Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2011-04-12, 21:49
Może jechać jeden obok drugiego, jeżeli nie utrudnia ruchu innym i nie powoduje niebezpieczeństwa.
Jak dla mnie, może jechać sobie dwóch rowerzystów jeden obok drugiego, jeżeli są sami na drodze, tzn np. nikt ich nie wyprzedza.
No i przepisy wejszły w życie! Wiele udogodnień dla rowerzystów weszło również, więc radzę zapoznać się z przepisami przez kierowców, żeby rzadziej dochodziło do rękoczynów
tylko mnie jedno zastanawia czy Wieluń ma chociaż 10 m ścieżki rowerowej ? Przepisowe ścieżki mają mieć po 2 metry szerokości min i chodnik dla pieszych też 2 m. To jak nie patrzeć 4 metry szerokości chodnika, fajnie jak by był system ścieżek, który potrafił by połączyć wiele miejsc to by ułatwiło poruszanie w godzinach szczytu. Ciekawe czy w planach miejscowych przewidziano to i czy w studium jakieś wzmianki są.
Niby ma, od StatOilu do torów kolejowych w Dąbrowie.
A czy są tam znaki pionowe lub poziome? Ja sobie nie przypominam, ale nie miałem okazji tam jechać rowerem tylko samochodem. Powinien być po każdym skrzyżowaniu znak C-13 "droga dla rowerów".
Pomogła: 9 razy Wiek: 33 Dołączyła: 23 Cze 2007 Posty: 846 Skąd: z gabinetu Gendo
Wysłany: 2011-07-02, 14:34
Na pewno jest znak przed skrzyzowaniem na sieradzkiej jak się jedzie od sieradza.
Z tym, ze jest to znak z zaznaczeniem, ze jest to droga dla rowerów i pieszych jednoczesnie.
Znaki są. W paru miejscach nawet ładnie zarośnięte przez drzewo (po roku doszedłem do tego gdzie jest zmiana strony ulicy). I tak jak wyżej, nie jest ona rozdzielona od chodnika.
Generalnie ścieżki rowerowe - jak najbardziej. Ale tylko wtedy gdy nie będzie się jechało alfabetem morse'a jak np w rudzie - góra dół góra dół bo podjazdy. Może przy prędkości spacerowej się tego nie czuje, ale już jadąc choćby te 30kmph zaczyna wk... denerwować. Z reguły całą górkę w Rudzie omijam albo równoległą ulicą, albo jadąc drogą polną (droga za sadami górnymi).
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2011-07-03, 22:40
kartoflisko "rowerowe" na 18stycznia to jest horror. W tej części ulicy, która była remontowana w pierwszym etapie (od ronda do garaży) chodniczek jest fajnie zrobiony i da się po nim jeździć ale wystarczy wjechać na nową część to to jest jeden wielki dramat. Dziwie się, że Bike Maraton nie był poprowadzony właśnie tą ścieżką zamiast polankami do Rudy. Przecież tutaj bardziej by się mogli wykazać pod względem wjazdów i podjazdów pod górki/dołki czy jak kto woli zjazdy z posesji.
kitor napisał/a:
po roku doszedłem do tego gdzie jest zmiana strony ulicy
kitor, w którymś miejscu zmienia stronę?? A to ciekawostka
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum