R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtry wody osmoza
Autor Wiadomość
OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2011-02-16, 16:34   Filtry wody osmoza

Czy warto założyć taki zestaw filtrów, czy jest to jakaś ściema? Proszę o rady, komentarze, opinie i inne doświadczenia.

Przykładowy link http://allegro.pl/filtr-o...1444009436.html
Postaw piwo autorowi tego posta

lukaszstas 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-02-16, 16:57   

OgioN, moi rodzice od kilku lat mają takie urządzenie u siebie - są bardzo zadowoleni. Jeżeli chodzi o skuteczność - podam na 2 przykładach: 1. w czajniku w którym gotują wodę na herbatę, nie ma śladu kamienia; 2. Wodę można bez najmniejszych przeciwwskazań pić prosto z kranu - to akurat oparte jest na moim własnym doświadczeniu - jeżeli napije się "kranówy" ze zwykłej sieci, to na drugi dzień boli mnie gardło i ogólnie nienajlepiej sie czuje - pijąc z tego filtra takich problemów nie mam. Ja osobiście mogę zdecydowanie polecić

wln4life 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2011-02-16, 18:35   

kup sobie dzbanek z wkładem filtrującym, pije kranówkę naszą pyszną wieluńską i jakoś nie mam gardła chorego bo woda zdąży przez czas filtracji ocieplić do temperatury pokojowej :) osmoza jest złym rozwiązaniem bo wyjaławia wodę... jak lubisz smak wody demineralizowanej smacznego
A maszynista widzi trzech debili na torach.

mike 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-02-16, 19:02   

Jak ktoś chce miec kamienie w nerkach to niech pije naszą kranówe... odwrócona osmoza to super sprawa sam się przymierzam do takiego zestawu filtów

marek280974 
Dojeżdża PKSem
WLNWLN

Wysłany: 2011-02-16, 19:55   

Warto założyć takie filtry,bo to co mamy w kranach, to i tak nie jest naturalne.
Jak ktoś chce zainwestować w filtry to polecam.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2011-02-16, 20:27   

mike napisał/a:
Jak ktoś chce miec kamienie w nerkach to niech pije naszą kranówe... odwrócona osmoza to super sprawa sam się przymierzam do takiego zestawu filtów

Ale z tego co czytam to są w tych zestawach jeszcze wkłady: mineralizujący i jonizujący. Czekam na inne opinie.

wln4life 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2011-02-16, 22:03   

jak nie chcesz kamieni nerkowych to pij dużo soków z cytrusów i browara albo inaczej pij tylko wodę po osmozie, nie pij soków, napojów kolorowych, wód wysoko zmineralizowanych, herbat, kaw...
A maszynista widzi trzech debili na torach.

yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2011-02-17, 01:18   

wln4life napisał/a:
kup sobie dzbanek z wkładem filtrującym, pije kranówkę naszą pyszną wieluńską i jakoś nie mam gardła chorego bo woda zdąży przez czas filtracji ocieplić do temperatury pokojowej :) osmoza jest złym rozwiązaniem bo wyjaławia wodę... jak lubisz smak wody demineralizowanej smacznego

Popieram w 100%. Taki dzbanek to bardzo fajna sprawa. Prawie cała moja rodzina ma takie coś u siebie :) Najbardziej działanie takiego filtra widać po czajniku, jeśli gotujemy w nim wodę filtrowaną to w ogóle nie osadza się w nim kamień. A smak też inny, kranówa przewyższa wiele niegazowanych wód mineralnych (smakowo). I polecam kupować wkłady na allegro, wychodzi dużo taniej, zwłaszcza przy większym zamówieniu :wink:

kaowiec 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2011-02-17, 12:12   

też zastanawiam się nad zakupem takiego systemu. Tylko nie wiem czy nie powiększyć go o lampę UV :roll:
Według mnie w dzisiejszym świecie filtry do wody to podstawa. Dla przypomnienia (w uproszczeniu i duuuużym skrócie).
- Każda komórka składa się z wody. Woda transportuje również do komórek niezbędne życiodajne minerały, więc woda = życie (prosty ale nie banał ;) Nie ma wody - komórka umiera - umiera człowiek.
Wniosek: im czystszą wodę pijemy tym mniej śmieci mamy w komórkach, a więc tym samym w organiźmie...

Oczywiście można uprościć sprawę (finansowo) i kupić odpowiednie dzbanki. Zawsze to lepsze niż picie "kranówki" z ołowiem, azbestem itp :mrgreen:

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2011-02-17, 13:06   

yabos napisał/a:
Popieram w 100%. Taki dzbanek to bardzo fajna sprawa. Prawie cała moja rodzina ma takie coś u siebie :) Najbardziej działanie takiego filtra widać po czajniku, jeśli gotujemy w nim wodę filtrowaną to w ogóle nie osadza się w nim kamień. A smak też inny, kranówa przewyższa wiele niegazowanych wód mineralnych (smakowo). I polecam kupować wkłady na allegro, wychodzi dużo taniej, zwłaszcza przy większym zamówieniu :wink:

Potwierdzam. W biurze mamy dzbanek z Brity i od tej pory skończyły się problemy z kamieniem w czajniku który nie tylko się odkładał w czajniku ale też był taki mętny biały osad na powierzchni wody po zagotowaniu a potem pływało to w kawie i herbacie. Przez dłuższy czas kupowaliśmy wodę z marketów w 5l bańkach ale tylko zniknął osad na powierzchni a w czajniku nadal osadzał się kamień. Teraz jest ok. Tak jak pisze yabos filtry na allegro w większej ilości wychodzą po 15 zł. na miesiąc (jeden wkład na ok 4 tyg.). W carrefour są chyba po ok. 20 zł. Zamierzam kupić sobie do domu taki dzbaneczek.

Odpowiedz do tematu