R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze auta (diesel)
Autor Wiadomość
waldex 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2011-10-03, 18:56   

www.tuningklub.wielun.biz - zapytaj tam, znajdziesz tam specjalistę od BMW.
Postaw piwo autorowi tego posta

wwwsklepakordpl 
Dojeżdża PKSem
Sklep Muzyczny AKORD

Wysłany: 2011-10-03, 20:23   

Dziś w radiu słyszałem, że ma być ropa droższa od benzyny, i gdzie tu oszczędność:(

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-10-03, 21:13   

http://allegro.pl/show_item.php?item=1851576926

Bagażnik 500l, 280 momentu obrotowego(więcej niż TDI koncernu VW), wygodne fotele(wg mnie), światła przeciwmgielne, oryginalny wygląd.

Ja mam starą 900tkę z 95 roku 185KM turbo. 35tys km przejechałem nim w 1,5 roku, jest w gazie. Przebieg 270 tys km(sprowadzony był już z instalacją)

Silnik dobry, ale dużo "pierdół szwankuje" - autoalarm, klimatyzacja automatyczna(termostat muszę wymienić bo swoje humorki ma)... Ale mina kierowców nowych Audi i BMW na autostradzie niemieckiej bezcenna :D

tempomat, zmieniarka na płyty, 4 szyby elektryczne, podgrzewana tylnia szyba, lusterka.

Ten model nie ma podgrzewanych foteli co prawda i szyberdachu, ale idzie znaleźć takie.

welur albo skóra jasna lub czarna(pełno tego jest), klimatyzacja automatyczna standardowo, komputer pokładowy też standard.

Co jeszcze? Saabów nie kradną tak jak VW czy Skody(ostatnio coraz bardziej popularne)

Ceny części nieco niższe niż BMW. Ale nie namawiam, bo i tak pewnie kupisz Niemca jakiegoś :p . Co do mechaników we Wrocławiu łatwiej o serwis, ale w Wieluniu wiem że na ulicy Wodnej w Wieluniu jest serwis gdzie pełno Saabów się przewinęło.

Ten Seat ładnie się prezentuje. Do szwedzkich aut Cie nie namawiam, bo chociaż używany Saab 9-3 tańszy niż Passsat to części droższe i wyjdziesz na to samo. Różnica tkwi w wyposażeniu, wyglądzie i komforcie jazdy.

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-10-03, 21:37   

Czułem że ktoś Saabem zarzuci :)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2011-10-03, 21:58   

Jeszcze jedna ważna rzecz. Silniki 2,2TiD są na łańcuchu a nie na paskach rozrządu. A wymiana rozrządu w VW to wydatek rzędu ok tysiąca złotych co jakiś czas.

Wersje 116KM i 125KM. (montowane w Oplu Vectra, produkcji Isuzu). Silnik 116KM jest lepszy bo tańsze części, mniej usterek a jak mocy mało to są specjaliści od "zawirusowania" i 140KM idzie wyciągnąć z tej jednostki.

Ale jak wspomniałem nie namawiam. ;)

To nie auto dla każdego. Większość ludzi młodych kupuje Golfa, Audi a3 albo BMW3.

Części najtańsze nie są, chociaż żywotność jest większa. Elementy zawieszenia pasują z Opla Vectry(niektóre).

Np. silniki benzynowe Saabów z 2000roku w Holandii mają przebiegi 200-300 tys km i to chodzi. W Wieluniu jest chyba z kilkadziesiąt Saabów nowych i starych, także chyba nie ma co się bać tej marki.

W większości modeli masz immobiliser, blokadę skrzyni biegów, autoalarm. Do tego stacyjka pomiędzy fotelami. Mało który złodziej się interesuje tym, bo:
1. ciężko ukraść
2. ciężko sprzedać

Osobiście brałbym benzynę z Turbo. 150KM starczy do płynnej jazdy, 8 sekund do 100tki. Spalanie w trasie 7-8 PB95 a gaz nie sprawia trudności z odpalaniem w porównaniu do "kopciucha" przy temp. -20. Ludzie na forum Saaba z tego co czytałem są zadowoleni z LPG BRC czy Stag300

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-10-03, 23:23   

Szukasz modelów w dolnej granicy cenowej więc skup się bardziej na stanie samochodu niż na marce.

Zastanów się czego szukasz. Passat to komfort i duża ilość miejsca. e46 to samochód o sportowym zacięciu, świetnie się prowadzi, ale miejsca w środku i w bagażniku nie ma zbyt wiele. Zresztą są to samochody z różnych segmentów.

Nie wierz w bajki o tanich samochodach w super stanie z Niemiec. Kupno od właściciela jest praktycznie niemożliwe, rynek samochodów używanych w Niemczech jest tak rozbudowany, że ładne samochody w dobrej cenie zmieniają właściciela w ciągu kilku godzin. Nie wiem czemu ludzie mają uprzedzenia do Turków. Coupe e46 za 15k PLN to musiał być dramat.

e46 320d 136KM to nie jest idealny wybór. Często pada pompa wtryskowa. Motor 150KM to inna bajka (common rail).

VAG'owski TDI jest bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym.

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2011-10-04, 17:00   

Mateusz napisał/a:
a gaz nie sprawia trudności z odpalaniem w porównaniu do "kopciucha" przy temp. -20

moje dCi przy -30 st bez problemu odpala , parkuje go na dworze , nie mam garażu ...

następne auto też bedzie dci ... tylko większe ...

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2011-10-04, 17:03   

a przy okazji tematu , mam Seata Cordobe 1,4 + LPG do sprzedania , spalanie LPG ok 7-8 l/100km , rocznik 2002 , przebieg 197 tys. km, samochód użytkowany na bieżąco, sprawuje się idealnie, oryginalny przebieg, tel 605684890, auto do obejżenia w Działoszynie

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-10-04, 19:13   

Każdy sprawny samochód zapali przy -30, tylko w dieslu bardzo dużo zależy od jakości ON.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-10-04, 19:13   

Ja tylko zapytam jeszcze raz: dlaczego akurat diesel?

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-10-04, 19:31   

W większości przypadków jedna z wersji:
1. Bo ma dostęp do taniej ropy
2. Bo ma dostęp do darmowej ropy
3. Ma w firmie samochód ciężarowy i może wrzucać w koszty i odliczać Vat od ON
:lol:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2011-10-04, 19:43   

4. Bo leje "opałówkę"

5. Bo chce założyć LPG do diesla ;)

http://www.autocentrum.pl...mia-i-ekologia/
http://diesel-na-gaz.pl/cennik.html
http://www.ecoshot.com.au/

Mafes 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2011-10-05, 00:32   

Mateusz napisał/a:
A wymiana rozrządu w VW to wydatek rzędu ok tysiąca złotych co jakiś czas.
(...)
a gaz nie sprawia trudności z odpalaniem w porównaniu do "kopciucha" przy temp. -20.

1. Wymiana rozrządu w 1.9 TDI (Passat, '00, 110km) co 90tys, koszt ok. 700 zł - średnio więc co 3 lata czeka Cię taki zabieg, a zaoszczędzić na to dasz radę zmieniając jedynie styl jazdy na nieco ekonomiczniejszy;
2. Każdy badziew będzie miał problemy z odpalaniem. Nissan Primera P10, rocznik '96 (a wyglądał na circa 10 lat starszy, tak samo jeździł), dwulitrowy diesel na starej pompie - nie było takiej zimy, przy której by nie odpalił za pierwszym razem, tak samo zresztą ww Passat.. Nie rozumiem więc, o co z tym "kopciuchem" chodzi (chociaż fakt, nie życzyłbym najgorszemu wrogowi jechać za mną, kiedy przyspieszałem, widoczności przez dym - absolutnie brak).

Pytanie tylko, czy w związku z widmem podwyżek cen ON zakup i użytkowanie diesla będzie opłacalne ;)

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2011-10-05, 14:10   

Mafes napisał/a:
Pytanie tylko, czy w związku z widmem podwyżek cen ON zakup i użytkowanie diesla będzie opłacalne ;)

Jak wyżej, tylko czy zakup samochodu z lpg będzie opłacalny?

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2011-10-05, 19:06   

Mafes napisał/a:
Mateusz napisał/a:
A wymiana rozrządu w VW to wydatek rzędu ok tysiąca złotych co jakiś czas.
(...)
a gaz nie sprawia trudności z odpalaniem w porównaniu do "kopciucha" przy temp. -20.

1. Wymiana rozrządu w 1.9 TDI (Passat, '00, 110km) co 90tys, koszt ok. 700 zł - średnio więc co 3 lata czeka Cię taki zabieg, a zaoszczędzić na to dasz radę zmieniając jedynie styl jazdy na nieco ekonomiczniejszy;
2. Każdy badziew będzie miał problemy z odpalaniem. Nissan Primera P10, rocznik '96 (a wyglądał na circa 10 lat starszy, tak samo jeździł), dwulitrowy diesel na starej pompie - nie było takiej zimy, przy której by nie odpalił za pierwszym razem, tak samo zresztą ww Passat.. Nie rozumiem więc, o co z tym "kopciuchem" chodzi (chociaż fakt, nie życzyłbym najgorszemu wrogowi jechać za mną, kiedy przyspieszałem, widoczności przez dym - absolutnie brak).

Nie zgodzę się ;)

Silniki TDI 115KM i 130KM są innej konstruckji niż 90KM czy 110KM.

Mój ojciec płacił 1500zł za wymianę pasków i wałków u Pana Graczyka.

Odpowiedz do tematu