowanie bloku chadecko-ludowo konserwatywnego. Jego koniecznym elementem jest Samoobrona. Andrzej Lepper powiedział dziennikarzom "Gazety", że nic nie wie o tej decyzji PiS.
Zdaniem "Gazety" nie jest jasne, kto jeszcze zostanie do tej koalicji doproszony: czy PSL, czy LPR.
W PiS jest spora niechęć do koalicji z Lepperem. Nasiliły ją ostatnie medialne doniesienia, m.in. o podejrzeniach co do legalności finansowania kampanii Samoobrony.
Więcej w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej".
Jak dojdzie do koalicji PiS z Samoobroną to ja jade w ciemno za granicę w poszkiwaniu pracy i lepszego bytu...
A ja mam nadzieję, że dojdzie do przedwczesnych wyborów i ludzie wyciągną wnioski z tego co się teraz w kraju dzieje i już nie bedą głosować na PiS, ani na ich "koalicjantów". (w ogóle)Wogóle co to za partia ten PiS, z nikim się nie potrafią dogadać, do wszystkich mają pretensje, ciągle szukają winnych, ciągle czegoś dociekają. Niech oni się lepiej wezmą za naprawę Polski. W przypadku ewentualnych wyborów jedyną chyba logiczną opcją będzie SLD.
Można pracować w parlamentarnej grupie polsko- brytyjskiej i nie mówić ani słowa po angielsku - wynika z testu przeprowadzonego przez "Rzeczpospolitą".
Znajomość języków obcych nie jest obowiązkiem posła ani senatora. I nasi politycy w większości nie są poliglotami, twierdzi gazeta.
Znajomość jednego bądź kilku języków obcych zadeklarowali w ankiecie na początku kadencji wszyscy senatorowie. Do władania angielskim przyznaje się 75 z nich. 83 twierdzi, że mówi po rosyjsku.
Sejm danych podać nie chciał. "Rzeczpospolita" przeprowadziła więc test. Lektor języka angielskiego, podający się za zagranicznego dziennikarza, dzwonił do posłów by dowiedzieć się jaka jest sytuacja polityczna w Polsce.
Dziennik urządził ten sprawdzian wyłącznie posłom, którzy pracują w grupach parlamentarnych (np. polsko - brytyjskiej), w których język angielski wydaje się co najmniej użyteczny, jeśli nie niezbędny przy pracy.
Co pokazał test? Zdarzają się posłowie, którzy słysząc obcy język od razu odkładają słuchawkę, albo po polsku przyznają rozbrajająco, że nie rozumieją co się do nich mówi. Inni od razu informują: "I don't speak English". Jeszcze inni nieskładnie, z błędami, próbują rozmawiać.
Źródło: PAP
Oj Boże, Posłowie i Senatorowie, pracujący w parlamentarnej grupie polsko- brytyjskiej i nie znający języka angielskiego - WSTYD
Możliwe to tylko w Polskim składzie ekipy rządu...
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-04-07, 15:17
jak pisala francuska gazeta o Polakach: po angielsku to mozna pogadac z kucharka ale z poslem zeby sie dogadac w obcym jezyku to potrzebny jest tlumacz
Nie ma się co dziwić. Przecież niektórzy z Samoobrony dopiero są na poziomie zdawania matury. W tym wieku ciężko się zaczynać uczyć. Chyba musi minąć co najmniej jedno pokolenie.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2006-04-11, 09:12, w całości zmieniany 2 razy
Haha... Czytałem ten artykuł w "Rzeczpospolitej" na ćw. z techniki cieplnej, tak parskałem śmiechem, że myślałem, że mnie prowadząca z zajęć wyrzuci. Po zajęciach jeszcze przesłuchałem nagrania tych rozmów (są do pobrania na stronie "Rzeczpospolitej"). Ładnie panowie posłowie i pani posłanko, jeszcze wstyd narodowi i obywatelom przynoście. Jak się można wogóle zapisać do takiego klubu nie umiejąc ni w ząb angielskiego. Paranoja...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum