Dlaczego mocniej ściskam dłoń mojego dziecka? Bo widzę psa, który bez kagańca, może zabrać życie mojej latorośli.
Nie popadajmy w skrajności... każdy - źle wychowany pies jest w stanie zaatakować - nawet właściciela i nie ma tutaj reguły, czy to będzie pudelek, rotweillerek, amstaffik, sznaucerek czy jamniczek.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-04-07, 06:39
No dobra, zbyt obrazowo i rzeczywiście każdy pies może być agresywny, dlatego powinien mieć założony kaganiec.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-07, 07:45
Ferbik napisał/a:
Syn Mariana napisał/a:
Dlaczego mocniej ściskam dłoń mojego dziecka? Bo widzę psa, który bez kagańca, może zabrać życie mojej latorośli.
Nie popadajmy w skrajności... każdy - źle wychowany pies jest w stanie zaatakować - nawet właściciela i nie ma tutaj reguły, czy to będzie pudelek, rotweillerek, amstaffik, sznaucerek czy jamniczek.
Faktycznie obrazowy przykład, ale jakoś nie słyszałem żeby piesek cziłała kogoś zagryzł, w przeciwieństwie do innych ras jak amstafik czy rotweillerek
Kiedyś jak jeszcze było boisko za dawną budowlanką biegałem na bieżni. Pomimo zakazu wprowadzania tam psów (wisiały znaki) było to ulubione miejsce na spacery mieszkańców okolicznych bloków z pieskami. Pieski oczywiście bez kagańców, nie wspominając już o smyczy. Jeden taki agresywny skoczył mi do nogi jak biegłem. Dostał rzemienną skakanką którą miałem w ręce i poszedł w długą. Paniusia oczywiście do mnie że jej psa uderzyłem... ale to że mnie chciał ugryźć to tego juz nie widziała. Zje..ałem ją jak psa nie o to że jej pies mnie chciał ugryźć ale o to że nie był na smyczy. Więcej jej tam z tym psem nie widziałem.
W większości agresji psów winni są właściciele którzy za nic mają środki bezpieczeństwa. To jest zwierze i nigdy nie wiadomo jak zareaguje. Niekiedy najmniejszy nawet pretekst może być przyczyną ataku. Jak miałem siedem lat broniłem mojej trzyletniej siostry przed psem był to Cocker Spaniel sąsiadki z bloku. Pogryzł nas bardzo dotkliwie. Wyobraźcie sobie jaka to jest trauma dla trzyletniego dziecka. Sistra boi się psów do tej pory i pamięta tamto zdarzenie do dziś.
Wszystkie psy powinny nosić kaganiec i być wyprowadzane na smyczy.
Na wszystkie niebezpieczne rasy powinno być zezwolenie jak na broń i każdy taki pies powinien przejść odpowiednią tresurę. Takie jest moje zdanie.
I jeszcze jedno. Jak leci do mnie pies a właściciel mówi "Spokojnie on nie ugryzie" to mam ochotę dać mu w ryj. Kiedyś będzie ten pierwszy raz że pies ugryzie i co wtedy??? Takie są te wszystkie słodziaki na zdjęciach. Wobec tych słodziaków zawsze stosuję zasadę ograniczonego zaufania.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-04-07, 18:46
Ferbik, jestem już teraz jestem pewien , czytając twoje posty , że kupiłeś psa z hodowli .
Powiedz ty będziesz go bardziej kochał jak będzie z papierami ? . To jest kundelek , zaproś tutaj tego wielkiego hodowce niech mi wyjaśni że się mylę .
I dodam tylko że w mojej skromnej opinie kupiłeś od najgorszej osoby od jakij mogłeś , zwróc uwagę na temat na forum gdzie chłopak szukał boksera .
Poleciłem mu Kowale pojechał ale okazało sie piesków już nie ma i następny miot w przyszłym roku.
Tam gdzie kupiłeś pieska nie ma takiego podejścia nie ma miłości do zwierzęcia jest tylko i wyłącznie kasa .
Co do amstaffów pitów i innych terierów w typie bull . Z cztery lata temu bym się jeszcze strasznie spinał i toczył z wami dyskusje , jak to się mylicie , że stereotypy itd itp . A teraz jak to mówi chrześniak mojej żony " wujek ja mam to w.y.j.e.b.a.n.e " . Żeby o czymś pisać , mówić trzeba mieć o tym choćby przelotne pojęcie , a tutaj jak zwykle sami znawcy .
Pozdrawiam i miłego schodzenia na drugą stronę ulicy życzę , bo jeszcze do gardła się rzuci.
ps: od przyszłego roku jeden ast więcej w Wieluniu
Nie używaj koloru czerwonego w swoich postach (patrz regulamin forum).
Jaro
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Ostatnio zmieniony przez Jaro 2011-04-07, 20:24, w całości zmieniany 1 raz
maaciej76, źle odczytałeś mojego posta. Nie napisałem, że hodowca od którego kupiłem psa to treser, którego wypowiedzi przytaczałem tutaj, bo tresera wypowiedź widziałem w jakimś programie w tv.
Co do mojego psa - kupiłem go bo akurat był zaraz po urodzeniu i go zarezerwowałem. Matka naszego pieska miała dopiero drugi miot, to tak poza tym, a już swój wiek ma. Gość ma ogromne pojęcie o psach. Ale skoro Ty wiesz lepiej od kogo psa kupiłem i że wali masówkę, to gratuluję podejścia, wiedzy i skromności tym bardziej, że to samo zarzucasz m.in. mnie.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-04-07, 20:36
Ferbik napisał/a:
maaciej76. Ale skoro Ty wiesz lepiej od kogo psa kupiłem i że wali masówkę, to gratuluję podejścia, wiedzy i skromności tym bardziej, że to samo zarzucasz m.in. mnie.
Nie , nie wiem wszystkiego lepiej . Wziąłem pod uwagę tylko twoje poprzednie posty .
Cytat:
Mechanizm selekcji jest prosty. Tylko zdrowy, pasujący do wzorca, posłuszny i zrównoważony pies z rodowodem może zdobyć uprawnienia hodowlane. Wszystkie cechy trzeba ocenić niezależnie, dlatego kandydat do rozrodu musi nie tylko wziąć udział w trzech wystawach (w tym co najmniej jednej międzynarodowej lub klubowej), ale także uzyskać wysokie noty od dwóch różnych sędziów. Sukę kwalifikują trzy oceny bardzo dobre lub doskonałe, a psa – trzy oceny doskonałe. Ich zdobycie nie jest łatwe, bo szanse na uznanie sędziów przekreśla nie tylko wada postawy, miękka sierść u foxteriera czy twarda u retrievera, choroba etc., ale także zachowanie lękliwe bądź agresywne. Przedstawiciele niektórych ras muszą dodatkowo być prześwietleni pod kątem dysplazji stawów, zaliczyć specjalne szkolenie i/lub zdać test psychologiczny.
Innymi słowy, przechodzi elita, która w momencie uzyskania uprawnień otrzymuje wpis do rodowodu: odpowiednio „(słowo wymoderowano) hodowlana” lub „Reproduktor”.
Poza tym oba zwierzaki muszą spełniać kryterium wieku. Potencjalna matka musi mieć co najmniej 18 miesięcy (w przypadku niektórych ras 12 miesięcy), ale nie więcej niż 8 lat, choć w przypadku znakomitej kondycji czworonoga można uzyskać zgodę także na późniejszą hodowlę. Pies musi mieć przynajmniej 18 miesięcy. Ostatnim warunkiem dla matki jest tylko jeden miot w ciągu roku. Za to szczenięta w ciągu kilku tygodni po urodzeniu muszą przejść specjalny przegląd, na podstawie którego będzie można wydać metryki (które z kolei upoważniają do wyrobienia rodowodu).
I to już koniec dla mnie tematu rodowodu , rasowego , kundelka itd . Niech rośnie zdrowy i wrzucaj jak najwięcej zdjęć .
Swoją drogą czekam jak napiszesz kiedy pierwsze zwarcie miałeś , dla mojego sznaucera im większy był przeciwnik tym lepiej , potrafił wlecieć pod bernardyna i ugryźć go w klejnoty . 4 kilo piesek .
Znalazłem jeszcze fany artykuł odnośnie morderców , tak do poczytania w wolnej chwili .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-20, 10:47
onet napisał/a:
Ostróda: pies pogryzł 14-miesięczne dziecko
Do Szpitala Dziecięcego w Olsztynie trafił 14-miesięczny chłopiec pogryziony przez psa. Dziecko jest w ciężkim stanie.
Chłopczyk ma między innymi bardzo poranioną twarz.
Do wypadku doszło wczoraj wieczorem w Ostródzie. W jednym z domów spotkała się rodzina. Wśród gości była matka z małym dzieckiem. Właściciel zamknął amstaffa w łazience, ale pies w jakiś sposób wydostał się z pomieszczenia.
Jak ustalili reporterzy RMF FM, pies należy do rodziców dziecka. Pogryzł on chłopczyka, gdy ten raczkował po podłodze.
Z informacji przekazanych przez policjantów, wszyscy dorośli przebywający w domu byli trzeźwi. Decyzją powiatowego lekarza weterynarii, pies pozostaje pod opieką właścicieli.
Gdzie ci rodzice mają głowy??? Trzymać takie bydlę przy malutkim dziecku
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 293 Postawił 5 piw(a) Skąd: Okolice
Wysłany: 2011-04-23, 11:50
Mam psa w typie Amstaff super bydle jeszcze nikomu nic nie zrobił.Wszystko zależy od właściciela.
Ostatnio zmieniony przez tom25 2012-04-08, 09:17, w całości zmieniany 5 razy
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-23, 12:23
tom25 napisał/a:
Mam psa w typie Amstaff super bydle jeszcze nikomu nic nie zrobił.Wszystko zależy od właściciela.
Dobrze że napisałeś że jeszcze nikomu nic nie zrobił. Napisałem wcześniej o sytuacji jaka mnie spotkała jak broniłem siostry przed spanielem... zanim nas zaatakował to był bardzo spokojnym psem. Wczesniej też nikogo nie ugryzł i każdemu dawał się głaskać. Tamtym razem mu cos odwaliło i rzucił sie na moją siostrę. Znam więcej takich przypaków. Znajomi w górach mieli psa w typie owczarka jak miał trzy lata dostał szajby i przeskoczył przez płot i pogryzł przechodzących turystów. Nie dostali kary tylko dlatego że ogrodzenie było prawidłowo zabezpieczone a pies po prastu przeskoczył przez dwumetrowej wysokości płot. Weterynarz psa uśpił bo zrobił się niesamowicie agresywny do wszystkich. Takich przypadków można więcej znaleźć.
Ja na twoim miejscu nie ufałbym na 100%.
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 16 Mar 2009 Posty: 118 Skąd: Praszka
Wysłany: 2011-04-25, 14:22
Gregg Sparrow napisał/a:
onet napisał/a:
Ostróda: pies pogryzł 14-miesięczne dziecko
Do Szpitala Dziecięcego w Olsztynie trafił 14-miesięczny chłopiec pogryziony przez psa. Dziecko jest w ciężkim stanie.
Chłopczyk ma między innymi bardzo poranioną twarz.
Do wypadku doszło wczoraj wieczorem w Ostródzie. W jednym z domów spotkała się rodzina. Wśród gości była matka z małym dzieckiem. Właściciel zamknął amstaffa w łazience, ale pies w jakiś sposób wydostał się z pomieszczenia.
Jak ustalili reporterzy RMF FM, pies należy do rodziców dziecka. Pogryzł on chłopczyka, gdy ten raczkował po podłodze.
Z informacji przekazanych przez policjantów, wszyscy dorośli przebywający w domu byli trzeźwi. Decyzją powiatowego lekarza weterynarii, pies pozostaje pod opieką właścicieli.
Ten amstaff należał do jakiegoś kryminalisty, który szczuł tym psem ludzi! W tym przypadku nie ma znaczenia rasa psa, ale fakt, że taki człowiek nie powinien mieć żadnego zwierzęcia! Ani dziecka...
Uważam, że do takich tragedii nie dochodziłoby, gdyby na psa trzeba było mieć pozwolenie. I mam na myśli pozwolenie z prawdziwego zdarzenia, a nie takie jakie teraz jest potrzebne do posiadania psa z listy ras agresywnych Wysokie ubezpieczenia i wysokie ceny psów zmusiłyby ludzi do porządnego zastanowienia się nad decyzją o zakupie czworonoga!
Pies takiej rasy powinien zostać odpowiednio zscocjalizowany, wtedy do tragedii nie dojdzie. Oczywiście pies to tylko pies i nie można go pozostawić z małym dzieckiem bez opieki. Zrównoważony pies zasygnalizuje, że zachowanie dziecka mu nie odpowiada, ale dziecko może nie zrozumieć sygnałów ostrzegających. Za to dorosły będzie mógł zareagować i upomnieć zarówno psa jak i dziecko.
ZRÓWNOWAŻONY PIES NIE ATAKUJE BEZ OSTRZEŻENIA!!!
A i jeszcze jedno... Amstaffy, staffiki, bulteriery to psy o bardzo wysokim progu pobudzenia, więc "pieszczoty" dziecka nie są dla tych psów bolesne. Psy tych ras, jeśli nie mają ochoty się bawić, po prostu odchodzą.
A tutaj parę zdjęć mojego mordercy z nie moimi dzieśmi chociaż i tak wiem, że niedowiarki i tak znajdą kolejny argument przeciw
I jeszcze jedno, na którym widać mojego męża w dresach hahah tylko bez 3 pasków
_________________ Jedną z korzyści bycia bałaganiarzem jest to, że nieustannie dokonujemy fascynujących odkryć.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-25, 16:10
Cytat:
Amstaf pogryzł ośmioletnią dziewczynkę
Policja wyjaśnia okoliczności pogryzienia przez psa ośmioletniej dziewczynki. Do wypadku doszło w Witnicy (pow. gorzowski). Dziewczynka trafiła do szpitala, jej życie nie jest zagrożone - podał rzecznik lubuskiej policji Sławomir Konieczny.
Z ustaleń policji wynika, że dziewczynka z bratem przyjechała do babci na święta. W tym samym domu mieszka wujek dzieci, który kilka miesięcy temu wziął ze schroniska ośmioletniego amstafa.
Pies zaatakował dziewczynkę w niedzielę, kiedy bawiła się w domu. Zwierzę wróciło wówczas ze spaceru, a dzieci znalazły się w pomieszczeniu, w którym o tej porze pies jest karmiony. Po tym jak amstaf wbiegł do pokoju, przestraszone dzieci zaczęły krzyczeć, wówczas pies rzucił się na ośmiolatkę.
Dziecko jest obecnie pod opieką lekarzy. Jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo, ale ma rany szarpane twarzy. Kwalifikacja prawna tego zdarzenia będzie możliwa po wydaniu przez lekarzy opinii na temat obrażeń jakie doznała dziewczynka.
- Jeśli urazy okażą się rozległe, mężczyzna (właściciel psa) może odpowiadać za narażenie dziecka na utratę zdrowia lub życia - powiedział Konieczny.
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 293 Postawił 5 piw(a) Skąd: Okolice
Wysłany: 2011-04-25, 16:35
American staffordshire terrier (Amstaff) tych psów nie ma nawet na liście najgroźniejszych psów.
http://zwierzaki24.blogsp...-rasy-psow.html
Ale uważać trzeba tak czy siak.Ja tam osobiście synowi nie każe sie z nim bawić.Ale dla mnie te pieski są super.
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 16 Mar 2009 Posty: 118 Skąd: Praszka
Wysłany: 2011-04-25, 17:01
Gregg Sparrow napisał/a:
Na takie psy powinno być obowiązkowe pozwolenie.
Popieram, bo wtedy nie dostawały by się w nieodpowiednie ręce.
odnośnie pogryzienia 8-letniej dziewczynki - zabrakło nadzwyczajnej kontroli (pies miał 8 lat i został przygarnięty ze schroniska, nie wiadomo więc jaką miał za sobą przeszłość), dzieci nie wiedziały jak się zachować w obecności psa ( błąd właściciela i rodziców), znalazły się w pomieszczeniu, do którego nie powinny mieć wstępu (błąd właściciela i rodziców).
_________________ Jedną z korzyści bycia bałaganiarzem jest to, że nieustannie dokonujemy fascynujących odkryć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum