R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Technikum informatyczne - które wybrać?
Autor Wiadomość
Dawos123 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-06-20, 17:31   Technikum informatyczne - które wybrać?

Witam!
Mam do Was pytanie. Które technikum informatyczne byście wybrali? Na ul. Traugutta czy Sieradzkiej? Mam zamiar wybrać się do któregoś z nich i nie wiem, które wybrać... :)
Które jest lepsze? Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki :)
Postaw piwo autorowi tego posta

rafalekjan 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Wysłany: 2011-06-20, 17:35   

Dawos123 napisał/a:
Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?

To już raczej zależy od Ciebie, a nie od szkoły ;)

Dawos123 napisał/a:
Jak z dostaniem się na studia?

Jeśli w szkole wałkują Pascala to raczej sensu tam iść nie ma ;)

W tej chwili dobry start na uczelnie techniczną daje C/C# i/lub Java (i pokrewne). Oczywiście w zależności co chcesz i gdzie studiować ;)

Mówiłem to na przykładzie PWr. Jeśli chcesz iść do Cze-wy to faktycznie Pascal Ci wystarczy :P

Archdevil 
Administrator
pan piekła

Piwa: 15/45
Wysłany: 2011-06-20, 18:14   

Dawos123, na przykładzie AGH mogę dodać, że nieważne jaki język programowania będziesz przerabiał jako naukę w technikum. Ważne, żebyś mocne podstawy matematyczne miał na starcie, inaczej może być krucho.

rafalekjan 

Wysłany: 2011-06-20, 18:35   

Archdevil napisał/a:
mocne podstawy matematyczne miał na starcie

true, większość programów na starcie jest związanych z wyliczaniem np wyznacznika macierzy, max f(x) itp, więc ani na Sieradzkiej ani na Traugutta Cię tego nie nauczą :P

HandOfFury 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 19:24   

Chodzę na sieradzką i powiem Ci, że na Traugutta z tego co widzę mają trochę lżej z nauka, ale za to warunki w szkole są o wiele lepsze. Na sieradzkiej w pierwszej klasie masz Pascala, podstawowe algorytmy(sortowania, rekurencja itd.), a następnie w drugie klasie jest C++/Java. W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal i podsumowując jeśli chcesz mieć jakieś podstawy programowania(choć twierdze, że w domu nauczyłbyś się znacznie więcej) to idź na Sieradzką. Jest tu 5 pracowni( 4 PC i 1 MAC) i do tego 2 serwery, lecz nie licz, że zalogujesz się na swoje konto, ponieważ administrator nie ogarnia :D
Generalnie to jeśli chcesz popisać jakieś tam programy w Pascalu czy C++ to idź na Sieradzką lecz nie licz, że da Ci to jakieś mocne podstawy na studia ;) Jak masz jakieś pytania to wal :p Mogę nawet taniej książki sprzedać :D
Pozdro

kitor 
Moderator

Piwa: 38/39
Wysłany: 2011-06-20, 19:37   

Kod:
W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal

Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.

My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd :wink:

HandOfFury 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 19:49   

kitor napisał/a:
Kod:
W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal

Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.

My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd :wink:

Większa szkoła to i pracowni więcej ;) Co do programowania zwracam honor, ale tak czy tak zauważ, że u was jest jednak trochę tego mniej, ale dla chcącego nic trudnego ;)

Tak czy tak w każdym technikum nie można liczyć, że nauczymy się nie wiadomo czego - aby coś umieć trzeba to lubić i oczywiście katować to w domu ;) Według mnie nie ma tu jakiejś zasadniczej różnicy, na Sieradzkiej więcej programowania, za to na Traugutta szkoła ma lepsze warunki...Wybór należy wyłącznie do Ciebie ;)

kitor 
Moderator

Piwa: 38/39
Wysłany: 2011-06-20, 20:00   

Po trzech latach napiszę w sumie to samo, co kolega wyżej. Albo się czymś interesujesz, albo nic nie zdziałasz. Na siłę się IT nie nauczysz. Zresztą, u nas w każdej klasie jest taki rozrzut ocen że widać wyraźnie kto chce się uczyć, kto nie ;)

michaal 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-06-20, 20:14   

Cytat:
Jeśli chcesz iść do Cze-wy to faktycznie Pascal Ci wystarczy

To zależy na który wydział i uczelnie się pójdzie bo na Politechnice to na 2 wydziałach jest informatyka a właściwie to wg niektórych na 3. Mam dosyć dużą styczność ze studentami informatyki i wiem że w cze-wie Pascala już się nie używa na zajęciach tylko jest C++ z czego większość na informatyce robi się na linuksie.
Jak niektórzy wcześniej wypowiadający się określą to że widziałem ranking w którym pod względem informatyki PCZ była wyżej od Politechniki Wrocławskiej? Nie zawsze mniejsze musi być gorsze.

rafalekjan 

Wysłany: 2011-06-20, 23:09   

michaal napisał/a:
wiem że w cze-wie Pascala już się nie używa na zajęciach tylko jest C++

Z mojej strony to była ironia ;)
michaal napisał/a:
widziałem ranking w którym pod względem informatyki PCZ była wyżej od Politechniki Wrocławskiej

Wiesz na jakiej podstawie robione są takie rankingi? Co bierze się po uwagę? Sądzę, że nie.

chi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 23:22   

Wrocławska rulez :) macie tutaj efekt programu do wykrywania białych myszek który właśnie skończyłem pisać :) http://www.youtube.com/watch?v=gXile5q4V78

co do częstochowskiej - słyszałem, że uczelnia daje możliwość odbębnienia praktyk grabiąc tereny uczelni i przycinając krzaczki :D

a co do technikum chłopaki to zawsze po każdym którego byście nie wybrali macie ten 1 rok więcej, żeby nauczyć się programować w c i/lub c++

rafalekjan 

Wysłany: 2011-06-20, 23:32   

chi napisał/a:
efekt programu do wykrywania białych myszek
Wykrył czy nie? :>

rafalekjan 

Wysłany: 2011-06-20, 23:36   

To Twoje?
http://188.165.225.112/~wdrabhos/
:< [;

chi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 23:37   

rafalekjan napisał/a:
chi napisał/a:
efekt programu do wykrywania białych myszek
Wykrył czy nie? :>

nie, bo to był biały szczurek :P

ogólnie to jest do detekcji ruchu, tam gdzie wykryje ruch rysuje kreseczke, kółko sie wyświetla i odświeża. troche za dużo ruchu wykrywa nawet tam gdzie go nie ma to jest kwestia zmiany oświetlenia i cienia jaki rzuca szczur, jak się ewidentnie poruszy to część wskazuje dobrze, reszta to niepewności pomiarowe :D

chi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-06-20, 23:38   

rafalekjan napisał/a:
To Twoje?
http://188.165.225.112/~wdrabhos/
:< [;

wiedziałem, że jesteś z eitu :D

Odpowiedz do tematu