Pada tam konkretne stwierdzenie: uczy się tu zaledwie 37 dzieci. Rocznie kosztuje gminę 263.000 zł.
Teraz można wziąć kalkulator i policzyć miesięczny/roczny koszt nauki jednego dziecka.
Z punktu widzenia ekonomii trzeba takie szkoły likwidować, ale jest jeszcze kilka innych
"punktów widzenia" i temat ten zawsze będzie budził gorące dyskusje.
_________________ Nadchodzi ten dzień.........
Ostatnio zmieniony przez Panterka 2011-02-17, 08:35, w całości zmieniany 1 raz
Było zebranie wyborcze sołtysa był pan Burmistrz Antczak mówił tylko o szlaku Bursztynowym jaki udało mu się zrobić ,i tak będzie dobrze pracować żeby nie wywozić go na tance a tu nagle taka zadyma ,ale poco nam szlak jak on ma zamiar zlikwidować szkoły podstawowe bo pani Wice Burmistrz patrzy na tabelki i słupki które nie pasują i trzeba szukać pieniędzy u najmłodszych Polakach.
Pani jest Panną bez dzieci i poza naszej gminny to wyjedzie i ludziom nie będzie patrzyła w oczy.
W środę 23.02.2011 o godzinie 16.00 jest sesja rady na temat likwidacji szkół Masłowicach, Siencu, Niedzielsku i Gaszynie proponuje zebrać się i posłuchać co biedny Burmistrz po podwyżkach pensji swojej i zatrudnieniu kilku nie potrzebnych doradców ma do powiedzenia nam?
Po szkołach będzie kolej na straż OSP bo u nas powodzi nie ma a pieniądze są potrzebne na podwyżki , urzędnicy robią za listonosza i po 13 ich nie ma. Ale jeszcze zatrudnimy kilka urzędników z Łodzi i bezrobocia nie będzie.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-18, 09:12
a co ministerstwo ma do tego? Przecież budżet centralny wypłaca subwencje w kwocie która w największym stopniu jest uzależniona od ilości uczniów. To co dopłaca budżet gminy to sprawa gminy i ministerstwu nic do tego.
Więc nie wiem czy piszesz tak bo tak Ci się wydaje, a może po prostu ktoś rozpuszcza taka wersję żeby zdjąć odpowiedzialność z burmistrza?
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-02-18, 12:24
Zamykanie szkół w gminie Widawa, taki sam problem mają w gminie Praszka, gdzie bój toczy się wokół szkoły w Wierzbiu, w Kowalach.
Jak widać nie jest to tylko problem, czy raczej według niektórych bezpodstawny wymysł włodarzy naszej gminy. Zatem nie mówmy tutaj o takich sprawach jak chęć zamknięcia szkoły tylko dlatego, żeby opłacić inny niepotrzebny etat.
Nie chcę bronić decyzji o zamykaniu szkół, ale każdy z nas ma swój własny budżet domowy. I każdy z nas, wspólnie z rodziną podejmuje jakieś decyzje z nim, z tym budżetem, związane. Czasami trzeba zrezygnować z czegoś, aby można było pozwolić sobie na coś innego. Sami wiecie, że nie zawsze spotyka się to z akceptacją pozostałych członków rodziny
Musimy wybrać; sentymenty, własne wygodnictwo, czy ekonomia. Niż demograficzny nie wybuchnął od razu, wiedzieliśmy że kiedyś będziemy musieli z tego tytułu podejmować niewygodne decyzje, więc coś musi wygrać. Logika, albo ... . Nie twierdzę, że to łatwa decyzja
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-18, 12:36
miko 005 napisał/a:
zasami trzeba zrezygnować z czegoś, aby można było pozwolić sobie na coś innego. Sami wiecie, że nie zawsze spotyka się to z akceptacją pozostałych członków rodziny
No oczywiście, ale jak już pisałem p. Radowski może zainicjować uchwałę obniżającą diety radnych np o 50% oraz cofnąć podwyżkę dla burmistrza która sam zaproponował. To też są koszty. Kwoty może nie dadzą w sumie tego co da reforma organizacji szkół, ale każda zaoszczędzona złotówka jest ważna.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
ourson, zgadzam się z tobą w 100% a w ogóle po co nam 21 radnych? według mojej oceny wystarczyło by 15 z każdego okręgu po 5 osób. Kurcze z Wielunia jest 16 radnych a z okręgów wiejskich 5 ... zarówno Wieluń ma 30 tys mieszkańców jak i otaczające go wioski. Po co nam 21 radnych jak i tak głosują według założeń partii lub stowarzyszenia. Obniżyć ich pensje jak i burmistrza i zastępcy. Kurcze do Drezna pojechała cała wycieczka ... ciekawe kto za to zapłaci? Pewnie była to promocja gminy. Ja swoje podatki wole dawać na szkoły niż na ich wyjazdy!
Drakulin zadam pytanie jeśli pozwolisz: kto z twojej rodziny pracuje w tej szkole ?? mama, tata, a może ciocia? bo ewidentnie widać, że nie patrzysz na ten temat chłodno ( tak jak się powinno )
I tu się zdziwisz nikt a nikt jak ja chodziłem do tej szkoły to chcieli ją likwidować. Czuje jakiś sentyment do niej i jestem zobowiązany jej bronić. Mój dziadek budował tą szkołę. Jak co to zapraszam na piwko do maksa to się wymienimy argumentami Nie wiem czy się znamy ale widzę, że masz wpisany Gaszyn w miejscowości więc powinieneś mnie znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum