W niektórych modelach aut jesteśmy w stanie programowo wyłączyć obsługę egr. Jeżeli nie da się usunąć programowo, a uszkodzony jest elektrycznie to tylko wymiana na drugi.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-01-22, 15:42
Interesuje mnie jakie są objawy zapchanego filtra ?? . Ktoś z forumowiczów może przerabiał ten temat .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Załóż sobie zwężkę na rurę wydechową ,
redukującą średnicę rury do 10 mm ,
to mniej więcej takie .
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-01-23, 14:46
Dyzio napisał/a:
Załóż sobie zwężkę na rurę wydechową ,
redukującą średnicę rury do 10 mm ,
to mniej więcej takie .
Żadnego spadku mocy nie zauważyłem , dziwi mnie zapach spalin . Jest jakby to powiedzieć "słodki" .
Wyczytałem że filtr DPF powinien wypalić się sam . Dwa tyg temu przegoniłem samochód po autostradzie 600 km , więc teoretycznie powinien się wypalić .
[ Dodano: 2011-01-23, 14:51 ]
Na forum poświeconym marce znalazłem takie info
Cytat:
BMW twierdzi że układ zarządza praktycznie bez wiedzy kierowcy... ustala termin przepalania lub inicjuje przepalanie w razie potrzeby.
Podejmuje taką decyzję kiedy ma to nastąpić na podstawie programu.
Kiedy jesteśmy informowani o potrzebie przepalenia komp również inicjuje start tego procesu.
Odbywa się on w tedy gdy jak pisałem jest inicjacja na podstawie czujników przy DPF o zbyt wysokim ciśnieniu lub temp. spalin i rozpoczyna się gdy silnik uzyska 75stopni , w baku jest więcej niż 10l paliwa a temperatura spalin przekroczy 240stopni.
W tych okolicznościach najlepsze efekty osiąga się jadąc z stałą prędkością 60km/h 20 minut.
Jeśli nie spełnimy tych powiedzmy 20minut i proces zostanie przerwany. Komp aktywuje ponowne przepalanie w tych samych okolicznościach.
Jeśli pomimo tego komp nadal chce przepalać BMW sugeruje 30minut autostradą z możliwie dużą prędkością. (to akurat jest ciekawe)
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum