Wysłany: 2010-11-05, 09:17 Jelita, kasze, noże, maszynki do mięsa, szpryce, igły, itp.
Jeśli zastanawiacie się gdzie w Wieluniu można kupić porządne noże różnego zastosowania,
narzędzia, przyprawy, dodatki do wyrobu wędlin, jelita na kiełbaskę i kaszankę
w bardzo szerokiej ofercie, a dodatkowo wiele innych artykułów niezbędnych w domu,
zapraszam do sklepu firmowego AKKAR - os. Wyszyńskiego 21A/4 - obok POCZTY
Już nie musicie kupować na targu - u nas codziennie (z wyjątkiem niedziel ) wygodniej, kompleksowo, ciepło, sucho, bezpiecznie i co najważniejsze - TANIEJ.
Można samemu sprawdzić. Zapraszam
Prowadzisz gastronomię? Bar? Restaurację? Potrzebujesz przypraw? Dodatków do kuchni?
Zapraszam do współpracy.
A w regulaminie jak BYK stoi napisane, kto, jak i za co może wódeczkę dostać
Żeby nie było, że coś jest załatwiane na gębę, to jest to napisane na papierze w formie regulaminu. Więc trzeba być wyjątkowo negatywnie nastawionym, żeby dopatrzyć się w tym wszystkim łamania prawa.
AKKAR, chyba nadal nie rozumiesz... ourson poddaje pod wątpliwość Twoją promocję wedle ustawy o wychowaniu w trzeźwości, która zabrania - na chłopski rozum - dodawania do zakupów alkoholu w ramach promocji.
Widziałeś pewnie nieraz wódkę z gratisowym sokiem. Widziałeś coś takiego w drugą stronę?
FERBIK możesz mi przytoczyć podstawę prawną pod to?
Będę wdzięczny
[ Dodano: 2011-01-30, 19:48 ]
Ferbik napisał/a:
AKKAR, chyba nadal nie rozumiesz... ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania - na chłopski rozum - dodawania do zakupów alkoholu w ramach promocji. Widziałeś pewnie nieraz wódkę z gratisowym sokiem. Widziałeś coś takiego w drugą stronę?
A tak a propos - nie widziałem wódki do soku, bo wartość wódki jest większa niż wartość soku.
W każdej promocji chodzi o to, żeby dodawany gratis był częścią składową koszyka zakupów. Przeważnie nie przekracza 10% wartości kupowanego towaru.
nie widziałem wódki do soku, bo wartość wódki jest większa niż wartość soku.
W każdej promocji chodzi o to, żeby dodawany gratis był częścią składową koszyka zakupów. Przeważnie nie przekracza 10% wartości kupowanego towaru.
No dobra. A co, jak kupuję w hurtowni 200 soków po 6zł (daje to sumę 1200zł) i dlaczego nikt nie wpadł na to, żeby do soku dołączyć wódkę w gratisie?
Czytałeś tę ustawę? Jeśli nie, to polecam przeczytać. Znalazłbym z miejsca parę punktów, które złamałeś zamieszczając chociażby tutaj na forum ogłoszenie (patrz godziny reklamowania i do kogo skierowana jest reklama).
Jeżeli złamałem regulamin forum, proszę usunąć post.
Natomiast co do zakupu soków za kwotę - jak wskazałeś 1200 zł - właśnie że istnieją takowe promocje. Z racji, że pracowałem kiedyś w branży alkoholowej, to znam to z autopsji.
Co do reklamy i ustawy antyalkoholowej...
Studiuję ją teraz ponownie, za Twoją poradą. Nie dopatruję się żadnych niewłaściwych zachowań z mojej strony.
Nie namawiam do spożywania, nie podaję nazwy, nie wychwalam pozytywnego wpływu alkoholu na czlowieka.
W poście jest tylko informacja o butelce wódki gratis do zakupów w moim sklepie.
Ponawiam więc prośbę, abyś zacytował Ustawę lub jej punkt przeciwko któremu działam.
Jeśli robię źle, zaraz przestanę. Jeśli natomiast czepiasz się czegoś, bo tak Ci się wydaje, albo tak to interpretujesz subiektywnie, to NIE JEST to złamanie prawa przeze mnie
AKKAR, ja się na interpretacji prawa nie znam w taki sposób, jak paru prawników tutaj na forum, którzy na pewno - jeśli oczywiście złamałeś ww. ustawę - przytoczą Ci artykuły
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-01-30, 23:23
Fakt, interpretacje się nieco zmieniły w ostatnim czasie. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości nigdy nie zabraniała tego wprost, ale też istniały interpretacje które traktowały nieodpłatne przekazywanie alkoholu jako jego podawanie/sprzedaż, a co za tym idzie wymagane były odpowiednie zezwolenia. Oczywiście nikt tego nigdy nie przestrzegał, a alkohol jako prezent w kontaktach handlowych istniał zawsze.
Tym niemniej musisz pamiętać (być może jest to zapisane w Regulaminie Twojej promocji) że każdy "obdarowany" musi wykazać tę flaszkę jako swój przychód. W tym celu powinien otrzymać od Ciebie PIT-8C - chyba że dysponujesz jakąś inną interpretacją organów skarbowych (np wieluńskiego Urzędu Skarbowego). Niestety w świetel interpretacji organów skarbowych alkohol nie może być traktowany jako elemtnt budujący pozytywny wizerunek firmy, a co za tym idzie nie może być traktowany jako wydatek na reprezentację.
rzecz jasna wszystko pod warunkiem, że ktoś nie uzna tego działania jako promocję napoju alkoholowego - co w przypadku oferty skierowanej do osób fizycznych mogłoby wcale nie być takie trudne...
tak czy owak, wydaje się że upust w kwocie odpowiadającej tej butelce wódki byłby o wiele mniej kontrowersyjny
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum