R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
SPRZEDAM Windows 7 home - tanio
Autor Wiadomość
Nevermind 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 1/1
Wysłany: 2011-11-22, 17:23   

Legalnosc samego Windowsa - potrzebne 2 rzeczy
Legalnosc zakupu legalnego Windowsa - potrzebne tu 3 rzeczy, dlatego zle zrobiles wyrzucajac paragon.

hajen 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1

Piwa: 29/26
Wysłany: 2011-11-22, 19:14   

Legalność Windowsa - wystarczy KOD.

Mefisto 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2011-11-24, 16:42   

A ja zapytam jak wygląda kwestia sprzedaży, a właściwie odsprzedaży takiej wersji OEM , bo z tego co widzę na fotce to jest napis 'Do rozpowszechniania tylko z nowymi komputerami PC'.
Postaw piwo autorowi tego posta

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2011-11-24, 17:13   

Ferbik napisał/a:
A papiera na to masz? Faktura, paragon?

nie musisz mieć fv czy paragonu

aby licencja była legalna wystarczy : naklejka licencyjna, oryginalna płyta - niekoniecznie ta która nabyłeś, licencja - jest w formie elektronicznej

Poprawiono 1 błąd ort.

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-11-24, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2011-11-24, 17:16   

Mefisto napisał/a:
A ja zapytam jak wygląda kwestia sprzedaży, a właściwie odsprzedaży takiej wersji OEM , bo z tego co widzę na fotce to jest napis 'Do rozpowszechniania tylko z nowymi komputerami PC'.

wersja OEM raz aktywowana nie jest do odsprzedaży !!!! ,
natomiast wersja BOX i licencje zbiorowe jak najbardziej TAK .

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-11-24, 17:40   

Dlaczego nie jest do odsprzedaży?

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-11-24, 18:18   

Ponieważ oprogramowanie OEM jest przypisane do jednego komputera lub jego części.

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-11-24, 19:17   

Bullshit.. ja mam 7 na lapku i na stacjonarce to znaczy że popełniłem przestępstwo?:/

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-11-24, 19:31   

Phoenix napisał/a:

Bullshit.. ja mam 7 na lapku i na stacjonarce to znaczy że popełniłem przestępstwo?:/

Proponuję zatem poczytać o różnicy oprogramowania OEM i BOX zamiast pisać "bulszity".

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-11-24, 21:53   

Wg tego co jest napisane w internecie na ten temat zmieniasz komputer - windows do kosza. Wywaliłbyś płytę za 4 stówy tylko dlatego że to co robisz jest niezgodne z prawem? Teoretycznie.. bo założę się że windows i tak nie będzie nikogo za to ścigał. Jedyne konsekwencje to ewentualne wyrzuty sumienia. Jak dostałem kompa na komunię to miałem pirata. I to długo. Wtedy nikomu z moich kolegów nie przyszło do głowy żeby wydać 400 zł za system i działać ,,legalnie" . W końcu się dorobiłem i działam na oryginalnym sprzęcie. Wg Ciebie jestem przestępcą? Czy biedny student któremu ledwo starcza na czynsz i jedzenie ma iść do więzienia bo działał na piracie? Ciekaw jestem jaki procent studentów ma oryginał. Albo inaczej.. bo studenci w sumie już myślą i są odpowiedzialni (chyba) ile młodszych osób ma oryginał. Bo skoro 12-15 latkowi rodzice nie kupią to skąd ma wsiąść taką kasę? Myślę że jakby Windows chciał za to karać ludzi to połowa by poszła do paki. No ale.. chyba jedynie sumienie jest jedynym czynnikiem mogącym Cię ścigać. Mylę się?

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-11-24, 22:19   

Nie stać mnie na Mercedesa, ukradnę sobie. Bo przecież rodzice mi nie kupią, mnie nie stać, a czymś trzeba jeździć. Co to za myślenie - nie stać mnie, to ukradnę? Kradzież, to kradzież i nie ma tu co uprawiać relatywizmu moralnego: czy Cię stać, czy za to ścigają itd. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do motoryzacji, masz do wyboru DARMOWE alternatywy i jest ich więcej niż wszystkich wersji Windowsa od 3.11 począwszy. Skoro moja 15-letnia siostra korzysta z Ubuntu i robi na nim wszystko to, co robiłaby na Windowsie, to znaczy, że wystarczy chcieć. Dodam, że zarówno ja, jak i ona mamy legalne Windowsy (oba nieużywane :D ) zarówno OEMowe jak i w wersji pudełkowej. Wystarczy sprawdzić alternatywy, a nie pleść androny, że mnie nie stać, to ukradnę i ze łzawymi oczkami pytać: "Wg Ciebie jestem przestępcą?"...

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-11-24, 22:30   

Jak dostałem komputer na komunię to nie miałem o tym zielonego pojęcia. Brałem co dawali. Później też się tym nie interesowałem. Było było..Jak ktoś w tym nie siedzi i komputera używa do pracy i internetu, z windowsem nigdy nie było problemu to po co miałbym szukać czegoś w zastępstwo? Prędzej bym to porównał z kradzionym autem, tyle że- kupiłeś i po latach okazało się że kradzione. Sprzedałem i kupiłem dobre. Ja się czuje rozgrzeszony bo kto ponad 10 lat temu wiedział co i jak z mojego rocznika.. Chodzi mi o tą kwestię że to takie.. hmm naciągane trochę.

Przecież ściąganie muzyki czy filmów też jest przestępstwem, a jednak każdy ściga. No dobra. Może Ty nie ;P Jakbym miał iść do sklepu i kupić każdy film czy płytę którą chce przesłuchać to wnet bym musiał nic nie jeść. Od tego jest internet chyba.

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-11-24, 23:20   

Wydaję mi się, że jestem od Ciebie starszy, a przy swoim pierwszym komputerze wiedziałem, co to jest Windows i, że za część oprogramowanie się płaci. Tak czy inaczej - nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania. Prawda jest taka, że ukradłeś czyjąś własność, nad którą dana instytucja pracowała i musiała opłacić koszty jej powstania, licząc na przyszły zysk. Oprogramowanie, muzyka czy film są takim samym produktem jak samochód, odkurzacz czy komputer. I kradzież oprogramowania, muzyki i filmów, jest taką samą kradzieżą jak kradzież aut, czy soku w sklepie. I muszę Cię zmartwić, ale internet nie został wymyślony dla kradzieży... I tak, kupuję płyty z muzyką, nawet te bardzo drogie wydania deluxe, jeśli tylko uznam, że są warte moich pieniędzy i odmawiania sobie innych przyjemności, aby zaoszczędzić na boxy Floydów czy płyty Metheny'ego. Jakoś z głodu nie umieram, ale też i nie kupuję 17 płyt w miesiącu. Tak samo, jak nadal nie mam swojego Porsche, ani nie kradnę toskańskich win w sklepach (bo przecież nie mógłbym jeść, gdybym je kupował). Więc nie kradną "wszyscy" a "część" (chyba na szczęście co raz mniejsza). Ale to "wszyscy" lepiej usprawiedliwia Twoje kradzieże.

Phoenix 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-11-24, 23:32   

Chodziło np o sytuacje kiedy wychodzi nowa płyta hmm powiedzmy Korna i nie wiesz czy jest dobra czy taka se. Czy warto dać za nią 70 zł. Wychodzę z założenia że jeśli płyta jest warta kupna to kupie, ale naciąłem się parę razy w ciemno. Ty pracujesz- masz kase co miesiąc, ja się uczę i dorywczo coś wpadnie ale nie stale, inne podejście. Staraj się zrozumieć a nie mieszać z błotem.

Dobra. Nie zamierzam się kłócić, bo nas Admin pogoni. Z mojej stront EOT.

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-11-25, 00:02   

Nie pracuję, studiuję ;) Fragmentów spokojnie można posłuchać na Youtube, a w sklepach muzycznych odsłuchać nawet całość. Ach, co Ci ludzie robili w czasach winyli i bez internetu ;)
Nie mieszałem Cię z błotem, a nazywałem rzeczy po imieniu - jeśli odniosłeś inne wrażenie: przepraszam.
EOT

Odpowiedz do tematu