Dziwi mnie jedno. miko 005, napisał, że ów Odonic polował w lasach, gdzie obecnie jest w. Ruda. A ostatnio czytałem, ze polował on w lasach Turowskich. Szkoda, że mam słabą pamięć, bo nie mogę podać źródła. Nie wiem czy to nie z jakiejś PŁATNEJ gazety (nie mówię tu o darmówkach). Niedaleko miejsca, gdzie polował stanął klasztor, więc wydaje mi się, że kolegiacie bliżej Turowa niż Rudy. Blisko Rudy nie mamy żadnego starego kościoła. Może mnie ktoś poprawi.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-12-08, 10:05
Silvo napisał/a:
Dziwi mnie jedno. miko 005, napisał, że ów Odonic polował w lasach, gdzie obecnie jest w. Ruda. A ostatnio czytałem, ze polował on w lasach Turowskich.
Silvo, a czy ja napisałem, że to były lasy położone na terenach dzisiejszej Rudy? , oto cytat;
Cytat:
W tych lasach właśnie, w okolicach istniejącej już Rudy, na początku XIIw. ...
A ściślej mówiąc Kasztelanii Rudzkiej. A skoro już mowa o bliskości tych ziem, co do położenia pierwszego klasztoru w Wieluniu (Jeleniu, Wieleniu), to chyba jednak Kasztelania Rudzka była bliżej. Tym bardziej, że za jej siedzibę uważa się gród w Widoradzu (można to miejsce jeszcze odwiedzić, chociaż niczego specjalnego się tam nie odnajdzie, poza widocznymi wałami fosy). Pewnie dlatego, że do dzisiaj nie natrafiono na żadne namacalne dowody istnienia samego grodu w Rudzie.
O Turowie zaś pierwsze wzmianki, to początkowy okres XIII wieku
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum