Co mogę polecić.. jeśli naprawdę chcesz kupić tanią lustrzankę od Nikona to chyba d40 jest najtańsza cyfrówka.. Ale za 400 zł to zapomnij. Wbrew pozorom lustrzanki nie lecą z ceny tak szybko. Sam gdybyś dał 2 tysiace za jakiś aparat (i nie mówię tu o d40 xD ) to nie sprzedałbyś po roku za połowe czy 1/3. Zrozum.. tak samo obiektywy. Niby spada z ceny ale nie aż tyle.. Warto inwestować w sprzęt fotograficzny, bo to zawsze sprzedasz za dobre pieniądze. Spaść może nowość, jakiś nikon d5100 po roku od premiery ale nie modele które są na rynku pare ładnych lat. Ludziom nie robi różnicy czy aparat ma 3 lata czy 5, patrzą na przebieg, a są też takie które w rok mają 100 000 klapnięć więc cóż.. Zbieraj, tyle od siebie.. i lepiej dozbieraj do d60 bo z paprami będziesz walczył, a raczej ze stempelkiem przy kompie ;D jeśli zaczynasz dopiero przygodę z fotografią to nawet nie wiesz jakie to żmudne zajęcie poprawiać 1 zdjęcie pół godziny ;D
A możecie coś polecić w okolicach kwoty 2.000 zł ? Póki co mam na oku zestaw Nikon D3100 + 18-105 VR ale wciąż się zastanawiam czy nie dołożyć trochę kasy i wziąć D90 + 18-55 ...
Poprawiono 1 błąd ort.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-10-02, 21:07, w całości zmieniany 1 raz
To zupełnie inna klasa aparatów.. d90 już zasłużył na swoją świetną opinię. Nie jest to sprzęt dla amatora tylko dla kogoś kto wie do czego jest lustrzanka. Nie mniej jednak czasami amator się rozwija i d3000 przestaje mu starczać, widzi błedy, małą tolerancje na szumy np, mniej funkcji oraz np to że pewne parametry trzeba szukać w menu a powinny być na przycisku NA korpusie d90 może jeszcze filmować, ale AF nie działa więc musisz ręcznie ustawiać ostrość.. jak chcesz 90 tke to się śpiesz bo już jej nie produkują, to co jest to jest i wyprzedają. Już jest nowsza wersja A 18-105 jest świetny. Taki bardzo uniwersalny zakres ogniskowych.. jeden obiektyw na wczasy No i VR czyli redukcja drgań czasem dobrze się sprawdza i można trzepać foty na 1/20 z ręki.
d 3100 to teraz taki standard.. nowość.. właśnie dobry na początek. Miałem doczynienia z d3000, ale pewnie d3100 za bardzo się nie różni. Wszystko zależy do czego to wszystko chcesz. Jedni mają w d..wysokie szumy bo nie przekraczają iso 400, inni wręcz przeciwnie. Jedni potrzebują dobrego live view inni nie. W d3100 słyszałem że live view sprawdza się kiepsko, no w d3000 nie było wcale. Pewnie migawka będzie mniej wytrzymała niż w d90 no ale mówię wszystko zależy od użytkowania. Ja już patrze na aparat trochę jak profesjonalista bo dla mnie liczy się wytrzymałość i niezawodność. Ale jak ktoś chce lustrzankę na start to pewnie nawet d40 mu się spodoba
Poczytaj jeszcze o d5000, koleżanka ma i sprawdza się nieźle, 5100 pewnie jeszcze lepiej.
I jeszcze uważam że lepiej od razu dołożyć niż kupić byle tanio i byle co a żeby było. Prędzej czy później będziemy narzekać na taki zakup. Dziś nawet na raty możesz brać. Wpłacić ile chcesz a reszte w ratach czy coś. Sam tak wziąłem i nie załuje. Miałem aparat już a tak to bym musiał zbierać jeszcze z pół roku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum