Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-01-01, 23:38
Dyzio napisał/a:
stanmarc ma rację , Acree napisał wyraźnie w Golfie ,
czujnik w termostacie z tego co wiem jest tylko w chorym BMW ,
a później dresiarz się dziwi że kosztuje 350 zł .
Nie tylko:
http://allegro.pl/termost...1373518547.html
Widzisz niewiele jeszcze wiesz, ale skoro robisz w motoryzacji to Ci napiszę abyś klientom bzdur nie opowiadał. Czujniki temperatury cieczy w BMW są 2 (piszę na przykładzie jednego z najpopularniejszych silników R6 - M52, M54). Zlokalizowane w głowicy pod kolektorem ssącym, jeden dla ecu a drugi dla zegarów. Czujnik w termostacie był w starszych modelach - silniki z lat 80. Termostaty w BMW mają grzałkę elektryczną która wspomaga ich działanie. Układ chłodzenia w wielu benzynowych silnikach BMW to zagadka dla 95% mechaników bo temperatura otwarcia termostatu wynosi 105 stopni. Wystarczy kiepski płyn i silnik zaczyna się gotować.
Pomogła: 9 razy Wiek: 33 Dołączyła: 23 Cze 2007 Posty: 846 Skąd: z gabinetu Gendo
Wysłany: 2011-01-02, 14:04
No to chyba się mylisz, bo po wymianie termostatu auto faktycznie odpalilo, a nie odpalało na zimnie i to nie bylo tak, ze auto bylo im zostawione w samopas tylko bylo to robione przy posiadaczu auta. I kosztowalo nas to z czesciami 100zł. To, ze ktoś ma z nimi złe doswiadczenie iles lat temu nie znaczy, ze są źli, pracuje tam moj znajomy i zawsze nam robi auto za pół ceny, więc jęczycie.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2011-01-03, 08:53
Administrator napisał/a:
Nie tylko:
http://allegro.pl/termost...1373518547.html
Widzisz niewiele jeszcze wiesz, ale skoro robisz w motoryzacji to Ci napiszę abyś klientom bzdur nie opowiadał. Czujniki temperatury cieczy w BMW są 2 (piszę na przykładzie jednego z najpopularniejszych silników R6 - M52, M54). Zlokalizowane w głowicy pod kolektorem ssącym, jeden dla ecu a drugi dla zegarów. Czujnik w termostacie był w starszych modelach - silniki z lat 80. Termostaty w BMW mają grzałkę elektryczną która wspomaga ich działanie. Układ chłodzenia w wielu benzynowych silnikach BMW to zagadka dla 95% mechaników bo temperatura otwarcia termostatu wynosi 105 stopni. Wystarczy kiepski płyn i silnik zaczyna się gotować.
VAG zawsze był i będzie kilka lat za BMW.
Administrator ale jaki to ma związek z Golfem Acree,
Apropo czujnika w termostatcie to w większość popularnych aut z jakimi się spotkałem czujnik temperatury był ale w obudowie termostatu, np. takiej jaką podałeś w linku. Aczkolwiek nigdy nie było potrzeby wymieniać całego termostatu wraz z obudową i czujnikiem temperatury ale sam "wkład" termostatu czyli element termiczny który pod wpływem temperatury zamyka lub otwiera przepływ płynu. Taki termostat nigdy nie kosztował mnie więcej niż 50 zł.
Acree a której generacji to jest golf ?
[ Dodano: 2011-01-03, 00:06 ]
pawel10045 napisał/a:
Witam.
Popsuła mi sie klamka i w Hondzie. (rozleciała się).
Może ktoś wie gdzie mogę to szybko zrobić.
Czy zrobi mi to mechanik?
Klamkę można naprawić (jeśli to możliwe) lub kupić używaną na Gwizdałkach (Autogaz) albo w Ostrówku.
Aby wymontować klamkę zewnętrzną należy zdjąć boczek (welurowe obicie) z drzwi a w tym celu należy odkręcić bodajże dwie śrubki krzyżakiem które mocują rączkę do drzwi oraz jedną śrubę która mocuje klamkę wewnętrzną. Klamkę trzeba pociągnąć lekko do tyłu i powinna wyjść aczkolwiek będzie do niej przyczepione cięgno otwierania drzwi. Cięgno będziesz musiał zdjąć. Gdy je zobaczysz będziesz wiedział jak - jest taka prosta spinka. Potem boczek należy dosłownie oderwać od drzwi bo jest przymocowany na zatrzaski. Aczkolwiek delikatnie aby niczego nie połamać. Zacznij od dolnych zatrzasków bo boczek wychodzi do góry. Klamka zewnętrzna jest przykręcona dwoma bądź trzema śrubkami. Po ich odkręceniu należy również odpiąć od klamki cięgno którym zamykamy i otwieramy drzwi po czym klamkę mamy wymontowaną. Generalnie prosta praca. Nie sposób niczego popsuć tylko należy uważać przy wypinaniu boczka z zatrzasków aby ich nie pourywać - z wyczuciem.
Graczyk bardzo dobry (opinia sprzed kilku lat) i drogi(wystawia faktury oraz zamiast wymienić pojedynczą część woli wymienić całość dla świętego spokoju klienta - cokolwiek to znaczy z opinii jaką zasłyszałem)
Ludzie zadowoleni z jego usług, ale moim zdaniem lepiej poszukać mechanika który jest mniej znany i mniej się ceni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum