Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-03-10, 11:09 Trzymaj się prawego pasa
No właśnie, słyszę ostatnio o takiej akcji;
Cytat:
Akcja drogówki: Trzymaj się prawego pasa. Mandaty mogą się posypać
Łódzcy kierowcy, strzeżcie się! Policja uważnie przygląda się kierowcom, jadącym lewym pasem.
Całość przeczytacie tutaj
I we wszystkim się zgadzam, ale jedno mnie zastanawia, przytoczę cytat z tego artykułu;
Cytat:
- Na trasach szybkiego ruchu większego problemu z jazdą lewym pasem nie ma. Gorzej jest w mieście. Sam upomniałem kiedyś kobietę, która bardzo długo jechała lewym pasem. Wyjaśniła, że trzyma się tej strony jezdni, bo za trzy skrzyżowania skręca w lewo - wspomina Grzegorz Wawryszuk z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.
Za uporczywe powolne jechanie lewym pasem w mieście grożą głównie upomnienia.
A przecież w terenie zabudowanym, przy drodze wielopasmowej, wyprzedzanie może odbywać się zarówno z lewej strony, jak i z prawej. Zatem gdzie tutaj przekroczenie przepisów ze strony kierowcy, który jedzie lewym pasem. A jak mamy trzy pasy ruchu w jednym kierunku? Który z nich nazwać lewym?
Ta akcja w terenach zabudowanych, to coś mi pachnie nadgorliwością stróżów prawa
PS. No chyba, że jest coś o czym nie wiem, bo przecież egzamin dawno już zdawałem . Gdyby coś to proszę o podpowiedź, bo może ja już od jakiegoś czasu łamię przepisy ruchu drogowego, odnośnie poruszania się w terenie zabudowanym po drodze wielopasmowej
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-03-10, 20:48
Mateusz napisał/a:
2 autostrady na cały kraj. Bieda...
W Czechach i Chorwacji mają więcej autostrad niż w tym kraju.
Czy jest 1000 km czy 50000 km autostrad bez różnicy , przepisy obowiązują cały czas . W Polsce prawy pas jest szybszy .
Powinni jeszcze zrobić akcję "przeciwmgielne podczas dobrej widoczności " i ewentualnie nasłuchiwać 19 kanał CB i jak jakiś "mądry" spyta się mobilki mobilki jak mnie słychać ?? tez go wyłapywać i kasować .
Mateusz czytają niektóre tematy widzę że trochę jeździsz po Europie wiec wiesz jak tam się jeździ , moim zdaniem w Polsce 7 na 10 kierowców to buraki .Bez różnicy czym jeździ
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum