Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2011-02-23, 11:51
malgosia.k napisał/a:
Uczę się przez cały okres pracy. Nie zaprzestałam tylko na studiach, liczne kursy, konferencje, warsztaty etc. I tak jest w wypadku wielu nauczycieli, prawie wszystkich których poznałam. Chcemy uczyć dzieci jak najlepiej, a żeby tak się stało musimy ciągle się doskonalić.
Z empirii mogę powiedzieć, że taka postawa wśród nauczycieli, którą oczywiście podziwiam i szanuję, jest raczej wyjątkiem niż zasadą. Potwierdza to fakt, że pomiędzy poszczególnymi szkołami jest znaczna różnica poziomów a tych dobry jest naprawdę mało. Mój nauczyciel z LO zwał takie szkoły "kuźnią kadr" IMHO poziom szkoły w znaczącej mierze zależy właśnie od wysiłku nauczycieli włożonego w pracę.
malgosia.k napisał/a:
Porównam tylko lata pracy, ja prawie 30, a on 4. Mój zarobek netto to 2200, a jego ponad 2000. Co wy na to? Gdzie te bardzo wysokie zarobki nauczycieli (patrz: temat).
Czy ten kierowca wózka widłowego zarabia 2000 zł. netto i taka też kwota wynika z jego umowy o pracę (czyli brutto ok. 2700 na umowie) ? Jeśli tak to jest chlubnym wyjątkiem. Być może i można zarobić 2000 netto na takim stanowisku ale zazwyczaj umowa w naszym regionie opiewa na najniższą krajową a pozostałą część wynagrodzenia otrzymuje się do ręki. W przypadku nauczycieli to niemożliwe. Oczywiście skutkuje to późniejszymi różnicami w świadczeniach emerytalno-rentowych.
Teraz już nie mam wątpliwości, że górnik z Doniecka był pospolitym obibokiem.
Świstek powtarzam, że nie porównuję swojej pracy do ciężkiej pracy górnika (sama jestem córką górnika). Nie czynię też aluzji do żadnego innego zawodu, bo uważam, że w każdej pracy, jaka by ona nie była, trzeba się napracować.
Nie wiem, jakie są Twoje doświadczenia w zakresie zawodu nauczyciela. Ja tylko proszę o szacunek dla wszystkich zawodów, także nauczyciela.
Jeżeli chodzi o pracę na widlakach to zarobki z okolic Bełchatowa na rękę. Rzeczywiście, przyznaję się nie znam zarobków w tym zakresie w okolicach Wielunia.
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2011-02-23, 23:25
Świstek napisał/a:
górnik z Doniecka był pospolitym obibokiem
i to z 14-ką
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-02-23, 23:35
A ja w dalszym ciągu będę uważał, że nauczyciele maja łatwo. Wolnego fura, temat jak już raz opracujesz to go tylko powielasz, dokształty? wiele grup zawodowych ma to w swoim obowiązku, zawsze można dorobić na korkach, wakacje- jaka komuś się dłuży może dorobić jako opiekun. Ciśnienie? Znikome.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-02-24, 00:01
Moja Matka była nauczycielką i choć nie pamiętam jak to wyglądało- bo strasznie dużo wody upłynęło, to jakoś nie mam złych wspomnień. Każda grupa zawodowa ma ciężko na swój sposób. Podobnie brzmiała dyskusja na temat pracy lekarza.
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 293 Postawił 5 piw(a) Skąd: Okolice
Wysłany: 2011-02-26, 07:15
18godzin pracy,co 45 minut przerwa.Jakby zebrać ich wolne to wyjdzie ze 4 miesiące i jeszcze i źle.Mam takich dwóch w rodzinie, to jak ich słucham co mówią to wychodzę.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-02-26, 13:15
Jak się kogoś niespecjalnie lubiło, to można mu było życzyć coś takiego; - obyś czyjeś dzieci uczył. I pewnie coś w tym jest
A druga sprawa, to jeszcze się nie spotkałem z takim zjawiskiem, żeby ktoś wyrażał się w superlatywach o swoim zawodzie i pracy jaką właśnie wykonuje Ot, takie nasze ... trzecie imię
I na zakończenie, niepodważalną prawdą jest też fakt (moje odczucia), że są grupy zawodowe, które mają z całą pewnością gorzej niż nauczyciele.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum