Pomógł: 5 razy Wiek: 24 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 173 Skąd: Łubnice woj. łódzkie
Wysłany: 2011-07-07, 21:00 Co myślicie o kurierach w Polsce!!!!
Naszym zdaniem obecnie najlepszy kurier to GLS. Wiadomo do każdego się można przyczepić i żaden przewoźnik nie ma 100% skuteczności w dostarczaniu paczek na drugi dzień roboczy, ale naszym zdanie GLS ma tą skuteczność w 90-95%. Oczywiście zawsze mogą zdarzyć się sytuacje losowe w tej branży, ale GLS ma ich zdecydowanie najmniej. Ceny przesyłek również mają przyzwoite (jak się wywalczy dobre warunki) oraz kontakt z poszczególnymi oddziałami w sprawie jakichkolwiek reklamacji jest na wysokim poziomie (8/10).
Najgorszą ocenę w tym rankingu, naszym zdaniem, ma firma Kolporter. Rok temu wysyłaliśmy przez ponad miesiąc przesyłki tą firmą, wówczas co trzeci telefon który odbieraliśmy był w sprawie spóźnionych paczek. Około 60% przesyłek docierała na drugi dzień roboczy, a nieraz nawet się zdarzało, iż po 4 dniach jeszcze paczki nie było. Ceny przesyłek Kolporter ma dosyć atrakcyjne, ale niestety nie warto oszczędzać paru groszy, aby mieć potem taką nerwówkę z przesyłkami. Jeśli ktoś będzie usiłował się dodzwonić do oddziału Kolportera i uda mu się to zrobić za pierwszym razem to gratulacje, w naszym przypadku jest to rzadkość.
Ostatnio mieliśmy niemiłą niespodziane z firmą Siódemka (od miesiąca jesteśmy obsługiwani przez oddział w Opolu, wcześniej był to oddział taki jak w Wieluniu czyli Sieradz), a mianowicie zamawiając gitary od jednego z naszych dostawców, jedna sztuka była uszkodzona. Zdjęcia przesyłam w załączniku, po tych zdjęciach można sobie łatwo wyobrazić jaka to musiała być siła. A może nie była aż tak duża bo uszkodziła jedną gitarę (w kartonie zbiorczy były obok siebie trzy gitary).
Korzystamy nieraz jeszcze z usług DPD, Opek, DHL, UPS i z nimi nie jest najgorzej ale są zdecydowanie bardziej się cenią.
A ja z kolei polecam siódemkę - zawsze bezproblemowo. Nie polecam Pekaes przesyłki idą długo nawet tydzień. Z UPS bywało różnie - panowie nie chcieli zabrać przesyłki ponieważ w regulaminie jest napisane że paczka ma być związana taśma brązową a nie biała itp. Co do uszkodzonej gitary jeśli zauważyliście uszkodzoną paczkę to nie mogliście jej zareklamować?
Polecam: UPS - nigdy nie było problemów z odbiorem paczek, w usłudze Standard 95% dochodzi w ciągu 24h.
Nie polecam: K-EX - Zdarzało się, że przesyłki szły nawet tydzień, niektórych nie można było zlokalizować w systemie trackingowym mimo wpisania prawidłowego ich numeru, a raz na sortowni coś pomieszali i zamienili etykiety adresowe na paczkach.
Pomógł: 5 razy Wiek: 24 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 173 Skąd: Łubnice woj. łódzkie
Wysłany: 2011-07-08, 12:17
Robert.W napisał/a:
Co do uszkodzonej gitary jeśli zauważyliście uszkodzoną paczkę to nie mogliście jej zareklamować?
Jak przyjeżdża dostawa (w tym przypadku były to 3 kartony) to nie ma czasu aby sprawdzać towar (kilkanaście pozycji) przy kurierze. Jedną gitarę sprawdza się kilka minut ponieważ trzeba ją rozpakować i dokładnie sprawdzić, czy nie jest uszkodzona i czy jest to odpowiedni model (dostawcy też potrafią się mylić:). Kurierzy o tym wiedzą i mają obowiązek wciągu 7 dni spisać protokół szkody. Oczywiście gitara została reklamowane, tego samego dnia zadzwoniliśmy do kuriera aby do nas przyjechał spisać protokół.
Nie polecam K-ex, paczka strasznie długo idzie bo jest centrala na nasz region w Kaliszu a nie jak u większości w Częstochowie. Jakby nie to że mam numer bezpośredni do kuriera dostawałbym co najmniej po 2 dniach na wieczór. Polecam za to www.Kurjerzy.pl czyli dhl, ups wyliczonko w zależności od gabarytów i ciężaru, możliwość podpisania umowy itd. przelew 15 minut, list przewozowy do wydruku i faktura od zaraz i tylko oczekiwanie na kuriera; 3 razy wysyłałem pokaźne paczki w formie standard i dochodziły następnego dnia do klienta.
_________________ Pesymista widzi ciemny tunel.
Optymista widzi światełko w tunelu.
Realista widzi światło pociągu.
A maszynista widzi trzech debili na torach.
Wysłany: 2011-07-08, 15:11
Właśnie dziś był u nas przedstawiciel UPS i chyba udało mu się nas "zbajerować" i na 95% przechodzimy wkrótce do nich. Stawki podobne jak w GLS ale z tego co mówił mają lepszy system do sprzedaży internetowej. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce jak się zdecydujemy.
Ja korzystałam z pewnej firmy kurierskiej, nie pamiętam nazwy, To paczka z Anglii szła 6dni. Potem z OPEK-Najpierw 4dni czekania, aż zabrali z domu paczkę, a od zabrania Na miejsce do POLSKI dotarła po 11dniach-tyle, że tanio. Następnym razem OPEK nie dotarł przez tydzień po paczkę, skorzystałam z UPS-Cena korzystna, dotarła na miejsce w 3dni. Jestem zadowolona z UPS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum