Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 85 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: EJP
Wysłany: 2011-06-17, 10:41
z wózkiem chyba pozostają do wyboru tylko atrakcje o nazwie "dolina"... ale dojść do schroniska i tam przeleżeć cały dzień to wcale niegłupi pomysł, polecam schronisko murowaniec.. tylko nie pamiętam, czy tam da się wejść z wózkiem. zresztą każde schronisko w tatrach jest git
pochwalcie się gdzie najwyżej weszliście, ja tatry już schodziłem wzdłuż i wszerz... Rysy raz zdobyłem, Świnicę dwa razy, raz przeszedłem Zawratem... teraz pozostaje mi tylko Orla Perć i tatry słowackie.
i z dzieckiem zawsze można wjechać wyciągiem na kasprowy z tym że mogą być kolejki..
Pomogła: 3 razy Wiek: 38 Dołączyła: 18 Sie 2009 Posty: 76 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-07-11, 10:06 odnośnie wyjazdu w góry z dzieckiem :)
Wczoraj wróciliśmy z ,,naszych rodzinnych wakacji" w górach. Założony plan prawie zrealizowaliśmy (nastąpiło kilka zmian):
1. dzień - ja z synkiem wjechałam za Gubałówkę wagonikiem, a reszta maszerowała w mżawce i po błotku. Cena biletu normalnego góra-dół 16 zł, a za dziecko i wózek nic nie płaciłam.
2. dzień - Morskie Oko - oczywiście było co pchać przez te 9 km. Pogoda była wspaniała i co za tym idzie tłumy turystów (na potwierdzenie zamieszczam niżej zdjęcie).
3. dzień - Kalatówki - ja i maluszek sobie leniuchowaliśmy, a pozostali poszli na Sarnią Skałę. Co do wejścia na Kalatówki z wózkiem to naprawdę polecam wózek z pompowanymi kołami, bo inaczej po tej kamienistej drodze będzie ciężko.
4. dzień - synek został na kwaterze pod czujnym okiem babci,a my weszliśmy na Nosal. Później przeszliśmy Drogą pod reglami w kierunku Doliny ku Dziurze i doszliśmy do Doliny Strążyska.
5. dzień - z dzieckiem w wózku z Doliny Strążyska do Polany Strążyska (również niezbędny jest wózek na pompowanych kołach po miejscami na drodze jest wiele kamieni). Następnie poszliśmy do Wodospadu Siklawica. Podzieliliśmy się na dwie grupy - jedni zostali z naszym maluszkiem na polanie, a my poszliśmy do wodospadu, a po później nastąpiła zamiana - (oczywiście wózek można zostawić w herbaciarni na polanie i wnieść maluszka, ale kiedy my byliśmy kamienie prowadzące do wodospadu były mokre i co za tym idzie bardzo śliskie, więc nic na siłę).
Oczywiście wieczorami spacerki po Zakopanym i okolicznych miejscowościach. No i to byłoby na tyle. Mieliśmy jeszcze zamiar pospacerować po Dolinie Chochołowskiej, ale brakło czasu. Góry nie zając, nie uciekną Mam nadzieję, że będzie jeszcze wiele okazji by tam wrócić.
morskie oko.jpg Tłumy nad Morskim Okiem - 07.07.2011r.
Plik ściągnięto 212 raz(y) 158,75 KB
Ostatnio zmieniony przez mik 2011-07-11, 14:43, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 3 razy Wiek: 36 Dołączyła: 08 Wrz 2009 Posty: 150 Skąd: stąd
Wysłany: 2011-07-12, 14:03
Rok temu byłam w Tatrach i niestety - tłumy Udało nam się wejść na Giewont w miarę krótkim czasie, ale przy zejściu było widać mega długą kolejkę. Swoją drogą Giewontu nie polecam, raz - kolejka, dwa - na szczycie jest bardzo mało miejsca, kamienie wyślizgane, a jak nadejdą chmury to już nic nie widać Dwa razy byłam w Bieszczadach i naprawdę polecam! Cisza, spokój. Najlepiej wybrać się w okolice Cisnej, Ustrzyk, bo np. taki Polańczyk to nie Bieszczady Wejście na Halicz i Tarnicę bardzo przyjazne, podobnie Połoniny i Smerek. Łagodnie, spokojnie. Polecam również Karkonosze. Wejście na Śnieżkę nietrudne, ludzi sporo, ale nie aż tyle co w Tatrach Z góry świetnie wygląda też schronisko Samotnia. Jakby ktoś się wybierał w Góry Stołowe to oczywiście na Szczeliniec Wielki i Błędne Skały. Dość ciekawe są także skalne grzyby. Warto wybrać się do Czech do Skalnego Miasta.
_________________ "Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych. Tylko są ci pozamykani w zakładach i ci, którzy nie zostali przebadani."
W tatrach rzeczywiście zawsze mnóstwo ludzi ale mimo to uważam, są to najpiękniejsze góry w Polsce dlatego w tym roku byliśmy już tam na urlopie Gorąco polecam zwiedzenie doliny chochołowskiej jest śliczna tyle że około 10 km piechotą trzeba iść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum