Dzisiaj byłem w Łodzi. Przez Piotrków. Droga naprawdę dobrze odśnieżona, można było spokojnie te 90km/h jechać, chociaż byli i tacy (pewnie na letnich), którzy wlekli się 40-50km/h. Podobno przez Łask droga biała, więc na Łódź - co prawda dalej - ale polecam przez Piotrków. Czysty asfalt i jazda bez zbędnego ryzyka.
Wysłany: 2010-12-14, 18:04
Po poprzednim tygodniu myślałem że gorzej już być nie może , pomyliłem się .
Ferbik możesz też w Bełchatowie odbić na Pabianice , też fajna droga . Jest to najszybsze połączenie Wieluń -Łódź , sprawdzone wszystkie warianty . Pomijam oczywiście przez Widawę ze względu na wiadukt . Pozdrawiam wszystkich kierowców i przyczepności .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Ferbik możesz też w Bełchatowie odbić na Pabianice , też fajna droga .
Wiem, jednak akurat wlatując do Łodzi od Rzgowa potrzebuję dostać się na Kopcińskiego, więc wlot jest i tak szybszy od Pietrkowa a i droga zdecydowanie lepsza niż ta na Pabianice
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-12-14, 19:40
Droga Bełchatów - Pabianice zimą jest w lepszym stanie (lepiej odśnieżana) niż Wieluń - Łask przez Widawę? Który wariant radzicie wybierać zimą jeśli chodzi o jazdę Wieluń - Łódź?
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 104 Postawił 5 piw(a) Skąd: EWI/EL
Wysłany: 2010-12-15, 08:28
Spooky napisał/a:
Droga Bełchatów - Pabianice zimą jest w lepszym stanie (lepiej odśnieżana) niż Wieluń - Łask przez Widawę? Który wariant radzicie wybierać zimą jeśli chodzi o jazdę Wieluń - Łódź?
Jedź DK8 na Bełchatów i dalej na Pabianice, przez Widawę odradzam bo na odcinku od Rychłocic do Widawy leży sporo śniegu nawianego z pól.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-12-15, 10:33
Marta napisał/a:
Ten, kto jechał dzisiaj rano, przed godziną 8, widział jakie sa warunki na ul. Popiełuszki. (...) Dosłowna szklanka przed rondem jest nie lada wyzwaniem dla kierowców, liczy się fart - jak ty się zatrzymasz to miej nadzieję, że ktoś inny w Ciebie nie wjedzie. Ja właśnie dzisiaj miałam taką sytuację, że zostałam 'puknięta' ...
No i właśnie wczoraj ok. godziny 13.20, miała miejsce kraksa na rondzie im. Alfonsa "Babinicza", z udziałem trzech samochodów.
Scenariusz mniej więcej taki jak zaznacza Marta, pierwszy wyhamował przed rondem, pozostałe dwa, już nie koniecznie Najbiedniejszy był ten w środku, przód i tył do naprawy.
A że sytuacja miała zdarzenie na rondzie, w dodatku w godzinach kiedy ludzie jechali na drugą zmianę do pracy, to nie muszę opisywać jaki był zator i rozgardiasz na ul. Popiełuszki
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wczoraj ledwo co mogłem ruszyć jak się zatrzymałem przed rondem im. Alfonsa "Babinicza" od strony Popiełuszki (a mam nowe zimówki). Ledwo co udało mi się nie uderzyć w auto za mną. Później na tym samym rondzie zaliczyłem obrót o ok. 120 stopni bo bus na mnie pierwszeństwo wymusił, na szczęście cudem udało mi się wyhamować. Wiem, że drogowcy robią co mogą, ale to rondo (zwłaszcza ul. Popiełuszki) powinno być częściej posypywane. Ruch jest tam spory a do tego pod górkę.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Ostatnio zmieniony przez yabos 2010-12-15, 12:24, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-12-15, 16:51
Lodowisko jest też przy wyjeździe z marketów na rondo Próchnickiego.... Kto może niech idzie tam na "czuwanie" do wypychania samochodów
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2010-12-16, 08:38
Bardzo źle jeździ się po Wieluniu. Rozumiem, że zima może zaskoczyć ale ten stan trwa co najmniej od kilku dni. Nie można by posypać piaskiem lub żwirem ? Z tego co wiem sól nie skutkuje w takich temperaturach. Dziś rano jechałem jak codziennie co pracy DK45, tj. od strony Złoczewa i jezdnia jest czarna, bez lodu, można spokojnie jechać 90 km/h więc chyba możliwym jest doprowadzenie drogi do takiego stanu w tych warunkach. Być może to też kwestia natężenia ruchu (auta rozjeżdżają śnieg) ale w Wieluniu ono też jest niemałe.
Uwaga na wyjazd Wendta w POW! Lodowisko! Właśnie goście zaliczyli dzwona. Hamujcie przed skrzyżowaniami dużo wcześniej i najlepiej częściej silnikiem niż depcząc po pedale hamulca.
Dołączył: 18 Maj 2010 Posty: 27 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-12-16, 10:33
No cóż zima , jak co roku. O ile pamięć mnie nie zawodzi w zeszłym roku było podobnie.
Podobni - czyli tak , jak teraz służby odpowiedzialne za utrzymanie dróg miejskich nie robią nic. Nie wiem , jak się to wszystko odbywa ale chyba firma X ma z miastem jakieś umowy i można na nią nałożyć jakieś kary za nie wywiązywanie się z nich.
To wstyd ,że drogi od kilku dni wyglądają , jak lodowisko i nikt z tym nic nie robi.
Kto za to odpowiada ? Miasto czy też firmy, które podpisały umowy na odśnieżanie miasta?
A może i jedni i drudzy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum