Wysłany: 2011-06-20, 17:31 Technikum informatyczne - które wybrać?
Witam!
Mam do Was pytanie. Które technikum informatyczne byście wybrali? Na ul. Traugutta czy Sieradzkiej? Mam zamiar wybrać się do któregoś z nich i nie wiem, które wybrać...
Które jest lepsze? Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki
Dawos123, na przykładzie AGH mogę dodać, że nieważne jaki język programowania będziesz przerabiał jako naukę w technikum. Ważne, żebyś mocne podstawy matematyczne miał na starcie, inaczej może być krucho.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1171 Skąd: Skąd?
Wysłany: 2011-06-20, 18:35
Archdevil napisał/a:
mocne podstawy matematyczne miał na starcie
true, większość programów na starcie jest związanych z wyliczaniem np wyznacznika macierzy, max f(x) itp, więc ani na Sieradzkiej ani na Traugutta Cię tego nie nauczą
Pomógł: 4 razy Wiek: 86 Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 292 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-20, 19:24
Chodzę na sieradzką i powiem Ci, że na Traugutta z tego co widzę mają trochę lżej z nauka, ale za to warunki w szkole są o wiele lepsze. Na sieradzkiej w pierwszej klasie masz Pascala, podstawowe algorytmy(sortowania, rekurencja itd.), a następnie w drugie klasie jest C++/Java. W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal i podsumowując jeśli chcesz mieć jakieś podstawy programowania(choć twierdze, że w domu nauczyłbyś się znacznie więcej) to idź na Sieradzką. Jest tu 5 pracowni( 4 PC i 1 MAC) i do tego 2 serwery, lecz nie licz, że zalogujesz się na swoje konto, ponieważ administrator nie ogarnia
Generalnie to jeśli chcesz popisać jakieś tam programy w Pascalu czy C++ to idź na Sieradzką lecz nie licz, że da Ci to jakieś mocne podstawy na studia Jak masz jakieś pytania to wal Mogę nawet taniej książki sprzedać
Pozdro
W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal
Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.
My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd
Pomógł: 4 razy Wiek: 86 Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 292 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-20, 19:49
kitor napisał/a:
Kod:
W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal
Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.
My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd
Większa szkoła to i pracowni więcej Co do programowania zwracam honor, ale tak czy tak zauważ, że u was jest jednak trochę tego mniej, ale dla chcącego nic trudnego
Tak czy tak w każdym technikum nie można liczyć, że nauczymy się nie wiadomo czego - aby coś umieć trzeba to lubić i oczywiście katować to w domu Według mnie nie ma tu jakiejś zasadniczej różnicy, na Sieradzkiej więcej programowania, za to na Traugutta szkoła ma lepsze warunki...Wybór należy wyłącznie do Ciebie
Po trzech latach napiszę w sumie to samo, co kolega wyżej. Albo się czymś interesujesz, albo nic nie zdziałasz. Na siłę się IT nie nauczysz. Zresztą, u nas w każdej klasie jest taki rozrzut ocen że widać wyraźnie kto chce się uczyć, kto nie
Jeśli chcesz iść do Cze-wy to faktycznie Pascal Ci wystarczy
To zależy na który wydział i uczelnie się pójdzie bo na Politechnice to na 2 wydziałach jest informatyka a właściwie to wg niektórych na 3. Mam dosyć dużą styczność ze studentami informatyki i wiem że w cze-wie Pascala już się nie używa na zajęciach tylko jest C++ z czego większość na informatyce robi się na linuksie.
Jak niektórzy wcześniej wypowiadający się określą to że widziałem ranking w którym pod względem informatyki PCZ była wyżej od Politechniki Wrocławskiej? Nie zawsze mniejsze musi być gorsze.
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 85 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: EJP
Wysłany: 2011-06-20, 23:37
rafalekjan napisał/a:
chi napisał/a:
efekt programu do wykrywania białych myszek
Wykrył czy nie?
nie, bo to był biały szczurek
ogólnie to jest do detekcji ruchu, tam gdzie wykryje ruch rysuje kreseczke, kółko sie wyświetla i odświeża. troche za dużo ruchu wykrywa nawet tam gdzie go nie ma to jest kwestia zmiany oświetlenia i cienia jaki rzuca szczur, jak się ewidentnie poruszy to część wskazuje dobrze, reszta to niepewności pomiarowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum