Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-07-06, 23:49
Syn Mariana, zauważ, że gaz może być też używany w kuchni, do gotowania. Chociaż nie wiem, czy jest planowane podłączanie obecnie istniejących bloków mieszkalnych do gazociągu, ale w nowo budowanych blokach pewnie będzie to już standard.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-07-07, 13:55
W niektórych miastach się to stosuje, zdarza mi się nawet na starych kamienicach widzieć puszki z napisem "gaz" i charakterystyczne żółte rury w klatkach schodowych. Ale faktycznie, instalacja gazu w budynkach do tego nieprzystosowanych to większy koszt i raczej nie spodziewałbym się tego. Natomiast nowe bloki powinny już być projektowane z uwzględnieniem podłączenia do sieci gazowej (przynajmniej takie jest moje zdanie).
mafick [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-07, 14:47
WSM nie jest zainteresowane podłączaniem bloków do sieci, bo automatycznie rodzi się możliwość pomysłu aby ogrzewać bloki gazem, a to dla Miasta jako współwłaściciela EC to strzał w kolano:) Także "blokersi" zapomnijcie o gazie ziemnym!!! Poza tym do samej kuchenki gazowej nie opłaca się ciągnąc gazu bo jest to nieopłacalne. Zużycie + opłaty przesyłowe = tyle co butla propan-butan...
WSM nie jest zainteresowane podłączaniem bloków do sieci, bo automatycznie rodzi się możliwość pomysłu aby ogrzewać bloki gazem, a to dla Miasta jako współwłaściciela EC to strzał w kolano:)
Sposób prowadzenia pionów centralnego ogrzewania w blokach (wspólne piony z sąsiadem powyżej i poniżej) wyklucza opcję ogrzewania mieszkań indywidualnie z małych kotłów gazowych. Niezbędna była by gruntowna przebudowa istniejących instalacji co, a ta w połączeniu z rozprowadzeniem pionów gazowych była by zapewne trudna i pracochłonna, a już na pewno nieopłacalna. W obecnej sytuacji pozostaje jedynie wykorzystanie gazu do kuchenek.
Istnieje jeszcze inna alternatywa w postaci wybudowania kotłowni osiedlowych zasilanych gazem, ale to też jest abstrakcja.
Zatem gaz jedynie do domków jednorodzinnych, ewentualnie jakichś zakładów które mają własne kotłownie.
Istnieje jeszcze inna alternatywa w postaci wybudowania kotłowni osiedlowych zasilanych gazem, ale to też jest abstrakcja.
Ja brałem jedynie taką opcję w przypadku osiedli, bo co byłby za sens używać w EC gazu skoro straty w przesyłaniu ciepła byłyby takie same jak przy węgla, który jest tańszy.
Choć na marginesie EC będzie za 2-3 lata zmuszona zrezygnować z węgla przez przepisy UE, które zaczną obowiązywać w Polsce odnośnie emisji spalin przez duże zakłady.
Uwierz mi Karzełek, że jedynym powodem dla którego WSM a tym samym Urząd Miasta nie chce gazu jest fakt, iż są oni udziałowcami w EC, która daje niezłe zyski.
Ostatnio zmieniony przez 2011-07-07, 18:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-07-07, 18:59
Co ma gaz do EC? Nie rozumiem... Przecież powszechnie wiadomo, że ogrzewanie gazem jest dużo droższe od obecnie stosowanego w EC węgla, więc ciepłownia nie ma się czego obawiać. We wszystkich miastach posiadających gazociąg, gaz jest doprowadzony do bloków i wykorzystywany w kuchniach, a za ogrzewanie nadal odpowiadają ciepłownie na węgiel. I jeśli projekt bloku mieszkalnego uwzględnia instalację gazową, to opłaca się doprowadzać gaz tylko po to, żeby zużywać go tylko do gotowania. Jedynie Praszka zastosowała ogrzewanie gazowe i okazało się, że koszty są ogromne.
EWE ciągnie gaz do Działoszyna do cementowni Warta - jako startegicznego odbiorcy. Nie ma się co czarować firma jest nastawiona na sprzedaż , a im więcej tym lepiej . Jak na razie nic tańszego do ogrzewania od węgla i węglo-podobnych nie ma.
Poprawiono 1 błąd ort.
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-07-08, 09:30, w całości zmieniany 1 raz
mafick [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-08, 10:02
Spooky napisał/a:
Co ma gaz do EC? Nie rozumiem... Przecież powszechnie wiadomo, że ogrzewanie gazem jest dużo droższe od obecnie stosowanego w EC węgla, więc ciepłownia nie ma się czego obawiać. We wszystkich miastach posiadających gazociąg, gaz jest doprowadzony do bloków i wykorzystywany w kuchniach, a za ogrzewanie nadal odpowiadają ciepłownie na węgiel. I jeśli projekt bloku mieszkalnego uwzględnia instalację gazową, to opłaca się doprowadzać gaz tylko po to, żeby zużywać go tylko do gotowania. Jedynie Praszka zastosowała ogrzewanie gazowe i okazało się, że koszty są ogromne.
Jak już wspomniałem może i EC chętnie nie zamieniałaby węgla na nic innego, ale nowe przepisy odnośnie emisji CO2 generowane m.in. przez takie ciepłownie mają być bardzo restrykcyjne więc chyba niedługo nie będą mieli wyjścia i będą musieli wymyśleć coś innego. Jeśli wezmą gaz to nie wyobrażam sobie wtedy kosztów dla każego bloku, bo będą kosmiczne
Roj [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-08, 18:17
(mafick) Podaj w przyblizeniu te niezle zyski ktore ma rzekomo EC .
Ostatnio zmieniony przez Roj 2011-07-08, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum