hmmm troszkę sprostuję, bo chyba za szybko pisałam i trochę się poplątało za co bardzo przepraszam -
za wystawnie licencji płaciłam połowę tego co za ślub - 250 zł
a zaświadczenie oczywiście w parafii w której był chrzest - parafie gdzie była komunia i bierzmowanie powinny przesłać do parafii chrztu odpowiednie dokumenty tak żeby w parafii chrztu były wszystkie wiadomości na wasz temat (także po ślubie takie dokumenty powinni przesłać)
też brałam ślub u Franciszkanów - licencję wypisywano nam w Bożym Ciele, nie wiem czy ze względu na to, że to nasza parafia czy dlatego, że Franciszkanie podlegają pod Kolegiatę.
Najlepiej pójść do Franciszkanów- wszystko dokładnie wytłumaczą co u kogo i kiedy załatwiać.
_________________ "Umrze miasto, jeżeli budowa jego będzie zakończona"
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2011-11-22, 09:45
Ja dalej nie jestem w stanie sobie odpowiedzieć na pytanie, jakim prawem, za wypisanie świstka czarni każą sobie tak słono płacić. Dla mnie to jest kompletnie, ale to kompletnie niepojęte...
W wielu sprawach administracyjnych wypisanie świstka kosztuje dużo dużo drożej. I ludzie płacą. I się nie oburzają. Zresztą sam wiesz o tym najlepiej.
Mała dygresja na marginesie.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2011-11-22, 12:36
Tylko urzędy pobierają opłaty na podstawie delegacji czy to ustawowej, czy innej. Wszystkie ewidencjonują, ze wszystkich się rozliczają. A ciemna strona mocy??
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 11 Mar 2010 Posty: 37 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-11-22, 17:21
"Ciemna strona mocy" także ma swoje przepisy, z których wynika m.in. to, że trzeba uzyskać zgodę, aby zawrzeć sakrament małżeństwa w kościele innym niż parafialny jednej ze stron. To, że pobierają za to opłatę wynika zapewne z tego, że tracą potencjalny dochód, kiedy nupturienci biorą ślub w innym miejscu. Proboszcz nie ma obowiązku udzielać takiego zezwolenia, a parafia też musi mieć jakieś źródło utrzymania. Cóż, nie twierdzę że jest to dobre albo złe, ale tak jest i jak komuś to nie odpowiada to zawsze może wziąć ślub w swojej parafii, albo zrezygnować ze ślubu kościelnego. Bo jak ktoś wcześniej zauważył ślub kościelny nie jest obowiązkowy.
Trochę się nie zgodzę. Czasami jest tak, że ktoś chcę usługę ale od zupełnie innego wykonawcy, więc dlaczego ma płacić komuś tylko dlatego, że mieszka w tym czy tym miejscu.
P.S. Poza tym z tymi płatnościami to różnie moi znajomi brali ślub w parafii Józefa oboje są z parafii Stanisława i nie płacili nic "u Stanisława".
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 11 Mar 2010 Posty: 37 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-11-22, 20:15
"Kan. 1115
Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt; gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie indziej.
Kan. 1118
§ 1. Małżeństwo pomiędzy katolikami lub między stroną katolicką i niekatolicką ochrzczoną, winno być zawierane w kościele parafialnym; w innym kościele lub kaplicy może być zawierane za zezwoleniem ordynariusza miejsca lub proboszcza.
§ 2. Miejscowy ordynariusz może zezwolić na zawarcie małżeństwa w innym odpowiednim miejscu."
źródło: Kodeks Prawa Kanonicznego
Słowo "może" oznacza, że jest to jego uprawnienie, a nie obowiązek.
Wszystko chyba zależy od konkretnej parafii a nawet konkretnego księdza. Niektórzy nie pobiorą żadnej opłaty, a inni "co łaska" lub "co łaska ale nie mniej niż ...". Dlatego radzę dopytywać o te sprawy w konkretnym miejscu. Ale z tego co słyszałem to za zgodę na ślub poza parafią płaci się ok. połowy ceny za ślub.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2011-11-24, 15:29
Ja za ślub płaciłem 300 zł. i proboszcz jeszcze powiedział, że można negocjować jeśli krucho u Nas z kasą Nie negocjowaliśmy już Za to parafialny "organista" skasował 150 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum