Wysłany: 2011-03-17, 09:55 Jakie biuro nieruchomości wybrać?
hey.
Mieliscie może doczynienia z jakimś biurem nieruchomości w Wieluniu? Na wiosnę chciałbym sprzedać dom i nie wiem jakie biuro wybrać. W internecie nie mogłem znaleźć żadnych opinni na ten temat. Może ktoś z was już miał z nimi styczność?
_________________ Ludzie wierzą, że aby osiągnąć sukces trzeba wstawać rano. Otóż nie - trzeba wstawać w dobrym humorze.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-03-17, 10:15
Dobrze się zastanów zanim podpiszesz jakąkolwiek umowę z biurem nieruchomości. Sprzedaj na własną rękę: gratka.pl, nasze forum, ogłoszenie w prasie regionalnej , baner na domu i to wystarczy. Biuro nie zrobi nawet tyle.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2011-03-17, 10:31
Podobnie jak Administrator nie polecam usług biur nieruchomości. Ich działania ograniczają się do zamieszczania ogłoszeń w internecie (a i to nie zawsze) a tyle to możesz zrobić sam i dużo zaoszczędzisz. Najlepsze są negocjacje z takim biurem - Pani mówi 3 % a ja mówię 1% na to Pani mówi - "a niech Panu będzie". Jeżeli jakaś firma potrafi obniżyć kilkukrotnie cenę za swoje usługi to znaczy, że ceny są zawyżone. W umowach często wpisują zastrzeżenie, że np. nie biorą odpowiedzialności za treść umów między sprzedającym i kupującym - czyli de facto nie ponoszą żadnego ryzyka. Każde biuro namawia do podpisania umowy na wyłączność. Przedstawiciele biur byli głęboko zdziwieni gdy przed podpisaniem umowy chciałem ją przeczytać i zmieniać niektóre zapisy. Na prezentację nieruchomości przychodzą kompletnie nieprzygotowani - wiedzą mniej niż ja wyczytałem w internecie. Jeden Pan z biura nawet nie wiedział jak trafić do mieszkania (które miał mi prezentować) i dzwonił do mnie z pytaniem "gdzie to jest?". Inny Pan z biura nieruchomości zapytał czy zawiozę go swoim autem bo on nie ma czym dojechać (w samochodzie okazało się, że jeszcze nie widział tego mieszkania na oczy i również dokładnie nie wie gdzie ono się znajduje). Doświadczenia z Wrocławia - może jednak w Wieluniu jest inaczej ...
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-03-17, 10:36
Smykuś czekamy na reklamę biura z innego konta.
Jako administrator mam wgląd w maila z którego się zarejestrowałeś. Informuję Cię i innych że mail należy do biura nieruchomości. Trochę prymitywna ta wasza strona....
Wysłany: 2011-03-17, 10:49
To po co kłamałeś w pierwszym poście? Masz własne biuro/pracujesz w nim i pytasz innych o adresy biur?
Opinie biorą się z własnych doświadczeń.
Biuro nie może zaoferować nic więcej niż możemy zrobić sami naprawdę niewielkim kosztem. Chyba, że Twoje biuro bierze odpowiedzialność za wady prawne nieruchomości, za umowę itd.
Opinie na temat biur nieruchomości kształtują się poprzez to, ze na rynku istnieją nieuczciwe biura. A dlaczego mają cierpieć te jednostki, które rzetelnie pracują?
Poprawiono 1 błąd ort.
_________________ Ludzie wierzą, że aby osiągnąć sukces trzeba wstawać rano. Otóż nie - trzeba wstawać w dobrym humorze.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-03-17, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Od dłuższego czasu poszukiwaliśmy z mężem mieszkania domu lub działki pod budowę. Od ponad roku obserwuję co się dzieje na rynku w Wieluniu i okolicach. I mam wrażenie że biura nieruchomości wogóle nie dbają o to aby komuś pomóc sprzedać nieruchomość. Jeszcze rok temu wiele niruchomości było sprzedawane bezpośrednio przez właścicieli i aż tu nage na jesieni praktycznie wszystkie te nieruchomości poprzejmowały biura ale to że je przejęły to jeszcze nic strasznie pozawyżały ceny bo jak działki we Wierzchlesie kosztowały 30 tys (22 ary) tak nagle kosztują 45 tys. Mało tego biura nieruchomości za wyjątkiem radia zw biorą około 3 tys. za to że pośredniczą w sprzedaży. Jeżeli o mnie chodzi to jest to bardzo zniechęcające. Podobnie jest z domami np. jest dom w Krzeczowie koleś po niegocjacjach chciał go sprzedać za 205 tys. biuro wystawiło za 260 tys. o prowizji już nie spomnę. Większość poszukuje nieruchomości przez internet i najważniejsza jest cena. Moim zdaniem biura powinny się zastaniwić nad tym co robią bo ceny które proponują wogóle nie odzwierciedlają zarobków jakie na chwilę obecną są w Wieluniu a poprzez zawyżanie cen nie ma co liczyć na szybką sprzedaż. No chyba że komuś nie zależy.
Wysłany: 2011-03-17, 13:09
sądzę, że w Wieluniu biuro nieruchomości nie może mieć większych perspektyw. Za mała miejscowość. Każdy każdego zna, więc co co komu pośrednik, który tylko za to, że zrobi zdjęcia i wstawi je do internetu kasuje 3% od sprzedawcy + 2% od Kupującego !!! Jak dla mnie 5% od transakcji i zero odpowiedzialności to za dużo.
W dużym mieście takie biuro ma rację bytu gdyż tutaj nie ma mowy o poczcie pantoflowej. (co nie zmienia faktu,że ich stawki w stosunku do zakresu odpowiedzialności i włożonej pracy są o wiele za wysokie).
Najgorsze jest to, że to właśnie biura nieruchomości windują stawki za wynajem czy sprzedaż.
Dzwoniłem kiedyś dwukrotnie o wynajem mieszkania, najpierw babka powiedziała, że nie wie ile i musi skonsultować się z biurem nieruchomości, potem jak mi cenę sypnęła, to dobrze, że siedziałem...
sądzę, że w Wieluniu biuro nieruchomości nie może mieć większych perspektyw. Za mała miejscowość. Każdy każdego zna, więc co co komu pośrednik, który tylko za to, że zrobi zdjęcia i wstawi je do internetu kasuje 3% od sprzedawcy + 2% od Kupującego !!! Jak dla mnie 5% od transakcji i zero odpowiedzialności to za dużo.
W dużym mieście takie biuro ma rację bytu gdyż tutaj nie ma mowy o poczcie pantoflowej. (co nie zmienia faktu,że ich stawki w stosunku do zakresu odpowiedzialności i włożonej pracy są o wiele za wysokie).
Dokładnie to samo uważam. W małym mieście wystarczy poczta pantoflowa + np ogłoszenie w necie (forum, allegro). Nie ma potrzeby korzystania z usług biura nieruchomości tylko po to, żeby płacić komuś kilka tysięcy za pośrednictwo. Lepiej zainwestować 200 zł w banner na domu albo 20 zł w ksero małych ogłoszeń. A prowizje takich biur to jakiś kosmos - 2-3% od sprzedającego za to, że wystawi się ogłoszenie na stronie biura. A biuro winduje ceny, bo im wyższa cena tym większa prowizja...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum