R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaruzelski na posiedzeniu RBN
Autor Wiadomość
jozefina22 
Dojeżdża PKSem
jozefina22

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-12-27, 23:13   

miko 005 napisał/a:

Zresztą jeśli już mówisz o średniej życia, to może byś się czymś podparła, czy tak tylko z głowy? Bo to do czego ja dotarłem nie wygląda wcale tak tragicznie w kwestii porównywalności ;)
I taki mały wykresik jeszcze odnośnie powyższego ;)
Obrazek

No właśnie....widzisz, wkleiłeś, to co jest oczywiste. Ja nie musiałam. Zwróć uwagę, co się dzieje z krzywą od 1990 roku.... Da się zauważyć ? Prawda ? :wink:
A tak serio..... moim zdaniem miejsce Jaruelskiego jest na śmietniku historii.... niech już tam znajdzie swój spokój i przed swoją śmiercią zastanawia się, co w swoi życiu przegrał lub wygrał. Jego problem. Polska musi patrzeć w przyszłość. Pozdr. i Do siego Roku adwersarzom :!: :wink:

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2010-12-28, 21:46   

jozefina22 napisał/a:
Wieluń po wojnie, za komuny i dziś... Ja wiem, jak wyglądał po 40 latach komuny...i widzę jak wygląda po 20 latach RP.... Ty to widzisz ?

Oczywiście, że widzę, lecz nie patrzę na to przez różowe okulary tylko obiektywnie. Chcąc dokonać rzetelnej oceny należy uwzględnić wiele czynników.
Cytat:
Wsie PGR-owskie.... Może w takim razie napiszesz czym były PGRy ? Niecierpliwie czekam, bo wiesz....Ty z racji zasiedzenia "o rzut kamieniem" od Trójmiasta, jesteś specem , to ja z racji kilkuletniego bytowania "o rzut kamieniem" od PGRu jestem w tej dziedzienie specjalistką. Czekam.

Święta nie były odpowiednim czasem do takich rozważań, więc wybacz, że dopiero teraz odpowiadam. Jednocześnie Tobie wybaczam ten zgryźliwy ton.
Ale do rzeczy. Za PRL-u szczególnie na Pomorzu było dożo PGR-ów. I wprawdzie nie jestem specjalistą od spraw rolnych, jednak potrafię odróżnić ugór od obsianego pola i ruiny od budynków inwentarskich. Zupełnie innym zagadnieniem jest na jakich zasadach za PRL-u działały te PGR-y, więc to pominę. Mnie interesuje fakt, że były budynki, maszyny, urządzenia, żywy inwentarz i ludzie, którzy mieli tu pracę. I nagle to wszystko - dosłownie - zniszczono lub rozsprzedano za bezcen, a ludzi pozostawiono samych sobie. A przecież miało być tak pięknie.
Cytat:
Nie pisz mi tu cogito dyrdymałów, że za PRL nie było biednych dzieci.... była nędza, smród i ubóstwo. Problem w tym, że oficjalnie był raj i byliśmy 7-8 potęgą gospodarczą na świecie. Mam nieodparte wrażenie, że wierzyłeś w te bzdury...bo takich używasz argumentów.

To nie kwestia wiary, ale wzroku. Nie używam też argumentów, ale opisuję to, co widziałem. A widziałem np. dzieci na obozach harcerskich, koloniach, na zakładowych choinkach, dożywianie dzieci w szkołach.
Nędzę też widziałem. Szczególnie zaraz po wojnie. Wieluńskie wsie bez elektryczności, chałupy oświetlane lampami naftowymi, piaszczyste drogi, brak komunikacji publicznej, łączności telefonicznej itp, itd. Później to się zmieniło. Wsie zelektryfikowano, pobudowano drogi, założono telefony, zbudowano szkoły, a nawet - jeżeli chodzi o sam Wieluń -szpital. Zrobiła to "wstrętna komuna".
Wcale nie twierdzę, że byliśmy którąś tam potęgą, ale żyliśmy na miarę naszych możliwości. Co do oceny napisałem na wstępie.
Cytat:
Homo sovieticus (łac. Człowiek radziecki) – spopularyzowane w Polsce przez ks. Józefa Tischnera określenie człowieka przyzwyczajonego do komunistycznej formuły państwa , oczekującego , że od państwa otrzyma pracę, opiekę socjalną , zdrowotną i inną w zamian za płacenie podatków. Autorem sformułowania był rosyjski pisarz i socjolog Aleksandr Zinowjew.
Coś Tobie to mówi...cogito ? :wink:

Trafiłaś kulą w płot. Jestem - jeżeli mogę się nazwać - kapitalistą. Nie wymagałem i nie wymagam więc od państwa otrzymania pracy lub jakiejkolwiek opieki socjalnej. Od przemian pracowałem na własny rachunek i jeszcze dawałem pracę innym. Potrafię jednak dostrzec, że obok straszliwie bogatych i bogatych są ludzie biedni. Problem w tym, że dzisiaj biednych jest więcej. Ofiar zmiany systemu też jest więcej i stale przybywa. Mam na myśli nie tylko samobójstwa z przyczyn ekonomicznych.
Jest więc bezsensowną nienawiść do gen. Jaruzelskiego i wypominanie Mu ofiary stanu wojennego, skoro dzisiejszych ofiar nikt nie liczy i nie szuka winnych?
Prezydent Komorowski według mnie postąpił słusznie zapraszając gen. Jaruzelskiego, bo po pierwsze zaprosił innych byłych, więc w tym był konsekwentny, a po drugie odciął się od wojny polsko-polskiej uprawianej przez pewne ugrupowanie polityczne.

I na koniec, skoro potrafisz przytaczać tyle argumentów na to, że mamy obecnie raj, to spróbuj przekonać tych, co wyjechali z Wielunia za granicę za chlebem.

Za życzenia dziękuje i wzajemnie życzę wszystkiego dobrego.
Postaw piwo autorowi tego posta

jozefina22 
Dojeżdża PKSem
jozefina22

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-01-01, 23:18   

cogito napisał/a:
(...)
I na koniec, skoro potrafisz przytaczać tyle argumentów na to, że mamy obecnie raj, to spróbuj przekonać tych, co wyjechali z Wielunia za granicę za chlebem.

Cogito, by zakończyć i ten wątek naszego "sporu" napiszę tak.
Zacytuj proszę moje słowa w których piszę, że obecnie mamy w naszym kraju raj.
Co do przekonywania tych co wyjechali za granicę "za chlebem" napiszę, że absolutnie nie mam takiego zamiaru. Widzisz, dziś żyjemy w kraju, gdzie każdy może podjąć sam decyzję co zrobić z swoim życiem. Zawodowym lub osobistym. Pracy i domu można szukać na praktycznie całym świecie. Warunek jest jeden...trzeba mieć potrzebne kwalifikacje i opanować dany język obcy. Widzisz....a za PRL takiej możliwości zwyczajnie nie było. W zasadzie to była...na materacu, kajaku i czym tam jeszcze by uciekać na Bornholm i dalej na kapitalistyczny zachód.
Cytat:
nie patrzę na to przez różowe okulary tylko obiektywnie.

Masz dobre samopoczucie i samoocenę cogito. Pozwolisz, że się nie zgodzę ?
PGR
Cytat:
Mnie interesuje fakt, że były budynki, maszyny, urządzenia, żywy inwentarz i ludzie, którzy mieli tu pracę. I nagle to wszystko - dosłownie - zniszczono lub rozsprzedano za bezcen, a ludzi pozostawiono samych sobie.

Masz rację to wszystko było....chory wytwór komunistycznej gospodarki rolnej....nieefektywnej i niewydolnej....utrzymywanej przez państwo by udowodnić wyższość kolektywizacji nad gospodarką indywidualną... cogito....o czym my tu dyskutujemy ? PGRy to była katastrofa a nie gospodarka. O faktach się nie dyskutuje, bo robi się żenująca sytuacja.

Cytat:
A widziałem np. dzieci na obozach harcerskich, koloniach, na zakładowych choinkach, dożywianie dzieci w szkołach.

Teraz też są dzieci na obozach, koloniach i dożywianie też jest.
Obozy zaś i kolonie są nie tylko w Polsce. Jest problem, że nie wszystkich na nie stać...ale tak by wszystkich, to nie ma nigdzie na świecie. No może w Korei Północnej ( jak twierdzi oficjalna propaganda ;-) ) i np. w Katarze, bo taki jest tam przeciętny dochód obywatela tego kraju.
No i na koniec
Cytat:
Trafiłaś kulą w płot. Jestem - jeżeli mogę się nazwać - kapitalistą.

Tak...jesteś cogito....jesteś...kapitalistą, co tęskni i chwali PGRy, nie chce respektować lub wybiórczo traktuje prawa własności ( patrz dyskusja o Kościele ) i żąda otwarcia drzwi "pałaców biskupich" biedakom. Dziwny z Ciebie kapitalista....doprawdy dziwny :wink:

Przepraszam moderację za OT, bo to wszak wątek o Jaruzelskim.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-01-02, 08:52   

Cytat:
o czym my tu dyskutujemy ? PGRy to była katastrofa a nie gospodarka.

I tak i nie.
Widziałem wiele PGRów na Opolszczyżnie, w poznańskim i w suwalskim ówczesnym.
Wierz mi PGR PGRowi nie równy.

Jednak zapewnialy one pracę i byt wielu ludziom.

Mogę podać przyklad PGRu w mojej miejscowosci gdzie przejął go dzierzawca.
Zatrudnia kilku może kilkunastu ludzi.
Pracują dzień i noc.
Maja po 350 godz miesięcznie a zarabiaja 1000 do 1500zł.
Na koniec roku jeszcze kilku wyrzucił na bruk.

OT. kapitalizm.

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2011-01-02, 12:15   

Ilin, dyskutujemy o zaproszeniu gen. Jaruzelskiego na posiedzenie RBN. Wywołało to oburzenie części społeczeństwa, które najchętniej dokonałoby samosądu na Generale.
Jestem tą drugą częścią, która inaczej ocenia stan wojenny i postawę gen. Jaruzelskiego. Jako naoczny świadek tamtych wydarzeń mogę stwierdzić, że wprowadzenie stanu wojennego zapobiegło niepotrzebnemu rozlewowi krwi. Argumentem do takiego stwierdzenia było/jest to, że emocje każdej ze stron nawet dzisiaj nie opadły. Nasza dyskusja o PGR-ach i nie tylko jest wyrazem tych emocji, gdzie każda ze stron stara się udowodnić swoją rację.
Bulwersujące w tym jest to, że emocjom tym ulega pokolenie, które nie pamięta tamtych czasów. Bulwersuje również fakt, że nasze społeczeństwo, składające się w większości z osób wierzących, nie potrafi wybaczać. Bulwersująca jest ta nienawiść i życie przeszłością.
Może warto zapożyczyć pewne wzorce i dokonać raz na zawsze osądu wszystkich komunistów. Nie tylko tych żyjących. Może wówczas będziemy usatysfakcjonowani i szczęśliwi.
Tu jest wzór jak to zrobić.
Jeżeli o tym piszę i w taki sposób, to nie dlatego, aby nadal wzbudzać emocje. Na stare lata chcę żyć w normalnym kraju, który będzie przyjazny dla wszystkich i z którego nie będzie uciekać nowe pokolenie. Myślę o przyszłości. Nie tylko dla siebie.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-01-02, 12:49   

Ja również doskonale pamiętam stan wojenny.
Chodziłem wówczas do szkoły średniej.

Nie zauważyłem wówczas jakichś większych ograniczeń.
Na temat ,czy musiał być wprowadzony trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć.
Nie posiadam dostatecznej wiedzy na ów temat.
Dzisiaj to jest gdybanie co by było gdyby było lub nie było.

Kogoś osadzać a za co ? A moze Milera za 2004 a może Balcerowicza za 1990 ?

Wg mnie to jest temat zastępczy aby była odskocznia od innych spraw które nas dotycza np podwyżek,emerytur,zadłużenia itp.

To igrzyska.
Z chlebem trochę gorzej. :)

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2011-02-17, 23:08   

maaciej76 napisał/a:
Widacki ?? , ten który twierdzi że Pyjas spadł ze schodów ?? .

maaciej76 napisał/a:
Kontrowersje Świstku budzi cała osoba , rozumiem że dla Ciebie nie ma znaczenia kogo cytujesz ?? .
Zainteresowanych osobą cytowana przez Świstka odsyłam do google

Hahaha, może jeszcze się okazać, że ktoś (a dokładnie IPN) strzelił sobie w stopę.

http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html

Pożyjemy-zobaczymy...

Krool50 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2011-02-18, 12:07   

Cała polska mentalność: zajmować się trupami sprzed 50, 100 lat zamiast patrzeć w przyszłość. Nie twierdzę, że historia nie jest ważna. Jednak "znaj proporcjum mocium Panie"

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2011-02-18, 18:12   

Ale Pyjas to małe piwo, naprawdę duże pieniądze pochłonęło dopiero śledztwo w sprawie Sikorskiego, które absolutnie nic nie dało.
Gratuluję IPN-owi i życzę kolejnych owocnych "badań"!

Odpowiedz do tematu