R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
AKKAR - dodatki masarskie, przyprawy, makarony, narzędzia...
Autor Wiadomość
AKKAR 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-01-31, 07:23   

A gdybym dawał lizaki, a nie wódkę, to też od razu PIT?

Ludzie nie wariujcie!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2011-01-31, 09:11   

AKKAR, nie wariuję, tylko piszę o rzeczywistości podatkowej RP ;-)

Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach napisał/a:
Promocja i reklama ma co do zasady na celu zwiększenie popytu na towary lub usługi sprzedawane przez podmiot prowadzący akcje promocyjne i reklamowe. Jednakże zasadą jest, iż reklama i promocja są skierowane do faktycznych bądź potencjalnych odbiorców tych towarów lub usług w celu zachęcenia ich do dokonania zakupu.

Przedmiotowe zwolnienie w praktyce ma zastosowanie do nieodpłatnych świadczeń otrzymywanych w ramach akcji promocyjno – reklamowych, w czasie których wręcza się drobne gadżety reklamowe i promocyjne. Wręczanie prezentów o niskiej wartości oznaczonych logo firmy ma na celu jej popularyzację poprzez rozpowszechnianie wiedzy o jej istnieniu oraz budowanie pozytywnych skojarzeń. Ich przekazanie ma więc na celu promowanie i reklamowanie firmy w celu zwiększenia jej przychodu.

Wydatki na alkohol nie są jednak bezpośrednio ani pośrednio związane z uzyskaniem przychodów. Trudno bowiem uznać, iż przekazanie upominku w postaci alkoholu (w sytuacji gdy wyroby alkoholowe nie są objęte zakresem przedmiotowym działalności firmy) przyczynia się do budowania pozytywnego wizerunku firmy, a tym samym nosi znamiona reklamy czy też promocji (mimo, iż jest powszechnie stosowane). Mając na uwadze postanowienia ustawy z dnia 26 października 1982r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (t. j. Dz. U. z 2007r. Nr 70, poz. 473 ze zm.) należy stwierdzić - wręcz odwrotnie - iż prezentów w postaci alkoholu nie można uznać za upominki związane z promocją czy reklamą.

Wobec powyższego, nieodpłatne przekazanie kontrahentom prezentów w postaci alkoholu nie korzysta i nie będzie korzystać ze zwolnienia z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 68a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Tym samym wartość przedmiotowych prezentów stanowi u osoby fizycznej przychód, o którym mowa w art. 20 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

całość tutaj: http://interpretacje.tmxp...zedmiotowe.html

takich interpretacji jest kilka - z różnego okresu czasu, co oznacza że niewiele się zmienia w postrzeganiu kwestii obdarowywania alkoholem kontrahentów...

AKKAR 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-01-31, 11:31   

Przeczytałem całość, choć tego typu artykuły powodują u mnie odruch wymiotny, wysypkę na plecach i zwiększoną potrzebę oddawania moczu ;) :lol:
Język, jakim to napisano, ma za zadanie wprawić przeciętnego obywatela w stan totalnego ogłupienia i sprawić, żeby przypadkiem niczego się nie dowiedział.

Niemniej...
Alkohol przeze mnie zakupiony został potwierdzony dokumentem zakupu pt: paragon fiskalny, a więc nie zaliczam tego zakupu do jakichkolwiek kosztów - ERGO - kupiłem do prywatnie.
To co kupiłem za swoje i dla siebie, mogę spożytkować jak tylko mi się podoba, nie łamiąc przy tym prawa. Mogę, dajmy na to, iść z kartonem wódy pod pachą ulicą i dać każdej osobie, której będę chciał. Mogę również zrobić to samo w MOIM prywatnym sklepie każdemu, kto do niego wejdzie (byle nie był niepełnoletni).

Chcąc nieco sprostować swoją konsekwencję i upartość przy zajmowanym stanowisku:

1. jeśli chce się kogoś uderzyć (ukarać) - kij się zawsze znajdzie (podstawa ku temu)
2. alkohol to produkt pochodzenia roślinnego, jak choćby mąka czy makaron, a jedynie niekonsekwentna polityka większości państw nakłada na produkty alkoholowe dziwne podatki (czyt. akcyzę) (również na tytoń, ale już na marihuanę nie, bo jest fe!)
3. wszystko jest dla ludzi, więc jeśli ktoś ma ochotę umrzeć po zeżarciu butaprenu, to może to zrobić również po wypiciu wódki, albo połknięciu świetlówki (metod jest kilka, choć na butapren i świetlówki akcyzy chyba nie ma)
4. jestem daleki od popierania wszelkich akcji propagujących wolny dostęp do narkotyków, ale każda pełnoletnia osoba ma rozum (podobno) i wolną wolę, więc jeśli tylko uzna, że musi się narkotyzować, alkoholizować, masturbować czy jeszcze więcej, ale przy tym nie ingeruje w dobra osobiste innych ludzi - to do cholery niech to robi! Niech później również leczy się za swoje, jeśli uzna, że tego potrzebuje. Nie jestem jednak zwolennikiem zakazów, nakazów i przymusów, które w jakikolwiek sposób ograniczają człowieka, który nie wyrządza innemu żadnej krzywdy.

Podsumowując:

Jestem prywatnym przedsiębiorcą i obywatelem tego kraju. Zetknąłem się już z niejednym absurdem. Z niejednym chamstwem, złośliwością, zawiścią i zazdrością posuniętą tak daleko, że jako odpowiedź pozostawała niejednokrotnie siła fizyczna. Silne argumenty słabły - pozostał argument siły! Jeśli ktoś widzi problem w mojej kreatywności, zaradności i chęci zysku, to niech jako przykład pokaże siebie działającego wyłącznie na zasadzie wolontariatu.

Pozostałych zapraszam na zakupy i wspólnej wesołej biesiady przy kieliszku wódeczki :)

Poprawiono 1 błąd ort.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-01-31, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2011-01-31, 12:07   

AKKAR, ja nie mam nic przeciwko Twojej akcji, nie widzę też problemu w Twojej zaradności, a tym bardziej chęci zysku.

Potraktuj to raczej jako życzliwą próbę uświadomienia Ci konsekwencji podejmowanych działań... bo niestety obawiam się, że żaden Urząd Skarbowy nie uzna argumentacji, że to Twój prywatny alkohol i możesz z nim zrobić na co tylko masz ochotę...

Jak dla mnie mógłbyś nawet rozdawać towar za darmo, ale już jeden piekarz z Legnicy przekonał się kiedyś, że to też obojętne podatkowo nie jest...

Życzę powodzenia, wielu zadowolonych klientów którzy przyczynią się do wygenerowania dużych zysków :)

AKKAR 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-01-31, 12:46   

Życzliwe porady zawsze są mile mi widziane :smile:
Przypadek piekarza z Legnicy znam, mam tam rodzinę, opowiadali mi nieco więcej niż donosiły media. To kolejny absurd.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu