ourson,Sorry, ale baba jest beznadziejna. Wykonanie utworu Demarczyk wyjątkowo niechlujne. Babka śpiewa jakby "brakowało" jej oddechu. Porażająca fuszerka.
A cóż takiego zbulwersowało cię w moich "pierwszych" słowach? Że niby co? Intelektualnie ci nie "dostaję"? Wulgarny jestem? Kobiety nie wolno "babą" nazwać, a faceta "chłopem"? Masz problemy z rozróżnieniem? Zejdź na ziemię królewiczu. Aż tyle masz dla mnie pogardy, że nie zasługuję na odpowiedź? Tylko "wyniosłe milczenie"? Dla mnie wykonanie tej Preis to po prostu profanacja Demarczyk, której jestem wielbicielem od 40 lat.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-04-05, 11:17
Pat44, oczywiście że możesz nazywać kogokolwiek babą. Słownik Języka Polskiego podaje następujące znaczenia:
Cytat:
1. żartobliwie albo z niechęcią o kobiecie;
2. przestarzałe: stara kobieta; staruszka;
3. żona, narzeczona, kochanka;
4. handlarka, przekupka, zwłaszcza przywożąca towar ze wsi;
5. o chłopcu, mężczyźnie tchórzliwym, nieśmiałym, zniewieściałym;
6. ciasto w kształcie ściętego stożka;
7. część kafara uderzająca wbijany pal;
8. posąg kamienny, zwykle kobiety z pucharem lub rogiem w ręku, wznoszony w stepowych krajach Europy i Azji w okresie od 2 tys. lat p.n.e. do XII w. n.e.
Dla Ciebie więc Kinga Preis może być babą, dla mnie artystką. Dla Ciebie to profanacja Ewy Demarczyk dla mnie bardzo dobre wykonanie. I na tym dla mnie ta dyskusja się kończy.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Powiedziałbym: "chłopie wyluzuj..", ale jeszcze ktoś gotów się obrazić o to "chłopie". Tak to "poprawność polityczna" robi ludziom taką wodę z mózgu, że muszą w słowniku sprawdzać, co to znaczy "baba". Było na biologii w podstawówce uważać... I jeszcze to: "I na tym dla mnie ta dyskusja się kończy". Z takim rozdmuchanym"ego" to chyba żadna "baba" z tobą nie wytrzymuje. A Kinga Preis jest niezłą aktorką specjalizującą się w rolach wiejskich i miejskich bab (nie sądzę, żeby się o to określenie obraziła i potrzebowała rycerza do obrony), ale Demarczyk to dla niej za ambitny repertuar.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum