R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaruzelski na posiedzeniu RBN
Autor Wiadomość
Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-11-28, 13:43   

ilin napisał/a:
Rosja co kilkaset lat połyka Polskę i po pewnym czasie czkawką ją zwraca.

Stalin nie był pierwszym.Mam nadzieję ,że ostatnim.

Ale to Polska pierwsza chciała połknąć Rosję :wink:
Postaw piwo autorowi tego posta

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-12-10, 17:42   

Myślę, że na chwilę warto wrócić do tematu obecności Wojciecha Jaruzelskiego na posiedzeniu RBN. A szczególnie dlatego, że były prezydent Jaruzelski, czując że zaproszenie Go przez prezydenta Komorowskiego, mogło być źle odczytane przez opozycję (PiS). Napisał list do prezydenta, a w nim, w sposób bardzo konkretny (choć pisany po operacji i w czasie pobytu w szpitalu), przedstawił swój punkt widzenia na tą sprawę.

Oto niektóre fragmenty tego listu, całość możecie przeczytać tutaj

Cytat:
Szanowny Panie Prezydencie,

Piszę ten list w szpitalu, po skomplikowanej operacji, plus problemy neurologiczne – stąd przepraszam za ew. nieporadności.
Mój udział w posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego w dniu 24 listopada br, wywołał głośne, polityczno-medialne reperkusje. W różnej postaci pojawiają się wciąż. Szczególnym tego przykładem stał się „List Otwarty w sprawie Wojciecha Jaruzelskiego” („Rzeczpospolita” 4-5 grudnia 2010 r.).
(...)
Zapamiętałem, iż w czasie tzw. puczu Janajewa w sierpniu 1991 roku, zatelefonował do mnie Prezydent Lech Wałęsa i nie pytając wprost o radę - co zarzucają mu niektórzy, powiedział: Znając dobrze Rosję, Rosjan, jak Pan ocenia sytuację? Odpowiedziałem, że mam za mało danych, ale wygląda to na niepoważną awanturę. Należy uzyskać więcej informacji. Powyższy fakt m.in. świadczy, iż moje kompetencje w materii rosyjskiej - mentalność, tradycje, doświadczenia - były uznawane.
(...)
Wracając do „Listu Otwartego…” Zaszczycają mnie w nim znani publicyści o jednorodnej orientacji, łącznie 15 osób. Wśród nich: Zdzisław Krasnodębski, Paweł Lisicki, Jan Pospieszalski, Bronisław Wildstein, Piotr Zaremba, Rafał Ziemkiewicz, Tomasz Sakiewicz. Na zakończenie listu wzywają do wspólnego udziału w nocy z 12 na 13 grudnia, kończąc: „ Prosimy was o obecność. Bądźmy tam razem”. Oczywiście oznacza to demonstrację (z reguły hałaśliwą) pod oknami domu, w którym mieszkam. Gdyby na wąską i krótką uliczkę Ikara przybyli wszyscy zachęcani czytelnicy i sympatycy „Rzeczpospolitej”, inicjatorzy zlotu mieliby logistyczny kłopot.
(...)
Przykro mi, iż naraziłem Pana Prezydenta na powstałą sytuację.
(...)
Obecnie w użyciu jest argument, iż moja prezydentura była gorszego gatunku, gdyż zostałem wybrany przez Zgromadzenie Narodowe, że nie przekazano mi insygniów II Rzeczypospolitej, że byłem nieobecny na posiedzeniu Sejmu, na którym nowo wybrany Prezydent RP składał przysięgę. Istotnie nie zostałem tam zaproszony. Jednakże już na drugi dzień po zaprzysiężeniu, zatelefonował Lech Wałęsa i zaprosił mnie do Belwederu. W miłej atmosferze przedstawił mi swą Rodzinę. Następnie odbyliśmy osobistą rozmowę. Już na wstępie Pan Prezydent zapytał mnie, dlaczego nie był Pan wczoraj w Sejmie? Odpowiedziałem – nie zostałem zaproszony. Lech Wałęsa obarczył tym faktem jednego ze swych najbliższych wówczas współpracowników. Uznałem tę rozmowę, jako swoistą formę uznania pewnej ciągłości sprawowania prezydenckiego urzędu.
W tym miejscu przywołam rozmowę, jaką 29 listopada br. w audycji „Tomasz Lis – na żywo” odbyli: doradca Prezydenta RP – prof. Tomasz Nałęcz oraz czołowy działacz PiS – Jacek Kurski. Z jednej strony spokój, rzeczowość – prof. Tomasza Nałęcza, z drugiej szarża, tupet – być może z nadzieją, iż „ciemny naród to kupi” – Jacka Kurskiego.
(...)
Cofnę się nieco. Po wyborach 4 czerwca 1989 – mimo logiki Okrągłego stołu – nie chciałem kandydować na urząd Prezydenta. Oficjalnie i publicznie to oświadczyłem. Pojawiło się wiele głosów, opinii, zachęt z różnych stron – zwłaszcza kombatanckich. Wciąż odmawiałem. W tym miejscu wspomnę niedawne oświadczenie senatora Jana Rulewskiego, iż mój udział w posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego może wpłynąć ujemnie na zaufanie NATO do Polski. Pragnę uspokoić Pana Senatora. W dniach 9-11 lipca 1989 roku wizytę w Polsce składał Prezydent USA George Bush. W swej, wydanej w 2000 roku, również w Polsce – książce pt.: „Świat przekształcony” pisze on: „…to co miało być dziesięciominutowym spotkaniem przy kawie, przekształciło się w dwugodzinną dyskusję. Jaruzelski… mówił o swojej niechęci kandydowania na fotel prezydenta i pragnieniu uniknięcia wewnętrznych konfliktów tak Polsce niepotrzebnych…

Powiedziałem, że jego odmowa kandydowania może mimo woli doprowadzić do groźnego w skutkach braku stabilności i nalegałem, aby przemyślał ponownie swoją decyzję. Zakrawało to na ironię, że amerykański prezydent usiłuje nakłonić przywódcę komunistycznego do ubiegania się o urząd polityczny. Byłem jednak przekonany, że doświadczenie, jakie posiadał Jaruzelski stanowiło najlepszą nadzieję na sprawne przeprowadzenie zmian okresu przejściowego w Polsce”.
(...)
Na tle mojego udziału w posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego, przywoływany jest cały rejestr moich przewinień i „zbrodni”. Wypowiadałem się, wyjaśniałem to wielokrotnie. Zawsze tam, gdzie widziałem powstały – niekiedy nawet poza moją wiedzą – jakiś fakt, jakiś błąd, jakiś idiotyzm, zwłaszcza gdy w rezultacie miała miejsce nieuzasadniona represja, ludzka krzywda, czy ból, oświadczałem: żałuję, ubolewam, przepraszam, biorę odpowiedzialność na siebie.

Tematem szczególnym są wydarzenia Grudnia 70 oraz 13 grudnia 1981 roku. Przypomnę iż, w latach 1991 – 1996 działała, powołana na wniosek KPN, sejmowa Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej. Po przesłuchaniu obwinionych i kilkudziesięciu świadków oraz przestudiowaniu tysięcy stron dokumentów krajowych i zagranicznych, Sejm RP 23 października 1996 roku sprawę umorzył, uznając, iż wprowadzenie stanu wojennego uzasadnione było wyższą koniecznością. Natomiast rozprawy sądowe się toczą. Poza okresami: choroby i pobytu w szpitalu przykładnie w nich uczestniczę. Niezawisłe sądy działają wnikliwie, skrupulatnie. Do czasu ich rozstrzygnięć obowiązuje domniemanie niewinności. Mogłoby to być nieskuteczne, gdybym kandydował do jakiegoś organu, czy urzędu. Ja zaś już tylko kandyduję do miejsca, w którym wszyscy - wcześniej , czy później - się znajdziemy.

Z szacunkiem
Wojciech Jaruzelski

Zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko będzie przekonać ludzi negatywnie i wrogo nastawionych do Jaruzelskiego. Ale gdyby tak jednak odrobinę dobrej woli, to można było nie robić aż tak wielkiego szumu wokół zaproszenia Wojciecha Jaruzelskiego na posiedzenie RBN, można było.
Nie mniej jednak nie można było nie skorzystać z takiej okazji i nie pokazać się w roli idealnego Polaka, patrioty, prawda? :shock:

jozefina22 
Dojeżdża PKSem
jozefina22

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-12-10, 18:47   

Jaruzelski
Cytat:
Niezawisłe sądy działają wnikliwie, skrupulatnie. Do czasu ich rozstrzygnięć obowiązuje domniemanie niewinności.

Brzmi interesująco....szczególnie, gdy słowa te pisze generał... "niezawisłe" Tak jak sądy w czasach stanu wojennego, Gierka, Gomułki, Bieruta....niezawisłe. :wink:
Powoływanie się na niezawisłość sądów przez tego satrapę, brzmi dość...no, kontrowersyjnie. Zaś sam list....no cóż...kolejna próba nagłośnienia i wybielenia swojej osoby oraz podgrzania sporów. Dlatego list otwarty. 13 grudnia za pasem. Coraz mniej ludzi pamiętających tamte czasy a więcej z umysłami "opracowanymi" przez wieloletnią propagandę.
p.s. miko....co do patriotyzmu... jeżeli życiorys generała ( jak do tej pory jakoś nikt tu nie zamieścił tego "prawdziwego" jego życiorysu) jest wzorcem życiorysu polskiego patrioty, to ja wysiadam. Dla mnie to życiorys dość tragiczny, życiorys człowieka, który całe swoje życie i energię poświęcił dla dobra komunizmu a któremu, to o co walczył, zawaliło się dość nagle w gruzy. Wykazał się generał tylko jeszcze raz tym, czym okazywał się zawsze....od młodych lat, wyczuciem chwili, by załapać się na "właściwy" pociąg.
p.s. reszta listu to papka, którą generał klepie, jak mantrę, od dziesiątek lat. Sprawia wrażenie, że po tylu latach, sam święcie wierzy w swoje słowa. Tragiczna postać.

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-12-11, 11:54   

jozefina22 napisał/a:
Dla mnie to życiorys dość tragiczny, życiorys człowieka, który całe swoje życie i energię poświęcił dla dobra komunizmu a któremu, to o co walczył, zawaliło się dość nagle w gruzy.

To że tragiczny to się zgodzę. Ale z tym gruzowiskiem, to już niespecjalnie ;)
Cały czas mam nieodparte wrażenie, że ten solidarnościowy "przewrót" mógł się skończyć tak, jak domaganie się reform ustrojowych przez chińskich studentów, na placu Tiananmen w nocy z 3 na 4 czerwca 1989 roku. Mógł się tak skończyć, ale się nie skończył, dlaczego? Pewnie dlatego, że PRL-owscy decydenci po cichu na to pozwolili. A wojsko na ulicach i tych kilkadziesiąt ofiar, to już niestety rzeczy, które były następstwem nie do uniknięcia w takich sytuacjach.

jozefina22 napisał/a:
p.s. reszta listu to papka, którą generał klepie, jak mantrę,

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że dzisiaj takich papek czyta się, czy słucha, bez liku i co rusz. I to od ludzi, którzy mieli nam zapewnić lepsze życie po tych przemianach. Jak jest, wszyscy widzą.

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2010-12-14, 21:41   

Ciekawie pisze Jan Widacki: „Od samego początku prezydentowi Jaruzelskiemu nie szczędzono rozmaitych upokorzeń i afrontów, na koniec zaś wytoczono mu haniebne procesy sądowe. Rzecz charakterystyczna, w tych afrontach i przykrościach celowali nie ci, którzy za walkę o wolną Polskę płacili więzieniem czy internowaniem i którzy mieliby prawo traktować Generała jako swego wroga. Nie Wałęsa, Michnik, Kuroń, Lis czy Celiński. Najbardziej zajadli, najsurowsi w ocenach są dziś przeważnie ci, którzy w walce z komuną niczym się nie wykazali, bezpiece niczym nie narazili. Przypływ odwagi i »wzmożenie moralne« nastąpiły u nich dopiero w III RP” („Przegląd”, nr 48/2010).

Bawią mnie bardzo inscenizacje na 13 grudnia. Kiedy w Anglii młodzież napieprza się z policją, bo rządzący podnoszą czesne za studia, polscy uczniowie i studenci biegają w milicyjnych mundurkach i z uśmiechem na ustach pokazują, ile sieczki mają we łbach.
Czyżby powodów do niezadowolenie było u nas mniej niż na Wyspach? Myślę, że tutaj osoby uczące się też mogłyby pokazać środkowy palec politykom i wygwizdać co niektóre reformy. Ale widocznie nasza młódź ma po prostu lepiej niż ta nad Tamizą. Nie robi polityki, ale teatr. Dodajmy: kiepski, bezmyślny i prostacki.

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-12-15, 13:47   

Widacki ?? , ten który twierdzi że Pyjas spadł ze schodów ?? .

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2010-12-15, 16:52   

Innego nie znam. Ale o sprawie Pyjasa czy nim samym zapewne popiszemy przy kolejnej łzawej rocznicy. O ile się nie mylę, to tutaj dyskutujemy o Jaruzelskim, stanie wojennym, RBN-ie. Cieszę się jednak, że nie powyższe slowa posła Stronnictwa Demokratycznego budzą kontrowersje, ale stosunek tego prawnika do innej sprawy.

Krool50 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2010-12-15, 17:03   

jozefina22 napisał/a:
a któremu, to o co walczył, zawaliło się dość nagle w gruzy.

Dziwna rzecz. Wszystko się zawaliło, a jeszcze 20 lat po zawaleniu, jest co z tych gruzów nakraść.
Pewnie Generał nieraz mysli co by było gdyby weszli "przyjaciele" zza wschodniej granicy. On by pewnie zginął ale wielu dzisiejszych "patryjotów" też by białe niedźwiedzie zobaczyło. I byłby to ich ostani widok w życiu.

Całą opozycję Generał zrobił w Karolka bo nie pozwolił im dojść do władzy w drodze rozlewu krwi. I chłopcy "laurów nie mogom se nałożyć" bo wychodzi na to, że Gen. Jaruzelski komunę rozłożył a nie Ci co z nią walczyli.

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-12-15, 17:21   

Kontrowersje Świstku budzi cała osoba , rozumiem że dla Ciebie nie ma znaczenia kogo cytujesz ?? .

Zainteresowanych osobą cytowana przez Świstka odsyłam do google ;)

klik

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2010-12-15, 20:22   

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jest oczywistą oczywistością, że byli internowani nie zaponą Generałowi tego, co przeżyli. Chociaż powinni mu dziękować, że w ogóle żyją. I nie dlatego, że nie zginęli podczas stanu wojennego, ale dlatego, że stan wojenny nie pozwolił na bratobójczą walkę.
Jeżeli dzisiaj mówimy o wojnie polsko -polskiej w sytuacji, gdy politycy zatracili poczucie rzeczywistości, to ten scenariusz wydaje się wielce prawdopodobny. Temu zapobiegł gen. Jaruzelski. I nie jest ważne, czy wojska radziecka stały wówczas przy naszej granicy, co rzekomo uzasadniało wprowadzenie stanu wojennego, bo przecież już tu były. Nie musiały więc przekraczać granicy.
Uważam więc, że cała ta wrzawa z rozliczaniem gen. Jaruzelskiego jest niczym w porównaniu z tym, o czym wspomina Miko005.
Cytat:

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że dzisiaj takich papek czyta się, czy słucha, bez liku i co rusz. I to od ludzi, którzy mieli nam zapewnić lepsze życie po tych przemianach. Jak jest, wszyscy widzą.

Miał być przecież raj na ziemi. Czy ktoś policzył ile osób popełniło samobójstwa z powodów ekonomicznych? Dobrze pamiętam jaki szok przeżyło wielu ludzi nie mogąc spłacić kredytów. To nie są ofiary tych, co nieumiejętnie dokonywali przemian? Kto rozliczy tych, którzy nie dotrzymali obietnic?

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-12-19, 10:54   

Przejrzałem ostatnio Newsweeka a tu widzę wypowiedź Tomka Matyni z PiS na temat Jaruzelskiego.

Spór nie toczy się jak widać tylko na forum ale i w tygodniku i to z udziałem mieszkańca Wielunia.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-12-19, 11:25   

Wkład "mieszkańca Wielunia" w walkę z komunizmem?
P.S.
Ponieważ p. Tomka nie znam chciałem się zorientować ile ma lat i co robił w grudniu 1981r :?:

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2010-12-19, 13:36   

Shymool napisał/a:
Wkład "mieszkańca Wielunia" w walkę z komunizmem?

Jeśli mowa o jakimkolwiek wkładzie mieszkańców Wielunia i okolic w walkę z komunizmem w stanie wojennym, to i owszem możemy mówić, ale tylko na płaszczyźnie zakładów pracy, np. ZUGiL (z racji dużej ilości pracujących tam ludzi). Jednak po skończonej "dniówce", każdy spokojnie szedł do domu, żył i mieszkał w zaciszu domowego ogniska, śledząc wiadomości w radio, np. Wolna Europa ;)

Ale jak pozwolicie to opowiem Wam pewną historyjkę, która w tym czasie miała miejsce w Wieluniu, a która pozornie wyglądała jak walka z tamtym ustrojem :)

Już czas jakiś jak ów stan wojenny został wprowadzony, miałem przyjemność poznać i przez krótki czas pracować, z pewnym panem, panem Leszkiem. Człowiek z zamiłowania, i z lekkim niegroźnym bzikiem był pochłonięty chęcią zobaczenia u siebie w telewizji jak najwięcej programów (oczywiście zagranicznych). A wiadomo w tym czasie to tylko TVP1 i TVP2, z czego nie zawsze od rana do nocy ;) .
Pan Leszek, z jeszcze jednym kolegą, w którego zaszczepił swoją pasję, na swoim podwórku urządził faktycznie niezłą sieć; masztów, anten i przewodów. I rzeczywiście udawało im się złapać sporo telewizji zagranicznych, o sąsiadach z południa to nawet nie wspominam, ale z takich egzotycznych, warto nadmienić jedną z telewizji arabskich. Wszystkie nowe obrazy jakie pojawiały mu się na ekranie telewizora (czarno-białego ;) ), uwieczniał na zdjęciach. Stąd wiem, bo owe zdjęcia oglądałem, że faktycznie ta cała pajęczyna u niego na podwórku, dawała jakiś efekt.

I właśnie ta sieć pajęczyn, i masztów, oraz różnego rodzaju dipoli na nich zainstalowanych, w pierwszych dniach stanu wojennego była przyczyną najazdu na tą posesję sporej ilości milicji, i ludzi od radiolokacji. Szukano solidnej radiostacji :D , zresztą kto by nie szukał, widząc tak okablowane podwórko w tamtych czasach :razz:
Jest też faktem, że ci ludzie, w owym czasie byli rzeczywiście powiązani z miejscową solidarnością.
Oczywiście niczego nie znaleziono, niestety z tego co pamiętam, to skończyć się musiało zamiłowanie do oglądania obcych telewizji, bo panowie musieli pozbyć się zabawek z podwórka :razz: Parę razy byli też z tego tytułu wzywani do miejscowej komendy milicji obywatelskiej, ale nie nosili żadnych oznak "ręcznego" przesłuchiwania :twisted:
Taki to był właśnie stan wojenny na naszej ziemi wieluńskiej :D :D :D

Kiedyś też opiszę Wam historię, w której sam też brałem udział ;) . Też miała miejsce w okresie stanu wojennego, a dotyczyła wagarującej młodzieży. Oj, teraz takie środki przydałoby się stosować w stosunku do dzisiejszych latorośli :twisted: Chociaż, przy dzisiejszym podejściu do sprawy, to pewnie teraźniejsi policjanci zostali by wyśmiani przez młodzież. Kiedyś sytuacja nie do pomyślenia, za to przez park można było przejść w miarę spokojnie i bez duszy na ramieniu ;) .

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-12-19, 21:23   

Mateusz napisał/a:
Przejrzałem ostatnio Newsweeka a tu widzę wypowiedź Tomka Matyni z PiS na temat Jaruzelskiego.

Spór nie toczy się jak widać tylko na forum ale i w tygodniku i to z udziałem mieszkańca Wielunia

No właśnie wydawało mi się że to jeden z naszych forumowych użytkowników.

Cytat:
Ponieważ p. Tomka nie znam chciałem się zorientować ile ma lat i co robił w grudniu 1981r :?:

Wydaje mi się, że mogło go jeszcze nie być na świecie. Jest z młodzieżówki PIS.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-12-20, 01:30   

Zostałem niejako wywołany do tablicy. Tak, to ja miałem okazje powiedzieć kilka słów na temat moich odczuć związanych z postacią Wojciecha Jaruzelskiego.

Jestem z rocznika 1990. Panie Shymool, nie walczyłem z komunizmem. Nie wiem jak można zinterpretować wpis Mateusza, bądź moją wypowiedź z Newsweek`a, w sposób który wskazuje na uzurpowanie sobie przeze mnie walki z komunizmem.

Swój pogląd na tę sprawę tłumaczę tutaj Blog TM

Odpowiedz do tematu